Hazai - 2021. március 31., Szerda

Orbán: A vírus oltással állítható meg (Frissítve!)

Orbán: A vírus oltással állítható meg (Frissítve!)

(A kép forrása: Youtube)

Egyetlen módon lehet megállítani a vírust, ez pedig az oltás – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a közmédiának adott exkluzív interjúban, számolt be a hirado.hu

Cikkünk frissült.

A miniszterelnök hangsúlyozta: most minden erőt az oltásra kell összpontosítani. Arról is beszélt, hogy már 3 760 000-en regisztráltak az oltásra. Hozzátette, várhatóan húsvét után meglesz a két és fél millió beoltott, ami lehetővé teszi, hogy elinduljon a lépcsőzetes újranyitás.

A beszélgetést itt követhetik nyomon 20:30-tól:

Lépcsőzetesen újranyitni az országot

Arra a kérdésre, hogy miért 2,5 milliónál húzták meg azt a határt, amikor az újranyitásról lehet beszélni, Orbán Viktor elmondta, hogy nem szabad addig újranyitni az országot, amíg a 65 év felettiek nem kapták meg az oltást. „Ez erkölcsi kötelességünk.”

A kormányfő arra kért mindenkit, hogy tartsa be szabályokat, a távolságtartás és a maszkviselés szabályait. A mostani brit vírusmutáns sokkal agresszívabb, mint a korábbi.

Tömeges a fertőzés

„Tömeges a fertőzés és ezt már bizony a zárások és a korlátozások csak lassítani tudják. Megállítani már nem. Tavasszal elég volt korlátozásokat bevezetni, de ez nem olyan vírus. Itt most, csak lassítani tudunk, ha korlátozunk” – fogalmazott.

Egyetlen orvosság van, amivel lassítani vagy megölni tudjuk a vírust, ez pedig az oltás, ezért most minden erőnket az oltásra kell összpontosítani.

A kormányfő elmondta, hogy sokunknak van komoly vesztesége, ami mindannyiunkat megvisel. Amikor megfékeztük a járványt, akkor

nem csak gazdaságilag kell újraindítani az országot, hanem a közösségi életet is újra kell indítani.

Mindenki elvesztette a derűt, jókedvet, talán a boldogságot is” – mondta Orbán Viktor.

A vírus nem csak az emberéletben tesz kár, hanem tönkreteszi a munkahelyeket és megtámadja a gazdaságot. A boltok, üzemek, hotelek újranyitása nem megy egyik napról a másikra, ezért fontos hogy az emberek tudják, mire számíthatnak. A szülőknek is tudniuk kell, mikortól kell vinni iskolába, óvodába a gyereket.

Nekünk egyszerre kell védekezni és oltani és segíteni az embereknek, hogy megtervezhessék személyes életük újranyitását” – fogalmazott.

Ne hallgassanak az oltásellenes politikusokra

Az átoltottság Magyarországon a 12 százalékos, uniós átlag feletti, jelenleg 20 százalékon áll – hangzott el az adásban.

Minél gyorsabban oltunk, annál hamarabb csökken a megbetegedések és az elhunytak száma. Ezért fontos, hogy ne üljünk fel az oltásellenes hangoknak. Az oltás ellen agitálni, több mint hiba, inkább bűn.

Aki azért nem oltatja be magát, mert hallgatott az oltásellenes politikusokra vagy áldoktorokra, az könnyen meghallhat. A felelősség azoké, akik az oltás ellen beszéltek. Súlyos felelőtlenség, ha valaki lebeszél másokat az oltásról – mondta.

Az kérem mindenkitől, hogy hagyják dolgozni az orvosokat és az ápolókat és ne vezessék félre az embereket kamuvideókkal, álhírekkel, hanem inkább jóindulattal viszonyuljunk egymáshoz. A kormányfő elmondta, hogy megérti azokat, akik nem bíznak az oltásban, de arra kérte őket, hogy hagyják, hogy mások maguk hozzák meg ezt a személyes döntést.

