Hazai - 2022. január 12., Szerda
#Don #történelem #háború

Tragédia a Don mentén

Tragédia a Don mentén

A magyar 2. hadsereg gyalogos alakulata a Don-kanyarnál (Fotó: Nemzeti Fotótár)

Leszakadt az ég, s lángba borult a hómező a Don partján 1943. január 12-én, amikor megindult a Vörös Hadsereg gőzhengere és elsöpörte a magyar királyi 2. honvéd hadsereg addigra már legyengült csapattesteit. A magyar katonák hősiessége sem tudta megállítani az ellent. 79 évvel ezelőtt a fagyos hómezőkön gyilkos csata dúlt.

Magyarország 1941 nyarára, amikor is Németország megindította a Szovjetunió elleni offenzíváját, még nem készült fel egy komolyabb háborúra. A hadjárathoz azonban a németek oldalán rögvest csatlakoztak a románok és a szlovákok, akik abban reménykedtek, hogy a Wehrmacht gyors győzelme után majd visszavehetnek valamit abból, amit az első és második bécsi döntés Magyarországnak juttatott. Ez pedig Magyarországot is lépéskényszerbe hozta.

Ráadásul négy nappal a Barbarossa hadművelet nyitánya, vagyis 1941. június 22-e után felségjelzés nélküli repülőgépek bombázták Kassa városát, a Kárpátokban lévő Kőrösmezőről Budapestre tartó gyorsvonatot pedig Rahó közelében géppuskatűz alá vettek szovjet felségjelű repülők.

Bárdossy László miniszterelnök június 27-én bejelentette: a hazánkat szovjet részről ért, ki nem provokált támadás következtében a magyar királyi kormány megállapítja, hogy a két ország között beállott a hadiállapot. Néhány nappal később már ki is indult a frontra a Kárpát-csoportnak elnevezett seregtest, amelynek része volt az észak-erdélyi bevonulásban is és a délvidéki hadmozdulatokban is jeleskedő gyorshadtest.

A csapatszállító járművek és fogatok között két tiszti személygépkocsi halad az orosz sztyeppén (Fotó: Nemzeti Fotótár)

A honvédség gépesített alakulatait magába foglaló hadtest négy hónap alatt mélyen benyomult ugyan a Szovjetunió területére, hadi technikáját azonban szinte teljesen elveszítette. Novembertől ezért már csak megszálló erővel, öt dandárral vett részt a Magyar Királyság a Szovjetunió elleni háborúban.

Csakhogy a nyáron még gőzvonati sebességgel robogó német offenzíva az év végére Moszkva alatt elakadt. A hatalmas anyagi és véráldozatot követelő Barbarossa-terv nem érte el a kívánt célját, Adolf Hitler pedig a német veszteségeket látván úgy döntött, hogy a háború további szakaszában fokozottan igénybe veszi fegyvertársai erejét. Az év utolsó napjaiban levelet írt Mussolininek, Antonescunak és Horthynak, mely kapcsán Szombathelyi Ferenc, a Honvéd Vezérkar főnöke kifejtette:

„…az eddigi önkéntes részvételünkből egyszerre kötelességet csináltak”.

Wilhelm Keitel tábornagy 1942. január végén Bukarestben meg is állapodott Antonescuval, hogy a románok mégtöbb katonát küldenek a frontra.

A trianoni diktátummal gúzsba kötött magyar haderő felfegyverzését csak a közvetlenül a háború előtt, 1938-ban megkötött bledi egyezmény tette lehetővé. Az akkor kidolgozott Huba-hadrend három hadsereg felállítását irányozta elő. Jelentős fegyverbeszerzések és licence-vásárlások történtek, olasz és svéd forrásból. A honvédség ereje mindezek ellenére sem közelítette meg a Vörös Hadsereg szintjét.

Joachim von Ribbentrop birodalmi külügyminiszter és Keitel tábornagy Budapesten is tárgyalt. A teljes magyar haderő bevetését kérték. Bárdossy hosszas unszolásra megígérte: Magyarország hajlandó lehetőségeinek legszélső határáig elmenni. Másnap Horthy levélben biztosította Hitlert, hogy a magyar hadsereg részt vesz a tavaszi hadműveletekben.

