Hazai - 2021. szeptember 20., Hétfő
#Orbán Viktor #Országgyűlés #napirend előtt

Orbán Viktor: az életünket és a szabadságunkat csak az oltásokkal tudjuk megvédeni

Orbán Viktor: az életünket és a szabadságunkat csak az oltásokkal tudjuk megvédeni

Orbán Viktor: a veszélyek korát éljük, járványok és a népvándorlások zajlanak, a kormány ezért kérte ki az emberek véleményét (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Oltásalapú védekezést javasolt a jövőben a koronavírus ellen Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt. A magyar gazdaság teljesítménye már most meghaladja a járvány előtti szintet, és soha nem dolgoztak annyian Magyarországon, mint ma.  A kormány végrehajtja a nemzeti konzultációból fakadó döntéseket:  2022 februárjában 1,9 millió szülő kap adóvisszatérítést 600 milliárd forint értékben.

A sikeres oltási programnak köszönhetően újra szabad nyarunk volt. Európai és világviszonylatban is az egyik leggyorsabb oltási programot valósítottuk meg. Ennek köszönhetően másoknál hamarabb tudtuk feloldani a korlátozásokat és tudtuk talpra állítani a gazdaságot.

Kiemelte: A járványnak lesz negyedik hulláma, ezt mutatják a számok. Három járványhullám után már tudjuk, hogy mi az, ami a vírussal szemben működik és mi az, ami nem. Maszkokkal és korlátozásokkal nem lehet legyőzni a vírust, csak az oltással. A harmadik hullámot ezzel győztük le, a negyediket pedig ezzel tudjuk majd kordában tartani.  Hangsúlyozta, ha elég ember be van oltva, nem kell visszatérni a zárásokhoz, a maszkhasználathoz, hanem a normális, jól megszokott életnél lehet maradni.

A kormányfő hangsúlyozta: oltás alapú védekezést javasol folytatni a jövőben.

Kiemelte a harmadik oltás jelentőségét és elmondta, hogy a szakemberek között is egyetértés van ebben a kérdésben. A harmadik oltásról mai tudásunk szerint azt tudjuk mondani, hogy jobb ha van, mint ha nincs. Aki felveszi, mindenképpen védettebb lesz, mint aki nem - fogalmazott. Magyarország elsőként tette lehetővé a harmadik oltás felvételét, ezzel a lehetőséggel már 525 ezer ember élt.

A magyarok túlnyomó többsége be van oltva, tehát védettek. A kormányfő mindenkit arra biztat, hogy vegye fel a vakcinát, mert a súlyos betegséget és a kórházi kezelést is elkerülheti vele. Van elegendő oltóanyagunk, bárkit be tudunk oltani – jelentette ki Orbán Viktor. Jelenleg 8 millió adag vakcina áll rendelkezésre és év végéig további 8,9 millió adag leszállítása várható.

A kormány azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy az év végéig hosszabbítsa meg a rendkívüli jogrendet. Ez már bizonyítottan segíti a járvány elleni védekezést, már bizonyított és az ország cselekvőképességét a járvány alatt fenn kell tartanunk.

A gazdaság teljesítménye már most meghaladja a járvány előtti szintet

A kormányfő napirend előtti felszólalásában hangsúlyozta: Az oltás működik, Magyarország működik. A magyar gazdaság repülőrajtot vett, hiszen a második negyedéves adatok szerint 17,9 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék, ami a valaha mért legnagyobb növekedés. A magyar gazdaság teljesítménye már most meghaladja a járvány előtti szintet, miközben az uniós országok többségében erre még várni kell - mutatott rá.

A szolgáltatások exportja, a beruházások, az ipar is jelentősen bővült 2020-hoz képest. Orbán Viktor közlése szerint a kormány képes lesz a gazdasági növekedés mértékét idén legalább 5,5 százalékos szintre emelni, de a szám ennél akár magasabb is lehet az év végére.

Soha nem dolgoztak annyian, mint most

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy azt ígérték, amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit hoznak létre. Ezt a vállalást teljesítettük – jelentette ki. A júliusi adatok szerint a foglalkoztatottak száma meghaladta a 4,7 millió főt - emelte ki, rámutatva: még soha nem dolgoztak ennyien a rendszerváltás óta Magyarországon. Egyetlen lépésre vagyunk a teljes foglalkoztatottságtól. Tizenegy év alatt közel egymillió munkahely jött létre, a munkanélküliségi ráta újra négy százalék alá csökkent, egyetlen lépésre vagyunk a teljes foglalkoztatottságtól.

