Hazai - 2021. június 03., Csütörtök
#cukorbetegség #diabétesz #Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége #mentálhigiéné #járvány #kertészkedés #életmód

Lélek-Kertész program a cukorbetegek támogatására

Lélek-Kertész program a cukorbetegek támogatására

Illusztráció (A kép forrása: Unsplash)

Magyarországon közel 1 millióan élnek diagnosztizált cukorbetegséggel, amely önmagában is nagymértékű lelki próbatételt jelent a betegséggel együtt élők számára.

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének (CEOSZ) legfőbb célkitűzése, hogy elősegítse a diabétesszel élők életminőségének javulását. Idén számos programjuk között helyet kap az innovatív, új szemléletű Lélek-Kertész program is, mely a betegség mellett az elhúzódó koronavírus-járvány okozta elszigetelődés okozta lelki terhek enyhítésére törekszik. A program száz, 60 év feletti résztvevő számára biztosítja az otthoni kertészkedés lehetőségét, összesen több millió forint értékben.

Lélekgyógyító kertészkedés a leginkább rászorulók számára

A CEOSZ széleskörű és változatos programjainak idén részét képezi a Lélek-Kertész kezdeményezés is, amely újszerű szemléletével a 60 év feletti diabéteszeseket érintő, a betegséggel és az öregedéssel együtt járó problémák, valamint a koronavírus-járvány okozta körülmények destruktív hatásainak csökkentésével kívánja enyhíteni a betegek lelki terheit.

A program keretében a CEOSZ száz résztvevő számára biztosít minimális hozzájárulás ellenében növénytermesztéshez alkalmas triplacserép-oszlopot, virágföldet, gyógy- és fűszernövény magokat és folytontermő eperpalántát. A résztvevők a kertészkedésen keresztül tapasztalhatják meg az alkotó tevékenység okozta örömöt, a kialakított minikert mindennapos elfoglaltságot jelent, a növények fejlődése pedig motivációt és jó érzést okoz.

A CEOSZ a program kapcsán szervezett szerdai eseményén jelentette be a Lélek-Kertész kezdeményezést és jelképesen is átadták a csomagokat.

Hazai vállalkozás támogatja a Lélek-Kertész programot

A kertészkedéshez szükséges hozzávalók beszerzését az Oázis Kertészet támogatta: az egyenként 20.000 Ft értékű kertészeti csomagok megvásárlásához 30%-os kedvezményt biztosított. A vállalatcsoport minden tagja 100%-ban magyar családi tulajdonú cég, az Oázis Csoport pedig mára a közép-kelet-európai térség legnagyobb dísznövénykereskedelmi cégcsoportja.

„Örömünkre szolgál, hogy részesei lehetünk a CEOSZ innovatív és újszerű kezdeményezésének, valamint, hogy a Lélek-Kertész program támogatásával hozzájárulhatunk a diabétesszel élők lelki terheinek enyhítéséhez. Az Oázis Kertészet büszke arra, hogy a magyarországi és nemzetközi jószolgálati szervezetek támogatójaként segítheti a rászorulókat” – hangsúlyozta Boross Dávid, az Oázis Kertészet ügyvezető igazgatója.

Változatos programokkal a cukorbetegekért

A 2016 szeptemberében alakult, jelenleg 36 tagszervezetet összefogó és képviselő Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége a koronavírus-járvány okozta megváltozott környezethez alkalmazkodva is minden rendelkezésére álló eszközzel és forrással a diabétesszel élők életminőségének javítását igyekszik elősegíteni, elsősorban a betegedukáción keresztül.

„A 2021-es évre is számos változatos programmal készülünk, melyek edukációs céljukon felül remek lehetőséget kínálnak a diabétesszel élők számára az információszerzés mellett a sorstársakkal történő tapasztalatmegosztásra és a járványhelyzetben különösen felértékelődött szociális kapcsolódásra egyaránt” – emelte ki Füzesi Brigitta, a CEOSZ elnöke.

