Hazai - 2021. február 27., Szombat
#róka #szopornyica #állatbetegség #járvány #oltás #Nébih #Állatmentő Sereg

Szopornyica: a vakcinázási kampány indokolatlan, egyénileg kell védekezni

Szopornyica: a vakcinázási kampány indokolatlan, egyénileg kell védekezni

(Fotó: MTI/Kovács Attila)

Múlt héten nagy valószínűséggel szopornyicától legyengült róka került az állatmentőkhöz, amit a tatai Derítő-tó jegéről halásztak ki. Nem sokkal ezután az állat elpusztult. Az Állatmentő Sereg szerint nem lesz könnyű éve a vadmentőknek. Most összeszedtünk mindent, amit csak a szopornyicáról tudni lehet, beleértve, hogy miként zajlik a sokszor halálos kimenetelű betegség, és hogy hogyan lehet ellene a legjobban védekezni.

A jégről mentett róka hivatalos boncolási eredeményei egyelőre még nem érkeztek meg. Veszettség- és szopornyicavizsgálatot is végeznek rajta, de az állatmentők főként az utóbbira gyanakszanak. Mint február 15-ei posztjukban írták, a róka ennek a betegségnek a tüneteit hordozta, amit tapasztalatuk szerint ezek az állatok egyszerűen nem képesek legyűrni. Idén ez az első ilyen eset, mégis azt írták, 2021 „fekete év lesz a vadmentők számára”. Azóta egy újabb rókához riasztották őket „borzalmas állapotban”, el kellett altatniuk szegényt, most őt is a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Diagnosztikai Igazgatósága vizsgálja.

Még a pandák is megfertőződhetnek

A szopornyicavírust könnyedén átadhatják egymásnak a rókák, sőt, sajnos a kutyák is elkaphatják. Cseppfertőzéssel, tesfolyadékkal (vagyis szem- és orrváladékkal), vizelettel és széklettel terjed. Nemcsak a kutyafélék (a róka, a farkas és a házikutyák) fertőződhetnek meg: a mosómedvefélék, a menyétfélék (pl. a borz, a vidra, a nyest és a görény), de a macskafélék is elkaphatják, bár utóbbiaknál többnyire tünetmentes a betegség lefolyása.

Mindenesetre ezt nem jelenthetjük ki százszázalékban: 91-ben a Serengeti Nemzeti Park oroszlánállományában pusztított a vírus, és az állatok 20%-a nem élte túl. 2015-ben egy kínai rezervátum pandái fertőződtek meg, 22-ből 6 példány pusztult el. Az ormányosok, a hiénafélék és egyes főemlősök (pl. rézuszmajom) sincsenek biztonságban, de a szopornyica legalább ránk, emberekre nézve nem veszélyes.

Először 1761-ben említették a betegséget Spanyolországban, de csak Edward Jenner, egy angol sebész írta le 1809-ben (aki egyébként nagy koponya volt, ő találta fel a világ első védőoltását, a himlő ellen).

Ugyan az angolok egészen 1926-ig vitatták, de a francia mikrobiológus, Henri Carré már 1905-ben felfedezte, hogy egy vírusról van szó. 1923-ben született meg az első védőoltás szopornyica ellen.

A kutya-morbillivírus kórokozója a Paramyxoviridae családba tartozik, ahogy a mumpsz és a kanyaró kórokozója is. Miután egy állat megfertőződött, nagyjából a 6-22. naptól adhatja tovább a betegséget. Az első tünetek általában 3-6 nap után lépnek fel.

Magas lázzal kezdődik és idegrendszeri tünetekkel ér véget

Miből tudhatod, hogy a kedvenced szopornyicás? A legelső tünet jellemzően a 40 fok körüli láz, amihez bágyadtság, levertség társul. Attól függően, hogy kiütéses, hurutos vagy neurológiai jellegű formát ölt a betegség (lehet csak az egyik, vagy egymás után akár mindhárom is), más tünetekkel jár. A kiütéses változat esetében hasmenés, hányás, viselkedésváltozás, étvágytalanság jelentkezik, és gennyes hólyagok nőhetnek a comb belső felén és a hason.

