Hazai - 2022. január 14., Péntek
#oltás #koronavírus #COVID-19 #Kormányinfó

Jöhet a negyedik oltás

Jöhet a negyedik oltás

Illusztráció (A kép forrása: koronavirus.gov.hu)

Szerdán volt az idei első kormányülés, amelyen az a döntés született, hogy február elsejétől hat élelmiszer árát rögzítik a tavaly október 15-i szinten. Ez a hat termék a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a kormányülés után.

A járványhelyzet volt az első kérdés, amellyel a kormánynak foglalkoznia kellett első ülésén, a negyedik hullám leszálló ágban lenne, de megjelent az omikron, és a fertőzések jó részét már az új variáns okozza – emelte ki Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.

Hozzátette, már tapasztalható, hogy nő a fertőzések száma, és a nemzetközi példák alapján arra lehet számítani, hogy a megbetegedések száma a következő napokban, hetekben még tovább fog emelkedni. Ugyanakkor a korábbi variánsokhoz képest kevésbé súlyos tünetekkel jár az omikron, elsősorban légúti megbetegedéseket eredményez. A miniszter elmondása szerint a növekvő megbetegedések számával nem nő arányosan a kórházban ápoltak száma, ahogy a halálozásoké sem. Arra azonban számítani kell, hogy minden korábbinál nagyobb mértékben fog megnőni a megbetegedések száma – emelte ki a miniszter. Az elmúlt 24 órában 9216 embernél azonosították a fertőzést. A miniszter elmondta, 

február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. 

Azok rendelkeznek majd érvényes okmánnyal, akik a második, vagy harmadik oltást 6 hónapon belül kapták meg. A harmadik oltást a második után 4 hónappal fel lehet venni, de hat hónapon belül kell felvenni ahhoz, hogy az oltási igazolvány érvényessége megmaradjon. A karanténkötelezettség 7 nap lesz, de 5 nap után lehet szabadulni negatív teszt esetén. Az iskolai oktatásnak folyamatosnak kell lennie, nem kerülnek karanténba a tanulók, ha valaki elkapta a vírust az osztályban, csak az oltatlanokra vonatkozik a karanténkötelezettség (5 nap). A miniszter elmondta, a negyedik oltást bárki megkaphatja az orvosával való konzultáció alapján, és a héten megjelenik az erről szóló rendelet.

Gulyás Gergely elmondása szerint 

az ország gazdasági teljesítménye 6,5-7 százalék körüli növekedést produkált tavaly, 

a pontos adat majd februárban derül ki. A benzinár plafon bevált, februárban lesz döntés az esetleges meghosszabbításáról. A szerdán bejelentett élelmiszerárstopról elmondta, a szerbekhez hasonlóan vezetik be Magyarországon is a fent említett hat termék esetében, illetve a csirke farhát is bekerült ezen termékek közé. Ez az árstop három hónapra szól, de meghosszabbítható.

A kormány tárgyalt szerdán az országgyűlési választásról is, és az ehhez szükséges forrásokat rendelkezésre bocsátotta, továbbá úgy döntött, a népszavazás egy időben lesz a választásokkal, ezzel 7 milliárd forintot spórol meg az ország.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, a tavaly év végén leégett a szentesi sportcsarnokról is tárgyalt a kormány, a döntése alapján újjáépül az intézmény, és az ehhez szükséges forrásokat is biztosítja. Továbbá az ötezer lakos alatti települések esetében a polgármestereknek és a település vezetőinek illetményemeléséhez külön forrást biztosít a kormány. 

Újságírói kérdésekre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, az élelmiszerárstop miatti veszteségért nem kapnak kompenzációt a cégek, ezt azzal indokolta, hogy az intézkedés nem éri el a 20 milliárd forintot, miközben a kiskereskedelemben egy évben 140-150 milliárd forint a profit.

(Forrás: VG)

Még érdekes lehet ...


2022. május 21., Szombat

Az adriai éttermek és szállodák továbbra is várják a magyarokat

Nem ültek fel a horvátországi éttermek és szállodák a politikai provokációnak, továbbra is szívesen látják a magyar vendégeket – derül ki a hirado.hu körképéből.