Emberfeletti munka árán, de működnek a kórházaink

A kormányfő köszönetét fejezte ki az orvosoknak, háziorvosoknak és ápolónőknek, akik véleménye szerint emberfeletti munkát végeznek.

Az orvosainkon, ápolóinkon nem fog múlni egyetlen emberélet sem, mert szívvel-lélekkel végzik munkájukat. Úgy látom, hogy nagy erőfeszítések árán, de lesz elég ember” – fogalmazott.

A kórházi kapacitásokat érintő kérdésre elmondta, hogy átcsoportosításokkal megoldható a helyzet és a technikai feltételek is adottak.

Sokkal jobb állapotban van az egészségügy a humán erőforrás terén, mint azt sokan gondolták volna. A koronavírus miatt elkülönített ágyak fele még szabad, és még kétszer annyi azonnal bevethető lélegeztetőgép van ággyal együtt, mint amennyi ágyon most fekszenek betegek” – fejtette ki.

Azt kérem mindenkitől, hogy adjanak meg minden támogatást az egészségügyben dolgozóknak. Rémhírkeltésekkel ne nehezítsük meg munkájukat. Nem most van az idő, hogy bemenjünk a kórházakba kamuvideókat, álhíreket gyártani

– tette hozzá.

„Jóindulat, jóakarat, segítés” – ezekre van most szükség.

A kormányfő úgy látja, hogy a kettős nyomást, a covidos és nem covidos betegek ellátását egyszerre képes megoldani az egészségügy.

Az első oltással már lehet vállalni az oktatást

A kormány figyelembe vette a szakszervezetek kérését és előre vette a pedagógusok oltását. Úgy vélte, hogy az első oltás már nagyon komoly védettséget biztosít. Azt kértem tőlük, hogy vegyék figyelembe a szülők érdekeit is, akik nem tudják hova vinni a gyereket – fejtette ki Orbán Viktor.

A kormányfő szerint az iskolák újraindítása előtt egy héttel az első oltással már lehet vállalni az oktatást. Azt is megérti a kormány, ha valaki így nem vállalja az oktatást, de nem kell agitálni az iskolák megnyitása ellen, mert a szülők és a gyerekek érdekeikre is tekintettel kell lenniük.

Nincs értelme a „vakcinairigységnek”

A miniszterelnök elmondta, nagy vita előzte meg azt a döntést, hogy a háziorvosi rendszeren keresztül történjen az oltások beadása. A járványügyi szakemberek tanácsára döntött így a kormány, mivel a háziorvosok ismerik jól a betegeiket. Aprólékos mérlegelés előzi meg, hogy a háziorvosok kit, melyik helyre sorolnak.

Előfordulhat, hogy valakit előrevesznek a sorrendben és ezt mások igazságtalannak tartanak, de arra kért mindenkit, hogy bízzanak a háziorvosoknak és jó szándékot feltételezzenek.

Hosszú viták előzték meg a kismamák oltását is Európában, mivel a gyártóknak évek helyett néhány hónapjuk volt csak a tesztelésre. Azzal mindenki egyetért, hogy vegyük előre a kismamák oltását – fogalmazott, hozzátéve, hogy jelenleg 42 ezer várandós kaphatja meg a vakcinát.

A keleti beszerzések példája ragadós

Arra a kérdésre, hogy több nyugati ország is tervezi a keleti vakcinák beszerzését, a kormányfő úgy válaszolt: egészen biztos volt benne, hogy ez így fog történni.

Novemberben már lehetett látni, hogy a nyugatról megrendelt vakcinák nem fognak időben megérkezni. Minden EU-tagállamnak joga van saját vészhelyzeti szabályozás alapján külön rendelni vakcinát, de rajtunk kívül ezt csak Szlovákia tette meg – emelte ki.

A vakcináknál félre kell tenni az ideológiai kérdéséket, és azt kell nézni, mennyire biztonságokat és hatékonyak.

Nem volt kockázatmentes, számos támadást kaptunk, de szerintem jól döntöttünk és sok ezer ember életét mentettünk meg ezzel

– hangsúlyozta.

