Hazai - 2021. június 12., Szombat
#kertészet #mezőgazdaság #idénymunka #munkaerőhiány

Senki sem akar a földeken dolgozni

Senki sem akar a földeken dolgozni

Illusztráció (MTI/Mészáros János)

A kertészeti ágazatokban a munkaerőhiány hatalmas kihívást jelent, szinte nincsenek jelentkezők idénymunkára. Ez Európa-szerte probléma, hazánk sem kivétel.

A kertészet jövőbeni fejlődésének és a kertészeti vállalkozások fejlesztési terveinek, elképzeléseinek legfőbb gátja ma már a munkaerő-hiány, még az időjárás és a tőkehiány is csak ezután következik – olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnökének véleménye a novekedes.hu oldalon. A gazdák kénytelenek a szükségesnél tovább a fán hagyni a gyümölcsöt vagy a földben a zöldséget, ez pedig alapvetően befolyásolja a termés mennyiségét és minőségét is.

A FruitVeb számításai szerint a hiányzó munkaerőből fakadóan közvetlenül vagy közvetve körülbelül 50-80 milliárd forintos kárt tud elkönyvelni a zöldség-gyümölcs ágazat, melynek évi termelési értéke körülbelül 300 milliárd forint. Ha a hozzá kapcsolódó feldolgozóipart is belevesszük, akkor a kár megközelíti a 100 milliárd forintot.

Odáig jutottunk, hogy már azt sem nagyon zavarjuk el, aki nem végzi rendesen a munkáját, még megfeddeni sem nagyon merjük, nehogy odébb álljon” – mondja Apáti Ferenc, aki szerint 15-20 évvel ezelőtt még nem voltak ilyen gondok.


A munkaerőhiány miatt sokszor tovább marad fán a gyümölcs, mint kellene (A kép forrása: Pixabay)

Nem csak a szakképesítéssel rendelkező munkaerőből van hiány, betanított munkást is nehéz találni. A mezőgazdasági munkák 80-90 százalékát már ők végzik el, de egyre nagyobb kihívás lesz őket megtartani, hiszen

a legtöbben nem akarnak a szabad ég alatt dolgozni.

Ez leginkább a fiatalokra igaz, az idénymunkát vállalók nagyobbik része már 50 év feletti.

A foglalkoztatottak számával kapcsolatban vannak becslések: a zöldség-gyümölcs ágazatban összesen körülbelül 140 000 főállású foglalkoztatottnak megfelelő mennyiségű munkaerő dolgozik. A részmunkaidős vagy szezonális munkavállalókkal együtt ez azt jelenti, hogy körülbelül 200-250 ezer ember talál munkát ezen a területen.

Pedig nem keresnek rosszul

Az ország északkeleti megyéiben ugyan csak 8 000 forint körül alakul az egy nap alatt megkereshető összeg, a nyugati országrészben azonban ez akár a napi 10-12 ezer forintot is elérheti, ami azt jelenti, hogy havi 22 munkanappal számolva nettó 264 000 forint kereset is összejöhet.

Megoldás?

Külföldi vendégmunkások

Magyarországon egyelőre nem jellemző, hogy külföldi vendégmunkásokkal orvosolni lehetne a kérdést, hiszen az ukrán és a román munkaerő is inkább nyugatabbra megy, ahogyan a magyarok is.

Automatizálás és robotizáció

Megoldást jelenthetne a robotizáció, de ez a mezőgazdasági ágazat hagyományosan magas kézi munkaigénnyel rendelkezik, az esetek 70-90 %-ában nem lehet kiváltani egyelőre az élő munkaerőt.

Vannak már szüretelőrobotok, de ezek például nem tudják megállapítani, hogy mennyire érett a gyümölcs. A termésritkítás és a metszés megoldása szintén kérdés. A szőlőbetakarítás robotizációja más gyümülcsök betakarításához képest már előrébb tart valamelyest, de ezek a gépek általában nagyon drágák vagy nem elég hatékonyak.

Ami jobban gépesíthető, az a permetezés, a kapálás és az egyéb talajmunkák, de mivel ezek a folyamatok eleve nem igényelnek nagy élő munkaerőt, a munkavállalók hiányát nem enyhíti az ezeken a területeken megvalósuló modernizáció.  
A teljes robotizációra legelőször a szántóföldi zöldségtermesztésben lesz esély valószínűleg, elsősorban a hagyma, gyökérzöldség és a káposzta termesztésében. Teljesen gépesített szántóföldi zöldségtermesztés esetén mindössze néhány hétig lenne szükség alkalmai munkaerőre (pl. betakarítás, válogatás).

A kertészeti ágazatban igényelhető támogatásokért keresd fel a Támogatások – pályázatok rovatot!


