Hazai - 2020. november 14., Szombat
#fesztivál #konferencia #zeneipar #koronavírus #koronavírus-járvány #járvány #COVID-19

Mi lesz a fesztiválok sorsa 2021-ben?

Mi lesz a fesztiválok sorsa 2021-ben?

Pillanatkép a Balaton Soundról (A kép forrása: balaton.hu)

Biztosan a Veszprémben tartott VIII. Music Hungary Konferencia volt egy időre az ország utolsó rendezvénye, amelyet eredeti májusi időpontjáról toltak el november 9-10-re. Az eseményen érezni lehetett az éppen aznap nyilvánosságra hozott rendelkezések és a tavasz óta húzódó COVID-válság hatását, többen is az online térből kapcsolódtak be az előadók és a vendégek közül. A konferencia célja a hazai zenei szereplők törekvése volt a szakmai párbeszédre és a közös kiútkeresésre.

A megnyitón beszédet mondott Porga Gyula, Veszprém polgármestere, Navracsics Tibor a VEB2023 kormánybiztosa és Weyer Balázs, a Music Hungary Szövetség elnöke is, aki hangsúlyozta: “Az élőzenei szektor, ha magához is tér jövőre, nehezen belátható, milyen sebességgel lesz képes újraépíteni magát, mennyire fognak az emberek elkezdeni koncertre járni.”

A programok fókuszában főként a COVID-válság zeneiparra gyakorolt hatása állt, de szóba kerültek rendezvényzöldítési törekvések és Veszprém Európa Kulturális Fővárosa címéhez köthető tervek is.

Számunkra az egyik legérdekesebb beszélgetés a fesztiválok helyzetét boncolgató téma volt, amely Csiszár Virág, a Sziget Kulturális Menedzser Iroda és a VOLT Produkció booking vezetője és Kádár Tamás a Sziget Zrt. ügyvezetője, illetve Oszkó-Jakab Natália, a Music Hungary Fesztivál szakosztályvezetője között zajlott, érintve szinte az összes eddig bennünket is foglalkoztató kérdést.

A kerekasztal diskurzus első felében a booking nehézségeiről esett szó, mivel minden fesztivál esetében bő 1 évvel korábban elindul már a fellépők lefoglalásának folyamata, amit egy ilyen bizonytalan helyzet teljesen megbénít. Ráadásul a legnagyobb headliner előadók megtehetik, hogy a vírushelyzet miatt akár 1-2 évig nem is turnéznak, és sokan tartják is magukat ehhez, ezért ezzel is szűkül valamennyit a felhozatal.

Az egyik legfontosabb dolog, amivel a jövőbeli fesztiváloknál számolnunk kell, hogyha meg is tudják majd tartani azokat, akkor is benne van a pakliban számos lemondás és utolsó pillanatos változtatás, főként a külföldi fellépők esetében – foglalta összeCsiszár Virág a helyzetet.

Fontos témaként merült még fel a jegyértékesítések és azok visszafizetési nehézségei által felvetett voucher törvény, vagyis annak visszavezetése, amely mindenki egyöntetű véleménye szerint megoldaná az elmaradt és az esetlegesen elmaradó fesztiválok után visszaigényelt jegyekkel kapcsolatos szabályozást, és nagyban tudná segíteni a szervezők munkáját. Kádár Tamás a Tomorrowland fesztivált hozta példaként, mivel Belgiumban élő voucher törvény van, ezért ott fel sem merült az idei évben a jegyek árának visszafizetése, azok felhasználása automatikusan átkerült a jövő évi eseményre.

A Sziget Zrt. vezetője azt is elmondta, hogy sajnos mivel ők nem részesülnek semmilyen állami támogatásból, ezért az idei évben egy komolyabb és nagyon fájó létszámleépítésre kényszerültek. A legnehezebb feladatnak ilyen körülmények között azt tartja, hogy egy megfogyatkozott csapattal ennyi bizonytalanság között már belekezdjenek a jövő év tervezésébe, miközben ezzel párhuzamosan a túlélésért is folyamatosan küzdeniük kell.

Itt is előkerült egy szomszédos példa, Ausztria ugyanis 300 millió euros alapot hozott létre az ágazat megsegítésére, és a szervezők vissza nem térülő költségeit szintén az állam téríti meg a fesztivál szegmensnek, amivel segíti a kockázat csökkentését és ezáltal meghozni a szervezési kedvet.

