Hazai - 2021. április 30., Péntek
#Nébih #kutatás #konyha #vendéglátás #higiénia #körkép #szalmonella #Campylobacter #fertőzés

Hat ország konyhai gyakorlatát vizsgálta a SafeConsume kutatócsapata

Hat ország konyhai gyakorlatát vizsgálta a SafeConsume kutatócsapata

Illusztráció (A kép forrása: Pixabay)

Hatalmas a különbség több európai ország háztartásainál a konyhai higiénia és egyes káros mikrobák előfordulása között – derült ki a SafeConsume elnevezésű Horizont 2020 projekt legújabb tanulmányából, amelynek összeállításában a Nébih kutatói is részt vettek. A kutatásban hat európai ország 87 háztartásában vizsgálták az alkalmazott konyhai gyakorlatok és a kórokozók terjedésének összefüggéseit a szakemberek.

A kutatócsoport megállapította: konyhai higiénia terén fontosabb, hogy melyik országban élünk, mint az életkor vagy a nem. 

Európában a legtöbb élelmiszer-eredetű megbetegedést a Salmonella és a Campylobacter baktériumok okozzák a bejelentések alapján. A nyers csirkehús feldolgozása, elkészítése során ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a higiéniára, hogy megelőzzük e baktériumok továbbvitelét a konyhai felületekre. Mindezidáig tisztázatlan volt, hogy milyen mértékben fokozhatja az elméletből jól ismert problémát a fogyasztók valós konyhai gyakorlata, mivel a kutatások többsége laboratóriumi körülmények között történt, nem pedig hétköznapi háztartásokban.

A SafeConsume projekt során élelmiszerbiztonsági szakértőkből és szociológusokból álló kutatócsoport vizsgálta 6 ország (Egyesült Királyság, Franciaország, Magyarország, Norvégia, Portugália, Románia) 87 háztartásában az alkalmazott konyhai gyakorlat és a kórokozók terjedésének összefüggéseit. A kutatásban résztvevőkkel interjú készült, valamint videón rögzítették, ahogyan csirkehúst és zöldségeket is tartalmazó fogásokat készítettek saját fogyasztásra. A kutatók a folyamat különböző lépéseinél mikrobiológiai mintákat vettek a nyers húsból és a konyhai felületekről a további vizsgálatokhoz.

Jelentős különbségek az országok között

A kórokozók előfordulása régiónként eltérőnek bizonyult, de minden országban jelen voltak ezek a szabad szemmel nem látható mikrobák a nyers csirkehúson. Legkevésbé a norvég csirkék voltak szennyezettek, a legtöbb kórokozót pedig a francia és a portugál boltokban kapható baromfitermékeken találták a kutatók.  A húsról a Campylobacter és a Salmonella elsősorban a vágódeszkákra került át, a mintázott eszközök 23%-a szennyeződött ezekkel a baktériumokkal a csirkehús előkészítése révén. 

Három különböző fogyasztói csoportot vizsgáltak a kutatók: fiatal egyedülálló férfiakat, kisgyermekes családokat, valamint időskorúakat. A megfigyelt magatartásmintázatok – az előzetes elvárásokkal szemben – nem az egyes demográfiai csoportok mentén különültek el, hanem a résztvevők lakhelye szerint.

Általánosan megfigyelhető volt Portugáliában és Romániában, hogy a fogyasztók ugyanazt a vágódeszkát és kést használták a salátakészítéshez, mint a csirke feldarabolásához, ráadásul anélkül, hogy a két folyamat között elmosogatták volna az eszközöket. A többi országban, így Magyarországon is kevésbé volt jellemző ez a kockázatos gyakorlat. 

A magyar és portugál fogyasztók ugyanakkor következetesen megmosták a nyers csirkehúst, ami valójában helytelen gyakorlat, mivel tevékenyen hozzájárul a kórokozókat is tartalmazó húslé szétfröcsköléséhez. Mindez a keresztszennyeződés egyik legfontosabb oka, ráadásul szükségtelen, hiszen a sütéssel és főzéssel sokkal hatékonyabban semlegesíthetjük a kórokozókat, mint a leöblítéssel. Az észak- és nyugat-európai háztartásokban, az ajánlásoknak megfelelően, kevésbé volt jellemző ez a helytelen gyakorlat.

Az eredmények arra utalnak, hogy bár minden európai országban fel kell hívni a figyelmet a nyers csirkehús által közvetített kórokozókra és a fertőzés elkerülési módjaira, de az üzeneteket minden esetben az adott ország szokásainak figyelembevételével célszerű megfogalmazni.