A legtöbb zöldség és gyümölcs betakarításához alkalmi munkavállalókra lenne szükség – Fotó: MTI archív/Bugány János

Kevés állandó munkaerőt tud eltartani az ágazat

Vannak olyan növények, melyek termesztéséhez 3-5 hónapon keresztül folyamatosan szükség van munkaerőre. Ez ahhoz kevés, hogy egész évben foglalkoztatni lehessen a munkavállalót, de ahhoz sok, hogy könnyedén pótolni lehessen.

Az üvegházas, fóliasátras hajtatókertészetekben a decemberi ültetéstől a következő novemberi szezonzárásig, szinte egész évben van munka, így ezek a vállalkozások állandó munkaerővel dolgoznak. A rövidebb ideig tartott kultúrák esetében, mint például a saláta és káposzta, hiába fóliás, ciklikusan jelentkezik a munkaerőigény. Tavasszal és ősszel van szükség munkaerőre körülbelül 2-2 hónapos időtávra.

Csökkennek a területek

A kajszi és az őszibarack, az alma, a málna, a szeder, a kézi betakarítású szabadföldi és a hajtatott zöldségek területe az utóbbi 10 évben 30-40 százalékos területi veszteséget könyvelhet el. Néhány növény esetében stagnálás vagy enyhe növekedés tapasztható: ilyen például a bodza, a dió, a meggy és a szilva, valamint a teljes gépesítettséget elérő zöldségtermesztő területek.

Legnagyobb élő munka igénye a metszésnek és a betakarításnak van, utóbbit szinte lehetetlen idénymunkások nélkül sikeresen levezényelni.

Versenyben a munkaerőért

Azoknak a vállalkozásoknak van esélyük munkaerőt találni, amelyek hosszabb időre tudnak munkát biztosítani. Ezt leginkább úgy lehet megoldani, hogy ideális termelési szerkezetet állítanak össze, például a szamóca mellé dinnyét telepítenek, a cseresznye mellett meggyet, szilvát és almát is termesztenek. Így akár 6 hónapig is folyamatosan munkát tudnak biztosítani.

A kilátástalanságot fokozza, hogy azokon a terülteken, ahol az ipar és a szolgáltató szektor fejlettebb, a munkavállalók inkább ezeket a lehetőségeket választják.

(Forrás: Agroinform)

Még érdekes lehet ...


2021. augusztus 03., Kedd

Ismét országos tűzgyújtási tilalom

Csupán egy másodpercnyi odafigyeléssel, több hetes tűzoltást és évtizedes helyreállítást előzhetünk meg.


Koronavírus - 5 millió 628 ezer a beoltott

Eddig 20 ezren foglaltak időpontot harmadik oltásra és közel 4 ezren már fel is vették azt.


Novák: eddig harmincezer családnak segítettek a jelzáloghitel-elengedéssel

A kormány azt szeretné, ha a gyermekek még nagyobb biztonságban, még jobb körülmények között nevelkedhetnének Magyarországon.


2021. augusztus 02., Hétfő

Mérséklődött

A folytatásban is marad a mérsékelten meleg idő, csütörtökön akár jelentősebb csapadékkal.


Már a Moderna is adható 12 év felettieknek

A Pfizer mellett már ezzel a vakcinával is lehet oltani ezt a korosztályt.


Ha nyár, akkor Kis-Balaton Építő Tábor

A szervezők közös küldetésnek tekintik, hogy ha rövid időre is, de kiszabadítsák a fiatalokat a számítógépek és a mobiltelefonok virtuális világából.


Koronavírus - 155 az új fertőzött, elhunyt egy beteg

Mutatjuk a hétvégi, összesített adatokat.


Megnyílt a kilencedik forduló

Közel 5 ezer elektromos kerékpár megvásárlását segítette eddig a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv pályázata.


Az újjáépített Erzsébet-tábor is fogadja a gyerekeket

Várják a gyerekeket az Erzsébet-táborokba – mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter szombat reggel a Facebook-oldalán közzétett videóban.


2021. augusztus 01., Vasárnap

Vége

Hétfőre mindenhol véget ér a hőhullám, és amellett, hogy visszafogottabbak lesznek a hőmérsékletek, csapadéknak is igen csekély lesz az esélye.


Aquaparkokat ellenőriztek

Mutatjuk a fogyasztóvédelem vizsgálatának eredményét.


2021. július 31., Szombat

Törvénytelenül grasszáló zivatarok

Folytatódik a kánikula mérséklődése, de korántsem lesz olyan határozott és gyors, mint amennyire sokan szeretnék.


Többletforrásban részesülnek az állattartók

A magas takarmányárak okozta rendkívüli gazdasági helyzetre tekintettel az Agrárminisztérium kezdeményezésére a kormány 4,4 milliárd forint többletforrást biztosít az állattartók számára – közölte Nagy István tárcavezető.


