Hazai - 2021. január 15., Péntek
#csatorna #vízmű #Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. #környezetszennyezés #szemetelés

Hallottál már a zsírszörnyről?

Hallottál már a zsírszörnyről?

Ilyen és ehhez hasonló zsírszörnyek kerülnek ki a csatornákból, ha azokba szemetelünk (A kép forrása: facebook.com/drvzrt)

A csatorna nem szemetes, erre hívja fel a figyelmet a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. Naponta kerül több oda nem illő anyag a lefolyóba, ami hatalmas károkat tud okozni. A DRV honlapján közzétette a csatornahasználati illemtant is, mely közérthetően tartalmazza, hogy mi kerülhet a lefolyóba és mi nem. A gyermekek számára egy animációs filmmel is bemutatják kampányukba a problémát, számolt be róla a TV Keszthely.

Mint írják: sokan nem odaillő dolgokat engednek le a lefolyón keresztül. Ezek pedig hatalmas kárt tudnak okozni a csatornahálózatban. A legtöbben bele sem gondolnak abba, hogy az ételmaradék, egy-egy ártalmatlannak tűnő vattadarab vagy fültisztítópálcika akár üzemzavart is okozhat. 

„A leginkább jellemző kártékony hulladékok, azok az üzemzavart okozó anyagok. Például a vízben nem oldható egészségügyi termékek, a nedves törlőkendők, a vattapamacsok, a tampon és az egyéb szálas anyagok. vannak a szerves szennyezőanyagok, ugye a háztartási sütőolajok, zsírok és az ételmaradékok. ezeket sem jó ugye a csatornába juttatni. Nagyon veszélyesek továbbá a mérgező anyagok, benzin festék, hígító vagy akár a gyógyszermaradványok. És a negyedik típus, az az úgynevezett túlterhelést okozó anyagok például az esővíz, a talajvíz a belvíz. Ezeknek sem szabad a szennyvízcsatornába jutniuk, hiszen ugye feloldják azt a közeget, ami a szennyvízcsatornában található, ezeket a hasznos baktériumokat, amik egyébként a lebontást végzik” - ismertette Lakatos Edina sajtószóvivő.

A szakember elmondta azt is, a csatornába engedett zsiradékok miatt például 2019-ben, Hévízen egy közel 4 méteres, 1 tonnás dugulás keletkezett a csőrendszerben. A hibák helyének feltárása mellett a megszűntetés és az eszközök helyrehozása is magas költségekkel jár. Ezek mellett szennyvíz kiöntést is okozhat az, ha nem tud megfelelően működni a csőrendszer. A dugulások által veszélyeztethetjük saját egészségünket, az élővilágot és a vizeket is.

„Összefoglalva a helytelen csatornahasználat a szolgáltatónak okozott indokolatlanul magas költségeken felül közegészségügyi kockázatot, felesleges környezeti terhelést, üzemzavart, a szolgáltatásnak az ideiglenes szüneteltetését és a színvonalának a csökkenését is eredményezheti. Tehát nagyon fontos, hogy a szennyvízcsatornába csak a mosás, a mosdás, a mosogatás, a takarítás és a WC-használat során keletkező szennyvíz kerüljön” - mondta el a szóvivő.

A DRV munkatársai felhívják a lakosság figyelmét, hogy legyenek körültekintőek, hiszen rájuk is komoly terheket róhat az, ha bizonyíthatóan ők okozták a dugulást. Továbbá a használt zsiradékok eltávolítására ajánlják az országban található, több mint 1000 használt zsiradék gyűjtőpontot. Több benzinkúton és nagyobb szupermarketnél is van lehetőség ezeknek a leadására.

(Forrás: tvkeszthely.hu)

Még érdekes lehet ...


2024. április 19., Péntek

Hétvégén elkezdődik a választási kampány

A jelöltek és jelölőszervezetek mindhárom választástípus esetében megkezdhetik az ajánlások gyűjtését.


2024. április 17., Szerda

Hamarosan indul a strandszezon Zalakaroson

Alig több mint két hét múlva, május 3-án, pénteken részlegesen megnyitja kültéri strandját a Zalakarosi Fürdő.


2024. április 16., Kedd

Hetedik védekezési szezonját kezdte meg a jégkármérséklő rendszer

Számítások szerint a rendszerre fordított 1 forint mintegy 33 forint éves termelési értéket óv meg.


2024. április 15., Hétfő

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Visszaesik a hőmérséklet a héten.


2024. április 10., Szerda

Álláskeresők vállalkozóvá válását elősegítő munkaerőpiaci program indul Zalában

A vállalkozóvá válást elősegítő programra 2024. május 3-ig lehet jelentkezni.


2024. április 09., Kedd

Már lehet jelentkezni a nyári balatoni Erzsébet-táborokba

A vakációs turnusokba iskolák pályázhatnak 1-7. évfolyamos tanulókkal április 24-én 14.00 óráig, az etaborplusz.hu weboldalon.


2024. április 04., Csütörtök

Választási tudnivalók

A névjegyzéki adatok alapján mintegy 228 ezer ember voksolhat a vármegyében 2024. június 9-én.


2024. április 02., Kedd

Hétfőn indult a tavi viharjelzési szezon

A Balatonon összesen 55 viharjelzőlámpa van, ennek köszönhetően egy adott pontról legalább hármat is lehet látni.


Már elérhető az egynapos autópálya-matrica

Motorra kedvezményes áron lehet majd megvenni az új típusú jogosultságot.


2024. március 30., Szombat

Óraátállítás március 31-én

A nyári időszámítás hivatalos kezdete a gyakorlatban azt is jelenti, hogy egy órával kevesebbet alhatunk, mivel előrefelé állítjuk az órát. 


Elindult a hajózási szezon a Balatonon

Történelmi léptékű fejlesztést végeztek a szezon nyitására a BAHART-nál.


2024. március 24., Vasárnap

Fenntartható környezetszépítés és a közösségépítés

Május 1-ig nevezhetnek a helyi közösségek a Virágos Magyarország versenyre.

+