A szopornyica második stádiumában (a második héten) szokott fellépni a hurutos forma, szem- és orrváladékozással, torokgyulladással, köhögéssel, légzési nehézséggel. Szövődmények léphetnek fel: tüdőgyulladás, gyomor- és bélgyulladás alakulhat ki. A fertőzött állatnak megvastagszanak a talppárnái, az orra, és barnára színeződnek a fogai.

Az idegrendszeri tünetek a 2-6. héten jelentkeznek: izomrángások, remegés, körbenjárás, koordinálatlan mozgás, fényérzékenység, ferde fejtartás, fogcsattogtatás, bénulás léphet fel, esetleg vakság, süketség. Az utolsó stádiumban az egész testre kiterjedhet az epilepsziaszerű rángatózás. Ekkor már csak 5% esély van a túlélésre, de akkor is nagyon valószínű a súlyos szövődmények élethosszig tartó fennmaradása, amilyen például az idegrángás, a remegés, az elbutulás, a süketség, a vakság vagy a szklerózis. Jobb esetben „csupán” az orr és a talpak elszarusodása, a fogzománc elszíneződése marad meg.

Ha a kutyákat nézzük, összeségében a felnőtt egyedek 30-50%-a, a fiatal példányoknak viszont a 80%-a nem éli túl a fertőzést. Specifikus kezelés nem létezik, maximum a tüneteket lehet enyhíteni.

Az összes oltást be kell adatni

A veszettséggel ellentétben a rókákat nem vakcinázzák szopornyica ellen. „A szopornyica kívül esik a hatóságok által kezelendő, ún. bejelentésre kötelezett állatbetegségek körén, mind Magyaroroszágon, mind külföldön” – tudom meg a Nébihtől. A szopornyica az élelmiszertermelés szempontjából nem jelentős, mint például az afrikai sertéspestis, és közegészségügyi kockázatot sem jelent, mivel emberre nem veszélyes, ahogyan a veszettség.

Ezen kívül jól lehet ellene egyénileg védekezni. Semmi nem indokolja tehát az államilag vagy központilag szervezett vakcinázási kampányt. A védőoltással meg lehet védeni kutyáinkat, az oltást nem késő idősebb korban sem beadatni

– fogalmaz a Nébih.

A kölyökkutyák oltássorozata általában 6-8 hetes korukban kezdődik, és 2-4 hetenként ismétlődik, így jellemzően az első oltást még a tenyésztő adatja be nekik, a többiért pedig már az új gazdi felel. Fontos, hogy a kutya megkapja az összes oltást, csak azután lehet először kivinni az utcára vagy más ebek közé, ha már megfelelő immunitásra tett szert. Ez azonban nem tart ki egész életében (és még az sem védi meg, ha már egyszer átesett a betegségen), évente emlékeztető oltást kell beadatni.

(Forrás: turistamagazin.hu)

Még érdekes lehet ...


2021. április 19., Hétfő

ZivatarszezON

Kedden már a nap is előbújhat, ez pedig gyújtósként szolgál a záporok, zivatarok berobbanásához.


ITM: az újranyitott üzletek döntő többsége betartja a szabályokat

A kormányhivatalok munkatársai a múlt héten 187 üzletben jártak, mindössze 13 helyszínen találtak hiányosságot.


Lecsapnak a bankkártyás csalókra

Egymillió bankkártyás fizetési tranzakcióból 73 esetben merült fel tavaly a csalás gyanúja.


Minden, amit a szakmai vizsgákról tudni kell

Az innovációs és technológiai miniszter egyedi határozata értelmében májusban és júniusban, szigorú óvintézkedések mellett adhatnak számot tudásukról a szakképzésben vizsgázók.


Koronavírus - 2680 az új fertőzött, elhunyt 197 beteg

8650 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1 052-en vannak lélegeztetőgépen.


Nagy forgalom várható az újranyitó teraszokon

Most az árukészlet leltárazása, selejtezése, újratöltése, a személyzeti létszám feltöltése és egy alapos takarítás, fertőtlenítés a vendéglátósok feladata.


2021. április 18., Vasárnap

Jönnek a zivatarok ...