A „DiabPONT” online betegedukációs adássorozat keretében keddenként szakemberek együttműködésével készült, kétórás, előre rögzített videóadás kerül levetítésre, ami után a résztvevőknek lehetőségük van élőben is kérdezni az adott előadótól. A videót és a konzultációt követően az érdeklődők 40 perces online jógázáson vehetnek részt szakképzett oktató vezényletével, a bezártság okozta mozgásszegény életmód enyhítése érdekében.

Az egészséges táplálkozás a diabétesszel élők esetében létkérdés, így a helyes táplálkozásra való figyelemfelhívás céljából a CEOSZ idén is meghirdeti 2020-ban nagy sikernek örvendő receptversenyét. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének szakmai támogatásával kiírt versenybe ezúttal a „kisétkezések” kategóriájában várják a cukorbeteg diétába jól beilleszthető recepteket. A verseny győztes ételleírásai a CEOSZ 2022. évi naptárjába kerülnek majd be.

A cukorbetegséggel való együttélés megköveteli a folyamatos tájékozódást, tanulást, az önképzést a betegség lefolyásával, hatásaival és következményeivel kapcsolatban. A CEOSZ a Tudomány Kiadó, valamint a Springmed által kiadott betegedukációs könyveket és kiadványokat tartalmazó csomaggal támogatja tagjai önképzését. A programban részt vevők elméleti és gyakorlati tudáspróbákon mérhetik össze tudásukat.

A CEOSZ 2020 után idén is folytatja a november 14-ei Diabétesz Világnaphoz kapcsolódó provokatív plakátkampányát, melynek célja a cukorbetegség kockázataira és az esetleges szövődményekre való figyelemfelhívás, meghökkentő kreatív megjelenéseken keresztül.

A diabétesz világnapja alkalmából a CEOSZ idén megszervezi hagyományos – tavaly a járvány miatt elmaradt – nagyszabású rendezvényét, mely valamennyi érdeklődő számára ingyenesen látogatható. Az eseményen kerül sor az év folyamán zajló programok (Lélek-Kertész fotópályázat, receptverseny, önképző program tudáspróba, plakátkampány pályázat) fődíjainak átadására.

(Forrás: Store Insider)

Még érdekes lehet ...


2021. december 07., Kedd

Átmeneti nyugalom

Szerda estig nem érkezik újabb mediterrán ciklon, nyugodt, hideg időben lesz részünk.


Ennyit jelent az öt százalékos nyugdíjemelés

Orbán Viktor hétfőn a Parlamentben jelentette be, hogy 2022 januárjától 3% helyett 5%-kal emelkednek a nyugdíjak. Megmutatjuk, hogy ez mekkora plusz összeget jelent az érintettek számára.


Koronavírus - kattintson a keddi adatokért

6 millió 163 ezer a beoltott, 4311 az új fertőzött, elhunyt 224 beteg.


2021. december 06., Hétfő

Volt zsákjában minden jó...

Reméljük, hogy mindenkinek hozott valamit a Télapó! Az időjárásunkat alakító ciklon vegyes halmazállapotú ajándékot hozott.


Ingyen napelemmel érkezik idén a Mikulás

December 6-án, Mikulás napján kezdődik a 200 milliárd forintos, 100 százalékban államilag támogatott lakossági napelemes pályázat beadása.


Ezen a héten sem kell regisztráció

Harmadik hetébe lépett az oltási akció.


2021. december 05., Vasárnap

Kell a szánkó?

Éjszaka újabb csapadékzóna érkezik, a halmazállapot vegyes képet mutat ismét. Hétfőn fokozatosan elhagyja hazánkat a frontrendszer, mögötte kedden, szerdán nyugodtabb időszak várható, majd csütörtökön újra megmozdul fölöttünk a légkör.


„Meglett férfiak zokogtak"

17 éve voksoltunk a kettős állampolgárságról.


2021. december 04., Szombat

Gyenge lett az idei kukoricatermés

A kukorica és a burgonya hektáronkénti terméshozama sokkal rosszabb, mint az egy évvel korábbi, de az ország egyes részei között is nagyok a különbségek.