A kormányfő a nyugati szállításokat érintő kérdésre válaszolva elmondta hogy április 4-ig 2 millió 356 ezer, május elején pedig 4 millió 121 ezer keleti és nyugati vakcina áll majd rendelkezésre, ami több, mint amennyi ember jelenleg regisztrált az oltásra (3,76 millió). Megalapozottnak tűnik az a terve, hogy április elejére mindenki megkapja az oltást aki már regisztrált. Május végére elérhető lesz a 7 milliós dózis.

Ahogy nő az oltottság, közeledhetnek a szigorításról szóló álláspontok

Az iparkamara és a járványügyi szakértők vitájáról a nyitásról, illetve a szigorításról elmondta, hogy a két teljesen ellentétes álláspont a szigorításról az oltások számának növekedésével közeledni fog. Ahogy nő a beoltottak száma, úgy csökken a betegségszámok, és a halálozások száma, de még nem tartunk itt. Az oltás még nem tudta letörni a járványt, de ahogy nő az oltottság ez be fog következni – fogalmazott.

A nemzeti konzultáció alapján az emberek a lépcsőzetes oltást szeretnének – tette hozzá. Első helyen az iskolákat kell kinyitni, majd a szállodákat éttermeket.

A 2,5 milliós beoltottság várhatóan húsvét után lesz elérhető. Ekkor a boltok is kinyithatnak szigorúbb szabályok mellett.

Orbán Viktor elmondta, hogy az újraindítás soron következő lépése előtt egy héttel tájékoztatást ad majd.

A kormány tartja azt az ígéretet, hogy minden a járvány miatt megszűnt munkahely helyett újat teremt. Február végén 110 ezerrel kevesebben dolgoztak, tehát 110 ezer új munkahelyet kell teremteni

– mondta.

Az Európai Néppártból való kiválás kapcsán úgy fogalmazott, tiszta helyzet jött létre azzal, hogy megszűnt a kapcsolat a Néppárt és a Fidesz között. Európában nincs kellő képviselet azoknak, akik a hagyományos család modellje mellett állnak, elutasítják a multikulturális társadalmakat.

A csütörtöki hárompárti találkozón, ahol Matteo Salvini és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel tárgyal Orbán Viktor egy új platformról fognak egyeztetni.

Mikor kapjuk vissza az életünket?

A győzelem kapujában állunk. Lesz még két-három nehéz hetünk és a bizonytalan hangok elhalkulnak. A nyarunk pedig szép és vidám lesz, de most a szívünk azokkal van, akik elvesztették családtagjaikat, barátaikat. Most értük imádkozunk. Közben készülünk arra, hogy visszakapjuk a derűs, boldog és reményteljes életünket. Ez most karnyújtásnyi távolságra van tőlünk – zárta mondandóját a kormányfő.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2021. április 19., Hétfő

ZivatarszezON

Kedden már a nap is előbújhat, ez pedig gyújtósként szolgál a záporok, zivatarok berobbanásához.


ITM: az újranyitott üzletek döntő többsége betartja a szabályokat

A kormányhivatalok munkatársai a múlt héten 187 üzletben jártak, mindössze 13 helyszínen találtak hiányosságot.


Lecsapnak a bankkártyás csalókra

Egymillió bankkártyás fizetési tranzakcióból 73 esetben merült fel tavaly a csalás gyanúja.


Minden, amit a szakmai vizsgákról tudni kell

Az innovációs és technológiai miniszter egyedi határozata értelmében májusban és júniusban, szigorú óvintézkedések mellett adhatnak számot tudásukról a szakképzésben vizsgázók.


Koronavírus - 2680 az új fertőzött, elhunyt 197 beteg

8650 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1 052-en vannak lélegeztetőgépen.


Nagy forgalom várható az újranyitó teraszokon

Most az árukészlet leltárazása, selejtezése, újratöltése, a személyzeti létszám feltöltése és egy alapos takarítás, fertőtlenítés a vendéglátósok feladata.


2021. április 18., Vasárnap

Jönnek a zivatarok ...

A hazánktól délre elhelyezkedő légörvény felhő-, és csapadékrendszere határozza meg a következő napokban is időjárásunkat, ám a jövő hét közepén már labilis levegő érkezik fölénk.