Strandidőt zavaró hidegfront

Jelentős lehűlést és nagy területre csapadékot nem, erős szelet viszont sokfelé fog hozni a szombati hidegfront.


2022. május 20., Péntek

30 fok körül

Pénteken országszerte nyáriasan meleg idő várható, majd szombaton hidegfront érkezik.


2022. május 19., Csütörtök

Zavartalan napsütés

Csak estefelé sodródhat észak felől némi fátyolfelhőzet hazánk fölé, de csapadék nem alakul ki.


2022. május 18., Szerda

Magyarország segít

Továbbra is folyamatosan indítják a segélyszállítmányokat.


Idén végre lesz hazai kajszi- és őszibarack

A terméskilátások jobbak a gyümölcspiacon, mint az elmúlt két évben, de a már piacra került termékek esetében a termelési költségek – zöldségtermékekre is jellemző – 25-50 százalékos emelkedését az átvételi árak nem tükrözik.


Naposabb folytatás

Az átvonult hidegfront után szárazabb léghullámok érik el a Kárpát-medencét. Emiatt kevesebb felhőre, kissé hűvösebb időre számíthatunk.


2022. május 17., Kedd

Nyakunkon az szja-bevallás határideje

Mutatjuk, mi a teendő, mire kell figyelni.


Visszább terelés

Hidegfront hoz záporokat, zivatarokat, illetve lehűlést is, de utóbbi majd inkább szerdán lesz érzékelhető, valamint csütörtök reggel.


2022. május 16., Hétfő

Megválasztották Orbán Viktort Magyarország miniszterelnökének

A Fidesz elnökét – aki 2010 óta tölti be megszakítás nélkül a kormányfői tisztséget – 133 igen szavazattal, 27 nem ellenében választották meg a képviselők.


2022. május 15., Vasárnap

Novák Katalin: Az ártatlan áldozatok és az igazság oldalán állunk

Ünnepélyesen is beiktatták Magyarország új köztársasági elnökét.


2022. május 13., Péntek

Nyugodt hétvége

Hétvégén megnyugszik a légkör, így kellemes időre számíthatunk számottevő csapadék nélkül.


Orbán Viktor megnevezte új kormánya minisztereit

A parlament oldalán megjelent napirendi javaslat szerint Orbán Viktor május 16-án, hétfőn teheti le ötödször a kormányfői esküt.


Influenza: négyezren fordultak orvoshoz a múlt héten

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentése szerint május 2-8. között 4200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű megbetegedéssel, ez 27 százalékkal kevesebb beteget jelent, mint az azt megelőző héten - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK)


2022. május 11., Szerda

Az első harmincasok

Ízelítőt kapunk a nyárból, csütörtökön a mainál is jóval melegebb lesz: több helyen is meghaladhatja a 30 fokot a csúcsérték.


Koronavírus - megérkeztek a heti összesített adatok

Jelenleg 1015 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 29-en vannak lélegeztetőgépen.


Szijjártó: Magyarország nem szavazza meg az uniós szankciókat

A brüsszeli csomag elfogadása 700 forintos benzin- és 800 forintos gázolajárat hozna, több száz millió forintba kerülne a finomítóátállás, ami legalább 5 évig tartana, és az utána vásárolt olaj drágább lenne, mint most.


2022. május 10., Kedd

Nyári napok a Tour alatt

A Giro d'Italia magyarországi szakaszai után már itt is van a Tour de Hongrie.


Már a 2G-s telefonok cseréjére is jár támogatás

Május 9-től a 2G-s mobiltelefonok cseréjére is igényelhető támogatás, emellett folytatódik a 3G-s készülékek támogatott cseréje is - írta hétfői számában a Világgazdaság.


Kis előrelépés történt, de Magyarország még nem tudja támogatni az olajembargót

Az Európai Bizottság elnöke hétfő este Budapesten tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel. Szijjártó Péter külügyminiszter videón ismertette a részleteket.

+