Szalmonellás terméket hív vissza a Tesco

A terméket bármelyik Tesco üzletbe vissza lehet vinni, az árát blokk nélkül is visszatérítik.


2021. december 03., Péntek

Átadták a Virágos Magyarország fődíjait

Az idén 28. alkalommal megrendezett versenyre összesen több mint 320 pályázat érkezett, a szeptember végi kihirdetést követően a szakmai zsűri 49 elismerést osztott ki.Minden településen lesz oltási akciónap

A kormányfő kiemelte, hogy a harmadik oltás felvételével a csökkenő védettségi szint újból 90 százalék fölé emelhető.


2021. december 02., Csütörtök

Újabb egy héttel meghosszabbítják az oltási akcióhetet

A legfrissebb kormányzati döntésekről tájékoztatott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.Mától érkezik a decemberi nyugdíj

A kormány folytatja az idősek megbecsülését célzó politikáját.


Koronavírus - kattintson a csütörtöki adatokért

6 millió 139 ezer a beoltott, 10 466 az új fertőzött, elhunyt 218 beteg.


Madárinfluenza pusztított a keszthelyi madárparkban

A keszthelyi Helikon Kastélymúzeum madárparkjában 380, különböző fajhoz tartozó vadmadarat tartottak.


Szigorításokról döntöttek az egyetemek

Egyre több egyetem és főiskola tér át hibrid vagy online oktatásra a koronavírus-járvány negyedik hulláma és az egyre növekvő esetszámok miatt.


2021. december 01., Szerda

Magyarország jó úton jár az élelmezésbiztonságban

A világjárvány miatt jelentősen felértékelődött az élelmezésbiztonság és az élelmiszer-önrendelkezés kérdése, ezekben Magyarország jó úton jár.


Így cserélheti le régi mobilját támogatással

A NMHH a netrefel.hu oldalon is közzétette a lakosságnak szóló pályázati kiírást és útmutatót, amely pontos leírást ad arról, ki milyen feltételek mellett és milyen összegben jogosult a támogatásra. 2021. november 30., Kedd

Koronavírus - 6390 új megbetegedés

Kattintson a mai adatokért!


2021. november 29., Hétfő

„Kellemes” novembervég

Lesz itt minden: éjszakai fagy, erős szél, vegyes halmazállapotú csapadék és ez csak a kedd.


Sikeres volt az oltási akcióhét, ezért nem ér véget

Itthon az oltási akcióhét első hat napján több mint 740 ezren vették fel a védőoltást.


2021. november 28., Vasárnap

Eseménydús napok

Változékony, időnként szeles idő vár ránk több hullámban változó halmazállapotú csapadékkal.


Kezdődik az adventi időszak

A fények meggyújtásával egyre közelebb kerülünk az ünnephez.

#Nagykanizsa

Emberségből jeles!

Emberségből jeles!

2021. december 08. - Kanizsa

Színes madarak lepték el Nagykanizsát

Színes madarak lepték el Nagykanizsát

2021. december 07. - Kanizsa

Jól viselkedtek a kanizsai ovisok

Jól viselkedtek a kanizsai ovisok

2021. december 06. - Kanizsa

Hajrá, Kanizsa! Hajrá, Kanizsa Aréna!

Hajrá, Kanizsa! Hajrá, Kanizsa Aréna!

2021. december 04. - Kanizsa

Magyarországnak előre kell mennie

Magyarországnak előre kell mennie

2021. december 04. - Kanizsa

Átvették nyereményeiket az ifjú alkotók

Átvették nyereményeiket az ifjú alkotók

2021. december 04. - Kék hírek

Felállították a város karácsonyfáját

Felállították a város karácsonyfáját

2021. november 28. - Kanizsa

December 4-én nyit a Kanizsa Aréna

December 4-én nyit a Kanizsa Aréna

2021. november 27. - Kanizsa

+