Koronavírus - 3706 az új fertőzött, elhunyt 205 beteg

Minden harmadik magyar ember már kapott oltást.


Szijjártó: 400 ezer helyett egymillió kínai vakcina érkezik április végéig

A vírust akkor lehet legyőzni, hogy ha minél előbb be tudják oltani a magyar embereket, ehhez pedig oltóanyagra van szükség, mégpedig sokra.


2021. április 17., Szombat

Esős napok ...

Dél felől ismét nedvesebb levegő érkezik fölénk, felhősödésre, éjszaka már esőre is számíthatunk.


A duplájára bővül az árvák támogatása

50 ezer forintra nő január elsejétől az árvaellátás minimuma – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter.


Év végéig bármelyik alszámláról lehet fizetni a SZÉP-kártyákkal

A szálláshely, vagy a szabadidő zsebből is lehet költeni vendéglátásra, és fordítva.


Koronavírus - 4604 az új fertőzött, elhunyt 217 beteg

A regisztráltak kétharmada már megkapta az oltást, a regisztrált idősek  90%-a és a 18-59 év közöttiek közel fele (49,9%) is már túl van az oltáson.


Hétfőtől újraindulnak a közlekedési vizsgák

Első körben a korábban lemondott közlekedési vizsgákat bonyolítják le.


2021. április 16., Péntek

Felfelé ívelő trend

Utoljára (?) hajnali fagyok, napközben igazi április.


Segítség a kisdiákoknak

Áprilisban díjmentesen utazhatnak az alsó tagozatos diákok a MÁV-Volán-csoport járatain.


Hamarosan többen lesznek védettek, mint akik nem azok

Az óvatosság és a fokozatosság miatt döntött úgy a kormány, hogy a felsősöknek marad a távoktatás – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.


Május elején nyitnak az evangélikus templomok

A püspökök azt is kérik, hogy a gyülekezetek a templomok nyitása után is közvetítsék az istentiszteleteket.


Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze

Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze és a nemzet művésze, a magyar színjátszás felejthetetlen alakja – közölte a Nemzeti Színház pénteken.


Koronavírus - 5216 az új fertőzött, elhunyt 241 beteg

A beoltottak száma meghaladta a 3,1 milliiót.


A teraszok már készülhetnek a nyitásra

A teraszon tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselni, de a felszolgálóknak igen.


2021. április 15., Csütörtök

Két nap pihenő

Szusszanásnyi időre megpihen időjárásunk a következő két napban, majd vasárnap egy újabb légörvény veszi felénk az irányt.


Értékrendet képviselnek

Szeptembertől katolikus történelem- és irodalom tankönyvekből is tanulhatnak a középiskolások.


Koronavírus - 5307 az új fertőzött, elhunyt 256 beteg

A járvány harmadik hullámának tetőzése érzékelhető, de még most is nagyon sokan fertőződnek meg, ezért a védelmi intézkedések betartása továbbra is fontos.


Elvitte a fagy a kajszitermés nagy részét

Az idei már a harmadik év, amelyben tavaszi fagykárok pusztítanak.


2021. április 14., Szerda

Lassú visszavonuló

Így április derekán visszakacsintott a tél, és a hűvösebb levegő bizony csak lassan fog továbbállni, az enyhülés lassú ütemű lesz.


Orbán Viktor: Marad a digitális oktatás a felső tagozatosoknak

Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülés után élő Facebook-videóban ismertette a kormány legújabb döntéseit.


Áprilisban is jár a katásoknak a kedvezmény

A mentesség igénybevétele is egyszerű, az automatikusan jár, a vállalkozónak nem kell kérnie.


Koronavírus - 3597 az új fertőzött, elhunyt 285 beteg

A magyar lakosság 30,7%-a már kapott oltást, szemben az uniós 15,8%-os átlaggal.


2021. április 13., Kedd

Télies idő

Szerda estig télies idő várható hazánkban, kiadós csapadékkal, többfelé havas esőre, hóra is számíthatunk.


