Hazai - 2021. szeptember 20., Hétfő
#Orbán Viktor #Országgyűlés #napirend előtt

Orbán Viktor: az életünket és a szabadságunkat csak az oltásokkal tudjuk megvédeni

Orbán Viktor: az életünket és a szabadságunkat csak az oltásokkal tudjuk megvédeni

Orbán Viktor: a veszélyek korát éljük, járványok és a népvándorlások zajlanak, a kormány ezért kérte ki az emberek véleményét (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Oltásalapú védekezést javasolt a jövőben a koronavírus ellen Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt. A magyar gazdaság teljesítménye már most meghaladja a járvány előtti szintet, és soha nem dolgoztak annyian Magyarországon, mint ma.  A kormány végrehajtja a nemzeti konzultációból fakadó döntéseket:  2022 februárjában 1,9 millió szülő kap adóvisszatérítést 600 milliárd forint értékben.

A sikeres oltási programnak köszönhetően újra szabad nyarunk volt. Európai és világviszonylatban is az egyik leggyorsabb oltási programot valósítottuk meg. Ennek köszönhetően másoknál hamarabb tudtuk feloldani a korlátozásokat és tudtuk talpra állítani a gazdaságot.

Kiemelte: A járványnak lesz negyedik hulláma, ezt mutatják a számok. Három járványhullám után már tudjuk, hogy mi az, ami a vírussal szemben működik és mi az, ami nem. Maszkokkal és korlátozásokkal nem lehet legyőzni a vírust, csak az oltással. A harmadik hullámot ezzel győztük le, a negyediket pedig ezzel tudjuk majd kordában tartani.  Hangsúlyozta, ha elég ember be van oltva, nem kell visszatérni a zárásokhoz, a maszkhasználathoz, hanem a normális, jól megszokott életnél lehet maradni.

A kormányfő hangsúlyozta: oltás alapú védekezést javasol folytatni a jövőben.

Kiemelte a harmadik oltás jelentőségét és elmondta, hogy a szakemberek között is egyetértés van ebben a kérdésben. A harmadik oltásról mai tudásunk szerint azt tudjuk mondani, hogy jobb ha van, mint ha nincs. Aki felveszi, mindenképpen védettebb lesz, mint aki nem - fogalmazott. Magyarország elsőként tette lehetővé a harmadik oltás felvételét, ezzel a lehetőséggel már 525 ezer ember élt.

A magyarok túlnyomó többsége be van oltva, tehát védettek. A kormányfő mindenkit arra biztat, hogy vegye fel a vakcinát, mert a súlyos betegséget és a kórházi kezelést is elkerülheti vele. Van elegendő oltóanyagunk, bárkit be tudunk oltani – jelentette ki Orbán Viktor. Jelenleg 8 millió adag vakcina áll rendelkezésre és év végéig további 8,9 millió adag leszállítása várható.

A kormány azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy az év végéig hosszabbítsa meg a rendkívüli jogrendet. Ez már bizonyítottan segíti a járvány elleni védekezést, már bizonyított és az ország cselekvőképességét a járvány alatt fenn kell tartanunk.

A gazdaság teljesítménye már most meghaladja a járvány előtti szintet

A kormányfő napirend előtti felszólalásában hangsúlyozta: Az oltás működik, Magyarország működik. A magyar gazdaság repülőrajtot vett, hiszen a második negyedéves adatok szerint 17,9 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék, ami a valaha mért legnagyobb növekedés. A magyar gazdaság teljesítménye már most meghaladja a járvány előtti szintet, miközben az uniós országok többségében erre még várni kell - mutatott rá.

A szolgáltatások exportja, a beruházások, az ipar is jelentősen bővült 2020-hoz képest. Orbán Viktor közlése szerint a kormány képes lesz a gazdasági növekedés mértékét idén legalább 5,5 százalékos szintre emelni, de a szám ennél akár magasabb is lehet az év végére.

Soha nem dolgoztak annyian, mint most

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy azt ígérték, amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit hoznak létre. Ezt a vállalást teljesítettük – jelentette ki. A júliusi adatok szerint a foglalkoztatottak száma meghaladta a 4,7 millió főt - emelte ki, rámutatva: még soha nem dolgoztak ennyien a rendszerváltás óta Magyarországon. Egyetlen lépésre vagyunk a teljes foglalkoztatottságtól. Tizenegy év alatt közel egymillió munkahely jött létre, a munkanélküliségi ráta újra négy százalék alá csökkent, egyetlen lépésre vagyunk a teljes foglalkoztatottságtól.

Kormánydöntések a nemzeti konzultáció után

A nemzeti konzultációról szólva Orbán Viktor kifejtette: Azért indították el, mert a járványnak komoly hatása lesz, nemcsak ránk, hanem a világra is. A veszélyek korát éljük, járványok és a népvándorlások zajlanak, a kormány ezért kérte ki az emberek véleményét. A miniszterelnök köszönetet mondott azoknak, akik éltek a véleménynyilvánítás lehetőségével és visszaküldték az íveket.

