Hazai - 2021. március 23., Kedd
#lengyel-magyar barátság #Lengyelország #Magyarország #Lengyel Intézet #történelem

Egy katyni áldozat nevéhez is kötődik a magyar-lengyel barátság napja

Egy katyni áldozat nevéhez is kötődik a magyar-lengyel barátság napja

Archív fotó (MTI)

Nem láttam olyan eseményt, amely e naphoz kapcsolódna, ám rájöttem, hogy ezen a napon született Korompay Emánuel, az egyik legnagyobb hős, akit említeni lehet a magyar-lengyel barátság okán – fejtette ki a hirado.hu-nak nyilatkozva Joanna Urbańska. Március 23-a magyar-lengyel barátság napja, ebből az alkalomból kerestük fel a Budapesten működő Lengyel Intézet igazgatóját.

Isten kezét látom abban, hogy Magyarországra irányított: itt találtam meg férjemet, itt alapítottunk családot, ezt az országot második hazámnak tekintem, fejtette ki a hirado.hu-nak nyilatkozva Joanna Urbańska, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója.

Kiemelte: a Lengyel Intézetben nem csak ez a keddi nap, de az év minden napja a magyar-lengyel barátságról szól.

„Március 23-án tartjuk ezt az ünnepet, de egész évben igyekszünk elősegíteni a magyar-lengyel kapcsolatokat”

– fogalmazott.

Kérdésünkre, hogy mikor kezdett Magyarországra járni, elmondta: már az 1990-es évek végén, mikor elkezdtem magyarul tanulni, nyáron ide látogatott „hogy verifikáljam, ez jó ötlet volt-e, és úgy láttam, hogy teljes mértékben igen. Folytattam tehát a magyar tanulást az ELTÉ-n is. Még mindig magyarul tanulok” – teszi hozzá a nyelvünket kitűnően beszélő igazgató, „életem végéig fogok tanulni, Ez ennek a nyelvnek a bája, nem lehet megunni s mindig lehet fejleszteni az ismeretén”.

Hozzátette: élete egy későbbi szakaszában szívesen foglalkozna majd Wass Albert műveinek lengyelre fordításával.

„Ez az ünnep hivatalos kereteket kölcsönöz a hagyományos lengyel-magyar barátságnak és kiváló hátteret ad az államközi egyezményeknek, legmagasabb rangú találkozásoknak is. De ami ennél is fontosabb, lehetőséget nyújt a civil kezdeményezéseknek. Ami nagyon fontos a mostani helyzetben” – emeli ki Urbańska.

Joanna Urbańska, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban rendezett tárlatmegnyitón 2020 őszén. Tavaly októberben egy hónapon át voltak láthatók a budapesti metróban posztereken Adam Bujak lengyel fotóművész Szent II. János Pálról készített képei (Fotó: MTI/Soós Lajos) 

A Kollár János elnökletével működő Magyar-Lengyel Pilsudski Történelmi Társaság 2005-ben kezdeményezte a Magyar Lengyel Barátság Emlékmű (két monumentális tölgyfa, Tóth Dávid szobrászművész alkotása) megépítését, a Magyar Lengyel Barátság Nap megrendezését, a magyar és lengyel testvérvárosok találkozóját Győr városában. A két ország parlamentje, a lengyel Szejm és a magyar Országgyűlés 2007-ben nyilvánította ezt a napot a két nép barátsága napjává.

Amikor felvetettük, hogy kötődik-e valamilyen korábbi eseményhez, évfordulóhoz ez a nap, az igazgató ezt válaszolta:

„Nem láttam olyan eseményt, amely e naphoz kapcsolódna, ám rájöttem, hogy – véletlen-e vagy sem – ezen a napon született Korompay Emánuel Aladár, az egyik legnagyobb hős, akit említeni lehet a magyar-lengyel barátság okán. Ez a nap így új értelmet, dimenziót kap.”

(Korompay Emánuel Aladár [Budapest, 1890. március 23. – Harkov, 1940 tavasza] magyar, majd lengyel katona, a lengyel hungarológia egyik magyar úttörője, az első magyar–lengyel szótár szerkesztője. A Varsói Egyetem Hungarológiai Tanszékének magyar lektora, aki a lengyel hadsereg tartalékos századosaként részt vett a második világháborúban, ahol szovjet hadifogságba esett, és a sok ezer lengyel tiszt életét kioltó katyńi vérengzés magyar áldozata lett – a szerk.)

