Hazai - 2021. szeptember 24., Péntek
#családpolitika #Európa jövője #gyerek #gazdasági motiváció #minimálbér-emelés #oltás

Orbán Viktor: Biztatóak a magyar családpolitika eddigi eredményei

Orbán Viktor: Biztatóak a magyar családpolitika eddigi eredményei

(A kép forrása: koronavirus.gov.hu)

„Európa jövője a gyermekekben van, nem a digitalizációban (...) ezért nem szabad elfogadni, hogy az EU migránsokkal pótolja a gyerekhiányt” – jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

Budapesten nemcsak a közutakon, hanem a politikában is „nagy a forgalom”, hiszen a csütörtökön kezdődött Demográfiai Csúcson tudósok és politikusok adták egymásnak a kilincset. Az EU-ban megindult a gondolkodás az unió jövőjéről, és mi lehet fontosabb Európa jövője szempontjából, mint hogy lesz-e elegendő gyermek – tette fel a kérdést Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A kormányfő szerint Európa jövője a gyermekekben van, ezért nem szabad elfogadni, hogy az EU migránsokkal pótolja a gyerekhiányt.

Mindenkit érdekel, hogy mit lehet tenni azért, hogy Európa képes legyen fenntartani magát. A csúcson azért vettek részt olyan sokan, mert Magyarország egy eltérő modellt alkalmaz, és mindenki kíváncsi, hogy ez mennyire működik. Orbán Viktor szerint haladunk előre az úton, az abortuszok száma 41 százalékkal csökkent, a házasságok száma, a korábban katasztrofálisan alacsony szinten lévő termékenységi mutató 1,25-ről 1,5 környékére ment fel. Ennek 2,1 körül kellene lennie, ezért még csak félúton vagyunk, de a jelek biztatóak.

A miniszterelnök elmondta: megérti és elfogadja az LMBTQ-életformát választó embereket, de ők a kivételek, és nem lehet hozzájuk igazítani a szabályozásokat.

„Továbbra sem fogadjuk el, hogy megmondják nekünk, hogyan neveljük gyermekinket.  Elégedjenek meg azzal, hogy elfogadó és őket semmiben nem hátráltató politika mellett élnek” – mondta.

A magyar családtámogatási rendszer működtetéséhez elég az öt pillér, de a legfontosabb az a gondolat, hogy akinek gyereke van, az jobban éljen. Az állam átvette a biztonságos élet megteremtésének számos részét. Régen azok a családok éltek jobban, ahol kevés volt a gyermek, és sokan gondolják még most is úgy, hogy a gyermek nem épít, hanem elvesz – fejtette ki a kormányfő.

A kormány családpolitikai céljairól szólva a miniszterelnök kiemelte: a fő gondolat az, hogy – akárcsak a modern kort megelőzően – akinek gyereke van, az jobban éljen, mint akinek nincsen. Márpedig ha a kormány nem segít adó és támogatási rendszerrel, munkaerőpiaci szabályozással, ami segíti a gyermeket vállaló nők jobb életét, a család és a gyermekvállalás mögötti gazdasági motívum el fog tűnni.

Kell gazdasági motiváció is ahhoz, hogy a fiatalok korán, kellő komolysággal elkötelezzék magukat a családi élet mellett. Ehhez a kormánynak kell segítséget adnia – fogalmazott a kormányfő, hozzátéve, ha

sikerül a mély emberi meggyőződést összekapcsolni egy anyagival, akkor „Magyarország jövője biztosítva van”.

A gyermeket nevelő kisvállalkozók is kapnak adóvisszatérítést, mivel „nagyon fontos munkát végeznek” az ország számára. Mindenki számára nehéz volt a pandémia, de a legnehezebb azoknak volt, akik gyereket neveltek. Ők nagyon nagy terheket viseltek, és most, hogy az ország újraindítása „minden várakozást felülmúlóan sikerült”, döntést kell hozni arról, mi legyen a többletbevétellel.

„Az volna a legigazságosabb, ha a gyermeket nevelők visszakapnák a befizetett adójukat. A kisvállalkozók is gyakran kimaradnak ebből” – fogalmazott a miniszterelnök. Hozzátette, végre sikerült egy olyan gazdasági-pénzügyi modellt találnunk, amely szerint ők is visszakaphatnak a befizetett adójukból.

Meglátása szerint a kormánynak két nagy adóssága van.

„Mások csődbe vitték az országot 2010-ben, elvették a fizetéseket és a tizenharmadik havi nyugdíjat. Világossá kell tennünk az emberek számára, hogy ez már elmúlt, és mi jóvátesszük ezt” – jelentette ki Orbán Viktor.

