Hazai - 2021. október 12., Kedd
#egyház #vallás #technológia #digitalizáció #evangelizáció

Az egyháznak is alkalmaznia kell a technológiai fejlődés vívmányait

Az egyháznak is alkalmaznia kell a technológiai fejlődés vívmányait

Sifter Gergely tabi plébános az online mise előkészületeit végzi 2020 tavaszán, a koronavírus idején (Illusztráció, a kép forrása: Telekom)

A technológiai fejlődés vívmányait az egyháznak is alkalmaznia kell, ha eredményes evangelizációs munkát akar folytatni - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára kedden Az aktív hitélet támogatása digitális eszközökkel című online konferencián.

Nagy Balázs szerint az egyháznak minden embert el kell érnie, ezért ha az emberek újságokból, rádióból, televízióból tájékozódnak, keresztény újságokat, rádiókat és televíziókat kell létrehozni, ha pedig az ember az online térben van jelen, akkor az egyháznak is ott kell lennie.

Az egyház a történelem során mindig el tudta érni az embereket, ezért ha ez jelenleg nehezebben megy, jobban kell látszani - mondta. Hozzátette: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a jógyakorlatokat, amelyek ezt elősegítik az online térben.

 Kiemelte: az egyházaknak fel kell térképezniük, milyen digitális eszközök, felületek, módszerek szolgálják a leghatékonyabban a missziós munkát.

Ebben segítséget nyújt, hogy a koronavírus-járvány alatt online lelkigyakorlatok, házashétvégék, lelki vezetések voltak, amelyek során tapasztalatot lehetett szerezni abban, mi működhet online és mi igényel személyes jelenlétet - fűzte hozzá.

Elmondta: Magyarországon régóta elérhetők és folyamatosan gyarapodnak a hit megélésének digitális megoldásai, ilyen például az online Biblia és a közösségi keresztény platformok, amelyek bármikor elérhetők telefonon.

Felhívta a figyelmet arra, hogy van, amikor a jelenlét nem helyettesíthető. "Az online szentmisék csak a tűz megőrzésére voltak hivatottak, fellángolásra nem" - mondta a helyettes államtitkár, aki emiatt örömtelinek nevezte, hogy a Magyarországon megrendezett eucharisztikus kongresszus ráirányította a figyelmet a jelenlét fontosságára.

Szerinte az egyháznak versenyelőnye van, mert abban a korban, amikor az értékek tagadása divat, felerősödnek azok a platformok, amelyek szilárd elveket hirdetnek. "Ahol a nihilizmus mindent leural, ott felértékelődnek azok a terek, ahol az igazságról beszélünk, márpedig a teremtett ember ösztönösen keresi az igazságot. Segítsünk abban, hogy meg is találja azt!" - fogalmazott a helyettes államtitkár.

Nagy Balázs beszélt arról is, hogy a koronavírus-járvány miatt előtérbe kerültek a digitális megoldások többi között az oktatásban, a munkavégzésben és az ügyintézésben is, így azok a társadalmi csoportok, amelyek eddig nem voltak rászorulva az online térre, olyan fejlesztésekkel ismerkedhettek meg, amellyel időt, energiát és pénzt is spórolhattak, a digitális világban korábban is otthonosan mozgók pedig újabb innovatív platformokkal találkozhattak.

Gál András Levente, a Digitális Jólét Program (DJP) szakmai vezetője videóüzenetben arról beszélt: a DJP célja az induláskor az volt, hogy olyan programokat támogasson, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy az emberek digitálisan kompetensek legyenek.

A konferencia célja, hogy kérdéseket tegyen fel arról, és válaszokat adjon arra, hogyan támogathatja a digitalizáció a hitéleti tevékenységeket - mondta.

Még érdekes lehet ...


2022. december 07., Szerda

Aggasztó adatok: ötezerhez közelít itthon az új koronavírus-fertőzöttek száma

A megbetegedések és a halálozások számában is emelkedő tendencia figyelhető meg.


Változások a benzinkutakon – a szankciók miatt kivezették a benzinárstopot

A rendelet kedd késő este lépett életbe, a MOL kutakon a 95-ös benzin 641 forintba, a gázolaj 699 forintba kerül literenként.


