Hazai - 2022. március 04., Péntek
#Orbán Viktor #háborús konfliktus #Oroszország #Ukrajna #menekültek

Orbán Viktor: Magyarország menedék a menekülők számára

Orbán Viktor: Magyarország menedék a menekülők számára

(Fotó: MTI/Benko Vivien Cher)

Az Ukrajnából induló válságnak az elejét látjuk, a menekültek tipikusan Ukrajna belső részéről jönnek és van köztük magyar, ukrán és harmadik országból érkező ember is – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának adott interjújában.

A kormányfő szerint Magyarország a menedék a menekülő emberek számára és ezzel a magyar kormánynak rengeteg feladata van. Fontos a nemzetbiztonsági felkészültség, hogy felkészüljünk a háború Ukrajnán belüli kiterjedésére. “Emellett vannak humanitárius feladataink. Korai még statisztikáról beszélni, de azt látjuk, hogy sokan továbbmennek egy másik országba, a nem ukrán vagy magyar menekültek jellemzően hazautaznak, de sokan maradnak Magyarországon is” – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor megköszönte a magyar emberek és főként az egyházi szervezetek munkáját, amit a menekültek megsegítésében végeznek. A kormányfő elmondta, hogy a menekülteknek három hónapig tudjuk állni a kiadásait, ezután viszont el kell foglalniuk a helyüket a magyar társadalomban. A munkába álláshoz a magyar állam minden segítséget megad – tette hozzá Orbán Viktor.

Mi a békében vagyunk érdekeltek

Orbán Viktor elmondta, ha beszélni kell, akkor Brüsszelre mindig lehet számítani, de a nemzetállamok azok akik cselekednek. Nem tudom, mi folyik Brüsszelben, de ha arra várnánk, akkor nagyon súlyos állapotok alakulnának ki a határon – mondta Orbán Viktor. Brüsszel egy fillért nem adott a migrációs nyomásra és a kerítésépítésre, így magunk oldjuk meg ezt, fejtette ki a kormányfő. Mi a békében vagyunk érdekeltek, szögezte le Orbán Viktor.

Elmondta, hogy már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy békésen kell rendezni az orosz-ukrán konfliktust, mert mindenki tudta, hogy egy esetleges háború miatt a szomszédos országok kerülnek nehéz helyzetbe. Mindent megpróbáltunk az elmúlt években, de ennyire futotta. Egy V4-es közös menekültügyi rendszert kell kialakítani – mondta a kormányfő.

A NATO akkor véd meg minket, ha mi is készen állunk, arra hogy megvédjük magunkat

Orbán Viktor elmondta, hogy nagy jelentőségű dolog történt Németországban, mert az ottani haderőfejlesztés révén teljesen meg fog változni Európa. Németország újrafelfegyverzése történik most, a hiányzó német haderőt az amerikaiak pótolták, gyenge ember nem kap békét – mondta a kormányfő.

Senki nem fogja az életét kockáztatni, hogy megvédjen másokat. A NATO akkor véd meg minket, ha mi is készen állunk arra, hogy megvédjük magunkat. Ha a felkészülést egy ilyen konfliktusra nem csinálunk meg, akkor az később sem fog menni. Mi időben kezdtünk hozzá – mondta Orbán Viktor.

Szilárdnak kell lenni, és időben meg kell kezdeni a felkészülést.

Egy hadiipart felépíteni több év, de mi időben kezdtünk hozzá.

A kormányfő elmondta, hogy Magyarország egy ütemezést hajtott végre 2010 után, de nem a hadsereg építése volt a legfontosabb. Elsősorban a családok, a nyugdíjak helyzetének és a gazdaságnak a javítása volt a fontos, majd jött a migráció. Ezt követően indult el a hadsereg fejlesztése – fejtette ki Orbán Viktor.

Magyarországot baj nem érheti, csak egy esetben, ha a józan eszünket elveszítjük és belesodródunk a háborúba – hangsúlyozta.

A baloldal a háború oldalán áll

Nagyon nehéz helyzetben vagyunk, ezért van szükség stratégiai nyugalomra – mondta a kormányfő. Mindenki felzaklatott állapotban van a háború miatt. Egy ilyen helyzetben könnyű hibázni, ezért nem szabad semmilyen elkapkodott döntést hozni. Úgy látom, hogy a baloldal a háború oldalán áll, mert amit ők akarnak, az belevisz minket a háborúba – mondta Orbán Viktor.