A hazánktól délre elhelyezkedő légörvény felhő-, és csapadékrendszere határozza meg a következő napokban is időjárásunkat, ám a jövő hét közepén már labilis levegő érkezik fölénk.


Koronavírus - 3706 az új fertőzött, elhunyt 205 beteg

Minden harmadik magyar ember már kapott oltást.


Szijjártó: 400 ezer helyett egymillió kínai vakcina érkezik április végéig

A vírust akkor lehet legyőzni, hogy ha minél előbb be tudják oltani a magyar embereket, ehhez pedig oltóanyagra van szükség, mégpedig sokra.


2021. április 17., Szombat

Esős napok ...

Dél felől ismét nedvesebb levegő érkezik fölénk, felhősödésre, éjszaka már esőre is számíthatunk.


A duplájára bővül az árvák támogatása

50 ezer forintra nő január elsejétől az árvaellátás minimuma – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter.


Év végéig bármelyik alszámláról lehet fizetni a SZÉP-kártyákkal

A szálláshely, vagy a szabadidő zsebből is lehet költeni vendéglátásra, és fordítva.


Koronavírus - 4604 az új fertőzött, elhunyt 217 beteg

A regisztráltak kétharmada már megkapta az oltást, a regisztrált idősek  90%-a és a 18-59 év közöttiek közel fele (49,9%) is már túl van az oltáson.


Hétfőtől újraindulnak a közlekedési vizsgák

Első körben a korábban lemondott közlekedési vizsgákat bonyolítják le.


2021. április 16., Péntek

Felfelé ívelő trend

Utoljára (?) hajnali fagyok, napközben igazi április.


Segítség a kisdiákoknak

Áprilisban díjmentesen utazhatnak az alsó tagozatos diákok a MÁV-Volán-csoport járatain.


Hamarosan többen lesznek védettek, mint akik nem azok

Az óvatosság és a fokozatosság miatt döntött úgy a kormány, hogy a felsősöknek marad a távoktatás – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.


Május elején nyitnak az evangélikus templomok

A püspökök azt is kérik, hogy a gyülekezetek a templomok nyitása után is közvetítsék az istentiszteleteket.


Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze

Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze és a nemzet művésze, a magyar színjátszás felejthetetlen alakja – közölte a Nemzeti Színház pénteken.


Koronavírus - 5216 az új fertőzött, elhunyt 241 beteg

A beoltottak száma meghaladta a 3,1 milliiót.


A teraszok már készülhetnek a nyitásra

A teraszon tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselni, de a felszolgálóknak igen.


2021. április 15., Csütörtök

Két nap pihenő

Szusszanásnyi időre megpihen időjárásunk a következő két napban, majd vasárnap egy újabb légörvény veszi felénk az irányt.


Értékrendet képviselnek

Szeptembertől katolikus történelem- és irodalom tankönyvekből is tanulhatnak a középiskolások.


Koronavírus - 5307 az új fertőzött, elhunyt 256 beteg

A járvány harmadik hullámának tetőzése érzékelhető, de még most is nagyon sokan fertőződnek meg, ezért a védelmi intézkedések betartása továbbra is fontos.


Elvitte a fagy a kajszitermés nagy részét

Az idei már a harmadik év, amelyben tavaszi fagykárok pusztítanak.


2021. április 14., Szerda

Lassú visszavonuló

Így április derekán visszakacsintott a tél, és a hűvösebb levegő bizony csak lassan fog továbbállni, az enyhülés lassú ütemű lesz.


Orbán Viktor: Marad a digitális oktatás a felső tagozatosoknak

Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülés után élő Facebook-videóban ismertette a kormány legújabb döntéseit.


Áprilisban is jár a katásoknak a kedvezmény

A mentesség igénybevétele is egyszerű, az automatikusan jár, a vállalkozónak nem kell kérnie.


Koronavírus - 3597 az új fertőzött, elhunyt 285 beteg

A magyar lakosság 30,7%-a már kapott oltást, szemben az uniós 15,8%-os átlaggal.


2021. április 13., Kedd

Télies idő

Szerda estig télies idő várható hazánkban, kiadós csapadékkal, többfelé havas esőre, hóra is számíthatunk.