A nemzeti konzultáció eredményét figyelembe véve a kormány alkotmányos védelmet kíván adni a családtámogatásoknak, a munkát terhelő alacsonyabb adóknak és a nyugdíjaknak is. A kormány az emberek döntésének megfelelően meghosszabbította a hitelmoratóriumot a rászorultak számára, így a közfoglalkoztatottak, a családok, a nyugdíjasok, a munkanélküliek és a gyermeket nevelők számára, valamint azok részére, akiknek a jövedelme a járvány alatt csökkent.

A gazdaság sikeres újraindítása lehetővé tette, hogy a gyermeket nevelő szülők személyi jövedelemadóját február 15-ig visszatérítsék számukra. A gyermeket nevelő vállalkozók is adóvisszatérítéseket kaphatnak, így összességében 1,9 millió szülő számára mintegy 600 milliárd forintot térít vissza az adóhivatal 2022 februárjában.

A kormány tárgyal a munkaadókkal és a munkavállalókkal is a minimálbér 200 ezer forintra történő emeléséről is. Ennek megvalósítására a miniszterelnök jó esélyt lát. A nyugdíjprémium összege a szakértők szerint meghaladja az 50 ezer forintot is. A kormány folytatja továbbá a 13. havi nyugdíj visszaépítését, melyet a Gyurcsány-Bajnai-kormány vett el az idősektől. 2022 elején hat havi fegyverpénzt kapnak a rendvédelmi és fegyveres testületek hivatásos tagjai, valamint bevezetik a 25 év alattiak SZJA-mentességét is.

Az afgán válság új migránshullámot indíthat el

Az afganisztáni helyzetről szólva Orbán Viktor elmondta: hazánk az Egyesült Államokkal szövetségben vett részt a misszióban, de utólag látható az, hogy az Egyesült Államok rosszul ítélte meg az agán helyzetet és komoly veszélyt idézett elő.

A Magyar Honvédség dolga csak és kizárólag abban állt, hogy kimentse saját embereit és a nekik segítő afgánokat. Ezt a feladatot teljesítették, elismerés illeti őket – emelte ki a kormányfő. Az afgán válság azonban új migránshullámot indíthat el – hívta fel a figyelmet a miniszterelnök. Magyarország álláspontja, hogy az afgán menekülőket a térségben kell segíteni, ott kell „hotspotokat” létrehozni és a segítséget kell odavinni.

Hazánk déli határát meg kell erősíteni, hiszen a nyugat-balkáni útvonal ismét megtelt. Egy év alatt háromszorosára nőtt az illegális határátlépők és az embercsempészek száma. Eközben Brüsszel és Berlin hátbalövi Magyarországot, holott hazánk tartja fenn Európa belső biztonságát és kényelmét. Újabb eljárásokat indítanak a határzárat érintő törvények ellen.

„Fölfogásom szerint, amit ma Brüsszel tesz az árulás. Magyarország, sőt Európa békéjének elárulása” – jelentette ki Orbán Viktor.

A migrációs viták szétfeszítik az uniót, ezért Magyarország az szeretné, ha a határvédelem összes hatáskörét Brüsszel visszaadná a tagállamoknak.

Népszavazás lesz a gyermekvédelemről

Nem engedünk teret a gyermekekre irányuló semmilyen szexuális propagandának - jelentette ki a miniszterelnök hétfőn a gyermekvédelmi törvény ellen indult kötelezettségszegési eljárással összefüggésben.

Orbán Viktor az Országgyűlés őszi ülésszakának kezdetén, napirend előtt azt mondta, Brüsszel támadja azokat a törvényeket, amelyek nem engedik a szexuális propagandát az óvodákban, iskolákban és a reklámokban, hivatalosan is felszólította Magyarországot a köznevelési, a reklám- és a médiatörvény módosítására.

„Követeléseik abszurdak és ellenkeznek azzal a magyar közfelfogással, hogy a gyerekek szexuális nevelését kizárólag a szülők határozhatják meg” - fogalmazott.

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy ebben a kérdésben a végső szót népszavazáson mondják ki a magyar emberek. Brüsszel viszont már az emberek megkérdezése előtt is ítéletet mond, nem kíváncsi a népszavazás eredményére, nem érdekli őket, mit akarnak az embernek.Demokrácia és jogállam tekintetében ezek után a saját házuk táján söprögessenek.

Hozzátette: Magyarországon a migrációról és a gyermekvédelemről is az emberek döntenek. Brüsszelben, a migráció- és az LMBTQ-párti országokban ezt sohasem tették meg, ott nem a nép, hanem az elit döntötte el a kérdéseket - hangoztatta.

Megelőlegezzük az uniós pénzeket

Az uniós helyreállítási alapról a kormányfő elmondta, hogy 19 országgal már megállapodtak, sőt folyósítottak is összegeket. Orbán Viktor szerint ez a gyakorlat súlyosan szembe megy az európai érdekekkel, ezért Magyarország követeli, hogy Brüsszel hagyjon fel a kettős mércével.

