Hazai - 2021. március 03., Szerda
#oltás #vakcina #járvány #koronavírus #COVID-19 #operatív törzs

Változik a stratégia

Változik a stratégia

(A kép forrása: MTI)

Versenyt futunk az idővel, tovább gyorsítunk az oltáson – mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján. György István szavai szerint Magyarország már a harmadik helyen áll az európai uniós oltási ranglistán azzal, hogy az első oltást több mint 721 ezren, a másodikat 252 847-en kapták meg.

Versenyt futunk az idővel, a járvány harmadik hullámának felfelé ívelő szakaszában vagyunk – mondta György István, az oltási munkacsoport vezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

A kormány ezért döntött úgy, hogy március 1-jei határidővel módosít az oltási stratégián. A cél, hogy április 11-ig minden regisztrált megkapja az oltást és a lakosság minél szélesebb rétege szerezzen védettséget.

„Ez azt jelenti, hogy országos átlagban, kiszámoltuk, hogy a praxis nagyságokhoz képest megyénként mennyi vakcinát kell allokálnunk. Tehát most arra a metódusra térünk át, hogy a praxisok arányában, a regisztráltak arányában biztosítjuk a megyei háziorvosi praxisok számára, illetőleg a kórházak számára a vakcinákat. Tehát súlyozott arányban kapják most a megyék, a háziorovosk, és kórházak ezeket a vakcinaszállítmányokat" – fogalmazott.

Kitolták a második oltások idejét

Az Európai Unióban Magyarország a harmadik az átoltottság tekintetében. A háziorvosok a hétvégi oltásért 40, illetve 80 ezer forintos támogatást kapnak.

György István elmondta,

a hatékonyság érdekében változik az oltási stratégia. Kitolták a második oltások idejét.

A Pfizer estében ez 21 napról 35 napra növekszik, az AstraZenecánál 4 hét helyett 12 hét különbséggel kapják meg a beoltottak a második adag vakcinát.

Ezzel érhető el, hogy felgyorsuljon az első oltások üteme – emelte ki.

A kedden érkező Pfizer-szállítmány, valamint a kínai Sinopharm-szállítmány második részét első oltásként adják majd be.

A múlt heti 275 ezer után ezen a héten 250 ezer Sinopharm vakcinát kapnak a háziorvosok

– közölte az oltási munkacsoport vezetője.

György István a heti oltási tervet is ismertette, amely szerdától szerdáig tart.

Első feladatként folytatódik a regisztrált idősek oltása. A háziorvosok praxisonként 45 főre elegendő vakcinát kapnak. Ezenfelül 38 ezer Moderna vakcinát, amelyet szintén a 60 évesek kapnak.

Hozzátette, az új stratégia értelmében kevesebbet fognak tartalékolni, a kedden beérkező 14 ezer adag Pfizer vakcinát kiszállítják az oltópontokra.

A szociális otthonok lakóinak mintegy 11 ezer adag Moderna vakcinát szállítanak majd ki, és tovább folytatódik a 60 évnél fiatalabb krónikus betegek oltása az AstraZeneca vakcinájával is.

A kormány szeretné tehermentesíteni a háziorvosokat, ezért a 74 ezer AstraZenecát a kórházi oltópontokra szállítják ki, és ezen a hét végén, március 6-án és 7-én adják be a 60 év alatti krónikus betegeknek.

Összesen 74 ezren kapnak majd SMS-t, hogy melyik kórházi oltóponton jelenjenek meg. Ehhez több száz kórházi oltópont áll rendelkezésre

– hangsúlyozta.

Azok, akik nem jelennek meg, nem törlik a regisztrációját, csupán egy későbbi időpontban juthatnak hozzá az oltáshoz.

Az oltási munkacsoport vezetője kijelentette:

egy hét alatt összesen 529 ezer oltást adnak be Magyarországon, amely rekordnak számít. Ebből a második körben részt vevők száma 49 180.

György István ismertette, hogy több mint 395 ezer időst tudnak beoltani a következő hét napban. Ebből 250 ezren a kínai vakcinát, 30 ezren a Modernát és 115 ezren a Pfizer oltóanyagát kapják meg.

Ezen felül mintegy 74 ezer 60 év alatti krónikus beteget a kórházi oltópontokon oltanak be ezen a hét végén.

Újabb emelkedésre lehet számítani a fertőzöttek számában

Óriási tempóban növekszik a járvány Magyarországon és Európában – közölte Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Az elmúlt 24 óra adatait ismertetve közölte, 2764 új fertőzöttet azonosítottak, és elhunyt 130 beteg. Hatezer fölé emelkedett a kórházban kezeltek száma, és 581-en vannak lélegeztetőgépen.