Kormánydöntések a nemzeti konzultáció után

A nemzeti konzultációról szólva Orbán Viktor kifejtette: Azért indították el, mert a járványnak komoly hatása lesz, nemcsak ránk, hanem a világra is. A veszélyek korát éljük, járványok és a népvándorlások zajlanak, a kormány ezért kérte ki az emberek véleményét. A miniszterelnök köszönetet mondott azoknak, akik éltek a véleménynyilvánítás lehetőségével és visszaküldték az íveket.

A nemzeti konzultáció eredményét figyelembe véve a kormány alkotmányos védelmet kíván adni a családtámogatásoknak, a munkát terhelő alacsonyabb adóknak és a nyugdíjaknak is. A kormány az emberek döntésének megfelelően meghosszabbította a hitelmoratóriumot a rászorultak számára, így a közfoglalkoztatottak, a családok, a nyugdíjasok, a munkanélküliek és a gyermeket nevelők számára, valamint azok részére, akiknek a jövedelme a járvány alatt csökkent.

A gazdaság sikeres újraindítása lehetővé tette, hogy a gyermeket nevelő szülők személyi jövedelemadóját február 15-ig visszatérítsék számukra. A gyermeket nevelő vállalkozók is adóvisszatérítéseket kaphatnak, így összességében 1,9 millió szülő számára mintegy 600 milliárd forintot térít vissza az adóhivatal 2022 februárjában.

A kormány tárgyal a munkaadókkal és a munkavállalókkal is a minimálbér 200 ezer forintra történő emeléséről is. Ennek megvalósítására a miniszterelnök jó esélyt lát. A nyugdíjprémium összege a szakértők szerint meghaladja az 50 ezer forintot is. A kormány folytatja továbbá a 13. havi nyugdíj visszaépítését, melyet a Gyurcsány-Bajnai-kormány vett el az idősektől. 2022 elején hat havi fegyverpénzt kapnak a rendvédelmi és fegyveres testületek hivatásos tagjai, valamint bevezetik a 25 év alattiak SZJA-mentességét is.

Az afgán válság új migránshullámot indíthat el

Az afganisztáni helyzetről szólva Orbán Viktor elmondta: hazánk az Egyesült Államokkal szövetségben vett részt a misszióban, de utólag látható az, hogy az Egyesült Államok rosszul ítélte meg az agán helyzetet és komoly veszélyt idézett elő.

A Magyar Honvédség dolga csak és kizárólag abban állt, hogy kimentse saját embereit és a nekik segítő afgánokat. Ezt a feladatot teljesítették, elismerés illeti őket – emelte ki a kormányfő. Az afgán válság azonban új migránshullámot indíthat el – hívta fel a figyelmet a miniszterelnök. Magyarország álláspontja, hogy az afgán menekülőket a térségben kell segíteni, ott kell „hotspotokat” létrehozni és a segítséget kell odavinni.

Hazánk déli határát meg kell erősíteni, hiszen a nyugat-balkáni útvonal ismét megtelt. Egy év alatt háromszorosára nőtt az illegális határátlépők és az embercsempészek száma. Eközben Brüsszel és Berlin hátbalövi Magyarországot, holott hazánk tartja fenn Európa belső biztonságát és kényelmét. Újabb eljárásokat indítanak a határzárat érintő törvények ellen.

„Fölfogásom szerint, amit ma Brüsszel tesz az árulás. Magyarország, sőt Európa békéjének elárulása” – jelentette ki Orbán Viktor.

A migrációs viták szétfeszítik az uniót, ezért Magyarország az szeretné, ha a határvédelem összes hatáskörét Brüsszel visszaadná a tagállamoknak.

Népszavazás lesz a gyermekvédelemről

Nem engedünk teret a gyermekekre irányuló semmilyen szexuális propagandának - jelentette ki a miniszterelnök hétfőn a gyermekvédelmi törvény ellen indult kötelezettségszegési eljárással összefüggésben.

Orbán Viktor az Országgyűlés őszi ülésszakának kezdetén, napirend előtt azt mondta, Brüsszel támadja azokat a törvényeket, amelyek nem engedik a szexuális propagandát az óvodákban, iskolákban és a reklámokban, hivatalosan is felszólította Magyarországot a köznevelési, a reklám- és a médiatörvény módosítására.

„Követeléseik abszurdak és ellenkeznek azzal a magyar közfelfogással, hogy a gyerekek szexuális nevelését kizárólag a szülők határozhatják meg” - fogalmazott.

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy ebben a kérdésben a végső szót népszavazáson mondják ki a magyar emberek. Brüsszel viszont már az emberek megkérdezése előtt is ítéletet mond, nem kíváncsi a népszavazás eredményére, nem érdekli őket, mit akarnak az embernek.Demokrácia és jogállam tekintetében ezek után a saját házuk táján söprögessenek.