A magyar kormány elindítja a helyreállítási alapból finanszírozandó programokat, ennek összegét a költségvetés és a nemzetközi pénzpiacok segítségével teremtette elő. A kormányfő arról is beszélt, hogy hazánk mintegy harmincszorosára növelte aranytartalékát, ez a nemzetközi rangsorban a felső harmadot jelenti, régiós szinten pedig nálunk a legmagasabb az egy főre jutó aranytartalék.

Megvédjük a rezsicsökkentést

Az ország energiabiztonsága érdekében megállapodást kötöttünk Oroszországgal, miután az Egyesült Államok jóváhagyta a német-orosz gázszerződést. A most kötött magyar-orosz szerződés október 1-jén lép hatályba és 15 esztendőre szól. A gáz Ausztrián és Szerbián keresztül érkezik majd, a bizonytalan Ukrajnát mellőzve, ez pedig az alacsony rezsiárak fenntartását segíti.

Legyen továbbra is Magyarország az első!

A nemzetközi gazdasági rendszer sérülékeny, ez látszik. Az olcsó pénz kora leáldozott, helyette a nyakunkon vannak járványok és a népvándorlás újabb hullámai is. Ezek egyik napról a másikra képesek feje tetetjére állítani a mi békés hétköznapjainkat is. A magyar kormány álláspontja szerint a nemzeti érdek mindenek felett álló képviselete a legfontosabb vezérlőelv. Ha erről letérünk, akkor a sikertelen országok sorában találhatjuk magunkat, ahogy az 2010 előtt volt. „Legyen továbbra is Magyarország az első!” – zárta beszédét Orbán Viktor.

(Forrás: koronavirus.gov.hu)

Még érdekes lehet ...


2024. március 24., Vasárnap

Fenntartható környezetszépítés és a közösségépítés

Május 1-ig nevezhetnek a helyi közösségek a Virágos Magyarország versenyre.


2024. március 20., Szerda

Budapest és a fürdővárosok vonzották a legtöbb vendéget az ünnepi hosszú hétvégén

Az NTAK adatai alapján több mint 300 ezer éjszakát töltöttek magyarországi szálláshelyeken a vendégek.


Zalában is elindultak a gyermekotthonok hatósági vizsgálatai

Az intézmények felében március 19-ig már megtörtént a helyszíni ellenőrzés.


2024. január 18., Csütörtök

Tavaly 17 százalékkal nőtt az átlagos foglalási ár

Fürdői miatt sokan keresték fel tavaly is Zalakarost, Gyulát, Harkányt, Hévízt és Hajdúszoboszlót.


2024. január 17., Szerda

Postai szolgáltatás indul Zalaszentmihályon

Számítások szerint a zalaszentmihályi postát várhatóan naponta több mint 50 ügyfél veszi igénybe.


2024. január 10., Szerda

Folytatódik a Magyar Falu Program

További támogatásokra számíthatnak a települések.


2024. január 09., Kedd

Márciustól változik a tarifarendszer az állami közlekedésben

Ingyen utazhatnak a Máv-Volán járatain a 14 év alatti gyermekek.


2023. december 28., Csütörtök

Megkezdték a Balaton vizének leeresztését

A sok csapadék hatására december eleje óta nagyjából 19 centiméternyit emelkedett a Balaton vízszintje.


A szilveszteri előfoglalások száma nőtt, többségük legalább 2 éjszakára szól

A vidéki desztinációk közül legtöbben a Balatont vagy a Mátra-Bükköt választják.


2023. november 20., Hétfő

Életet mentett a gondosóra Tolnában

Egy Tolna megyei idős asszony tévedt el az erdőben, a tűzoltók a készülék segítségével találták meg a megrémült asszonyt.


2023. november 01., Szerda

Mindenszentek és halottak napja

Mindenszentek a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestánsok az elhunytakról emlékeznek meg ilyenkor.


2023. október 31., Kedd

A közfoglalkoztatás értékei egy csokorban a Karos Korzón

20 kiállító mutatta be a közfoglalkoztatás keretében végzett példaértékű tevékenységét.

#Nagykanizsa

Gyurcsány emberei...

Gyurcsány emberei...

2024. március 28. - Kanizsa

Remekeltek a Szivárvány-iskola atlétái

Remekeltek a Szivárvány-iskola atlétái

2024. március 27. - Sport

Egy somogyi „csibész” mikrofonnal

Egy somogyi „csibész” mikrofonnal

2024. március 26. - Kanizsa

Közönséges bükkfa került az időspirálba

Közönséges bükkfa került az időspirálba

2024. március 25. - Kanizsa

Amerikából jöttek

Amerikából jöttek

2024. március 22. - Kanizsa

Nagykanizsa mellett pihent meg a halászsas

Nagykanizsa mellett pihent meg a halászsas

2024. március 19. - Érdekes

Parkolóbővítés, útfelújítás

Parkolóbővítés, útfelújítás

2024. március 19. - Kanizsa

+