Hazai - 2021. május 03., Hétfő
#érettségi #magyar #irodalom #nyelvtan #oktatás

Kossuth és Jókai az érettségin

Kossuth és Jókai az érettségin

(Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A szövegértési feladathoz adott szöveg „jó, ismeretterjesztő jellegű, a nehézsége teljesen megfelel, a témája pedig érdekes”, mondta egy padagógus. Ugyanakkor az első feladatsor kérdései között három olyan is van, amelyhez nem elég a szöveget értelmezni, nyelvtani tudást is igényel a megoldás.

Az 1848-49-es szabadságharc szónokairól, például Kossuth Lajosról és Jókai Mórról szóló szöveget kell értelmezniük az érettségizőknek a hétfői magyarérettségin, írja az Eduline. Az első feladatsorban, amelyre összesen 90 perc van, egy 700-1000 szavas szöveget kell elolvasni, majd ez alapján megoldani 11 feladatot: meg kell keresni a szövegben elhangzó érveket, megállapításokat, illetve értelmezni a logikai-tartalmi kapcsolatokat. Ezekkel a feladatokkal maximum 40 pontot lehet szerezni.

A lapnak egy pedagógus azt mondta, a szövegértési feladathoz adott szöveg „jó, ismeretterjesztő jellegű, a nehézsége teljesen megfelel, a témája pedig érdeke”. Ugyanakkor az első feladatsor kérdései között három olyan is van, amelyhez nem elég a szöveget értelmezni, nyelvtani tudást is igényel a megoldás.

Emellett szokatlan, hogy a feladatsorban három nyelvtani kérdés is van, ami „ritkán fordul elő” a vizsgákon. A második feladatrészben 400-800 szavas műelemzést kell írni, amire 150 perc áll rendelkezésre, maximum 60 pont szerezhető. Vagy egy Mikszáth Kálmán-novelláról kellett elemzést írni, vagy Arany János és Tóth Árpád egy-egy versét összehasonlítani. A 2020-as májusi magyarérettségin ugyanettől a szerzőpárostól szerepelt egy-egy költemény, ráadásul idén Aranytól egy ismert verset kaptak.

A középszintű magyarérettségi első feladatsorának második része két szövegalkotási feladatból áll: a diákoknak vagy egy megadott témáról kell érvelő szöveget alkotniuk, vagy egy megadott műfajban és megadott témáról kell gyakorlati szöveget írniuk. A szövegnek nem kell hosszúnak lennie, a vizsgaleírás 120-200 szavas terjedelmet ír elő – a feladat megoldásáért maximum 10 pontot kaphatnak a vizsgázók, ami nem tűnik soknak, de mivel a szóbeli érettségi idén is elmarad a koronavírus-járvány miatt, a szokásosnál is fontosabb, hogy ennél a résznél ne veszítsenek pontokat a diákok. Az érvelési feladatban a diákoknak többek között arról kell értekezniük, menő-e a társasjáték - nincs rossz vélemény, az egyetlen lényeges szempont, hogy a szöveget megfelelően építsék fel. Akik nem ezt a feladatot választják, azoknak a hivatalos levél formai követelményeivel kell tisztában lenniük. A „gyakorlati szöveg alkotása” feladat témája kissé poros: egy természetjáró szakkör elindításáról kell levelet írni.

(Forrás: Pénzcentrum/Eduline)

Még érdekes lehet ...


2022. július 02., Szombat

Kocsis Máté is reagált a szabadkai migránslövöldözésre

A Fidesz frakcióvezetője közösségi oldalán azt írta: „Magyarország biztonságából nem engedhetünk!”


Átmeneti visszaesés

Az érkező hidegfront nyomán pár fokkal visszaesik a hőmérséklet, de keleten így is több helyen 35 fok felett alakul a csúcsérték.


2022. július 01., Péntek

A magyarok négyötöde szerint Orbán Viktor a béke pártján áll

Ennél csak Ferenc pápáról gondolják nagyobb arányban (83 százalék), hogy a fegyvernyugvást támogatja - derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából.


