Hazai - 2022. január 14., Péntek
#oltás #koronavírus #COVID-19 #Kormányinfó

Jöhet a negyedik oltás

Jöhet a negyedik oltás

Illusztráció (A kép forrása: koronavirus.gov.hu)

Szerdán volt az idei első kormányülés, amelyen az a döntés született, hogy február elsejétől hat élelmiszer árát rögzítik a tavaly október 15-i szinten. Ez a hat termék a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a kormányülés után.

A járványhelyzet volt az első kérdés, amellyel a kormánynak foglalkoznia kellett első ülésén, a negyedik hullám leszálló ágban lenne, de megjelent az omikron, és a fertőzések jó részét már az új variáns okozza – emelte ki Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.

Hozzátette, már tapasztalható, hogy nő a fertőzések száma, és a nemzetközi példák alapján arra lehet számítani, hogy a megbetegedések száma a következő napokban, hetekben még tovább fog emelkedni. Ugyanakkor a korábbi variánsokhoz képest kevésbé súlyos tünetekkel jár az omikron, elsősorban légúti megbetegedéseket eredményez. A miniszter elmondása szerint a növekvő megbetegedések számával nem nő arányosan a kórházban ápoltak száma, ahogy a halálozásoké sem. Arra azonban számítani kell, hogy minden korábbinál nagyobb mértékben fog megnőni a megbetegedések száma – emelte ki a miniszter. Az elmúlt 24 órában 9216 embernél azonosították a fertőzést. A miniszter elmondta, 

február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. 

Azok rendelkeznek majd érvényes okmánnyal, akik a második, vagy harmadik oltást 6 hónapon belül kapták meg. A harmadik oltást a második után 4 hónappal fel lehet venni, de hat hónapon belül kell felvenni ahhoz, hogy az oltási igazolvány érvényessége megmaradjon. A karanténkötelezettség 7 nap lesz, de 5 nap után lehet szabadulni negatív teszt esetén. Az iskolai oktatásnak folyamatosnak kell lennie, nem kerülnek karanténba a tanulók, ha valaki elkapta a vírust az osztályban, csak az oltatlanokra vonatkozik a karanténkötelezettség (5 nap). A miniszter elmondta, a negyedik oltást bárki megkaphatja az orvosával való konzultáció alapján, és a héten megjelenik az erről szóló rendelet.

Gulyás Gergely elmondása szerint 

az ország gazdasági teljesítménye 6,5-7 százalék körüli növekedést produkált tavaly, 

a pontos adat majd februárban derül ki. A benzinár plafon bevált, februárban lesz döntés az esetleges meghosszabbításáról. A szerdán bejelentett élelmiszerárstopról elmondta, a szerbekhez hasonlóan vezetik be Magyarországon is a fent említett hat termék esetében, illetve a csirke farhát is bekerült ezen termékek közé. Ez az árstop három hónapra szól, de meghosszabbítható.

A kormány tárgyalt szerdán az országgyűlési választásról is, és az ehhez szükséges forrásokat rendelkezésre bocsátotta, továbbá úgy döntött, a népszavazás egy időben lesz a választásokkal, ezzel 7 milliárd forintot spórol meg az ország.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, a tavaly év végén leégett a szentesi sportcsarnokról is tárgyalt a kormány, a döntése alapján újjáépül az intézmény, és az ehhez szükséges forrásokat is biztosítja. Továbbá az ötezer lakos alatti települések esetében a polgármestereknek és a település vezetőinek illetményemeléséhez külön forrást biztosít a kormány. 

Újságírói kérdésekre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, az élelmiszerárstop miatti veszteségért nem kapnak kompenzációt a cégek, ezt azzal indokolta, hogy az intézkedés nem éri el a 20 milliárd forintot, miközben a kiskereskedelemben egy évben 140-150 milliárd forint a profit.

(Forrás: VG)

Még érdekes lehet ...


2022. január 18., Kedd

Fagyjelző Piroska

Ha Piroska napján fagy, 40 napig el nem hagy - szól a népi megfigyelés, amely ezúttal legalább részben működni fog.


Koronavírus - 6851 az új fertőzött

Az omikron vírusvariáns már erősen terjed és növeli a fertőzöttek számát.


Hamarosan érkezik az emelt összegű nyugdíj és a 13. havi nyugdíj, mutatjuk a részleteket

Február 11-én érkezik tehát az első emelt összegű nyugdíj és a 13. havi ellátás teljes összege.


2022. január 17., Hétfő

Vészcsengőt nyomott Gyurcsány

Márki-Zay Péter népszerűtlenségét kellene kampánnyal ellensúlyozni.


Koronavírus - 21 219 az új fertőzött

A hétvégi összesített adatokat közöljük.


2022. január 16., Vasárnap

Fúj!

Estétől egyre nagyobb területen erőre kap a szél, hétfőn nagy területen számíthatunk viharos lökésekre!


