Hazai - 2020. december 26., Szombat
#koronavírus #koronavírus-járvány #COVID-19 #vakcina #oltóanyag #Magyarország

Megérkezett a vakcina Magyarországra

Megérkezett a vakcina Magyarországra

(A képek forrása: koronavirus.gov.hu/Nemzeti Fotótár/ Krizsán Csaba, Koszticsák Szilárd)

Szombaton kora reggel lépett át az osztrák–magyar határon az a kamion, amelyik speciális, hűthető dobozokban hozza a német–amerikai fejlesztésű oltóanyagot. Itthon, és még jó pár tagállamban vasárnap kezdik az oltást. Érdekes, hogy Nagy-Britannia és Svájc után Szerbia is megelőzte az Európai Uniót: a szerbeknél már csütörtökön oltottak.

Átlépte a magyar határt az első vakcina-szállítmány. A hegyeshalmi átkelőről rendőri biztosítás mellett elsőként a Dél-Pesti Centrumkórházba szállítják a vakcinákat – olvasható a koronavirus.gov.hu weboldalon.

Innen szállítanak majd vakcinákat további négy kórházba: az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe, a Semmelweis Egyetem klinikájára, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházba és a debreceni Kenézy Gyula Kórházba. Az egészségügyi dolgozók beoltása december 27-én, vasárnap kezdődik.

A csaknem tízezer darab vakcina 4900 egészségügyi dolgozó oltását tesz lehetővé,

21 napos eltéréssel ugyanis kétszer kell beadni.

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs legutóbbi tájékoztatóján azt mondta, az oltópontok készen állnak a munkára.

„Az oltási terv szerint, tehát az egészségügyi dolgozók részére is természetesen több hétig nyitva lesz a lehetőség, majd a szociális intézmények dolgozói, lakói és a krónikus megbetegedésben szenvedők a rendvédelmi szervek és annak megfelelően, ahogy azt előre megterveztük, lehetőség lesz mindenkinek a védőoltás felvételére” – fogalmazott Müller Cecília.

A számítások szerint a nagyjából fél órás procedúrában először teljes körű felvilágosítást kap mindenki, majd az oltás után 20 percig megfigyelés alatt tartják a pácienseket, és igazolást is kapnak az oltásról.

Az eddigi tapasztalatok szerint vakcina beadása után jellemzően helyi reakciók – fájdalom, bőrpír, duzzanat – fordulhatnak elő, amik maguktól elmúlnak.

A Semmelweis Egyetem rektora mindenkit arra buzdít, hogy kérje az oltást. Merkely Béla korábban a Kossuth Rádióban azt mondta:

a vakcina biztonságos és nem kell tartani a mellékhatásoktól sem.

„Olyan technológián alapul, amely számos ponton biztosítja, hogy semmilyen jelentős kárt nem okozhat a szervezetben, semmiképpen nem összehasonlíthatók azok a kisebb mellékhatások, amit maga a koronavírus tud okozni. Nap, mint nap halljuk a hírekben, hogy hány honfitársunk került lélegeztetőgépre, hányat kezelünk intenzív osztályokon, hányan kerülnek kórházba, és hányan hunynak el a betegség miatt.

Egy ilyen nemzeti szintű oltás, oltási kampány megállítja a járványt

– fogalmazott a professzor.

Magyarországhoz hasonlóan Szlovákiában is napokon belül megkezdődhet az oltás – írja a felvidek.ma. A vakcinák ugyancsak szombaton érkeznek a nyitrai kórházba – erősítette meg a lapnak Marek Krajci egészségügyi miniszter. Így már másnap elkezdődhet az oltás, a tervek szerint most hat kórházban – hangzott el az M1 Híradójában.

Először az egészségügyi dolgozók, majd a szociális otthonok alkalmazottai és a veszélyes munkahelyeken dolgozók kaphatnak majd a szérumból.

Szerbiában pedig már oltanak. Az első vakcinát maga a miniszterelnök, Ana Brnabic vette fel csütörtökön,

azóta több kormánytag is beoltatta magát, így szeretnének példát mutatni.