Elmondta, hogy 20 százalékot megközelítő minimálbér-emelés a cél, ehhez azonban segítségre van szükség a kormány részéről. „Ha rosszul emelünk minimálbért, akkor abból munkanélküliség lesz” - mondta Orbán Viktor. Magasabb lesz a minimálbér 2022 elejére, mint az átlagbér volt a Gyurcsány–Bajnai kormány alatt. A kormány igyekszik jövőre visszaadni a harmadik, illetve a negyedik heti nyugdíjat is a nyugdíjasoknak, „hogy úgy állhassak a választók elé, hogy a Gyurcsány–Bajnai korszakot végleg meghaladtuk” – fogalmazott a Orbán Viktor.

A koronavírus közelgő negyedik hullámával kapcsolatban ismételten felhívta a figyelmet, hogy aki még nem oltatta még be magát, az tegye meg.

„Csak az oltás segít, de aki ezt nem hiszi el, az nem oltatja be magát” – mutatott rá.

A döntés az emberek kezében van, nekünk annyi felelősségünk volt, hogy legyen elég vakcina. Orbán Viktor hangsúlyozta, a koronavírus-járvány miatti újabb lezárások igazságtalanok lennének azzal a hatmillió emberrel szemben, akik beoltatták magukat, ezért ha lesz is bármilyen korlátozás, akkor a védettségi igazolványhoz való visszatérést javasolja.

Elmondta, azt már megtanultuk, hogy csak az oltás segít. A probléma az, hogy van olyan magyar, aki ezt elhiszi és van, aki nem – fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve: az előbbiek az oltás révén biztonságban vannak, baj az utóbbiakkal van, mert ők életveszélynek, legalábbis egy súlyos betegségnek teszik ki magukat. Orbán Viktor - a vakcina felvételére biztatva – arról beszélt: ellenállásba ütközik az oltás kötelezővé tétele, legfeljebb az egészségügyben dolgozók esetében fogadják el azt el az emberek vagy oly módon, hogy a munkáltatók terelhessék az oltás felé alkalmazottaikat. Ezen túl a magyar nem tűri el, hogy beleavatkozzanak az életébe, és ezt a kormánynak tudomásul kell vennie – tette hozzá a miniszterelnök.

Jelezte: év végéig 17-18 millió dózisnyi oltóanyag lesz raktáron, bárki beolttathatja magát.

Orbán Viktor annak a vélemények adott hangot, hogy nem korlátozható az oltató többség a nem oltató kisebbség miatt, hiszen az előbbiek mindent megtettek, amit lehet, hogy szabadon élhessenek. A lezárás ellen érvelek, az utolsó pillanatig, ameddig lehet – fogalmazott, hozzátéve, ha a negyedik járványhullám során lesz korlátozás, akkor is inkább a védettségi igazolványhoz való visszatérést fogja javasolni.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2021. október 19., Kedd

Koronavírus - 859 az új fertőzött

Mutatjuk a keddi adatokat!


2021. október 18., Hétfő

Felhősávok peremén

Egy anticiklon peremén ismét felhősávok, illetve melegebb léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé.


Jön a téli időszámítás, ekkor kell az órát átállítani

Nem tudni, meddig kell majd évente kétszer átállítani az órákat, ami biztos, idén ősszel erre még oda kell figyelnünk.


Újabb pályázattal segítjük a bölcsődék létesítését

A háromezres lélekszámot meghaladó települések önkormányzatai újabb segítséget kapnak bölcsődék létesítéséhez.


Megérkeztek a hétfő reggeli adatok

Kattintson a részletekért!


A 2019-es számokat is túlszárnyalta a szeptember

Az előfoglalások alapján minden esély megvan arra, hogy év végéig elérjük a 30 milliós vendégéjszakaszámot.


Újra várják az önkénteseket!

Újra önkéntesek jelentkezését várja budapesti szolgálatra a Magyar Vöröskereszt a koronavírus-járvány elleni tevékenységei zavartalan biztosításához.


2021. október 17., Vasárnap

Orbán Viktor megkapta a harmadik oltást

A miniszterelnök közösség oldalára feltöltött videóban közölte: megkapta a harmadik oltást is.


Ön mennyit pazarol?

A Nébih ismét elkészíti a magyar háztartások élelmiszerhulladék-körképét.


Antigén gyorstesztet kapnak a háziorvosok a koronavírus-gyanús betegek tesztelésére

A gyorstesztekkel ki lehet szűrni a gyanús eseteket a nagyszámú szezonális légúti betegségekkel jelentkezők közül.


2021. október 16., Szombat

Felfelé szökő higanyszál

A következő napokban nyugodt, csendes időre számíthatunk időszakos felhősödéssel, és egyre emelkedő hőmérséklettel.


Jó hír a pecásoknak

Nem kerül többe 2022-ben a balatoni horgászjegyek kiváltása és a horgászrendben is enyhítések várhatók.