(Forrás: Nébih)

Még érdekes lehet ...


2022. december 07., Szerda

Aggasztó adatok: ötezerhez közelít itthon az új koronavírus-fertőzöttek száma

A megbetegedések és a halálozások számában is emelkedő tendencia figyelhető meg.


Változások a benzinkutakon – a szankciók miatt kivezették a benzinárstopot

A rendelet kedd késő este lépett életbe, a MOL kutakon a 95-ös benzin 641 forintba, a gázolaj 699 forintba kerül literenként.


2022. december 06., Kedd

Vihar előtti csend

A szerda, de még a csütörtök is viszonylag nyugodtnak ígérkezik. Ezt követően azonban nem lesz egyszerű követni a légköri folyamatok gyors változásait.


Fontos, a fiatalokat is érintő bejelentést tett a gazdaságfejlesztési miniszter

A lakosság és a kkv-szektor után a Diákhitel is a kamatstop hatálya alá esik.


Elindult az idei téli szezonális ellenőrzés az élelmiszerláncban

A szezonálisan népszerű termékkörökből, mint például gyümölcsök, cukrászati kényelmi termékek, fűszerek, és alkoholos italok, több terméktípust is kiemelten vizsgál majd a Nébih laboratóriuma.


2022. december 05., Hétfő

Mi lesz a zsákban?

A Mikulás mellett hidegfront is érkezik az éjjel.


Már kaphatók a 2023-as éves és megyei autópálya-matricák

Az elővásárlás célja, hogy a közlekedők időben, az értékesítőhelyeken januárban jellemző sorban állást elkerülve vehessék meg e-matricájukat.


2022. december 04., Vasárnap

Változatos hétfő

A következő napokban előbb kisebb lehűlésre, majd átmeneti enyhülésre van kilátás, mindemellett pedig csapadékra is több hullámban van esély.


Szijjártó Péter: Magyarország mentességet kapott az olajársapka alkalmazása alól

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az energiahordozók mennyiségének növelésére lenne szükség, mert az csökkentené az árakat.


2022. december 03., Szombat

Előoldal sok felhővel

Felhős időre számíthatunk, érdemi mennyiségű csapadék a Dunántúl nyugati részén eshet.


A földhivatalokban is szünetel az ügyintézés az igazgatási szünet alatt

A kormányhivatalok azt javasolják az ügyfeleknek, hogy a földhivatalokhoz a kérelmeket legkésőbb december 20-ig nyújtsák be.


Jolly és Szuperák Barbie is fellépett a jótékonysági koncerten

Az adományokat a Nyugat-Dunántúli Református Lakásotthonokban élő gyerekek számára gyűjtötték.


2022. december 02., Péntek

Elolvad, enyhül

A következő napokban enyhébb, általában felhős idő várható időnként gyenge esővel.


Nemcsak finom, egészséges is!

Hazánkban túlnyomórészt a Dunántúlon termesztenek szelídgesztenyét.


2022. december 01., Csütörtök

Ha-hó

A nyugati megyékben télies idővel indul a tél, a következő egy hétben viszont inkább a késő ősz lesz a jellemző több alkalommal esővel.


Még mindig magas arányban fogyasztanak energiaitalt a fiatalok

Van, aki alkohollal együtt, van, aki nélküle, üdítőitalként fogyasztja, akár naponta több dobozzal.


2022. november 30., Szerda

Búcsúzik az ősz

Elköszön november, holnap már elkezdődik a meteorológiai tél.


Navracsics Tibor: Brüsszel elismeri, hogy a magyar helyreállítási terv a legjobbak között van

A kormány bízik abban, hogy a bizottsági döntés megnyitja az utat a kohéziós pénzekről szóló megállapodás előtt is.


KSH: Véget ért a népszámlálás

A határidőig 4,6 millió lakás- és 9,2 millió személyi kérdőív érkezett be, a becsült népesség 96 százaléka nyilatkozott az adatgyűjtésnél


Orbán Viktor: Jövőre 290 milliárddal támogatjuk Széchenyi Kártya Programot

2002 óta 600 ezer vállalkozás élt a Széchenyi Kártya kínálta kedvezményes kamatozású kölcsönök lehetőségével.


2022. november 29., Kedd

Közeleg...

..az újabb mediterrán ciklon, bár ez ezúttal nem sok vizet zavar.


2022. november 28., Hétfő

Az anticiklon lesz az erősebb

Lényeges változás egyelőre nem várható.


Országos célellenőrzés indul a tej- és takarmányágazatban

Határérték feletti aflatoxin-szennyezést mutatott ki egyes tejtermékekben a Nébih.

+