Hozzátette: Magyarországon a migrációról és a gyermekvédelemről is az emberek döntenek. Brüsszelben, a migráció- és az LMBTQ-párti országokban ezt sohasem tették meg, ott nem a nép, hanem az elit döntötte el a kérdéseket - hangoztatta.

Megelőlegezzük az uniós pénzeket

Az uniós helyreállítási alapról a kormányfő elmondta, hogy 19 országgal már megállapodtak, sőt folyósítottak is összegeket. Orbán Viktor szerint ez a gyakorlat súlyosan szembe megy az európai érdekekkel, ezért Magyarország követeli, hogy Brüsszel hagyjon fel a kettős mércével.

A magyar kormány elindítja a helyreállítási alapból finanszírozandó programokat, ennek összegét a költségvetés és a nemzetközi pénzpiacok segítségével teremtette elő. A kormányfő arról is beszélt, hogy hazánk mintegy harmincszorosára növelte aranytartalékát, ez a nemzetközi rangsorban a felső harmadot jelenti, régiós szinten pedig nálunk a legmagasabb az egy főre jutó aranytartalék.

Megvédjük a rezsicsökkentést

Az ország energiabiztonsága érdekében megállapodást kötöttünk Oroszországgal, miután az Egyesült Államok jóváhagyta a német-orosz gázszerződést. A most kötött magyar-orosz szerződés október 1-jén lép hatályba és 15 esztendőre szól. A gáz Ausztrián és Szerbián keresztül érkezik majd, a bizonytalan Ukrajnát mellőzve, ez pedig az alacsony rezsiárak fenntartását segíti.

Legyen továbbra is Magyarország az első!

A nemzetközi gazdasági rendszer sérülékeny, ez látszik. Az olcsó pénz kora leáldozott, helyette a nyakunkon vannak járványok és a népvándorlás újabb hullámai is. Ezek egyik napról a másikra képesek feje tetetjére állítani a mi békés hétköznapjainkat is. A magyar kormány álláspontja szerint a nemzeti érdek mindenek felett álló képviselete a legfontosabb vezérlőelv. Ha erről letérünk, akkor a sikertelen országok sorában találhatjuk magunkat, ahogy az 2010 előtt volt. „Legyen továbbra is Magyarország az első!” – zárta beszédét Orbán Viktor.

(Forrás: koronavirus.gov.hu)

Még érdekes lehet ...


2021. október 19., Kedd

Koronavírus - 859 az új fertőzött

Mutatjuk a keddi adatokat!


2021. október 18., Hétfő

Felhősávok peremén

Egy anticiklon peremén ismét felhősávok, illetve melegebb léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé.


Jön a téli időszámítás, ekkor kell az órát átállítani

Nem tudni, meddig kell majd évente kétszer átállítani az órákat, ami biztos, idén ősszel erre még oda kell figyelnünk.


Újabb pályázattal segítjük a bölcsődék létesítését

A háromezres lélekszámot meghaladó települések önkormányzatai újabb segítséget kapnak bölcsődék létesítéséhez.


Megérkeztek a hétfő reggeli adatok

Kattintson a részletekért!


A 2019-es számokat is túlszárnyalta a szeptember

Az előfoglalások alapján minden esély megvan arra, hogy év végéig elérjük a 30 milliós vendégéjszakaszámot.


Újra várják az önkénteseket!

Újra önkéntesek jelentkezését várja budapesti szolgálatra a Magyar Vöröskereszt a koronavírus-járvány elleni tevékenységei zavartalan biztosításához.


2021. október 17., Vasárnap

Orbán Viktor megkapta a harmadik oltást

A miniszterelnök közösség oldalára feltöltött videóban közölte: megkapta a harmadik oltást is.


Ön mennyit pazarol?

A Nébih ismét elkészíti a magyar háztartások élelmiszerhulladék-körképét.


Antigén gyorstesztet kapnak a háziorvosok a koronavírus-gyanús betegek tesztelésére

A gyorstesztekkel ki lehet szűrni a gyanús eseteket a nagyszámú szezonális légúti betegségekkel jelentkezők közül.


2021. október 16., Szombat

Felfelé szökő higanyszál

A következő napokban nyugodt, csendes időre számíthatunk időszakos felhősödéssel, és egyre emelkedő hőmérséklettel.


Jó hír a pecásoknak

Nem kerül többe 2022-ben a balatoni horgászjegyek kiváltása és a horgászrendben is enyhítések várhatók.


2021. október 15., Péntek

Súroló frontok

Felhősen indul a hétvége, azonban délután már napos, gyengén felhős, igazi kiránduló idő valószínű.