2021. október 15., Péntek

Súroló frontok

Felhősen indul a hétvége, azonban délután már napos, gyengén felhős, igazi kiránduló idő valószínű.


Novák: egyre több segítséget kapnak az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek és családjaik

A kormány 98 százalékos támogatást ad a korszerű inzulinpumpákhoz, és indokolt esetben az egyik szülő gyermekek otthongondozási díjára (gyod) jogosult.


Az MTA felhívást intézett a lakossághoz

Életet ment az, aki az óvintézkedéseket betartja, és ennek szükségességéről környezetét is tájékoztatja.


Koronavírus - 1249 az új fertőzött

Mutatjuk a pénteki adatokat!


Orbán Viktor: A harmadik oltás felér egy életbiztosítással

A miniszterelnök elmondta, minden reményünk megvan arra, hogy legyen saját fejlesztésű vakcinánk. Európát körbe zárták a migránsok Bakondi György belbiztonsági főtanácsadó szerint fokozódik a migrációs nyomás, Brüsszelben azonban a kötelező kvótát erőlte


2021. október 14., Csütörtök

Őszi kellékek

A következő napokban egyre inkább megjelennek az őszi időjárás klasszikus elemei, vagyis nagyobb területen válik párássá a levegő, köd képződik, azonban ez napközben majd feloszlik. Ezt követően száraz, napos idő várható, a hőmérséklet pedig szép lassan


Orbán Viktor komoly ígéretet tett a nyugdíjasoknak

Új videó jelent meg a miniszterelnök közösségi oldalán.


Indul a fűtési szezon

Azok, akik meg nem ellenőriztették kéményüket és fűtőeszközeiket, ezt ugyan még mindig megtehetik, de ilyenkor leterheltek a szakemberek és hosszabb a várakozási idő.Óvatosan a netes gyógyszerrendeléssel

Egyre több futárszolgálat, sőt, kész ételeket kiszállító vállalkozás is elkezdett gyógyszerkészítményeket kézbesíteni, mindezt megfelelő szakmai tudás és minőségbiztosítás nélkül.


2021. október 13., Szerda

Most a falvakon a sor: pályázhatnak a legkisebb vállalkozások

ITM: megjelent a kis falvak vállalkozásainak újraindulását segítő program harmadik felhívása.


Több iskolában ismét kötelező a maszkviselés

Számos oktatási intézmény szigorított a járványügyi előírásokon.


Koronavírus - 814 az új fertőzött

A beoltottak száma 5 913 862, közülük 5 685 596 fő már a második oltását is megkapta, 928 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.


2021. október 12., Kedd

Széteső hidegfront

Szétszakadó hidegfront érkezik, amely felhősödést, több helyen – többnyire gyenge intenzitású – csapadékot okoz.


Az egyháznak is alkalmaznia kell a technológiai fejlődés vívmányait

Az egyházaknak fel kell térképezniük, milyen digitális eszközök, felületek, módszerek szolgálják a leghatékonyabban a missziós munkát.


Megegyeztek: ennyivel nő a postai dolgozók fizetése

Megegyezett a jövő évi 9 százalékos béremelés részleteiről a Magyar Posta vezetése és a két legnagyobb postai szakszervezet.


Már félmilliónál is több látogató

Hétfőn, a világkiállítás 17. napján több mint 35 ezren látogattak el a Hungexpóra, ezzel a központi helyszín látogatottsága már meghaladja az 508 ezret.


Koronavírus - 455 új fertőzött

Kattintson a mai adatokért!


Akadémikusok ismét az arcmaszk használatát javasolják

Az oltás felvételét hangsúlyozzák és zárt térben maszkhasználatot javasolnak az MTA tagjai.


2021. október 11., Hétfő

Csökkenő csapadékhajlam

A következő napokban már szárazabbra fordul időjárásunk, csökken a csapadékhajlam. Holnap a felhőátvonulások mellett már hosszabb napos periódusok is lesznek, és néhol alakulhatnak ki záporok.


Még 140 millió forint a megyei foglalkoztatási paktum megvalósítására

A plusz forrás lehetőségével tervezetten további 83 fő kerül bevonásra bértámogatási programba és 25 fő vállalkozóvá válását segíti a megyei paktum.


Koronavírus - 2046 az új fertőzött

A hétvégi összesített adatokat közöljük.


Jönnek az éjszaki fagyok, tényleg itt az ősz

Többször, többfelé is fagypont körül alakulnak a minimumok a jövő héten. A maximumok is jellemzően 10-15 Celsius-fok körül várhatók.


2021. október 10., Vasárnap

Novák: támogatást igényelhetnek a dolgozni visszatérő kisgyerekes szülők

A támogatás igényléséhez a Magyar Államkincstár honlapján kell benyújtani az igényt.

+