A frontra induló magyar 2. hadsereget 9 könnyűhadosztály, egy rögtönzött tábori páncéloshadosztály és egy repülőcsoport 207 ezer katonája, valamint munkaszolgálatosa alkotta. A honvédség teljes fegyverállományának közel felét magukkal vitték.

Az első szállítmány 1942. április 11-én indult. A csapatok többségét Kurszk körzetében rakodták ki s rögvest be is kapcsolódtak a német támadó hadműveletekbe. Kemény harcok és jelentős veszteségek árán elfoglalták Tyim városát, majd július 6-án elérték a Don partját.

Az elavult tüzérség és megfelelő páncéloserők hiányában minden ellenállási gócot gyalogsági rohammal vettek be, ami már az oda út során is jelentős veszteséget okozott.

A Don partján a Vörös Hadsereg néhány hídfőt meg tudott tartani. Hiába is támadták időnként még német segítséggel is, a hídfők a téli offenzíváig a szovjetek kezén maradtak. Ez azért lényeges, mert innen indult ki az ellentámadás.

Addigra azonban már a magyar 2. hadsereg felszerelése meglehetősen elhasználódott. Ráadásul az erejénél és lehetőségénél jóval hosszabb, mintegy kétszáz kilométeres arcvonalat kellett tartania. Jól jellemzi a helyzetet, hogy a Don partján voltak olyan szakaszok, ahol csak folyammegfigyelésre tellett. Több lépcsőben tagolt, megfelelő tartalékokkal ellátott, mélységben is kiépített védelmi rendszert pedig sehol sem tudtak létrehozni. A magyar honvédek abban reménykedtek, hogy a szovjet minden erejét a sztálingrádi csatára fordítja, máshol már nem lesz képes támadni. Nem így történt.

Január 12-én elszabadult a pokol.

A -30 fokos hidegben erős harckocsifedezet mellett megindult az urivi hídfőből a támadás. Az itt védekező 4. gyalogezred hősiesen harcolt, az első támadást még vissza is verte, de nem bírta feltartóztatni az ellent. A résen betörők hátba támadták a III. hadtestet. 14-én a másik hídfőből, a scsucsjeiből is megindult a támadás. A magyarok déli szomszédját, az olasz 8. hadsereget szintén szétzúzták a vörös pörölycsapások. Az ottani áttörés után a támadók Észak felé is fordultak és a magyarok háta mögé kerültek. 15-ére minden eldőlt: a magyar arcvonal több darabra szakadt, 17-ére pedig a hadsereg felbomlott. Január 18-án a bekerített III. hadtest kivételével már nem voltak magyar csapatok a Donnál.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2022. január 18., Kedd

Fagyjelző Piroska

Ha Piroska napján fagy, 40 napig el nem hagy - szól a népi megfigyelés, amely ezúttal legalább részben működni fog.


Koronavírus - 6851 az új fertőzött

Az omikron vírusvariáns már erősen terjed és növeli a fertőzöttek számát.


Hamarosan érkezik az emelt összegű nyugdíj és a 13. havi nyugdíj, mutatjuk a részleteket

Február 11-én érkezik tehát az első emelt összegű nyugdíj és a 13. havi ellátás teljes összege.


2022. január 17., Hétfő

Vészcsengőt nyomott Gyurcsány

Márki-Zay Péter népszerűtlenségét kellene kampánnyal ellensúlyozni.


Koronavírus - 21 219 az új fertőzött

A hétvégi összesített adatokat közöljük.


2022. január 16., Vasárnap

Fúj!

Estétől egyre nagyobb területen erőre kap a szél, hétfőn nagy területen számíthatunk viharos lökésekre!


Mintegy harmincan kapták meg a koronavírus elleni negyedik védőoltást Pécsett

A kórházi oltóhelyeken január 15-től biztosítják a negyedik oltás felvételének lehetőségét.


2022. január 15., Szombat

Romlik, majd javul

Vasárnapra erősödik a ködhajlam, majd a hétfőre érkező szél kitisztítja a levegőt. Jelentős csapadék nincs a láthatáron.


Elég a három oltás, hogy az omikron ne okozzon súlyos betegséget

Magyarországon az intenzív osztályokon döntő többségben oltatlanok fekszenek.


2022. január 14., Péntek

Visszaélnek a Magyar Vöröskereszt nevével!

