Hazai - 2021. július 16., Péntek
#Balaton #strand #Kék Hullám #minősítés

A Kék Hullám végigsöpört a Balaton strandjain

A Kék Hullám végigsöpört a Balaton strandjain

A csopaki strand csúszdája (Fotó: Szücs Ildikó)

Átadták a Kék Hullám Zászlókat és a strandminősítést jelző csillagokat szerdán Balatonfenyvesen. A Balatoni Szövetség immár tizennyolcadik alkalommal díjazta a szebbnél szebb balatoni strandokat. Idén rekordott döntött a megmérettetésre jelentkező strandok száma. Negyvenhárom strand vállalta az idén, hogy részt vesz a már presztízskérdésnek számító minősítésben.

– Minden települést népszerűsít, ha négy-öt csillagos stranddal büszkélkedhet és a nyaralók is jó néven veszik, ha hivatalosan minősített strandra járhatnak – mondta Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke. – Az elmúlt négy évben milliárdos nagyságrendben költhettünk strandfejlesztésekre, ám a sikerhez azok a munkatársak is hozzájárultak, akik üzemeltetik és karbantartják a megvalósult létesítményeinket, nélkülük bármit létrehozhatnánk, nem működne semmi –tette hozzá Balatonfenyves polgármestere. Örömünnepnek nevezte a díjátadást, ami annak a jele, hogy a balatoni települések egyre szebbek a rájuk fordított gondozásnak köszönhetően.

Az iskolaszünet megkezdésével, megadott szempontrendszer alapján vizsgálta meg egy bizottság a strandokat. Megnézték a parkolási viszonyokat, a vizesblokkok állapotát, a strand akadálymentesítésének színvonalát, a környezet állapotát, a játszóterek minőségét, árnyékoltságát. Figyelembe vették a sportolási lehetőségeket, de a gyerekbarát szempontokra is nagy hangsúlyt fektettek.

202107151431_0715_balcsi.jpg (1500×1125)Egytől öt csillagig kaptak minősítést a strandok, ezzel is jelezve a fürdőhely szolgáltatásainak minőségét (A kép forrása: Pixabay)

A strand vendéglátóhelyeinek színvonalát is megvizsgálták, akár az étel- és italválaszték tekintetében is. A szempontok alapján

három strand szerzett három csillagos minősítést, tizenhatan négycsillagosok lettek, huszonnégy strandon pedig öt csillaggal büszkélkedhet az üzemeltető.

- Húsz éve, amióta a Kék Hullám Zászló minősítést rendezik, mindig a legmagasabb fokozatot érjük el. Mi már jó ideje megvalósítottunk olyan elvárásokat, melyeket más településeken csak most, vagy a közelmúltban hoztak létre. A fejlesztés viszont nálunk sem áll meg – mondta Ambrus Tibor, Csopak polgármestere.

Idén a Balatonfelvidéki Nemzeti Park is díjazott hat olyan strandot, ahol kiemelt figyelmet fordítottak az élőhely-védelemre és a zöldfelületi szempontok alapján kiemelkedő strandokra, melyeken gondosan választott őshonos növényeket ültettek, valamint a vízparti élővilág védelmében tettek lépéseket az üzemeltetők. Díjat kaptak azok a fürdőhelyek is, melyek kiemelkedően szerepeltek a járványügyi védekezésben.

A NTAK adatai szerint folyamatosan emelkednek a nyári főszezonra szóló előfoglalások, júliusra 3,3 millió, augusztusra 2,1 millió éjszakát foglaltak előre. A Balatonnál nyaralók már örülhetnek a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Magyar Kormány 2017-ben közösen indított strandfejlesztési programjában megvalósított fejlesztéseknek. Ezekre eddig 11,55 milliárd forintból 114 sikeres strandfejlesztés valósult meg. 97 strand újult, vagy újul meg a Kisfaludy Program 9 milliárd forintjából is.

(Forrás: likebalaton.hu/Turbéki Bernadett)

Még érdekes lehet ...


2022. szeptember 24., Szombat

Változékonyra fordul

Holnap, illetve a jövő hét első napjaiban is a felhők lesznek túlsúlyban, emellett pedig több helyen, több hullámban várható csapadék is.


Magyar boltba magyar fügét!

Egyre nagyobb biztonsággal termeszthető a füge Magyarországon is.


2022. szeptember 23., Péntek

Viszlát napsugarak!