Kádár Tamás ugyanakkor elmondta azt is, hogy az ágazat helyzetének megoldására semmiképpen sem az előre felelőtlenül elindított jegyvásárlásokat tartja, mert nem lát rá reális esélyt, hogy a kormány sokkal előre meg tudja majd mondani, hogy a tömegrendezvények szervezésének engedélyezése mikortól és meddig kaphat biztosan zöld lámpát. A 2021-re tervezett és jelenleg publikus fesztivál időpontok egyelőre nem változnak, de semmit nem mernek ígérni azzal kapcsolatban, hogy valóban meg tudják-e majd rendezni azokat.
Szerinte március vége az a pont, amikorra maguknak el kell tudni dönteni, hogy van-e értelme megszervezni az eseményeket.
Ami szinte biztos, hogy 2021 első félévéről minden fesztiválszervező lemondani látszik, ami elsősorban a VOLT Fesztivált érinti, de minden esemény tolódhat az egyik legnagyobb rendezvény átütemezése által.

Végezetül a szakosztály nevében Oszkó-Jakab Natália biztatta a zenei szcéna képviselőit arra, hogy csatlakozzanak hozzájuk megoldási javaslataikkal és támogassák őket kezdeményezéseikben, például a voucher törvény újraélesztésének indítványozásában.

(Forrás: balaton.hu)

Még érdekes lehet ...


2021. június 25., Péntek

GKI: előre törtek a diszkontláncok

Részben új boltok alapításával, részben a többi üzletlánc és egyéni kereskedő vásárlói körének elszippantásával előre törtek a diszkontláncok.2021. június 24., Csütörtök

Gulyás Gergely: megszűnik a kötelező maszkhasználat 5,5 millió beoltott elérése esetén

Főszabályként belső terekben sem lesz szükség maszkot viselni.


Jövőre a garantált bérminimum is jócskán emelkedhet

A minimálbér tervezett emelése a közvetlenül érintett kétszázötvenezer munkavállalónál sokkal szélesebb körre hat kedvezően, az ezáltal növekvő vásárlóerő pedig az egész nemzetgazdaságot felpezsdíti.


Koronavírus - 69 az új fertőzött, elhunyt 1 beteg

A cikkben mutatjuk a csütörtöki adatokat.


Hollik István: hamarosan kezdetét veszi a 11. nemzeti konzultáció

A kormánypárti politikus szerint Magyarország megerősítése csak akkor lehet sikeres, ha „találunk egyetértési pontokat”.


Július 1-re minden magyarországi fürdő kinyithat

A kormánytól kapott 50 százalékos bértámogatás is hozzájárult ahhoz, hogy a fürdők munkavállalóik 70-80 százalékát megtartották.


2021. június 23., Szerda

Tetőzik a hőség

Várhatóan csütörtökön tetőzik a hőség, péntektől ugyanis lassú ütemben, de mérséklődik a meleg.


Hungarikum lett a karikás ostor

Sok új elemmel bővült a Magyar Értéktár.


2021 első felében felpörgött az ingatlanpiac

Számos lakás és ház elkelt az elmúlt hónapokban, ugyanakkor folyamatosan csökken az ingatlanhirdetések száma.Hamarosan felszállhatunk a csisztafürdői kisvonatra

A vasút már a menetrendet is közzétette.


2021. június 22., Kedd

Tiszta Afrika

Szerdán és csütörtökön még folytatódik a hőség, akár 39 fok is lehet az ország egyes részein.Digitalizálják a közlekedési vizsgáztatást

A teljes körű elektronikus ügyintézés egyszerűsíti a jogosítvány megszerzésének menetét is, a jövőben a gépjárművezetői vizsgára jelentkezést ügyfélkapun keresztül indíthatják el, ahol az autósiskolát is megjelölhetik.


Júliustól Magyarország veszi át a V4 elnökséget

Az egyéves lengyel elnökséget lezáró védelmi miniszteri találkozót rendezték meg június 21-én, a NATO Észak-Keleti Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságán.


2021. június 21., Hétfő

Csúcskísérlet

A következő napokban folytatódik a hőség, melynek tetőzése a hét közepén várható, akkor 37, 39 fok is lehet az ország egyes részein.


Vörös kód: a napi középhőmérséklet meghaladja a 27 fokot

A riasztás az előrejelzések alapján csütörtök reggel 8 óráig lesz érvényben.


Allergológus: a kánikula felerősíti az allergiás tüneteket

A következő hetekben a fűpollenek, július második felében pedig a gyompollenek, például a parlagfűpollenek terjednek intenzíven.