Biztonsági figyelmeztetést adott ki a Heineken a 0,25 literes üveges termékeire

A figyelmeztetés a Heineken Original kisméretű, csavaros kupakkal ellátott, nem visszaváltható kiszereléseire vonatkozik.


2022. június 30., Csütörtök

Tetőzik

A hőséget a Dunántúlon kissé megtöri az érkező hidegfront, de az ország keleti felén lényeges változás nem lesz.


Majomhimlő: újabb hét embernél igazolták a fertőzést

A fertőzöttek 29-41 év közötti férfiak, többségük életvitelszerűen Budapesten él - írták.


Két év kihagyás után elstartolt a Balaton Sound

A szerdai sajtóbejáráson elhangzott, hogy a Zamárdiban élők többsége arra szavazott, hogy Magyarország egyik legnagyobb fesztiváljának továbbra is Balaton-parti város adjon helyet.


Megdőlt a napi melegrekord

Csütörtök éjfélig tart a harmadfokú hőségriasztás.


2022. június 29., Szerda

Pénteken zárva lesznek a patikák és a rendelők is

Július 1-je az egészségügy napja, a szektorban dolgozóknak ez munkaszüneti nap.


2022. június 28., Kedd

Tikkasztó

A hőség velünk marad, szerdán nagyobb eséllyel a Dunántúlon alakulhatnak ki kevés helyen frissítő záporok, zivatarok.


Július 1-jétől állami támogatás jár az életmentő injekciókra

Életmentő lehet egy időben beadott adrenalininjekció – úgy nevezett adrenalin-autoinjektor (EpiPen) –, amellyel a súlyos, akár halálos kimenetelű anafilaxiás sokkot is kezelni lehet.


Orbán Viktor egy új határvédelmi testület felállítását rendelte el

Orbán Viktor a hétfői parlamenti felszólalásán mondta el, hogy feladatba adta a belügyminiszternek, hogy a rendőrség keretein belül állítson fel egy teljesen új, kizárólag a határvédelem ellátásával foglalkozó testületet.


2022. június 27., Hétfő

Fokozódik

A következő napokban fokozódik a hőség, péntekig csak kevés helyen lehet frissítő zápor, zivatar.


Elrendelték a harmadfokú hőségriasztást

Néhol 40 fok közeli forróság is lehet a héten.


Országszerte győzelmet aratott a Fidesz az időköziken, Karácsony Gergely szerint ez üzenet

Tarolt a Fidesz-KDNP a vasárnapi időközi választásokon. Karácsony Gergely közösségi oldalán értekezett az eredményekről.


2022. június 26., Vasárnap

Megjelent a kékalga és fecskemoszat a Balaton nyugati részében

A hőmérséklet növekedésével a Szigligeti- és a Keszthelyi-medencében szaporodásnak indultak az algák, de a limnológus kutatók szerint még nagyon messze vannak a megengedett egészségügyi határértéktől.


Hétfőn kezdődik az aratás

Az aszály után most a forróság miatt aggódnak a gazdák.


2022. június 25., Szombat

Egyre forróbb

A mai zivatarokat okozó hidegcsepp kelet felé mozdul, mögötte nyugodtabbá válik az időjárás.


Benzinkorlátozás: az OMV is lépett

A Mol után az OMV is bejelentette, hogy mától 50 literben maximálja a naponta kiadható benzinmennyiséget.


2022. június 24., Péntek

Válságálló lehet a jövő évi büdzsé

-Egyáltalán nem rosszak a 2023-as költségvetés keretfeltételei, ám a világgazdaság fölött tornyosuló sötét felhők miatt ez gyorsan változhat. Vélhetően ezért is lett meglehetősen óvatos a jövő évi büdzsé.


Az Elf Bar birtoklása is törvényellenes

Átfogó akciót indít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) egy új típusú eldobható elektromos cigaretta, az Elf Bar kereskedelme ellen.


2022. június 23., Csütörtök

Melegedés

Az elkövetkező napokban folytatódik a nyári időjárás, sok napsütéssel, általában 30 fok feletti maximum-hőmérséklettel.

+