Az intézmény látogatottságáról elmondta: változatlan az érdeklődés a lengyel nyelv és kultúra iránt, „rendezvényeinket nagy számú érdeklődő látogatja. Fontos misszióink, hogy a lengyel-magyar barátság eszméit átadjuk a fiataloknak. Megmutatni, bebizonyítani nekik, hogy az együttműködés, a barátság nem pusztán közhelyek, hanem fontos értékek, amelyek jövőt teremthetnek számukra". Szavaiból kiderült: nagyon népszerűek az online eseményeik, a Lengyel Intézet tevékenysége iránti érdeklődés a Covid-időszakban is jelentős.

A két nép közös történelmi emlékei között tallózva az igazgató felidézte: kevesen tudják, hogy

a magyar katonák nem csak az 1944-es varsói felkelés idején segítették a lengyeleket, de az ott állomásozó magyar egységek közbeléptek a lengyel lakosság védelmében a Volhyniában, az 1943 utáni, ukránok által elkövetett lengyelellenes mészárlások idején is.

Még érdekes lehet ...


2021. június 17., Csütörtök

Az első hullám

Kezdetét veszi az idei első hőségidőszak, a következő napokban egyre nagyobb területen haladja meg a napi középhőmérséklet a 25 fokot.


Algásodást figyeltek meg a Balatonnál

A cikkben mutatjuk a mostani helyzetet.


Koronavírus - 113 az új fertőzött, elhunyt 4 beteg

Mutatjuk a csütörtöki adatokat!


Idén is földre kell rázni a meggyet, mint tavaly?

A tavalyi év nagyon kedvezőtlen volt a meggytermesztőknek. Idén még bíznak a jobb minőségű meggytermésben.


2021. június 16., Szerda

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete támogatja a 12 év feletti korosztály COVID-19 elleni védőoltását

Az mRNS oltás hatékonysága kiváló a fiatal korosztályban, a variánsok ellen is véd és a járvány őszi fellángolásának rizikója lényegesen meghaladja az oltás esetlegesen előforduló kockázatait.


Közös Agrárpolitika: közeledtek az álláspontok

Most dől el az európai agrárium, és ezzel sok millió ember megélhetése, Európa élelmiszerbiztonságának kérdése.


Koronavírus - 107 az új fertőzött, elhunyt 9 beteg

Már több mint 32 ezer gyermeket regisztráltak oltásra a 12-15 éves koroszztályból és több mint kétszázan már fel is vették az oltást.


2021. június 15., Kedd

Forrósodik a hangulat

Nyakunkon az idei első hőhullám. Habár az éjszakák még hűsítőek maradnak, napközben fokozatosan 30 fok fölé emelkedik a levegő hőmérséklete.


A nyári munkát vállaló diákok ugyanúgy adóznak, mint a felnőttek

A diákok szülői engedéllyel 16 éves koruktól dolgozhatnak, de szünidőben a 15 éves nappali tagozatos tanulók is vállalhatnak munkát.


Megalakult a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs

Biztonságra és szabadságra van szükségük az embereknek, ezt segíti a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs.


Uniós oltalmat kapott két balatoni hal

Az EU területén csak a fogassüllőt és a pontyot nevezhetik Balatoni halnak. 2021. június 14., Hétfő

Keddtől befűtenek nekünk

Ajtóstul ront a kánikula a Kárpát-medencébe ezen a héten.


Július 5-től lehet fákat igényelni a Településfásítási program második ütemében

Idén ősszel és 2022 tavaszán további 24 ezer fát ültethetnek el Magyarország legnagyobb fásítási programjában.


Állampapír és babakötvény: most igazán megéri

Június 30-ig nemcsak azért érdemes otthonról online állampapírt vásárolni, mert biztonságos, kényelmes és ingyenes, hanem azért is, mert addig tart a Kincstár nyereményjátéka


OVSZ: kedvezményesen vásárolhatnak a véradók

Az Önkéntes véradó virtuális kártyával a donorok a véradástól számított fél éven belül több mint ezer kiskereskedőnél, helyi szolgáltatónál vásárolhatnak kedvezményesen.


Ezek a diplomások kilátásai

Gyorsan helyezkednek el és jól keresnek a frissen végzett informatikusok, értékes a műszaki és a gazdasági diploma, megtérül a mesterképzés.


Koronavírus - 255 az új fertőzött, elhunyt 21 beteg

Kattintson a hétvégi összesített adatokért!


2021. június 13., Vasárnap

Frissítő fuvallatok

Hétfőn még mérsékelten meleg idő várható a napsütés ellenére is, a folytatásban viszont egyre melegebb és jobbára száraz levegő érkezik fölénk.


