Hazai - 2021. február 11., Csütörtök
#időjárás #tél #zimankó #szél #Magyar Közút #katasztrófavédelem #rendőrség

Megérkezett a sarkvidéki hideg

Megérkezett a sarkvidéki hideg

Havazás Zalaegerszegen (A kép forrása: Időkép)

Megérkezett az országba a kemény tél, ami viharos szelet és havazást hozott magával. Péntek délelőttől vörös kód lép életbe, ami szerdáig lesz érvényben. Teljes gőzzel dolgozik a közútkezelő, és a gázszolgáltató is felkészült a sarki hidegre.

A kora esti eső havazásba váltott át a Dunántúlon, így Nagykanizsén is. Nyugaton, északnyugaton az erős, közel viharos északnyugati széllel már több fokot hűlt a levegő, egyre többfele mutattak fagypont alatti értékeket a hőmérők. A intenzív széllökések helyenként hófúvást is okoztak. Zalaszabaron ilyen intenzitással szakadt a hó éjszaka:

Pacsa közelében, a 75-ös főúton egy 8 méter magas akácfa dőlt az úttestre éjfél után nem sokkal. A forgalmi akadályt motoros láncfűrésszel és kéziszerszámokkal szüntették meg a városi hivatásos tűzoltók, csakúgy mint ma kora reggel Letenyén, ahol az Ady utcai telefonvezetékre dőlt egy fa.

A leszakadt ágak, kidőlt fák Borsodban is sok problémát okoznak, már több mint húsz ilyen jellegű bejelentés érkezett a megye műveletirányítási ügyeletére.

Jön a vörös riasztás

A várható rendkívüli hideg időre tekintettel vörös kód lép életbe péntek délelőtt tíz órától, és ennek megfelelően adott esetben fogadniuk kell a hajléktalan embereket a nem a számukra fenntartott bentlakásos szociális intézményeknek is – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

Fülöp Attila közölte: a vörös kód jelzés várhatóan jövő szerda délig lesz érvényben. A legfontosabb feladata továbbra is a hajléktalanellátó rendszernek van.

A hajléktalanszállókon, a nappali melegedőkben van hely

– mondta.

Kiemelte, a vörös kód jelzés különleges felhívás mind a szociális rendszernek, mind a társadalomnak. A jelzés idején a bentlakásos szociális intézményeknek fogadniuk kell majd azokat a hajléktalan embereket, akiket hozzájuk irányít a diszpécserszolgálat.

Az államtitkár arra kért mindenkit, hogy ha valaki bajba jutott hajléktalan embert lát, hívja a diszpécserszolgálatok valamelyikét. Ezek a telefonszámok a www.hajlekot.hu oldalon elérhetők. Kitért arra is, hogy az intézményeknek be kell tartaniuk a koronavírus-járvány miatt hozott szabályokat.

Teljes gőzzel dolgozik a közútkezelő a hidegben is

A téliesre forduló időjárás miatt a következő napokban is teljes kapacitással dolgozik a Magyar Közút Nonprofit Zrt. – közölte a cég kommunikációs osztályvezetője szerda reggel.

Pécsi Norbert Sándor azt írta, hogy országszerte 850 munkagéppel, szükség esetén 130 hómaróval folyamatosan, ütemezetten végzik majd a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat; 3300 dolgozójuk a következő napokban is 12 órás váltott műszakban, 24 órás szolgálatot lát el a 32 ezer kilométeres közúthálózaton.

A közútkezelő a téli üzemeltetési munkákat a meghatározott rend szerint, ütemezetten, első körben a gyorsforgalmi utakon, majd a fő-, végül a mellékutakon végzi el és ezeket a köröket addig ismétli, amíg az időjárás és az útviszonyok indokolják.

A markáns lehűlés miatt péntektől vasárnapig várhatóan a síkosságmentesítési munkákon lesz a hangsúly,

ezért ahol csak lehet és szükséges, már megelőző sószórási munkákat végeznek a szakemberek és az útszóró són kívül kalcium-klorid oldatot is használnak majd.

Ezzel együtt a szakemberek arra kérik az autósokat, hogy – a téliesebb időjárás, főleg az ónos eső és a viharos széllökések miatt – mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról, forgalmi helyzetről és az alapján tervezzék meg esetleges utazásaikat. Ezt a legegyszerűbben a www.utinform.hu oldalon keresztül tehetik meg, de a társaság országos és megyei diszpécserei is állnak az érdeklődők rendelkezésére – közölte Pécsi Norbert Sándor.

Nagykanizsa térségében is érkezett hír balesetről: egy 58 éves iharosberényi férfi tartott a 61-es úton Pogányszentpéter irányából Nagykanizsa felé, amikor a 188-as kilométerszelvényben a nedves, havas úttesten megcsúszott, és a menetiránya szerinti bal oldali vízelvezető árokba hajtott. A baleset során személyi sérülés nem történt.

A havazás megy, a viharos szél marad

Továbbra is nagy területen lesz viharos északi, északnyugati szél csütörtökön; kevésbé szeles területek Nógrádban, Hevesben és a Jászságban lehetnek. A csapadék halmazállapota a reggeli órákban a keleti határvidéken is mindenütt átvált hóba, ezt követően délutánig a Dunától keletre többfelé kell változó intenzitású havazásra számítani. A délután folyamán azonban már kevesebb helyen havazhat, sőt ekkor már inkább hózáporok lehetnek. A frissen lehullott havat a szél hordhatja, hófúvás is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet a reggeli órákban áll be, dél körül -7 és -1 fok közötti hőmérséklet valószínű, délkeleten a kevésbé hideg értékekkel.

