Hazai - 2021. július 25., Vasárnap
#diákmunka #turizmus #munkaerőpiac #nyár

Örülnek a munkaadók a diákmunkásoknak

Örülnek a munkaadók a diákmunkásoknak

Illusztráció (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Idén is népszerű a nyári diákmunka program, már több mint 23 ezren vesznek részt benne. A legtöbben az önkormányzatoknál vállalnak munkát, de sokan választják a vendéglátást is. Egyes munkakörökben akár 164 ezer forintot is lehet keresni. A munkaadóknak is megéri belépni a programba, az állam ugyanis átvállalja a fiatalok fizetésének a kétharmadát.

Idén először jelentkezett a nyári diákmunka programba Vancsakovszki Virág. A 16 éves diák tinilány a járási hivatalban céges és önkormányzati állások között választhatott. Azt mondja: balatonszárszóiként egyértelmű volt számára, hogy a strandon vállal munkát. Július óta a beléptetésnél segíti a fürdőzőket.

„Napi hat órában dolgozom és bruttó 126 ezret keresek. Szerintem ezt telefonra vagy elektronikai készülékre fogom költeni” – mondta az M1 Híradójában.

A szakképzettséget igénylő munkakör esetében akár 164 ezer forintot is kaphatnak a diákok.

Simon Veronika idén a program keretében a vonyarcvashegyi Tourinform irodában dolgozik.

„Egyetemre szeretnék menni és azért dolgozom, hogy annak a tandíjába bele tudjak szállni és segítsem a szüleimet” – mondta a fiatal lány.

A nyári diákmunka program a munkaadóknak is megéri, az állam ugyanis bértámogatást biztosít hozzá. Cégek esetében a fiatalok fizetésének kétharmadát, az önkormányzatoknál dolgozó diákoknál pedig a teljes munkabér-költséget átvállalja.

A balatonszárszói önkormányzat turisztikai referense azt mondta: a diákmunkának ugyan több évtizedes hagyománya van a Balaton körül, de idén minden korábbinál jobban becsülik a motivált fiatalokat.

„Ebben az évben különösen munkaerőhiánnyal küzd a szakma, az ágazat, a turisztika és a kulturális ágazat. 16-17 éves diákok segítenek nekünk itt a központi strandon. És a turisztikai kollégáknak a rendezvényszervezésekben” – árulta el Némethné Szabó Magdolna turisztikai referens.

Az idei szezonban eddig mintegy háromezer diák vállalt munkát a turizmusban és a vendéglátásban, de a legtöbben, mintegy 20 ezren az önkormányzatoknál dolgoznak – közölte a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a közösségi oldalára feltöltött videóban.

Bodó Sándor azt mondta: a nyári diákmunka program azért is népszerű, mert a diákok szabályos munkaszerződést kapnak, amiben rögzítik a pontos feladatkört és a fizetést is.

„Még mindig van lehetőség arra, hogy a diákok jelentkezzenek a járási, foglalkoztatási osztályokon adminisztrálhatják magukat. A munkakörök továbbra is változatosak, a választást a diákokra, tanulókra bízzuk” – fogalmazott .

Az államtitkár arról is beszélt, hogy az elmúlt 9 évben több mint 210 ezer diák vett részt a programban. Az idén akkora volt az érdeklődés, hogy a hárommilliárd forintos keretösszeget további 400 millió forinttal megemelték.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2022. augusztus 18., Csütörtök

Hornung Ágnes: online ügyfélszolgálat indult a családtámogatások még egyszerűbb igénybevételéhez

Az új szolgáltatás a csalad.hu oldalon, az ügyfélpont menüpont alatt érhető el.


2022. augusztus 17., Szerda

Strandidő

Csütörtökön még országszerte igazi strandidő várható, de még pénteken az érkező front előterében is erősen felmelegszik a levegő.


Koronavírus - mutatjuk a friss adatokat

Az elmúlt héten összesen 16 249 új fertőzöttet igazoltak.


18,5 milliárd forint a kis benzinkutak támogatására

A kormány folytatja a kis benzinkutak támogatását, erre a célra 18,5 milliárd forintot különített el.


2022. augusztus 16., Kedd

Forrósodik

Az elkövetkező napokban tovább fokozódik a hőség, csütörtökön, pénteken már a 38-40 fokot is megközelíti majd a hőmérséklet az ország egyes pontjain.


Harmadfokú hőségriasztás lép életbe szerdától péntek éjfélig

A hőség megviseli a szervezetet, fáradékonyabbak lehetünk, ezért javasolt sokat pihenni, kerülni a megerőltető fizikai munkát.


Egyes táboroztatók átverik a családokat

A járvány visszaszorulásával egyre több nyári tábort, gyerektábort szerveznek országszerte, amelyek jogi szabályozása azonban meglehetősen hiányos.


A cégalapítás is megoldás lehet a katásoknak

Az eddig a katát választóknak a legkevesebb fájdalommal az átalányadózás járna, de nagyobb ügyfélkör esetén a cégalapítást is megfontolhatják.


2022. augusztus 15., Hétfő

Tovább fokozódik az aszály

A csapadékhelyzet nem javul hazánkban, csak romlik.


VÍZIÓ - egy nap a vízről és a jövőről

Zalakaroson a víz az élet és az élmények forrása is egyben.


2022. augusztus 14., Vasárnap

Kutya meleg lesz

Az előttünk álló héten folyamatosan emelkedik majd a hőmérséklet, a hőség majd csütörtökön tetőzik.Menczer: A Gazprom megkezdte a már leszerződött mennyiségek feletti gázszállítást Magyarországnak

A politikus hangsúlyozta, hogy Magyarország élen jár a gáztárolók fogyasztásarányos töltöttsége területén.


2022. augusztus 13., Szombat

Kószák

Keddig még záporok, zivatarok helyenként tarkíthatják az időt, de hétfőtől már melegedés kezdődik.


2022. augusztus 12., Péntek

Örvénylő remények

Az időjárásunkat alakító hidegörvény még mindig a Kárpát-medence közelében található.


2022. augusztus 11., Csütörtök

Majdnem semmi

Péntek estig nem sok helyen lesz zápor, zivatar, a hétvégén azonban már kissé növekszik a csapadék előfordulási esélye.


2022. augusztus 10., Szerda

Jöttömre kelet felől

Egy hidegörvény érkezik kelet felől, erőteljes-gomolyfelhő képződésre és elszórtan záporok, zivatarok kialakulására számíthatunk csütörtökön.


Napokon belül újraindulhat a kőolajszállítás Magyarországra

A Mol átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat az ukrán félnek.


Koronavírus - mutatjuk a friss adatokat

Az elmúlt héten összesen 18 078 új fertőzöttet igazoltak.


Kata helyett ekho!

Az egyszerűsített közteherviselés hozzájárulás (ekho) mértéke 13 százalékponttal csökken, szeptembertől ugyanis megszűnik az úgynevezett kifizetői ekho.


Felfüggesztett Barátság: több hétre elegendőek a Mol olajtartalékai

Napok óta nem jön orosz kőolaj a Barátság vezeték déli ágán Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába.


2022. augusztus 09., Kedd

Se veled, se nélküled

A szerdai átmeneti nyugodtabb idő után ismét mozgalmassá válik időjárásunk: csütörtökön kelet felől hidegörvény helyeződhet fölénk.

+