Nem lesz drágább az új változat

Nem kell többet fizetni a jelenlegi díjaknál a négy betűből és három számból álló rendszámokért, amelyeket 2022 júliusától adnak majd ki az újonnan forgalomba helyezett járművekre.


Előbb kezdődött a dinnyeszezon és akár szeptember végéig is tarthat

Fogyasszunk a nyáron minél több magyar dinnyét, mert így a magyar családok megélhetését és a magyar gazdaságot is támogatjuk – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóban.


Drágultak az albérletek!

Budapesten és országosan is emelkedtek az árak júniusban.


2021. július 30., Péntek

Ismét lehet jelentkezni az ingyenes informatikai képzésre

Az Újratervezés Program első körében közel 9 ezren tettek sikeres vizsgát.


Koronavírus - 64 az új fertőzött, elhunyt egy beteg

5 millió 617 ezer a beoltottak száma.


Nyáron sincs nyugta a fogyasztóvédelemnek

Bár nyugtát mindenütt kaptak az ellenőrök...


2021. július 29., Csütörtök

Dübörög a nyár

Pénteken igazi nyári idő várható, ám a hétvégén egy frontrendszer közelíti meg a Kárpát-medencét, így megnő a záporok, zivatarok valószínűsége.


Koronavírus - nincs újabb haláleset

5 millió 611 ezer a beoltott, 65 az új fertőzött.


A vírus variánsai miatt indokolt a harmadik oltás

A koronavírus variánsai okozhatják az új megbetegedések többségét, ezért egyes sérülékeny csoportoknál indokolt a harmadik oltás.


2021. július 28., Szerda

Csúcsra pörgött a foglalkoztatás

Túl a válságon a magyar munkaerőpiac, a rendszerváltás óta nem dolgoztak ennyien, most most júniusban.A natúr kozmetikumok eredetiségét vizsgálják

Szélesedik a bio- és a vegán termékek piaca.


2021. július 27., Kedd

Tartós hőség

A hőhullám az ország északnyugati felén péntekig, délkeleten viszont a hét legvégéig kitart. Hullámzó, lassú mozgású front érkezik ugyanis északnyugat felől szombat-vasárnap, amelynek hatására sokfelé kell zivatarokra is számítani.


Koronavírus - 26 az új fertőzött, elhunyt egy beteg

A beoltottak száma 5 600 959 fő, közülük 5 390 593 fő már a második oltását is megkapta.


Százezerrel többen ajánlották fel adójuk egy százalékát

Egyre népszerűbbek az online megoldások; idén ilyen módon százezerrel többen ajánlották fel az egyházaknak, a civilszervezeteknek adójuk egy százalékát, mint tavaly.


2021. július 26., Hétfő

Porolunk

Újabb hőhullám várható a hétvégéig, a tartós délnyugati, nyugati áramlással pedig ismét nagy mennyiségű afrikai por érkezik a Kárpát-medence fölé.


Fontos határidő közeledik a torma- és az almatermesztőknek!

A kötelezettség megszegése esetén 50 millió forintig is terjedhet a bírság.


Koronavírus - mutatjuk a hétvégi mérleget

Két nap összesített adatait olvashatják.


2021. július 25., Vasárnap

Újfent 30 felett

A következő napokban tovább fokozódik a hőség, és a jövő hét nagyobb részén 30 fok felett, néhol 38, 39 fok körül alakulnak a csúcsértékek. Változás legkorábban a hét vége felé érkezhet.


Örülnek a munkaadók a diákmunkásoknak

Idén is népszerű a nyári diákmunka program, már több mint 23 ezren vesznek részt benne.


Egyre kevesebb a hazai málna

Jelentősen visszaesett a málnatermesztés Magyarországon, már a hazai igényeket sem fedezi.

#Nagykanizsa

Isten éltesse, Ilonka néni!

Isten éltesse, Ilonka néni!

2021. július 28. - Kanizsa

Orvvadászat a megalapozott gyanú

Orvvadászat a megalapozott gyanú

2021. július 21. - Kék hírek

Strandok éjszakája - Zalában is

Strandok éjszakája - Zalában is

2021. július 20. - Érdekes

Felcsaptak a lángok a Citromszigeten

Felcsaptak a lángok a Citromszigeten

2021. július 20. - Kék hírek

Ítélkezési szünet a bíróságokon

Ítélkezési szünet a bíróságokon

2021. július 08. - Kék hírek

A köztisztviselőket köszöntötték

A köztisztviselőket köszöntötték

2021. július 03. - Kanizsa

Időjárás a Balatonon

Időjárás a Balatonon

2021. június 28. - Kanizsa

+