Hazai - 2021. november 08., Hétfő
#nyugdíj #prémium

A héten kezdődik a novemberi nyugdíjak kézbesítése

A héten kezdődik a novemberi nyugdíjak kézbesítése

(Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A héten kezdődik a novemberi nyugdíjak kézbesítése, emelt összeget kap mindenki. A 80 ezer forintos prémium mindenkinek jár, ahogy a vártnál magasabb infláció miatti kiegészítés is. Átlagosan 100 ezer forint a plusz az októberi összeghez képest – számoltak be róla az M1 Híradójában.

Immár negyedszer fizet nyugdíjprémiumot a kormány 2017 óta. Idén minden eddiginél többet, 80 ezer forintot utal majd át a Magyar Államkincstár, illetve visz ki a postás az érintetteknek, függetlenül attól, hogy kinek mekkora ellátás jár. Ez azt jelenti, hogy az állam 250 milliárd forint plusz pénzt folyósít majd hozzávetőleg 2 és félmillió nyugdíjasnak, illetve nyugdíjszerű ellátásba részesülőnek. A rekordprémium kifizetését a magas gazdasági növekedés teszi lehetővé.

Idén júniusban már 0,6 százalékkal emelték, most novemberben pedig 1,2 százalékkal emelik meg a nyugdíjakat, az inflációs hatás miatt. A kiegészítő emelést visszamenőleg is megkapják az érintettek.

Amit úgy kell értelmezni, hogy az év első tíz hónapjára, tehát januártól októberig, az arra járó 1,2 százalékos emelést megkapják egy összegben. Ide még hozzá kell számolni a februárban kapott egynegyed havi plusz nyugdíjra járó emelést is, ami a 13. havi nyugdíj első lépése volt. Így, ezt az egyösszegű emelést kapják majd kézhez, maga a novemberi nyugdíj összege az már 1,2 százalékkal emelten érkezik” – magyarázta Farkas András nyugdíjszakértő.

Vagyis, az a nyugdíjas, aki egy középértékű, 130 ezer forintos ellátásban részesül, az 1,2 százalékos kiegészítő emelésnek és a prémiumnak köszönhetően, csaknem 100 ezer forinttal többet kap novemberben, mint októberben.

Orbán Viktor miniszterelnök egy néhány héttel ezelőtti interjúban elmondta, hogy jövőre folytatódik a 13. havi nyugdíj visszaépítése is, ami azt jelenti, hogy 2022-ben már az ellátás felét biztosan megkapják az idősek. De ez az összeg akár még növekedhet is.

Majd az Idősek világnapja alkalmából a családokért felelős tárca nélküli miniszter beszélt a részletekről: „jövőre minimum kétheti 13. havi nyugdíjat fogunk tudni adni, de, hogyha a gazdasági teljesítmény ezt lehetővé teszi, akkor mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez akár ennél is nagyobb összeg legyen. Tehát, szeretnénk a 13. havi nyugdíjnak a lehető legnagyobb részét visszaadni idős honfitársainknak” – mondta korábban Novák Katalin.

A kiegészítő emelést, a prémiumot a hónap közepén kaphatják meg a jogosultak. Akiknek bankszámlára utalják a pénz, azok nagyjából 4-5 nappal hamarabb hozzájutnak, mint akiknek a postás viszi ki.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2023. október 02., Hétfő

Magyar siker: Karikó Katalin kapta a Nobel-díjat!

A biokémikus az első magyar női Nobel-díjas.


2023. szeptember 20., Szerda

Konferencia a kerékpározás számszerűsíthető, pozitív hatásairól

A kerékpáros közlekedés fejlesztése világszerte és hazánkban is egyre nagyobb figyelmet kap, hiszen korunk számos kihívására kínál élhető és fenntartható alternatívát.


2023. szeptember 07., Csütörtök

Haditorna verseny

Indul az Országos Haditorna Verseny - szeptembertől startolnak a vármegyei fordulók.


2023. szeptember 04., Hétfő

Legalább egy hét

Nyugodt, napos idő: ezzel lehetne jellemezni az időjárást a következő egy hétben, közben a szél is egyre kevésbé fog fújni.


A tavalyihoz hasonló forgalom várható a Balatonnál szeptemberben

A foglalások több mint felét a legnépszerűbb négy településen, Hévízen, Siófokon, Balatonfüreden és Zalakaroson regisztrálták, döntően belföldi vendégektől.


2023. augusztus 28., Hétfő

Hullámzó hidegfront

Hullámzó hidegfront éri el hétfő délután, este hazánkat, amely lassan mozog kelet felé, és csak a hét közepén hagyja el térségünket.


2023. augusztus 25., Péntek

A legmagasabb, harmadfokú hőségriasztás lépett érvénybe

A kánikulában a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szüksége a szervezetnek, ezért a hatóságok azt kéri a lakosságtól, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, lehetőség szerint vizet.


2023. augusztus 24., Csütörtök

Gulyás Gergely: Már október-novemberben egyszámjegyű lehet az infláció

A Miniszterelnökséget vezető kitért arra is, hogy továbbra is az inflációt meghaladó béremelést akarnak biztosítani, és még az idei évben is jó esély van a reálbér-emelkedésre.


2023. augusztus 23., Szerda

Még mindig nyár

Még mindig tombol a nyár, a kánikulát enyhítő hidegfront jelen kilátások alapján csak jövő hét elején érkezik.


2023. augusztus 21., Hétfő

Nyárvégi kánikula

Kedden is napos idő várható általában kevés gomollyal.


2023. augusztus 18., Péntek

Örvény és mocsár

Lényeges változás nem lesz időjárásunkban, az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett továbbra is elszórtan kell záporokra, zivatarokra számítani.

#Nagykanizsa

Torzó meredezik a Sétakertben

Torzó meredezik a Sétakertben

2023. október 02. - Kanizsa

Közösséggé szövik a horvátságot

Közösséggé szövik a horvátságot

2023. október 01. - Kanizsa

Diákolimpiai sikerek elismerése

Diákolimpiai sikerek elismerése

2023. szeptember 30. - Kanizsa

A szülők is megkóstolhatták

A szülők is megkóstolhatták

2023. szeptember 29. - Érdekes

Programok a hétvégére

Programok a hétvégére

2023. szeptember 28. - Érdekes

Varga Judit érkezik Nagykanizsára

Varga Judit érkezik Nagykanizsára

2023. szeptember 26. - Kanizsa

Már lehet regisztrálni az énekversenyre

Már lehet regisztrálni az énekversenyre

2023. szeptember 26. - Kultúra

Passzold vissza Tesó!

Passzold vissza Tesó!

2023. szeptember 25. - Érdekes

+