Hazai - 2022. március 12., Szombat
#telt ház #szállodapiac #turizmus #hosszú hétvége

Telt házra készülnek a szállodák a hosszú hétvégén

Telt házra készülnek a szállodák a hosszú hétvégén

Kiemelt képünk illusztráció (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Megtelnek a szállodák az előttünk álló hosszú hétvégén a Balatonnál is. Elsősorban belföldi vendégek érkeznek, köztük sok fiatal és szépkorú pár, valamint kisgyermekes család.

Szépen megtelt foglalásokkal a hosszú hétvége az egyik ismert hotelben a megyeszékhelyen. A tulajdonos elmondta: egyértelműen látszik, hogy az emberek szeretnék pihenéssel tölteni a nemzeti ünnep előtti hétvégét. Kiderült az is, hogy a korábbi maszkviselési kötelezettség nem befolyásolta a vendégek kedvét.

A szálloda vezetője optimistán tekint a szezonra, véleménye szerint muszáj pozitívan állni a dolgokhoz, és bízik benne, hogy az emberek szeretnének egy kicsit kikapcsolódni a korlátozások és a korábbi bezártság után. Természetesen az orosz–ukrán háború rányomja a bélyegét a hangulatra, de a szakember véleménye szerint feltöltődésre mindenkinek szüksége van idén is.

Megjegyezte még, hogy az idei forgalom azon múlik, hogy a megyeszékhely milyen programokat tud nyújtani. A veszprémi vendéglátósok és szállásadók mindent megtesznek azért, hogy magas színvonalú szolgáltatást nyújtsanak, a többi a programszervezőkön múlik, hogy mennyire sikerül aktivizálni, rendezvényekkel idecsábítani a turistákat.

Rádóczy Andrea, a balatonfüredi Hotel Golden Lake Resort tulajdonosa, ügyvezető igazgatója azt mondta, telt ház lesz a hosszú hétvégén náluk, a vendégek 95 százaléka belföldi, főként párok és kisgyermekes családok érkeznek. A vendégeket nagyon sok színes, tartalmas programmal várják, hogy minél aktívabban tudják eltölteni a négynapos hosszú hétvégét. Ezt igénylik, ugyanis ma már önmagában nem elég a kellemes környezet. Lesznek például szaunaszeánszok, vidám, tavaszváró programok, a gasztronómiában a magyaros ízek állnak középpontban. Érkezéskor közlik velük a városi programokat is.

A vendégek nagyon várták már, hogy a pandémia után végre kimozduljanak, visszakapják a korábbi felhőtlen szabadságot, egymást váltva, jellemzően két vagy három éjszakára érkeznek.

Rádóczy Andrea kiemelte, a szállodások bízhatnak a belföldi vendégforgalomban. Ők célul tűzték ki, hogy idén elérik a 2019-es év eredményeit, amikor 15 éves fennállásuk legnagyobb árbevételét könyvelték el.

Náluk sikeres volt az évkezdés, januárban 55 százalékos, februárban 65 százalékos kihasználtsággal működtek, főleg belföldi vendégek jöttek, a külföldiek üzleti utazók voltak. A hotelben 45-en dolgoznak, 15-en alkalmi munkavállalóként segítenek, ha a helyzet úgy kívánja. A munkaerő-probléma náluk is jellemző, de van egy stabil csapat, és sokat jelentenek a nyelveket beszélő egyetemisták is.

– A foglalások szerint megtelik a Balaton-part az idei első hosszú hétvégén vendégekkel. Ez nem csoda, mert mindenkire ráfér a hosszú pihenés – közölte Antal Bernadett, az alsóörsi Hotel Laroba menedzsere. Náluk már hetekkel ezelőtt elkelt az összes szoba. A vendégek összetétele vegyes, érkeznek kisebb és nagyobb gyermekekkel, jönnek fiatal és szépkorú párok is. A vendégek igénylik a wellnesst és a kitűnő konyhát is, nekik főleg szezonális, helyi és környékbeli alapanyagokból készült ételeket kínálnak, és nem marad el az évtizedes hagyományokra visszatekintő halászlé sem. A felhőtlen pihenéshez hab a tortán, hogy nagyon közel van a Balaton, amelynek szépsége és nyugalma, illetve a tóparti séta különleges ajándék mindenkinek.

(Forrás: Like Balaton/VEOL)

Még érdekes lehet ...