Felhős, csapadékos időre számíthatunk.


Folytatódik a Magyar falu program

Jelentős forrásokkal tovább folytatódik a Magyar falu program a korábban kijelölt irányelvek szerint – adta közre a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. 


MVM: már igényelhetik a kedvezményes többlet-földgázmennyiséget a többgenerációs családi házban élők

Nem jár visszamenőlegesen a kedvezményes többletmennyiség, azt az MVM Next a hatósági bizonyítvány benyújtását követő hónap elsejétől alkalmazza, időarányosan.


2022. szeptember 22., Csütörtök

Csendesebbre fordul az idő

Szombatig anticiklon alakítja időjárásunkat, majd vasárnaptól nedvesebb léghullámok érik el a Kárpát-medencét.


Kocsis Máté: nemzeti konzultáció indulhat a szankciókról

Európában a magyarok lesznek az elsők, akik elmondhatják a véleményüket a szankciókról.


Listeriával szennyezett lehet egy kockázott bacon

A Nébih közlése szerint a forgalmazó már visszahívta a terméket.


2022. szeptember 21., Szerda

Gomolyos, záporos

Péntekig érdemi változás még nem várható, majd szombattól néhány fokkal melegebb, vasárnaptól pedig nedvesebb léghullámok érkeznek fölénk.


Alapjogokért Központ: A baloldali sajtó hazudik az Európai Bizottság vasárnapi döntéséről

Az ellenzéki média azzal riogat, hogy a Magyarországnak járó források közel kétharmada veszélyben van.


2022. szeptember 20., Kedd

Hol süt, hol elbújik

Szerdán is alapvetően felhőátvonulásokra számíthatunk, záporok, zivatarok nagyobb eséllyel és nagyobb számban a Dunától keletre alakulhatnak ki.


Elindult a hatósági áras tűzifaprogram

Volt olyan erdészet, ahol már nyitáskor hosszú sorokban álltak a vásárlók.


2022. szeptember 19., Hétfő

Rohangáló gomolyok

Az éjszakák egyre hidegebb lesznek, péntek hajnalban felcsillan az első őszi fagy esélye.


Navracsics: Az Európai Bizottság döntésével megnyílik az út a forrásokról szóló tárgyalások gyors lezárása előtt

A miniszter közölte, a testület üdvözli a Magyar Kormány vállalásait, és innentől kezdve hazánk ezek végrehajtására fog koncentrálni.


2022. szeptember 18., Vasárnap

Szeles és csapadékos

Holnap a maihoz hasonló idő várható, annyi különbséggel, hogy holnap már több helyen lehet zápor, zivatar.


Szabolcs-Szatmár-Beregben terem a legtöbb sütőtök az országban

A sütőtökfogyasztás mennyisége évről évre lassan, de biztosan növekszik, és az őszi-téli hónapokra koncentrálódik.


2022. szeptember 17., Szombat

Eső, szél, zápor

Folytatódik a mozgalmas időjárás.


Marad a benzin- és élelmiszerárstop

Mutatjuk a legfrisebb kormánydöntéseket.


2022. szeptember 16., Péntek

Hűvös, szeles

A jövő héten a sokévi átlag alatt alakulnak a hőmérsékleti értékek.


Szijjártó Péter reagált Európai Parlament döntésére

„A magyar emberek demokratikus alkotmányos joga dönteni az ország jövőjéről, ezt a magyar emberek világosan megtették, ennek a minősítgetését pedig visszautasítjuk”– szögezte le a miniszter.


2022. szeptember 15., Csütörtök

Kopogtat a keményebb ősz

Az elkövetkező napokban már valódi őszi időjárásban lesz részünk, ugyanis egyre csökkennek a csúcsértékek, valamint a csapadék is egyre több helyen lesz majd jellemző.


A kormány nyitott a turizmus segítésére

Kormányzati segítséget kérnek a szakmai szövetségek a turisztikai szektor vállalkozásai számára, amelyeket sok esetben megoldhatatlan helyzet elé állított az egész Európát, így hazánkat is sújtó energiapiaci válság.


Vízügy: Súlyos volt az idei aszály, de nem rendkívüli

Az elmúlt évszázadokban viszonylag rendszeresen előfordultak aszályos időszakok, a 11. és a 19. század között eltelt nyolcszáz évben mintegy harminc rendkívül súlyos aszályt jegyeztek fel.

+