Hazai - 2020. szeptember 20., Vasárnap
#Balaton #turizmus #nyaralás #statisztika #felmérés #Siófok #Balatonfüred #Keszthely #Tihany

A déli part nyerte az idei szezont

A déli part nyerte az idei szezont

Siófok idén is a nyaralók kedvence volt (A kép forrása: gyerekkel.com)

Hétköznap és hétvégén alig volt különbség a vendégforgalomban a Balatonnál. Az éjszakák alapján Siófok, Balatonfüred és Keszthely a dobogós, kirándulni, legtöbben Tihanyban voltak.

Az odalátogatók számában az északi és a déli part versenyét, mintegy 30 százalékkal, a déli part nyerte idén nyáron. A leglátogatottabb desztinációk sorrendben pedig Siófok, Balatonfüred, Keszthely és csak picivel szorult a negyedik helyre Balatonlelle. Mindez a LocSight balatoni piacelemzéséből derült ki, ahogy az is, hogy még mindig a hétvége a nyerő,

de már hétköznap is majd annyian voltak a Balatonnál, mint szombaton és vasárnap.

Nem meglepő módon a hétvégék voltak nyáron a tó legmozgalmasabb napjai.

Ugyanakkor figyelemfelkeltő, hogy a leggyengébbnek számító keddek és a legerősebb szombatok között is csak 36 százalékos a különbség.

Aki az északi parton nyaral, szívesen kirándul a másik partra

A kimutatást közzétevő cég egyik vezető elemzője, Hegedűs Tamás szerint szolgáltatásuk a tömegek mozgásának elemzésén alapuló új megoldás, amely képes térben és időben is meghatározni egy-egy lokáció látogatottságát és pontos összehasonlítást adni bármely területekre vonatkozóan. Ehhez mobileszközökből gyűjtenek bluetooth- és a wifi-jeleket, amelyek segítségével térképet és statisztikákat tudnak készíteni az emberek mozgásáról.

Az így gyűjtött balatoni adatokból az látszik, hogy a látogatók jó része még mindig „elakad” a Balaton „elejénél”.

A Tihanytól a főváros felé eső, jóval kisebb „keleti medence” kötötte le a teljes forgalom mintegy 47 százalékát, amiből Siófok és azonos irányítószámhoz tartozó szűkebb környéke önmagában is 12 százalékot tett ki. Kiderült az is, hogy az északi part látogatói a nyár folyamán nagy számban látogatták a déli településeket is (47 százalék), míg fordítva ez kevésbé volt jellemző, a déli parton megforduló látogatóknak csak 29 százaléka járt északon.

Tihanyt elsősorban az aktív kikapcsolódás, a kirándulások kedvelői választották (A kép forrása: repjegykiraly.hu)

Siófokon és Füreden vasárnap reggel ér véget a szombat este

Vannak olyan települések, amelyek nappal igazán népszerűek, nem pedig szálláshelyként. Például Tihanyban és Szigligeten kétszer-háromszor annyival növekszik nappal a forgalom, mint egy átlagos balatoni településen.

Ilyen szempontból, Tihany volt a legnépszerűbb az idei szezonban.

Mivel pedig kevés rendezvény volt nyáron, az is könnyen kimutatható volt, hogy melyik okozta a legnagyobb forgalomnövekedést. Az 52. Kékszalag hétvégéjén kiugrott a város népszerűsége, 30 százalékkal emelkedett a forgalom Balatonfüreden.

Borbély Gábor, a LocSight szolgáltatás másik vezető elemzője hozzátette: a gyűjtött adatok alapján napon belüli forgalomeloszlást is tudunk számszerűsíteni. A legforgalmasabb órák mindenütt 9:00 és 16.30 közé esnek, bár szombaton a nappali aktivitás egészen 22.30-ig kitart, sőt, Siófokon és Balatonfüreden a szombat este átnyúlik vasárnapra. Az északi part kisebb településein az élet hamarabb csendesedik: este 11-kor már csak akkora a forgalom, mint reggel 7 körül.

Július végétől indult be az igazi teltház, sokan 30 napnál is többet töltöttek a Balatonon

Az elemzett adatok is alátámasztották, hogy a koronavírus megváltoztatta az utazási, nyaralási szokásokat, az idei nyár éppen ezért nem is volt szokványos a Balatonnál.

Többen nyaraltak itthon mint máskor, mivel a külföldi utazásoktól sokan tartottak.

A belföldi turizmus nagy nyertese pedig ahogy számítható volt, a Balaton lett. A LocSight adatelemzése alapján, minden hatodik magyar ezt a tópartot választotta, ez azt jelenti, hogy több mint 1,5 millió belföldi vendég volt itt a nyár folyamán.