2022. december 06., Kedd

Vihar előtti csend

A szerda, de még a csütörtök is viszonylag nyugodtnak ígérkezik. Ezt követően azonban nem lesz egyszerű követni a légköri folyamatok gyors változásait.


Fontos, a fiatalokat is érintő bejelentést tett a gazdaságfejlesztési miniszter

A lakosság és a kkv-szektor után a Diákhitel is a kamatstop hatálya alá esik.


Elindult az idei téli szezonális ellenőrzés az élelmiszerláncban

A szezonálisan népszerű termékkörökből, mint például gyümölcsök, cukrászati kényelmi termékek, fűszerek, és alkoholos italok, több terméktípust is kiemelten vizsgál majd a Nébih laboratóriuma.


2022. december 05., Hétfő

Mi lesz a zsákban?

A Mikulás mellett hidegfront is érkezik az éjjel.


Már kaphatók a 2023-as éves és megyei autópálya-matricák

Az elővásárlás célja, hogy a közlekedők időben, az értékesítőhelyeken januárban jellemző sorban állást elkerülve vehessék meg e-matricájukat.


2022. december 04., Vasárnap

Változatos hétfő

A következő napokban előbb kisebb lehűlésre, majd átmeneti enyhülésre van kilátás, mindemellett pedig csapadékra is több hullámban van esély.


Szijjártó Péter: Magyarország mentességet kapott az olajársapka alkalmazása alól

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az energiahordozók mennyiségének növelésére lenne szükség, mert az csökkentené az árakat.


2022. december 03., Szombat

Előoldal sok felhővel

Felhős időre számíthatunk, érdemi mennyiségű csapadék a Dunántúl nyugati részén eshet.


A földhivatalokban is szünetel az ügyintézés az igazgatási szünet alatt

A kormányhivatalok azt javasolják az ügyfeleknek, hogy a földhivatalokhoz a kérelmeket legkésőbb december 20-ig nyújtsák be.


Jolly és Szuperák Barbie is fellépett a jótékonysági koncerten

Az adományokat a Nyugat-Dunántúli Református Lakásotthonokban élő gyerekek számára gyűjtötték.


2022. december 02., Péntek

Elolvad, enyhül

A következő napokban enyhébb, általában felhős idő várható időnként gyenge esővel.


Nemcsak finom, egészséges is!

Hazánkban túlnyomórészt a Dunántúlon termesztenek szelídgesztenyét.


2022. december 01., Csütörtök

Ha-hó

A nyugati megyékben télies idővel indul a tél, a következő egy hétben viszont inkább a késő ősz lesz a jellemző több alkalommal esővel.


Még mindig magas arányban fogyasztanak energiaitalt a fiatalok

Van, aki alkohollal együtt, van, aki nélküle, üdítőitalként fogyasztja, akár naponta több dobozzal.


2022. november 30., Szerda

Búcsúzik az ősz

Elköszön november, holnap már elkezdődik a meteorológiai tél.


Navracsics Tibor: Brüsszel elismeri, hogy a magyar helyreállítási terv a legjobbak között van

A kormány bízik abban, hogy a bizottsági döntés megnyitja az utat a kohéziós pénzekről szóló megállapodás előtt is.


KSH: Véget ért a népszámlálás

A határidőig 4,6 millió lakás- és 9,2 millió személyi kérdőív érkezett be, a becsült népesség 96 százaléka nyilatkozott az adatgyűjtésnél


Orbán Viktor: Jövőre 290 milliárddal támogatjuk Széchenyi Kártya Programot

2002 óta 600 ezer vállalkozás élt a Széchenyi Kártya kínálta kedvezményes kamatozású kölcsönök lehetőségével.


2022. november 29., Kedd

Közeleg...

..az újabb mediterrán ciklon, bár ez ezúttal nem sok vizet zavar.


2022. november 28., Hétfő

Az anticiklon lesz az erősebb

Lényeges változás egyelőre nem várható.


Országos célellenőrzés indul a tej- és takarmányágazatban

Határérték feletti aflatoxin-szennyezést mutatott ki egyes tejtermékekben a Nébih.

+