Elmondta, hogy egyre gyakrabban fordul elő a betegség gyors lefolyása és súlyos szövődménye. Ebbe nem kell belenyugodni, itt van a vakcina, amivel a súlyos, szövődményes és fatális eseteket meg tudjuk előzni – húzta alá.Hozzátette, azt is tapasztalják, hogy a súlyos lefolyású esetek és az elhalálozások növekedése közti idő rövidül, „szinte párhuzamosan fut”. Ezért az a legfontosabb, hogy minél rövidebb idő alatt minél nagyobb átoltottságot sikerüljön elérni.

A következő napokban Magyarországon is felgyorsul az oltások beadásának üteme – mondta az országos tisztifőorvos.

Az elmúlt napon egy 16 éves lány vesztette életét, ő a legfiatalabb áldozata a járványnak.

Felgyorsítja a kormány az oltási kampányt, az új oltási rend is ezt célozza. Müller Cecília ezért arra kért mindenkit, hogy aki meghívást kap az oltásra, az jelenjen meg.

Megismételte, hogy,

az összes forgalomban lévő vakcina alkalmas arra, hogy megelőzze a súlyos szövődményeket.

A brit mutáns vírusvariáns számlájára írható az új esetszámok felfutása – közölte.  Emellett az Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei

már öt mintában mutatták ki a dél-afrikai mutánst.

Ez azt vetíti előre, hogy az esetszámok újabb növekedésére lehet számítani.

Müller Cecília ismertette az egyes vakcinákhoz köthető tudományos eredményeket:

  • az AstraZeneca oltóanyaga a 35. nap után az első helyen áll, a vakcina hatékonysága eléri a 73 százalékot;
  • az AstraZenecánál a 80 év feletti korosztályban a harmadik-negyedik héten 80 százalékos hatékonyságot mértek a betegség súlyos lefolyásának megelőzésében;
  • a Pfizer saját adatai szerint 83 százalékkal csökkent a halálozások száma az első vakcina beadása után.


A legfontosabb cél most, hogy megelőzzük a betegség súlyos lefolyását – mondta.

Izraelben a lakosság felét immunizálták, elsősorban Pfizer vakcinájával. Január második fele óta mind az új fertőzöttek, mind az elhunytak száma jelentősen csökkent.

Az Egyesült Arab Emírségekből származó adatok szerint

a beoltottak közül senki sem került intenzív osztályra, és senki sem halt meg. Az arab országban a kínai Sinopharm vakcinájával oltanak.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy az oltást megfázás, lázas betegség esetén el kell halasztani. Ebben az esetben értesíteni kell az oltópontot vagy a háziorvost.

Kiemelte, hogy a vakcina nemcsak a betegséget előzi meg, hanem a fertőzés átadását is gátolja.

Változnak a beutazási korlátozások

Kiss Róbert rendőr alezredes, a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője a testület keddi online sajtótájékoztatóján ismertette a most életbe lépő beutazási korlátozásokat.

A kormányrendelet alapján mintegy 13 országból érkezők mentesülnek a korlátozások alól.

Közölte, hogy hétfőn a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt száz emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, így

a vonatkozó kormányrendelet szeptember 21-i hatályba lépése óta 27 340 rendőri intézkedés történt a maszkviselési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt.

Kiss Róbert elmondta, hogy hétfőn 72 ember szegte meg a tízezer lakosúnál nagyobb településeken az önkormányzati rendeletekben elrendelt maszkviselési szabályokat, közülük nyolc embert figyelmeztettek, 30-an helyszíni bírságot kaptak, 34 ember ellen szabálysértési feljelentést tettek.

Öten tömegközlekedési eszközön vagy annak várakozóhelyén, 23-an pedig üzletben, bevásárlóközpontban nem viseltek maszkot.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó korlátozó szabályok megszegése miatt a jogszabály hatálybalépése óta 842 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 214-szer az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 628 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására, az ott-tartózkodásra vonatkozó szabályokat nem tartották be – sorolta.

Magyarországon 721 ezren kapták meg az első oltásukat, és 250 ezren a másodikat.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2021. szeptember 24., Péntek

Irány a természet!

A szél mérséklődik, a felhőzet csökken, a hétvége már a napsütésről fog szólni.


Elindult a gazdijogsi képzés

A program igyekszik hasznos tanácsokat és olyan fontos tudnivalókat átadni, amelyek feltételei a felelős kutyatartásnak.


