Hazai - 2021. június 03., Csütörtök
#cukorbetegség #diabétesz #Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége #mentálhigiéné #járvány #kertészkedés #életmód

Lélek-Kertész program a cukorbetegek támogatására

Lélek-Kertész program a cukorbetegek támogatására

Illusztráció (A kép forrása: Unsplash)

Magyarországon közel 1 millióan élnek diagnosztizált cukorbetegséggel, amely önmagában is nagymértékű lelki próbatételt jelent a betegséggel együtt élők számára.

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének (CEOSZ) legfőbb célkitűzése, hogy elősegítse a diabétesszel élők életminőségének javulását. Idén számos programjuk között helyet kap az innovatív, új szemléletű Lélek-Kertész program is, mely a betegség mellett az elhúzódó koronavírus-járvány okozta elszigetelődés okozta lelki terhek enyhítésére törekszik. A program száz, 60 év feletti résztvevő számára biztosítja az otthoni kertészkedés lehetőségét, összesen több millió forint értékben.

Lélekgyógyító kertészkedés a leginkább rászorulók számára

A CEOSZ széleskörű és változatos programjainak idén részét képezi a Lélek-Kertész kezdeményezés is, amely újszerű szemléletével a 60 év feletti diabéteszeseket érintő, a betegséggel és az öregedéssel együtt járó problémák, valamint a koronavírus-járvány okozta körülmények destruktív hatásainak csökkentésével kívánja enyhíteni a betegek lelki terheit.

A program keretében a CEOSZ száz résztvevő számára biztosít minimális hozzájárulás ellenében növénytermesztéshez alkalmas triplacserép-oszlopot, virágföldet, gyógy- és fűszernövény magokat és folytontermő eperpalántát. A résztvevők a kertészkedésen keresztül tapasztalhatják meg az alkotó tevékenység okozta örömöt, a kialakított minikert mindennapos elfoglaltságot jelent, a növények fejlődése pedig motivációt és jó érzést okoz.

A CEOSZ a program kapcsán szervezett szerdai eseményén jelentette be a Lélek-Kertész kezdeményezést és jelképesen is átadták a csomagokat.

Hazai vállalkozás támogatja a Lélek-Kertész programot

A kertészkedéshez szükséges hozzávalók beszerzését az Oázis Kertészet támogatta: az egyenként 20.000 Ft értékű kertészeti csomagok megvásárlásához 30%-os kedvezményt biztosított. A vállalatcsoport minden tagja 100%-ban magyar családi tulajdonú cég, az Oázis Csoport pedig mára a közép-kelet-európai térség legnagyobb dísznövénykereskedelmi cégcsoportja.

„Örömünkre szolgál, hogy részesei lehetünk a CEOSZ innovatív és újszerű kezdeményezésének, valamint, hogy a Lélek-Kertész program támogatásával hozzájárulhatunk a diabétesszel élők lelki terheinek enyhítéséhez. Az Oázis Kertészet büszke arra, hogy a magyarországi és nemzetközi jószolgálati szervezetek támogatójaként segítheti a rászorulókat” – hangsúlyozta Boross Dávid, az Oázis Kertészet ügyvezető igazgatója.

Változatos programokkal a cukorbetegekért

A 2016 szeptemberében alakult, jelenleg 36 tagszervezetet összefogó és képviselő Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége a koronavírus-járvány okozta megváltozott környezethez alkalmazkodva is minden rendelkezésére álló eszközzel és forrással a diabétesszel élők életminőségének javítását igyekszik elősegíteni, elsősorban a betegedukáción keresztül.

„A 2021-es évre is számos változatos programmal készülünk, melyek edukációs céljukon felül remek lehetőséget kínálnak a diabétesszel élők számára az információszerzés mellett a sorstársakkal történő tapasztalatmegosztásra és a járványhelyzetben különösen felértékelődött szociális kapcsolódásra egyaránt” – emelte ki Füzesi Brigitta, a CEOSZ elnöke.

A „DiabPONT” online betegedukációs adássorozat keretében keddenként szakemberek együttműködésével készült, kétórás, előre rögzített videóadás kerül levetítésre, ami után a résztvevőknek lehetőségük van élőben is kérdezni az adott előadótól. A videót és a konzultációt követően az érdeklődők 40 perces online jógázáson vehetnek részt szakképzett oktató vezényletével, a bezártság okozta mozgásszegény életmód enyhítése érdekében.