A kormányfő szerint a fegyverszállítás katonai célponttá alakítaná Kárpátalját. Nem lehet a nyugati barátainknak szívességet tenni egy-egy nyilatkozattal – tette hozzá.

Ebben a konfliktusban a legfontosabb a magyarok békéje és biztonsága

– szögezte le a kormányfő.

Sikerült legyőznünk a koronavírus ötödik hullámát

A kormányfő elmondta, hogy hétfőtől megszűnik a járványügyi intézkedések nagy része, többek között eldobhatjuk a maszkot. Sikerült legyőznünk a koronavírus ötödik hullámát, de mindenki figyeli, hogy lesz-e hatodik hullám. A szakértők szerint egyelőre a helyzet biztató, most úgy tűnik nem lesz hatodik hullám – mondta Orbán Viktor.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2022. augusztus 15., Hétfő

Tovább fokozódik az aszály

A csapadékhelyzet nem javul hazánkban, csak romlik.


VÍZIÓ - egy nap a vízről és a jövőről

Zalakaroson a víz az élet és az élmények forrása is egyben.


2022. augusztus 14., Vasárnap

Kutya meleg lesz

Az előttünk álló héten folyamatosan emelkedik majd a hőmérséklet, a hőség majd csütörtökön tetőzik.Menczer: A Gazprom megkezdte a már leszerződött mennyiségek feletti gázszállítást Magyarországnak

A politikus hangsúlyozta, hogy Magyarország élen jár a gáztárolók fogyasztásarányos töltöttsége területén.


2022. augusztus 13., Szombat

Kószák

Keddig még záporok, zivatarok helyenként tarkíthatják az időt, de hétfőtől már melegedés kezdődik.


2022. augusztus 12., Péntek

Örvénylő remények

Az időjárásunkat alakító hidegörvény még mindig a Kárpát-medence közelében található.


2022. augusztus 11., Csütörtök

Majdnem semmi

Péntek estig nem sok helyen lesz zápor, zivatar, a hétvégén azonban már kissé növekszik a csapadék előfordulási esélye.


2022. augusztus 10., Szerda

Jöttömre kelet felől

Egy hidegörvény érkezik kelet felől, erőteljes-gomolyfelhő képződésre és elszórtan záporok, zivatarok kialakulására számíthatunk csütörtökön.


Napokon belül újraindulhat a kőolajszállítás Magyarországra

A Mol átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat az ukrán félnek.


Koronavírus - mutatjuk a friss adatokat

Az elmúlt héten összesen 18 078 új fertőzöttet igazoltak.


Kata helyett ekho!

Az egyszerűsített közteherviselés hozzájárulás (ekho) mértéke 13 százalékponttal csökken, szeptembertől ugyanis megszűnik az úgynevezett kifizetői ekho.


Felfüggesztett Barátság: több hétre elegendőek a Mol olajtartalékai

Napok óta nem jön orosz kőolaj a Barátság vezeték déli ágán Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába.


2022. augusztus 09., Kedd

Se veled, se nélküled

A szerdai átmeneti nyugodtabb idő után ismét mozgalmassá válik időjárásunk: csütörtökön kelet felől hidegörvény helyeződhet fölénk.


2022. augusztus 08., Hétfő

Lesz is, meg nem is...

... csapadék a következő napokban, ugyanis helyi záporok, zivatarok szinte bárhol előfordulhatnak, de nagy területet érintő áztató esőnek kicsi az esélye.


Megkezdődött a szüret a Csabagyöngye szedésével

A Balatonboglári borvidékhez tartozó Ordacsehiben termesztett szőlőből készül a legkorábbi újbor Európában.


A tanévkezdésben segít a kormány

Újabb segítséget kapnak a családok.


2022. augusztus 07., Vasárnap

Valamennyi magyar asztalára jusson kenyér

15 millió búzaszem: a legnehezebb időszakban sem marad el a gazdák adománya.


A tűzifa kitermelése továbbra sem jár erdőirtással

Az agrárminiszter közösségi oldalán tisztázta a helyzetet.


2022. augusztus 06., Szombat

Már több mint 33 ezer új rendszámos autó közlekedik az utakon

Egyedi vagy egyénileg kiválasztott hatósági jelzésű rendszámból pedig összesen 725-öt adtak ki.


Kiegészül a gáz- és áramszámla tartalma

A lakossági rezsiszámlák az augusztustól életbe lépő rezsiszabályok részleteit is tartalmazni fogják.

+