Mintegy harmincan kapták meg a koronavírus elleni negyedik védőoltást Pécsett

A kórházi oltóhelyeken január 15-től biztosítják a negyedik oltás felvételének lehetőségét.


2022. január 15., Szombat

Romlik, majd javul

Vasárnapra erősödik a ködhajlam, majd a hétfőre érkező szél kitisztítja a levegőt. Jelentős csapadék nincs a láthatáron.


Elég a három oltás, hogy az omikron ne okozzon súlyos betegséget

Magyarországon az intenzív osztályokon döntő többségben oltatlanok fekszenek.


2022. január 14., Péntek

Visszaélnek a Magyar Vöröskereszt nevével!

Csalók SMS-ben kérnek pénzt a Magyar Vöröskereszt nevére hivatkozva.


A csökkentett árú termékekből is lesznek a boltok polcain

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádiónak adott exkluzív interjút.


Koronavírus - 8921 az új fertőzött

Az omikron vírusvariáns már erősen terjed és növeli a fertőzöttek számát, a megerősítő oltás felvételével megelőzhető a betegség súlyos lefolyása.


2022. január 13., Csütörtök

Sok front, kevés csapadék

A szelesebb Dunántúlon és a középső megyékben több fokkal melegebb lesz pénteken, mint az előző napon.


Agrárkamara: kiemelkedő munkát végeztek a zalai gazdálkodók

Sabján Krisztián megyei elnök szerint a zalai gazdálkodók a növénytermesztésben, állattenyésztésben is jól teljesítettek.


Február 15-étől oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány

Február 15-től az minősül oltottnak, aki megkapta a harmadik oltást, illetve azok, aki nem régebben mint hat hónapja kapták meg a második oltást.


Koronavírus - 9216 az új fertőzött

Az oltási akció ma délutántól folytatódik: csütörtök és péntek délután, valamint szombaton ismét előzetes időpontfoglalás nélkül lehet menni oltásra a  kórházi oltópontokra és a kijelölt járásközponti szakrendelőkbe. 


2022. január 12., Szerda

Zimankós éjjel

A szezon leghidegebb éjszakája előtt állunk, országszerte fagyni fog, de a hófödte tájakon akár nagyobb területen -15 fok alá hűlhet le a levegő.


Javította a magyar gazdaságra vonatkozó előrejelzését a Világbank

A szervezet erre az évre 4,7 százalék helyett 5 százalékos bővüléssel számol.


Orbán Viktor élelmiszerárstopot jelentett be

A kormány a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, csirkemell és a 2,8%-os tehéntej esetében beavatkozik az árak alakulásába.


Tragédia a Don mentén

79 évvel ezelőtt a fagyos hómezőkön gyilkos csata dúlt.


Koronavírus - 7883 az új fertőzött

Az oltási akció ezen a héten is folytatódik: csütörtök és péntek délután, valamint szombaton ismét előzetes időpontfoglalás nélkül lehet menni oltásra a kórházi oltópontokra és a kijelölt járásközponti szakrendelőkbe.


A citrusfélék fokozott vizsgálatát kéri a Nébih a forgalmazóktól

A hivatal felhívja az élelmiszer-vállalkozók figyelmét, hogy a vállalati önellenőrzés során kiemelten ellenőrizzék a Törökországból vagy más, nem EU-s országból származó citrusféléket.


2022. január 11., Kedd

Újabb szezonrekordok?

Hideg éjszakák elé nézünk annak ellenére, hogy éjjel még nem áll le teljesen a szél, jócskán lehűl a levegő főleg a havas keleti területeken, így akár újabb szezonrekord is születhet. Szerdán napos, száraz idő várható.


Április 3-án szavazunk

Áder János köztársasági elnök április 3-ára kiírta az országgyűlési választásokat. A gyermekvédelmi népszavazást ugyanerre a napra tűzte ki az államfő.


Koronavírus - 3382 az új fertőzött

Ma megérkezett a harmadik szállítmány a Pfizer gyermekek oltásához való vakcinájából.


Zsigó Róbert: tovább folytatódik a Nők40 program

A korai nyugdíjazás célja továbbra is az, hogy a nagymamák többet lehessenek együtt unokáikkal, megkönnyítve ezzel a fiatal édesanyák munkába való visszatérését.


2022. január 10., Hétfő

Szél viszi, hordja

A megerősödő, viharossá fokozódó szél kedden a Tiszántúlon lévő havat hordhatja.


Koronavírus - így alakult a hétvége

6 millió 293 ezer a beoltott, 14 655 az új fertőzött és elhunyt 167 beteg.


2022. január 09., Vasárnap

Hóemberekre vigyázni!

Az előttünk álló héten megnyugszik majd a légkör, és jellemzően napos, száraz időben lesz részünk.

+