Orbán: Hárommillió beoltott, újabb mérföldkő

Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán osztotta meg a hírt, hogy immáron hárommillió ember lett beoltva Magyarországon.


Egyre több kárt okoznak a hódok – mi a megoldás?

Bedrótozták a fákat, amelyeket a hódok rágtak meg a Dráva partján. A barcsi önkormányzat a vízügyi igazgatósággal így próbálja megvédeni a több mint száz növényt a teljes pusztulásról.


Érvénytelen TAJ-szám ellenére is jár az oltás

Az oltás mellett a koronavírus elleni gyógyszer, a favipiravir is ingyenes, azt azok is megkapják, akiknek érvénytelenítik a TAJ-számát.


Koronavírus - 2837 az új fertőzött, elhunyt 272 beteg

10 818 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1 209-en vannak lélegeztetőgépen.


2021. április 12., Hétfő

Újra bedörömböl

Erős hidegfront érkezik, amely hullámot vet a Kárpát-medence felett.


A belföldi turizmus legerősebb időszaka jöhet Magyarországon egy friss kutatás szerint

Sosem látott népszerűségnek örvend a Balaton és hatalmas lehetőséget kaphat Budapest.


Az utak menti illegális hulladék felszámolását végzi a héten a Magyar Közút

A biztonságos munkavégzés érdekében több helyen is kisebb-nagyobb korlátozásra lesz szükség.


Plusz forrás a falusi mikrovállalkozásoknak

Tavasszal indul a Magyar Falu Program vállalkozás-újraindítási alprogramja.


Koronavírus - 5077 az új fertőzött, elhunyt 291 beteg

10 740 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1 249-en vannak lélegeztetőgépen.


Májusban tartják meg a vizsgákat a szakképzésben

A technikumokban és szakképző iskolákban kiemelt fontosságú a szakma gyakorlásához szükséges kompetenciák meglétének ellenőrzése.


Hasznos tanácsok az szja-bevallási tervezethez

Az szja-bevallási tervezet már csaknem egy hónapja elérhető a weben keresztül.


2021. április 11., Vasárnap

Közeleg a csapadék

Valószínűleg nem is kevés hullik majd.


Megérkeztek a friss magyar zöldségek

Válasszák a friss hazait, segítsék ezzel is a magyar gazdákat! – hangsúlyozza a fogyasztók számára az agrárgazdasági kamara. 


Koronavírus - 6296 az új fertőzött, elhunyt 206 beteg

A beoltottak száma 2 835 894 fő, közülük 1 197 685 fő már a második oltását is megkapta.


2021. április 10., Szombat

Változékony, tavaszi

Keddig hopp, aztán kopp... De legalább érkezhet érdemi csapadék is.


Szlávik: ha az oltások beadása ütemezetten halad, nyárra talán elérhető lesz a nyájimmunitás

A szakember szerint ehhez az kell, hogy a magyar lakosság 60-80 százaléka oltott legyen.


Koronavírus - 8053 az új fertőzött, elhunyt 245 beteg

10 921 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1 344-en vannak lélegeztetőgépen.


Maradtak a bőröndök a gardróbban

Megismétlődtek a januári mínuszok, februárban is 90 százalékos elmaradásban van a kereskedelmi szálláshelyi forgalom az egy évvel korábbihoz képest.

#Nagykanizsa

Tesztkonténer Kanizsán

Tesztkonténer Kanizsán

2020. november 20. - Kanizsa

Felismeri ezt a fiút?

Felismeri ezt a fiút?

2020. szeptember 23. - Kék hírek

Pozitív fejleményeket ígérnek

Pozitív fejleményeket ígérnek

2020. szeptember 08. - Kanizsa

Felismerik ezt a férfit?

Felismerik ezt a férfit?

2020. szeptember 02. - Kék hírek

Próbanépszámlálás kezdődik

Próbanépszámlálás kezdődik

2020. augusztus 31. - Murafölde

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

2020. augusztus 28. - Kanizsa

Vérünkben a segítség

Vérünkben a segítség

2020. július 06. - Kanizsa

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

2020. július 04. - Kanizsa

+