Orbán Viktor: Biztatóak a magyar családpolitika eddigi eredményei

A kormányfő szerint Európa jövője a gyermekekben van, ezért nem szabad elfogadni, hogy az EU migránsokkal pótolja a gyerekhiányt.


Koronavírus - 531-en fertőződtek meg

Kattintson a mai adatokért!


2021. szeptember 23., Csütörtök

Szélcsatorna

Északnyugatról erős áramlással egyre melegebb levegő érkezik hozzánk.


Egyre kevesebb a szabálytalanság a Balatonnál

Két évvel ezelőtt még minden negyedik, idén már csak minden hatodik balatoni vállalkozásnál találtak valamilyen szabálytalanságot.


Koronavírus - 526-an fertőződtek meg

A beoltottak kevesebb mint 1%-a betegszik meg.


Közel 100 év után újra női elnök a Magyar Vöröskereszt élén

Megtartotta XV. Kongresszusát a Magyar Vöröskereszt Esztergomban.


2021. szeptember 22., Szerda

Az utolsó

A csillagászati nyár utolsó napja már nyomokban sem hasonlított nyárra, a folytatás viszont fényesebb lesz.


Varga Mihály: az adóhivatal már készül az szja-visszatérítések kifizetésére

Jövő februárban 1,9 millió szülő megkapja az szja-visszatérítést, ez 600 milliárd forintot jelent.


Koronavírus - 501-en fertőződtek meg

Mutatjuk a szerdai adatokat!


Kiemelt figyelem irányul a bodzafelvásárlók és -feldolgozók működésére

Az akció során, a nyomonkövethetőség érdekében, a felvásárolt termékek jelölésének, valamint a hozzájuk tartozó számlák, szállítólevelek, felvásárlási jegyek és egyéb dokumentáció ellenőrzésére is sor került.


Már csaknem 100 iskola neveli tudatos fogyasztóvá diákját

A tanév kezdetével újranyitja a gyakorlatban hasznosítható fogyasztóvédelmi ismeretek terjesztését ösztönző pályázatát az Innovációs és Technológiai Minisztérium.


2021. szeptember 21., Kedd

Sok helyen kevés

Szerdán szürke, borongós arcát mutatja az időjárás.


Fagyott az éjjel

A Pest megyei Kakucson viszont mínusz 1,1 fokig hűlt le a levegő.


Koronavírus - 289-en fertőződtek meg

Kattintson a mai adatokért!


A pezsgő lehet a borágazat nagy kiugrási lehetősége

Magyarországon a pezsgőkészítés és -fogyasztás a reneszánszát éli, ami elsősorban az etyeki borászoknak köszönhető.


2021. szeptember 20., Hétfő

Most ennyi jutott

A délnyugati, déli országrészben egyes helyeken kiadós mennyiség gyűlt össze, a csapadékzóna azonban keddre elhagyja térségünket.


Orbán Viktor: az életünket és a szabadságunkat csak az oltásokkal tudjuk megvédeni

A kormány végrehajtja a nemzeti konzultációból fakadó döntéseket:  2022 februárjában 1,9 millió szülő kap adóvisszatérítést 600 milliárd forint értékben.


Hétfőtől lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra

Az idei TeSzedd! október 18-tól 24-ig tart.


Koronavírus - ezer fölött a hétvégi új fertőzöttek száma

Kattintson a hétvégi összesített adatokért!


Közel félmillió támogatója van a Stop Gyurcsány! Stop Karácsony! petíciónak

Hollik István szerint Gyurcsány Ferenc a múlt, amelyet nem szabad visszaengedni, hiszen Magyarország ma jó úton halad.


2021. szeptember 19., Vasárnap

Jön a csapadék

Nagykanizsán számottevő eső lesz, ugyanez Miskolcon és Nyíregyházán kizárt.


Rossz negyedévük volt a kártyacsalóknak

Jelentősen csökkent a hazai bankkártyákhoz kötődő csalások száma és értéke is a második negyedévben, ami leginkább az erős ügyfélazonosításnak köszönhető.


Kétmilliónál is többen utaztak az idén nyáron vonattal a Balatonhoz

Sikeres szezon zárult le a hétvégével a Balaton partjainál, az elmúlt évtizedben ez volt a legerősebb főszezon.


Rekordszinten a magyarok házasodási kedve

A házasok 4,2 milliárd forintot spóroltak.


Novák: a szakmai és a szülői hivatás kiegészíti egymást

A miniszter szerint akkor juthatunk igazán messzire, ha otthonról indulhatunk el és haza érkezhetünk meg.