Novák: egyre több segítséget kapnak az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek és családjaik

A kormány 98 százalékos támogatást ad a korszerű inzulinpumpákhoz, és indokolt esetben az egyik szülő gyermekek otthongondozási díjára (gyod) jogosult.


Az MTA felhívást intézett a lakossághoz

Életet ment az, aki az óvintézkedéseket betartja, és ennek szükségességéről környezetét is tájékoztatja.


Koronavírus - 1249 az új fertőzött

Mutatjuk a pénteki adatokat!


Orbán Viktor: A harmadik oltás felér egy életbiztosítással

A miniszterelnök elmondta, minden reményünk megvan arra, hogy legyen saját fejlesztésű vakcinánk. Európát körbe zárták a migránsok Bakondi György belbiztonsági főtanácsadó szerint fokozódik a migrációs nyomás, Brüsszelben azonban a kötelező kvótát erőlte


2021. október 14., Csütörtök

Őszi kellékek

A következő napokban egyre inkább megjelennek az őszi időjárás klasszikus elemei, vagyis nagyobb területen válik párássá a levegő, köd képződik, azonban ez napközben majd feloszlik. Ezt követően száraz, napos idő várható, a hőmérséklet pedig szép lassan


Orbán Viktor komoly ígéretet tett a nyugdíjasoknak

Új videó jelent meg a miniszterelnök közösségi oldalán.


Indul a fűtési szezon

Azok, akik meg nem ellenőriztették kéményüket és fűtőeszközeiket, ezt ugyan még mindig megtehetik, de ilyenkor leterheltek a szakemberek és hosszabb a várakozási idő.Óvatosan a netes gyógyszerrendeléssel

Egyre több futárszolgálat, sőt, kész ételeket kiszállító vállalkozás is elkezdett gyógyszerkészítményeket kézbesíteni, mindezt megfelelő szakmai tudás és minőségbiztosítás nélkül.


2021. október 13., Szerda

Most a falvakon a sor: pályázhatnak a legkisebb vállalkozások

ITM: megjelent a kis falvak vállalkozásainak újraindulását segítő program harmadik felhívása.


Több iskolában ismét kötelező a maszkviselés

Számos oktatási intézmény szigorított a járványügyi előírásokon.


Koronavírus - 814 az új fertőzött

A beoltottak száma 5 913 862, közülük 5 685 596 fő már a második oltását is megkapta, 928 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.


2021. október 12., Kedd

Széteső hidegfront

Szétszakadó hidegfront érkezik, amely felhősödést, több helyen – többnyire gyenge intenzitású – csapadékot okoz.


Az egyháznak is alkalmaznia kell a technológiai fejlődés vívmányait

Az egyházaknak fel kell térképezniük, milyen digitális eszközök, felületek, módszerek szolgálják a leghatékonyabban a missziós munkát.


Megegyeztek: ennyivel nő a postai dolgozók fizetése

Megegyezett a jövő évi 9 százalékos béremelés részleteiről a Magyar Posta vezetése és a két legnagyobb postai szakszervezet.


Már félmilliónál is több látogató

Hétfőn, a világkiállítás 17. napján több mint 35 ezren látogattak el a Hungexpóra, ezzel a központi helyszín látogatottsága már meghaladja az 508 ezret.


Koronavírus - 455 új fertőzött

Kattintson a mai adatokért!


Akadémikusok ismét az arcmaszk használatát javasolják

Az oltás felvételét hangsúlyozzák és zárt térben maszkhasználatot javasolnak az MTA tagjai.


2021. október 11., Hétfő

Csökkenő csapadékhajlam

A következő napokban már szárazabbra fordul időjárásunk, csökken a csapadékhajlam. Holnap a felhőátvonulások mellett már hosszabb napos periódusok is lesznek, és néhol alakulhatnak ki záporok.


Még 140 millió forint a megyei foglalkoztatási paktum megvalósítására

A plusz forrás lehetőségével tervezetten további 83 fő kerül bevonásra bértámogatási programba és 25 fő vállalkozóvá válását segíti a megyei paktum.


Koronavírus - 2046 az új fertőzött

A hétvégi összesített adatokat közöljük.


Jönnek az éjszaki fagyok, tényleg itt az ősz

Többször, többfelé is fagypont körül alakulnak a minimumok a jövő héten. A maximumok is jellemzően 10-15 Celsius-fok körül várhatók.


2021. október 10., Vasárnap

Novák: támogatást igényelhetnek a dolgozni visszatérő kisgyerekes szülők

A támogatás igényléséhez a Magyar Államkincstár honlapján kell benyújtani az igényt.

+