Az egészséges táplálkozás a diabétesszel élők esetében létkérdés, így a helyes táplálkozásra való figyelemfelhívás céljából a CEOSZ idén is meghirdeti 2020-ban nagy sikernek örvendő receptversenyét. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének szakmai támogatásával kiírt versenybe ezúttal a „kisétkezések” kategóriájában várják a cukorbeteg diétába jól beilleszthető recepteket. A verseny győztes ételleírásai a CEOSZ 2022. évi naptárjába kerülnek majd be.

A cukorbetegséggel való együttélés megköveteli a folyamatos tájékozódást, tanulást, az önképzést a betegség lefolyásával, hatásaival és következményeivel kapcsolatban. A CEOSZ a Tudomány Kiadó, valamint a Springmed által kiadott betegedukációs könyveket és kiadványokat tartalmazó csomaggal támogatja tagjai önképzését. A programban részt vevők elméleti és gyakorlati tudáspróbákon mérhetik össze tudásukat.

A CEOSZ 2020 után idén is folytatja a november 14-ei Diabétesz Világnaphoz kapcsolódó provokatív plakátkampányát, melynek célja a cukorbetegség kockázataira és az esetleges szövődményekre való figyelemfelhívás, meghökkentő kreatív megjelenéseken keresztül.

A diabétesz világnapja alkalmából a CEOSZ idén megszervezi hagyományos – tavaly a járvány miatt elmaradt – nagyszabású rendezvényét, mely valamennyi érdeklődő számára ingyenesen látogatható. Az eseményen kerül sor az év folyamán zajló programok (Lélek-Kertész fotópályázat, receptverseny, önképző program tudáspróba, plakátkampány pályázat) fődíjainak átadására.

(Forrás: Store Insider)

Még érdekes lehet ...


2021. június 12., Szombat

Átmeneti jelleg

Az átmeneti hőmérséklet-visszaesést tartós és jelentős felmelegedés követi, érkezik az idei első hőhullám.Senki sem akar a földeken dolgozni

A túlélésért küzd a kertészeti ágazat.


2021. június 11., Péntek

Fél évvel hosszabbodik azok táppénzjogosultsága, akik a járvány miatt nem kaptak gyógykezelést

A kormányrendelet hatálya azokra terjed ki, akiknek a veszélyhelyzet alatt jár le egyéves táppénze, de a járvány miatt, önhibájukon kívül nem jutottak hozzá a szükséges egészségügyi beavatkozáshoz.


Orbán: A járványok és a népvándorlások korát éljük

Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában nyilatkozott.


Koronavírus - 199 az új fertőzött, elhunyt 8 beteg

A cikkben mutatjuk a pénteki adatokat.


2021. június 10., Csütörtök

Potápi: A muravidéki magyarság a szülőföldjén akar boldogulni

A muravidéki magyarság nem futamodott meg a járvány miatt, hanem épp ellenkezőleg, szülőföldjén akar boldogulni, és ott fektet a jövőjébe – hangsúlyozta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerdai szlovéniai látogatásán.


Visszakaphatják a befizetett szja-t a gyermekes családok

Az átlagjövedelem alatt kereső, gyermeket nevelő szülők kapják vissza a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót 2022 elején - javasolja a miniszterelnök.2021. június 09., Szerda

Áder János: folytatódik a haderőfejlesztés

A magyar honvédek már most is és a jövőben még inkább képesek lesznek szavatolni az ország és a magyar emberek biztonságát.


Országos tisztifőorvos: véget ért a járvány harmadik hulláma

Mind a járványügyi adatok javulnak, mind a szennyvízben mért víruskoncentráció alacsony, ugyanakkor a vírus továbbra is


Koronavírus - 179 az új fertőzött, elhunyt 6 beteg

549 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 58-an vannak lélegeztetőgépen.


2021. június 08., Kedd

Gomolyok

Jellegtelen időjárási helyzet - mondja a meteorológia. Magyarul ez jelenleg folytatódó meleg, napos időt jelent kevés helyen záporral, zivatarral.


Táborfigyelő: példátlan jelentkezési dömping alakult ki

A sporttáborokat, az angoltáborokat, valamint a kalandtáborokat keresik a legtöbben.


Elkezdődött az SMA-ban szenvedő gyerekek kezelése a legkorszerűbb készítménnyel

Elsőként egy kislány kapja meg az áprilistól egyedi méltányosság alapján elérhető, az SMA-betegek kezelésére alkalmas génterápiás gyógyszert, a Zolgensmát.


Tovább igényelhető a falusi kisboltok támogatása

Az eredetileg megjelölt határidőnél két héttel tovább, június 28-áig lehet benyújtani az egyedi kérelmeket a falusi kisboltok támogatására a Magyar Falu Program keretében


Koronavírus - 117 az új fertőzött, elhunyt 17 beteg

591 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 63-an vannak lélegeztetőgépen.