2021. szeptember 18., Szombat

Közeledik a gépjárműadó második részletének befizetési határideje

Országosan mintegy 3 millió 200 ezer gépjármű-üzembentartó érintett, ennyien kaptak elektronikusan vagy a postástól személyesen átvehető hivatalos iratot.


Segítséget kapnak a Brexit miatt hátrányos helyzetbe került magyar cégek

Október 15-ig lehet pályázni a 22 milliárdos keretösszegre.


Vonzóbbá válhat a pedagógusi pálya

Hat helyett öt évig tart a jövőben a felsőfokú tanárképzés, a hallgatóknak minden félévben lesz szakmai gyakorlatuk.


Az elmaradt második oltásokra is lehet már időpontot foglalni

Felhívják a figyelmet, hogy a Pfizer, a Szputnyik, a Sinopharm, a Moderna, és az AstraZeneca vakcinák hatásossága is csak két oltás után teljes.


2021. szeptember 17., Péntek

Pardon: megjött

A hét legvégén, a jövő hét elején a felhőzet és csapadék szempontjából még kissé bizonytalan időjárásunk, az átlagos alatti hőmérséklet ugyanakkor biztosnak tűnik.


Koronavírus - 479-en fertőződtek meg

Mutatjuk a pénteki adatokat!


Orbán Viktor: nem rendelünk el kötelező oltást

A miniszterelnök szerint minden emberi számítás szerint meg lesz az 5,5 százalékos növekedés idén és abból nagy dolgokat tudnak csinálni.


2021. szeptember 16., Csütörtök

Érkezik a csapadék

Átalakul időjárásunk, lehűlés jön, pénteken nagy területen jelentős csapadékkal.


Razziák a szüreten! Bárkihez bekopogtathatnak az ellenőrök

A hatóságok 2021-ben, a szőlőszüret folyamán – a korábbi évekhez hasonlóan – ismét ellenőrzést végeznek a borászati üzemekben.


Digitális oktatásra készülnek, bevásárolnának a magyar családok

Azzal kapcsolatban, hogy használt vagy új eszközt szereznének-e be, már megoszlott a válaszadók elképzelése.


Koronavírus - 458-an fertőződtek meg

Kattintson a mai adatokért!


Több száz kilométernyi sín hever parlagon

A vasúti árufuvarozók egyelőre nem kívánják igénybe venni a MÁV hálózatának használaton kívül lévő 630 kilométernyi pályáját.


Teljes átoltottságot akar az egyetemeken az MRK

Az átoltottság arányának növelésével a jelenléti oktatás lehetőségét biztosíthatják.


2021. szeptember 15., Szerda

Ébredő (Légköri) Erő

A csendes idő napjai meg vannak számlálva, Meg fog szólalni a légkör ébresztőórája....


Gulyás Gergely: Januártól jöhet a 200 ezres minimálbér

A kormányinfón tájékoztatott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a legfrissebb kormányzati döntésekről.


Koronavírus - 371-en fertőződtek meg

Mutatjuk a szerdai adatokat!


Konzultáció a járvány utáni életről - eredmények!

Közzétették a kormany.hu-n a koronavírus-járvány utáni életről szóló nemzeti konzultáció részletes eredményeit kedden.


Kutatók éjszakája - ma este kezdődik a regisztráció

A tervek szerint újra személyes részvétellel rendezik meg a programot szeptember 24-25-én.

#Nagykanizsa

Kultúrházak éjjel-nappal

Kultúrházak éjjel-nappal

2021. szeptember 21. - Kultúra

Nem adott elsőbbséget a kerékpárosnak

Nem adott elsőbbséget a kerékpárosnak

2021. szeptember 18. - Kék hírek

Tizennyolc - rend vagy káosz?

Tizennyolc - rend vagy káosz?

2021. szeptember 13. - Kultúra

„Isten nem játszik dobókockával...”

„Isten nem játszik dobókockával...”

2021. szeptember 11. - Kanizsa

A hon védelme nemzeti kérdés

A hon védelme nemzeti kérdés

2021. szeptember 11. - Kanizsa

Ön már aláírta?

Ön már aláírta?

2021. szeptember 08. - Kanizsa

Szemtanúkat keresnek

Szemtanúkat keresnek

2021. szeptember 08. - Kék hírek

Tizennyolc

Tizennyolc

2021. szeptember 07. - Kultúra

Elhunyt Boa Sándor

Elhunyt Boa Sándor

2021. szeptember 06. - Kanizsa

+