Videóban köszönte meg a kormány a védőnők munkáját

Mintegy ötezer védőnő teljesít szolgálatot Magyarországon.


2021. június 12., Szombat

Átmeneti jelleg

Az átmeneti hőmérséklet-visszaesést tartós és jelentős felmelegedés követi, érkezik az idei első hőhullám.


Meccset nézni szabad kivetítőn

A közterületen felállított kivetítőkön a szabadtéri meccsnézés nem minősül rendezvénynek,  arra a vendéglátó teraszokra vonatkozó szabályok irányadóak.


Senki sem akar a földeken dolgozni

A túlélésért küzd a kertészeti ágazat.


2021. június 11., Péntek

Fél évvel hosszabbodik azok táppénzjogosultsága, akik a járvány miatt nem kaptak gyógykezelést

A kormányrendelet hatálya azokra terjed ki, akiknek a veszélyhelyzet alatt jár le egyéves táppénze, de a járvány miatt, önhibájukon kívül nem jutottak hozzá a szükséges egészségügyi beavatkozáshoz.


Orbán: A járványok és a népvándorlások korát éljük

Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában nyilatkozott.


Koronavírus - 199 az új fertőzött, elhunyt 8 beteg

A cikkben mutatjuk a pénteki adatokat.


2021. június 10., Csütörtök

Potápi: A muravidéki magyarság a szülőföldjén akar boldogulni

A muravidéki magyarság nem futamodott meg a járvány miatt, hanem épp ellenkezőleg, szülőföldjén akar boldogulni, és ott fektet a jövőjébe – hangsúlyozta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerdai szlovéniai látogatásán.


Visszakaphatják a befizetett szja-t a gyermekes családok

Az átlagjövedelem alatt kereső, gyermeket nevelő szülők kapják vissza a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót 2022 elején - javasolja a miniszterelnök.2021. június 09., Szerda

Áder János: folytatódik a haderőfejlesztés

A magyar honvédek már most is és a jövőben még inkább képesek lesznek szavatolni az ország és a magyar emberek biztonságát.


Országos tisztifőorvos: véget ért a járvány harmadik hulláma

Mind a járványügyi adatok javulnak, mind a szennyvízben mért víruskoncentráció alacsony, ugyanakkor a vírus továbbra is


Koronavírus - 179 az új fertőzött, elhunyt 6 beteg

549 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 58-an vannak lélegeztetőgépen.


2021. június 08., Kedd

Gomolyok

Jellegtelen időjárási helyzet - mondja a meteorológia. Magyarul ez jelenleg folytatódó meleg, napos időt jelent kevés helyen záporral, zivatarral.


Táborfigyelő: példátlan jelentkezési dömping alakult ki

A sporttáborokat, az angoltáborokat, valamint a kalandtáborokat keresik a legtöbben.


Elkezdődött az SMA-ban szenvedő gyerekek kezelése a legkorszerűbb készítménnyel

Elsőként egy kislány kapja meg az áprilistól egyedi méltányosság alapján elérhető, az SMA-betegek kezelésére alkalmas génterápiás gyógyszert, a Zolgensmát.


Tovább igényelhető a falusi kisboltok támogatása

Az eredetileg megjelölt határidőnél két héttel tovább, június 28-áig lehet benyújtani az egyedi kérelmeket a falusi kisboltok támogatására a Magyar Falu Program keretében


Koronavírus - 117 az új fertőzött, elhunyt 17 beteg

591 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 63-an vannak lélegeztetőgépen.


Egyre több a poszt-Covid tünetekkel küzdő magyar

Memória- vagy koncentrációzavar, légszomj és fejfájás, ezek a legjellemzőbb tünetek, de más súlyos szövődmény is kialakulhat.

#Nagykanizsa

Tesztkonténer Kanizsán

Tesztkonténer Kanizsán

2020. november 20. - Kanizsa

Felismeri ezt a fiút?

Felismeri ezt a fiút?

2020. szeptember 23. - Kék hírek

Pozitív fejleményeket ígérnek

Pozitív fejleményeket ígérnek

2020. szeptember 08. - Kanizsa

Felismerik ezt a férfit?

Felismerik ezt a férfit?

2020. szeptember 02. - Kék hírek

Próbanépszámlálás kezdődik

Próbanépszámlálás kezdődik

2020. augusztus 31. - Murafölde

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

2020. augusztus 28. - Kanizsa

Vérünkben a segítség

Vérünkben a segítség

2020. július 06. - Kanizsa

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

2020. július 04. - Kanizsa

+