A legtöbb látogatót a tó július legvégén és az augusztus 20-i héten vonzotta, a látogatószám június elejétől július végéig majdnem lineárisan emelkedett, és a nyár utolsó öt hetében egy magas szinten tetőzött. Az augusztus végi napokban a számok visszaestek a június végi szintekre, majd szeptember 1-jén pont akkora volt a forgalom a tó környékén, mint június első napján. A statisztikák alapján a látogatók 28 százaléka több mint 30 napot töltött a Balatonnál, míg 35 százalék legalább egy hetet, 29 százalék pedig kevesebb mint hét napot.

(Forrás: LikeBalaton)

Még érdekes lehet ...


2023. január 27., Péntek

Borúra ború

A tőlünk délre található ciklon borult, elszórtan csapadékos időt okoz.


Otthon Centrum: vidéken a panelek, a tégla és a kertes házak négyzetméterára is csökkent 2022 végén

A legalacsonyabb négyzetméterár (átlagosan 372 ezer forint) a használt házak piacán alakult ki tavaly a negyedik negyedévben.


Nyugdíjba vonul Czimondor Nándor

Czimondor Nándor – a vendéglátásban és a szállodaiparban töltött 51 év után – visszavonul a zalakarosi MenDan Hotel igazgatói pozíciójából, de a jövőben is aktívan kíván részt venni a hazai turizmus életében.


Orbán Viktor: Azonnali tűzszünet kell

A kormányfő beszélt a háború eszkalálódásának veszélyéről is.


2023. január 26., Csütörtök

Kisebb-nagyobb szakadozások

Ma és holnap is többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, időnként kisebb-nagyobb szakadozások lehetnek a felhőtakaróban.


Emelkedik a babakötvény kamata

A családok már 300 ezer gyermeknek gyűjtenek megtakarítást a Babakötvényben.


Navracsics: nem fenyegeti veszély az Erasmus program folytatását

Annak a 180 ezer magyar diáknak, aki ma alapítványi fenntartású egyetemre jár, nem kell attól tartania, hogy a programból bármilyen formában is kiesne – mondta Navracsics Tibor területfejelsztési miniszter, miután Brüsszelben fogadta a bizottság több tagj


2023. január 25., Szerda

A helyzet változatlan

Jelentős változásra csütörtökön sem számíthatunk, marad a borongós, párás, szürke idő.


Jót tett a bőséges csapadék az almaültetvényeknek

Bár az idei terméskilátásokat még lehetetlen megbecsülni, a bőséges őszi-téli csapadék biztosan jót tett az almaültetvényeknek.


2023. január 24., Kedd

Ciklon nélkül

Időjárásunkban változás várható, ugyanis mediterrán ciklon nélküli nap következik.


Dobogós a magyar csapat a Bocuse d'Or világdöntőjén

Bronzérmes lett a Dalnoki Bence séf és Nyikos Patrik commis alkotta magyar csapat a Bocuse d'Or szakácsverseny világdöntőjén.


2023. január 23., Hétfő

Csak délnyugat kap

Esőre csak a délnyugati harmadban számíthatunk, majd holnap napközben már ott is csökken a csapadékhajlam.


Magyarország élelmiszerellátása biztosított

Magyarország élelmiszerellátása biztosított - mondta az agrárminiszter hétfőn az M1 aktuális csatornán.


2023. január 22., Vasárnap

Gyanús áremelkedés?

Vizsgálatot indított a tejpiacon a GVH. Magyarázatot keresnek a fogyasztói árak nagymértékű emelkedésére.


Rendkívüli nyilatkozatot kell tenni a NAV-nál

A NAV felméri az adózók véleményét az online ügyintézésről, a visszajelzések segítik a hivatalt ügyintézői felületeinek fejlesztésében.


2023. január 21., Szombat

Karosi élményvilla is versenyez az év legjobb hotele címért

Átadták az Év Hotele verseny régiós győzteseinek járó díjakat.


Csaknem 550 kilométer hosszú szakaszon van árvízvédelmi készültség

Tovább áradnak a folyók az ország északi részén.


2023. január 20., Péntek

Nincs megállás

Mediterrán ciklonok jönnek-mennek, így továbbra is változékony időre van kilátás. Hogy meddig tart még a mediterrán ciklonok uralma?


Adótraffi: ők következnek

2023. január 23. és február 10. között a pékségeket és pékáruüzleteket ellenőrzik.


2023. január 19., Csütörtök

Ezúttal kelet felől

A következő éjszakán ezúttal nem érkezik csapadék, de pénteken napközben egy újabb csapadékzóna kanyarodik fölénk, amiből főként a Dunától keletre számíthatunk esőre, majd délutántól egyre nagyobb területen havas esőre, havazásra.


2023. január 18., Szerda

Bőrig ázva, majd elhavazva?

Újabb mediterrán ciklon érkezik, amelyből éjszaka ismét kiadós mennyiségű eső valószínű, hajnaltól pedig északnyugat felől egyre nagyobb területen havas esőbe, havazásba vált a halmazállapot.

+