Az idősotthonokban is oltanak már.

Belgrádban már 150, Újvidéken pedig 100 ember kapta meg a Pfizer oltóanyagát. A tömeges oltás a tervek szerint január közepén kezdődik majd.

Magyarországra az Európában elsőként engedélyeztetett, koronavírus elleni oltóanyag, a Pfizer-BioNTech vakcina érkezett. A hegyeshalmi átkelőről rendőri biztosítás mellett elsőként a Dél-Pesti Centrumkórházba szállították a vakcinákat.

(Forrás: hirado.hu)

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2023. október 02., Hétfő

Magyar siker: Karikó Katalin kapta a Nobel-díjat!

A biokémikus az első magyar női Nobel-díjas.


2023. szeptember 20., Szerda

Konferencia a kerékpározás számszerűsíthető, pozitív hatásairól

A kerékpáros közlekedés fejlesztése világszerte és hazánkban is egyre nagyobb figyelmet kap, hiszen korunk számos kihívására kínál élhető és fenntartható alternatívát.


2023. szeptember 07., Csütörtök

Haditorna verseny

Indul az Országos Haditorna Verseny - szeptembertől startolnak a vármegyei fordulók.


2023. szeptember 04., Hétfő

Legalább egy hét

Nyugodt, napos idő: ezzel lehetne jellemezni az időjárást a következő egy hétben, közben a szél is egyre kevésbé fog fújni.


A tavalyihoz hasonló forgalom várható a Balatonnál szeptemberben

A foglalások több mint felét a legnépszerűbb négy településen, Hévízen, Siófokon, Balatonfüreden és Zalakaroson regisztrálták, döntően belföldi vendégektől.


2023. augusztus 28., Hétfő

Hullámzó hidegfront

Hullámzó hidegfront éri el hétfő délután, este hazánkat, amely lassan mozog kelet felé, és csak a hét közepén hagyja el térségünket.


2023. augusztus 25., Péntek

A legmagasabb, harmadfokú hőségriasztás lépett érvénybe

A kánikulában a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szüksége a szervezetnek, ezért a hatóságok azt kéri a lakosságtól, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, lehetőség szerint vizet.


2023. augusztus 24., Csütörtök

Gulyás Gergely: Már október-novemberben egyszámjegyű lehet az infláció

A Miniszterelnökséget vezető kitért arra is, hogy továbbra is az inflációt meghaladó béremelést akarnak biztosítani, és még az idei évben is jó esély van a reálbér-emelkedésre.


2023. augusztus 23., Szerda

Még mindig nyár

Még mindig tombol a nyár, a kánikulát enyhítő hidegfront jelen kilátások alapján csak jövő hét elején érkezik.


2023. augusztus 21., Hétfő

Nyárvégi kánikula

Kedden is napos idő várható általában kevés gomollyal.


2023. augusztus 18., Péntek

Örvény és mocsár

Lényeges változás nem lesz időjárásunkban, az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett továbbra is elszórtan kell záporokra, zivatarokra számítani.

#Nagykanizsa

Torzó meredezik a Sétakertben

Torzó meredezik a Sétakertben

2023. október 02. - Kanizsa

Közösséggé szövik a horvátságot

Közösséggé szövik a horvátságot

2023. október 01. - Kanizsa

Diákolimpiai sikerek elismerése

Diákolimpiai sikerek elismerése

2023. szeptember 30. - Kanizsa

A szülők is megkóstolhatták

A szülők is megkóstolhatták

2023. szeptember 29. - Érdekes

Programok a hétvégére

Programok a hétvégére

2023. szeptember 28. - Érdekes

Varga Judit érkezik Nagykanizsára

Varga Judit érkezik Nagykanizsára

2023. szeptember 26. - Kanizsa

Már lehet regisztrálni az énekversenyre

Már lehet regisztrálni az énekversenyre

2023. szeptember 26. - Kultúra

Passzold vissza Tesó!

Passzold vissza Tesó!

2023. szeptember 25. - Érdekes

+