Orbán: Hárommillió beoltott, újabb mérföldkő

Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán osztotta meg a hírt, hogy immáron hárommillió ember lett beoltva Magyarországon.


Egyre több kárt okoznak a hódok – mi a megoldás?

Bedrótozták a fákat, amelyeket a hódok rágtak meg a Dráva partján. A barcsi önkormányzat a vízügyi igazgatósággal így próbálja megvédeni a több mint száz növényt a teljes pusztulásról.


Érvénytelen TAJ-szám ellenére is jár az oltás

Az oltás mellett a koronavírus elleni gyógyszer, a favipiravir is ingyenes, azt azok is megkapják, akiknek érvénytelenítik a TAJ-számát.


Koronavírus - 2837 az új fertőzött, elhunyt 272 beteg

10 818 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1 209-en vannak lélegeztetőgépen.


2021. április 12., Hétfő

Újra bedörömböl

Erős hidegfront érkezik, amely hullámot vet a Kárpát-medence felett.


A belföldi turizmus legerősebb időszaka jöhet Magyarországon egy friss kutatás szerint

Sosem látott népszerűségnek örvend a Balaton és hatalmas lehetőséget kaphat Budapest.


Az utak menti illegális hulladék felszámolását végzi a héten a Magyar Közút

A biztonságos munkavégzés érdekében több helyen is kisebb-nagyobb korlátozásra lesz szükség.


Plusz forrás a falusi mikrovállalkozásoknak

Tavasszal indul a Magyar Falu Program vállalkozás-újraindítási alprogramja.


Koronavírus - 5077 az új fertőzött, elhunyt 291 beteg

10 740 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1 249-en vannak lélegeztetőgépen.


Májusban tartják meg a vizsgákat a szakképzésben

A technikumokban és szakképző iskolákban kiemelt fontosságú a szakma gyakorlásához szükséges kompetenciák meglétének ellenőrzése.


Hasznos tanácsok az szja-bevallási tervezethez

Az szja-bevallási tervezet már csaknem egy hónapja elérhető a weben keresztül.


2021. április 11., Vasárnap

Közeleg a csapadék

Valószínűleg nem is kevés hullik majd.


Megérkeztek a friss magyar zöldségek

Válasszák a friss hazait, segítsék ezzel is a magyar gazdákat! – hangsúlyozza a fogyasztók számára az agrárgazdasági kamara. 


Koronavírus - 6296 az új fertőzött, elhunyt 206 beteg

A beoltottak száma 2 835 894 fő, közülük 1 197 685 fő már a második oltását is megkapta.


2021. április 10., Szombat

Változékony, tavaszi

Keddig hopp, aztán kopp... De legalább érkezhet érdemi csapadék is.


Szlávik: ha az oltások beadása ütemezetten halad, nyárra talán elérhető lesz a nyájimmunitás

A szakember szerint ehhez az kell, hogy a magyar lakosság 60-80 százaléka oltott legyen.


Koronavírus - 8053 az új fertőzött, elhunyt 245 beteg

10 921 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1 344-en vannak lélegeztetőgépen.


Maradtak a bőröndök a gardróbban

Megismétlődtek a januári mínuszok, februárban is 90 százalékos elmaradásban van a kereskedelmi szálláshelyi forgalom az egy évvel korábbihoz képest.

#Nagykanizsa

Tesztkonténer Kanizsán

Tesztkonténer Kanizsán

2020. november 20. - Kanizsa

Felismeri ezt a fiút?

Felismeri ezt a fiút?

2020. szeptember 23. - Kék hírek

Pozitív fejleményeket ígérnek

Pozitív fejleményeket ígérnek

2020. szeptember 08. - Kanizsa

Felismerik ezt a férfit?

Felismerik ezt a férfit?

2020. szeptember 02. - Kék hírek

Próbanépszámlálás kezdődik

Próbanépszámlálás kezdődik

2020. augusztus 31. - Murafölde

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

2020. augusztus 28. - Kanizsa

Vérünkben a segítség

Vérünkben a segítség

2020. július 06. - Kanizsa

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

2020. július 04. - Kanizsa

+