A vadászatról szóló törvény értelmében minden erdei vad az állam tulajdonában van, és a vadászterületen hullatott agancs a vadászatra jogosult jogi vagy természetes személy tulajdonát képezi. A hullatott agancsot összeszedni csak az arra jogosult engedéllyel rendelkezőknek szabad, azaz a gyűjtésre csak a tulajdonos, a vadgazdálkodó írásbeli engedélyével van lehetőség – írja a Magyar Nemzet.

Az engedély nélküli gyűjtés esetében az agancs értéke határozza meg a cselekmény minősítését. Az ötvenezer forintot meg nem haladó értékig lopás valósulhat meg. Az erdészek, vadászok az erdők színesfémtolvajainak nevezik az agancsozókat, hiszen a feketepiacon 5–15 000 forintot lehet keresni egykilónyi aganccsal.

A koronavírus okozta veszélyhelyzet miatt minimálisra csökkent a vadászatok száma, elszaporodtak a vadak, az erdei turistaforgalom ugyanakkor megnövekedett, ami megzavarhatja az ebben az időszakban nehezebben táplálékhoz jutó állatokat. Amikor az agancsát elhullajtott állat legyengült, nehezebben tud védekezni, és könnyebben megriad. Olyanra is volt már példa, hogy az agancshullatás közben megzavart szarvasbika megrémült és szakadékba zuhant, illetve máshol egy befagyott tó jege szakadt be a megzavart állatok miatt.

202101131909_1114_agancs_2.jpg (751×500)A nemzeti parkok őreinek, a hivatásos vadászoknak joguk van átvizsgálni a turisták zsákjait (Illusztráció, a kép forrása: police.hu)

Az a legnagyobb probléma, hogy vannak, akik minden évben szervezetten, üzletszerűen keresik és szedik össze az agancsokat, hogy aztán eladják a kereskedőknek.

A nemzeti parkok őreinek, a hivatásos vadászoknak joguk van átvizsgálni a turisták zsákjait, s ha abban jogszerűtlenül megszerzett dolgot találnak, értesítik a rendőrséget!

A hazai erdővédő társadalom az orvvadászokkal egyenrangúnak tartja a nyereségvágyból „agancsozókat”. Az illegális gyűjtők kutyával, motorral is hajtják az állatokat, csapdákat, hurkokat, drótot húznak ki a téli vadetetők környékén, amibe beakadva letörik a szarvasok agancsa. Ebbe bele is pusztulhat az állat, az agancstolvajt pedig állatkínzás miatt is felelősségre vonhatják.

(Forrás: Agroinform.hu/Magyar Nemzet)