Csalók SMS-ben kérnek pénzt a Magyar Vöröskereszt nevére hivatkozva.


A csökkentett árú termékekből is lesznek a boltok polcain

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádiónak adott exkluzív interjút.


Koronavírus - 8921 az új fertőzött

Az omikron vírusvariáns már erősen terjed és növeli a fertőzöttek számát, a megerősítő oltás felvételével megelőzhető a betegség súlyos lefolyása.


Jöhet a negyedik oltás

Már tapasztalható, hogy nő a fertőzések száma, és a nemzetközi példák alapján arra lehet számítani, hogy a megbetegedések száma a következő napokban, hetekben még tovább fog emelkedni.


2022. január 13., Csütörtök

Sok front, kevés csapadék

A szelesebb Dunántúlon és a középső megyékben több fokkal melegebb lesz pénteken, mint az előző napon.


Agrárkamara: kiemelkedő munkát végeztek a zalai gazdálkodók

Sabján Krisztián megyei elnök szerint a zalai gazdálkodók a növénytermesztésben, állattenyésztésben is jól teljesítettek.


Február 15-étől oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány

Február 15-től az minősül oltottnak, aki megkapta a harmadik oltást, illetve azok, aki nem régebben mint hat hónapja kapták meg a második oltást.


Koronavírus - 9216 az új fertőzött

Az oltási akció ma délutántól folytatódik: csütörtök és péntek délután, valamint szombaton ismét előzetes időpontfoglalás nélkül lehet menni oltásra a  kórházi oltópontokra és a kijelölt járásközponti szakrendelőkbe. 


2022. január 12., Szerda

Zimankós éjjel

A szezon leghidegebb éjszakája előtt állunk, országszerte fagyni fog, de a hófödte tájakon akár nagyobb területen -15 fok alá hűlhet le a levegő.


Javította a magyar gazdaságra vonatkozó előrejelzését a Világbank

A szervezet erre az évre 4,7 százalék helyett 5 százalékos bővüléssel számol.


Orbán Viktor élelmiszerárstopot jelentett be

A kormány a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, csirkemell és a 2,8%-os tehéntej esetében beavatkozik az árak alakulásába.


Koronavírus - 7883 az új fertőzött

Az oltási akció ezen a héten is folytatódik: csütörtök és péntek délután, valamint szombaton ismét előzetes időpontfoglalás nélkül lehet menni oltásra a kórházi oltópontokra és a kijelölt járásközponti szakrendelőkbe.


A citrusfélék fokozott vizsgálatát kéri a Nébih a forgalmazóktól

A hivatal felhívja az élelmiszer-vállalkozók figyelmét, hogy a vállalati önellenőrzés során kiemelten ellenőrizzék a Törökországból vagy más, nem EU-s országból származó citrusféléket.


2022. január 11., Kedd

Újabb szezonrekordok?

Hideg éjszakák elé nézünk annak ellenére, hogy éjjel még nem áll le teljesen a szél, jócskán lehűl a levegő főleg a havas keleti területeken, így akár újabb szezonrekord is születhet. Szerdán napos, száraz idő várható.


Április 3-án szavazunk

Áder János köztársasági elnök április 3-ára kiírta az országgyűlési választásokat. A gyermekvédelmi népszavazást ugyanerre a napra tűzte ki az államfő.


Koronavírus - 3382 az új fertőzött

Ma megérkezett a harmadik szállítmány a Pfizer gyermekek oltásához való vakcinájából.


Zsigó Róbert: tovább folytatódik a Nők40 program

A korai nyugdíjazás célja továbbra is az, hogy a nagymamák többet lehessenek együtt unokáikkal, megkönnyítve ezzel a fiatal édesanyák munkába való visszatérését.


2022. január 10., Hétfő

Szél viszi, hordja

A megerősödő, viharossá fokozódó szél kedden a Tiszántúlon lévő havat hordhatja.


Koronavírus - így alakult a hétvége

6 millió 293 ezer a beoltott, 14 655 az új fertőzött és elhunyt 167 beteg.


2022. január 09., Vasárnap

Hóemberekre vigyázni!

Az előttünk álló héten megnyugszik majd a légkör, és jellemzően napos, száraz időben lesz részünk.

+