Egyre több a poszt-Covid tünetekkel küzdő magyar

Memória- vagy koncentrációzavar, légszomj és fejfájás, ezek a legjellemzőbb tünetek, de más súlyos szövődmény is kialakulhat.


2021. június 07., Hétfő

Hihetetlen, de igaz ...

Marad a nyári idő, a csúcshőmérséklet 27, 31 fok között alakul.


Törökbálinton tart a Budapest és a Balaton közötti kerékpárút szakasz felújítása

A NIF Zrt. beruházásában zajlik a Budapest és a Balaton közötti kerékpárút közel teljes szakaszának kiépítése több szakaszra bontva.


Koronavírus - 81 az új fertőzött, elhunyt 12 beteg

599 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 67-en vannak lélegeztetőgépen


Egy év múlva már szankcionálható lesz a kettős minőség

Jövő nyártól tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt akár félmilliárd forint bírságot is kaphat a magyar vásárlóknak rosszabb árucikket kínáló multi.


2021. június 06., Vasárnap

Koronavírus - ezek a vasárnapi számok

137 az új fertőzött, elhunyt 12 beteg.


Varga Judit: a 2006-os őszi rendőri fellépések 53 áldozata kap kártérítést

„Nem felejtünk!” - jelentette ki az igazságügyi miniszter.


2021. június 05., Szombat

Átmeneti zizegés

Egy északkeletről érintő hidegörvény hatására éjszakára kissé mozgalmasabbra fordul időjárásunk.


Koronavírus – Ezek a szombati számok

300-an megbetegedtek, 24-en meghaltak a vírus miatt.


2021. június 04., Péntek

A hazai kiskereskedelmi adatok is az újranyitásra utalnak

Az újranyitás elkezdődött Magyarországon az átoltottság növekedésével, idén áprilisban nőtt a kiskereskedelmi forgalom, az emberek elkezdték elkölteni a megtakarításaikat.


Az idei nyár szabadabb lehet

Ha Magyarország így halad tovább a koronavírus elleni védőoltások terén, az idei nyár sokkal szabadabb lesz, mint a tavalyi, mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.


3 milliárd forintos támogatás ösztönzi a diákok nyári foglalkoztatását

2021-ben is munkatapasztalathoz és jövedelemhez juttatja a nappali képzésben tanuló 16-25 éveseket  a júniusban induló „Nyári diákmunka” program.


Orbán Viktor: A tömeges oltás helyett jön a készenléti oltás

A kormányfő szerint oltásbiztonságban vagyunk, ezért senkinek nem kell aggódnia sem egy következő hullám esetén, de abban az esetben sem, ha kiderülne, hogy a második után egy harmadik oltásra is szükség van.


2021. június 03., Csütörtök

Strandra fel!

Pénteken komolyabb változás nem lesz időjárásunkban, a hét végén viszont változékonyabbra fordul időjárásunk.


Szombat délutántól 12 órán át nem lesz elérhető a magyarorszag.hu

Tervezett karbantartás miatt nem lesz átmenetileg elérhető az oldal.


A debreceni oltóanyaggyár magyar vakcinát fog gyártani

A magyar vakcinagyár bérgyártást is vállal nyugati és keleti vakcináknak is, a fő profil azonban mindenképpen a magyar vakcina gyártása lesz – jelentette ki Gulyás Gergely a Kormányinfón csütörtökön.


Folytatódik a 13. havi nyugdíj visszaépítése

Az intézkedés 2,5 millió embert érint Magyarországon.


Koronavírus - mutatjuk a csütörtöki adatokat

315 az új fertőzött, elhunyt 18 beteg.


Nanotechnológiás védelemmel a biztonságért

Felelős szolgáltatóként és munkáltatóként a Volánbusz a járványügyi adatok javulása mellett is fenntartja az emelt szintű járványvédelmi intézkedéseket.

#Nagykanizsa

Tesztkonténer Kanizsán

Tesztkonténer Kanizsán

2020. november 20. - Kanizsa

Felismeri ezt a fiút?

Felismeri ezt a fiút?

2020. szeptember 23. - Kék hírek

Pozitív fejleményeket ígérnek

Pozitív fejleményeket ígérnek

2020. szeptember 08. - Kanizsa

Felismerik ezt a férfit?

Felismerik ezt a férfit?

2020. szeptember 02. - Kék hírek

Próbanépszámlálás kezdődik

Próbanépszámlálás kezdődik

2020. augusztus 31. - Murafölde

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

2020. augusztus 28. - Kanizsa

Vérünkben a segítség

Vérünkben a segítség

2020. július 06. - Kanizsa

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

2020. július 04. - Kanizsa

+