Egyébként a Dunántúlon rövidebb-hosszabb napos időszakok is várhatóak, a Dunától keletre azonban még erősen felhős vagy borult marad az ég estig.

(Forrás: hirado.hu/Időkép/police.hu/Magyar Közút)

Még érdekes lehet ...


2022. június 27., Hétfő

Fokozódik

A következő napokban fokozódik a hőség, péntekig csak kevés helyen lehet frissítő zápor, zivatar.


Elrendelték a harmadfokú hőségriasztást

Néhol 40 fok közeli forróság is lehet a héten.


Országszerte győzelmet aratott a Fidesz az időköziken, Karácsony Gergely szerint ez üzenet

Tarolt a Fidesz-KDNP a vasárnapi időközi választásokon. Karácsony Gergely közösségi oldalán értekezett az eredményekről.


2022. június 26., Vasárnap

Megjelent a kékalga és fecskemoszat a Balaton nyugati részében

A hőmérséklet növekedésével a Szigligeti- és a Keszthelyi-medencében szaporodásnak indultak az algák, de a limnológus kutatók szerint még nagyon messze vannak a megengedett egészségügyi határértéktől.


Hétfőn kezdődik az aratás

Az aszály után most a forróság miatt aggódnak a gazdák.


2022. június 25., Szombat

Egyre forróbb

A mai zivatarokat okozó hidegcsepp kelet felé mozdul, mögötte nyugodtabbá válik az időjárás.


Benzinkorlátozás: az OMV is lépett

A Mol után az OMV is bejelentette, hogy mától 50 literben maximálja a naponta kiadható benzinmennyiséget.


2022. június 24., Péntek

Válságálló lehet a jövő évi büdzsé

-Egyáltalán nem rosszak a 2023-as költségvetés keretfeltételei, ám a világgazdaság fölött tornyosuló sötét felhők miatt ez gyorsan változhat. Vélhetően ezért is lett meglehetősen óvatos a jövő évi büdzsé.


Az Elf Bar birtoklása is törvényellenes

Átfogó akciót indít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) egy új típusú eldobható elektromos cigaretta, az Elf Bar kereskedelme ellen.


2022. június 23., Csütörtök

Melegedés

Az elkövetkező napokban folytatódik a nyári időjárás, sok napsütéssel, általában 30 fok feletti maximum-hőmérséklettel.


2022. június 22., Szerda

Kettéválik

Éjszaka az ország nyugati, délnyugati része kap ismét záporokat, zivatarokat, amelyeket felhőszakadás kísérhet.


Főispánok lehetnek a kormánymegbízottak

Közzétették az Alaptörvény tizenegyedik módosítására vonatkozó javaslatot, amelyet Kocsis Máté nyújtott be az Országgyűlés elnökéhez.


Telefonon egyeztetett Orbán és Zelenszkij

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke kedden felhívta Orbán Viktor miniszterelnököt.


2022. június 21., Kedd

Fordulópont

Az átvonult hidegfront mögött átmenetileg hűvösebb levegő érkezik, de ez nem tart majd sokáig.


Július végéig kell nyilatkoznia annak, aki kéri a hitelmoratóriumot

A kormány az árstopokat október 1-jéig, a hitelmoratóriumot és a kamatstopot pedig december 31-ig hosszabbította meg.


Veszélyben az idei balatoni szezon

A munkaerőhiány miatt nagyon nehezen találnak konyhai segítőt vagy felszolgálót a vendéglátósok.


2022. június 20., Hétfő

Mérséklődik a meleg

Az éjszaka átvonuló hidegfront mögött keddre néhány fokot visszaesik a hőmérséklet, valamint napközben nagyobb területen megerősödik a szél.


Népszerű az online adóügyintézés

Csaknem 1,3 millióan ajánlották fel online adójuk egy százalékát.


2022. június 19., Vasárnap

Kánikula, majd hidegfront

Hétfő délután hidegfront éri el térségünket, előtte egyre melegebb, száraz levegő érkezik fölénk.


2022. június 18., Szombat

Nagyrészt felhőtlen

Magasabb hőmérsékletre, zavartalan napsütésre számíthatunk vasárnap estig.


Spenótos tofut hívott vissza az Aldi

A „Natur Aktiv gyorsfagyasztott spenótos tofu medalion” elnevezésű termék egy tétele hányást, hasmenést okozó baktériumot tartalmaz.


Hétvégén is cserélhetők a lejárt személyi okmányok

Budapest és Pest megye valamennyi kormányablaka, vidéken pedig több mint 120 kijelölt kormányablak szombaton és vasárnap is fogadja az érkezőket. 

#Nagykanizsa

A Sakkpalota várja a gyerekeket!

A Sakkpalota várja a gyerekeket!

2022. június 27. - Kanizsa

Sikeres volt a hétvégi kerékpáros nap

Sikeres volt a hétvégi kerékpáros nap

2022. június 23. - Sport

„Életünk meccse volt”

„Életünk meccse volt”

2022. június 23. - Sport

Drón segített a férfi felkutatásában

Drón segített a férfi felkutatásában

2022. június 22. - Kék hírek

Családi nap Miklósfán

Családi nap Miklósfán

2022. június 21. - Kanizsa

Cseresnyés: Nincs új a nap alatt

Cseresnyés: Nincs új a nap alatt

2022. június 21. - Kanizsa

Nem felejtünk...

Nem felejtünk...

2022. június 19. - Kanizsa

+