2023. január 31., Kedd

Széllel-bélelt

Egész héten változékony, nagy területen szeles időre számíthatunk.


MTÜ: minden várakozást felülmúlt a magyar turizmus teljesítménye 2022-ben

A magyarok nyáron főként a Balatont keresték fel, itt csaknem 8,8 millió vendégéjszakát töltöttek el.


Lejárnak az éves autópálya-matricák január 31-én

Több mint 3 millió tavalyi éves országos és megyei autópálya-matrica érvényessége jár le kedden éjfélkor, a hónap utolsó napjáig kell megújítani a mentességeket, kedvezményeket is.


2023. január 30., Hétfő

Hogyan tovább?

Kedden általában több órára kisüt a nap.


2023. január 29., Vasárnap

Jön az újabb évad

A ciklonok sorozatának kezdetét veszi újabb évada, ugyanis a következő időszakban időjárási frontok érintik a Kárpát-medencét, és okoznak gyakran szeles időt.


Fontos határidő jár le kedden – minden autóst érint

2023. január 31. kedd éjfélig érvényesek a tavaly vásárolt éves megyei és országos autópálya-matricák.


2023. január 28., Szombat

Kisüt

Vasárnap átmenetileg anticiklon alakítja időjárásunkat, így többfelé kisüt rövidebb-hosszabb időre a nap.


2023. január 27., Péntek

Borúra ború

A tőlünk délre található ciklon borult, elszórtan csapadékos időt okoz.


Otthon Centrum: vidéken a panelek, a tégla és a kertes házak négyzetméterára is csökkent 2022 végén

A legalacsonyabb négyzetméterár (átlagosan 372 ezer forint) a használt házak piacán alakult ki tavaly a negyedik negyedévben.


Nyugdíjba vonul Czimondor Nándor

Czimondor Nándor – a vendéglátásban és a szállodaiparban töltött 51 év után – visszavonul a zalakarosi MenDan Hotel igazgatói pozíciójából, de a jövőben is aktívan kíván részt venni a hazai turizmus életében.


Orbán Viktor: Azonnali tűzszünet kell

A kormányfő beszélt a háború eszkalálódásának veszélyéről is.


2023. január 26., Csütörtök

Kisebb-nagyobb szakadozások

Ma és holnap is többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, időnként kisebb-nagyobb szakadozások lehetnek a felhőtakaróban.


Emelkedik a babakötvény kamata

A családok már 300 ezer gyermeknek gyűjtenek megtakarítást a Babakötvényben.


Navracsics: nem fenyegeti veszély az Erasmus program folytatását

Annak a 180 ezer magyar diáknak, aki ma alapítványi fenntartású egyetemre jár, nem kell attól tartania, hogy a programból bármilyen formában is kiesne – mondta Navracsics Tibor területfejelsztési miniszter, miután Brüsszelben fogadta a bizottság több tagj


2023. január 25., Szerda

A helyzet változatlan

Jelentős változásra csütörtökön sem számíthatunk, marad a borongós, párás, szürke idő.


Jót tett a bőséges csapadék az almaültetvényeknek

Bár az idei terméskilátásokat még lehetetlen megbecsülni, a bőséges őszi-téli csapadék biztosan jót tett az almaültetvényeknek.


2023. január 24., Kedd

Ciklon nélkül

Időjárásunkban változás várható, ugyanis mediterrán ciklon nélküli nap következik.


Dobogós a magyar csapat a Bocuse d'Or világdöntőjén

Bronzérmes lett a Dalnoki Bence séf és Nyikos Patrik commis alkotta magyar csapat a Bocuse d'Or szakácsverseny világdöntőjén.


2023. január 23., Hétfő

Csak délnyugat kap

Esőre csak a délnyugati harmadban számíthatunk, majd holnap napközben már ott is csökken a csapadékhajlam.


Magyarország élelmiszerellátása biztosított

Magyarország élelmiszerellátása biztosított - mondta az agrárminiszter hétfőn az M1 aktuális csatornán.


2023. január 22., Vasárnap

Gyanús áremelkedés?

Vizsgálatot indított a tejpiacon a GVH. Magyarázatot keresnek a fogyasztói árak nagymértékű emelkedésére.


Rendkívüli nyilatkozatot kell tenni a NAV-nál

A NAV felméri az adózók véleményét az online ügyintézésről, a visszajelzések segítik a hivatalt ügyintézői felületeinek fejlesztésében.

+