Koronavírus - 202 az új fertőzött, elhunyt 9 beteg

Kattintson a hétvégi összesített adatokért!


Megtelt a Balaton – hatalmas tömeg a kánikulai hétvégén

Igazi felfrissülést jelentett bemenni a Balatonba, a tűző nappal viszont vigyázni kell!


Az emberek egyre inkább a természetben keresik a kikapcsolódási lehetőségeket

Az emberek egyre inkább a természetben keresik a kikapcsolódási lehetőségeket, amilyenek például a pénteken kezdődött Levendula Hetek programjai - fogalmazott az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára Tihanyban, a Balaton-felvidéki Nemzeti


2021. június 20., Vasárnap

Amikor a fagyi visszanyal

A következő napokban olyan hőmérsékleteket mérhetünk, amely már láznak is soknak számít.2021. június 19., Szombat

Másodfok

Több szempontból is érvényes lehet a következő napokban a másodfok.


Hőség - Vizet osztanak a vasútállomásokon

A nagykanizsa állomás is kaphatnak díjmentesen vizet a várakozók.


Újra 3 hétre módosul a Pfizer második oltásának ideje

Jelenleg kizárólag ezt a vakcinát lehet alkalmazni a 12-18 éves korosztály oltására. 


Online kalauz a legjobb balatoni sörlelőhelyekhez

A magyarországi sörkultúra fejlődésével egyre több olyan vendéglátóhely található a Balatonnál is, amelyek a körültekintően megválogatott borkínálat mellett nagy hangsúlyt fektetnek a változatos sörfajták bemutatására


Július 2-án elindul a nemzetközi vasúti forgalom az Adriára

A vonat idén először korszerű, légkondícionált fekvő- és hálókocsikkal közlekedik.


2021. június 18., Péntek

Utazz ingyen Kajlával!

Díjmentesen vonatozhatnak a KajlaBalaton24 napijeggyel a gyerekek a Balatonra.


Hőség - Szombattól hőségriasztás lép életbe

A következő napokban várható tartós hőség miatt szombattól hőségriasztást adott ki Müller Cecília országos tisztifőorvos.


Koronavírus - 106 az új fertőzött, elhunyt 2 beteg

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli interjújában újra kérte a még be nem oltottakat, hogy éljenek az oltás lehetőségével.


2021. június 17., Csütörtök

Az első hullám

Kezdetét veszi az idei első hőségidőszak, a következő napokban egyre nagyobb területen haladja meg a napi középhőmérséklet a 25 fokot.


Algásodást figyeltek meg a Balatonnál

A cikkben mutatjuk a mostani helyzetet.


Koronavírus - 113 az új fertőzött, elhunyt 4 beteg

Mutatjuk a csütörtöki adatokat!


Idén is földre kell rázni a meggyet, mint tavaly?

A tavalyi év nagyon kedvezőtlen volt a meggytermesztőknek. Idén még bíznak a jobb minőségű meggytermésben.


2021. június 16., Szerda

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete támogatja a 12 év feletti korosztály COVID-19 elleni védőoltását

Az mRNS oltás hatékonysága kiváló a fiatal korosztályban, a variánsok ellen is véd és a járvány őszi fellángolásának rizikója lényegesen meghaladja az oltás esetlegesen előforduló kockázatait.


Közös Agrárpolitika: közeledtek az álláspontok

Most dől el az európai agrárium, és ezzel sok millió ember megélhetése, Európa élelmiszerbiztonságának kérdése.


Koronavírus - 107 az új fertőzött, elhunyt 9 beteg

Már több mint 32 ezer gyermeket regisztráltak oltásra a 12-15 éves koroszztályból és több mint kétszázan már fel is vették az oltást.

#Nagykanizsa

Tesztkonténer Kanizsán

Tesztkonténer Kanizsán

2020. november 20. - Kanizsa

Felismeri ezt a fiút?

Felismeri ezt a fiút?

2020. szeptember 23. - Kék hírek

Pozitív fejleményeket ígérnek

Pozitív fejleményeket ígérnek

2020. szeptember 08. - Kanizsa

Felismerik ezt a férfit?

Felismerik ezt a férfit?

2020. szeptember 02. - Kék hírek

Próbanépszámlálás kezdődik

Próbanépszámlálás kezdődik

2020. augusztus 31. - Murafölde

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

2020. augusztus 28. - Kanizsa

Vérünkben a segítség

Vérünkben a segítség

2020. július 06. - Kanizsa

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

2020. július 04. - Kanizsa

+