Hazai - 2022. április 06., Szerda
#KSH #kereskedelem #vásárlás #felmérés #Cseresnyés Péter

Úgy költöttünk az szja-visszatérítés után, mintha nem lenne holnap

Úgy költöttünk az szja-visszatérítés után, mintha nem lenne holnap

Illusztráció (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Nagyot ment a hazai kiskereskedelem a kiterjesztett árstopok, a jövedelempótló intézkedések és az ukrajnai háború kitörésének időszakában: februárban ugyanis a szektor forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 9,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

Februárban

  • az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 3,4,
  • a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 14,6,
  • az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 19 százalékkal

emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakihoz viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az év első két hónapjában a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 7 százalékkal nagyobb volt a 2021. január-februárinál.

Fontos megjegyezni a friss KSH-adatok kapcsán, hogy a hatósági benzinárak mellett ekkorra már bevezették az élelmiszerárstopot, megérkeztek a háztartásokba a jövedelempótló intézkedéseknek köszönhető pluszpénzek, így az szja-visszatérítés és a 13. havi nyugdíj is. 

Emellett február 24-én Oroszország megtámadta Ukrajnát, a szomszédunkban azóta is dúló háború tehát a hónap utolsó napjaiban már jelentkezhetett az értékesítési adatokban. Igaz, a kereskedőknek mindez első körben csak egyes beszerzési csatornák újragondolását vonta maga után, a fogyasztói magatartást tekintve a Covid-válság 2020. márciusi hazai begyűrűzésekor látott pánikvásárlásoknak nem igazán lehettünk tanúi.

A részletekbe mélyedve azt látjuk, hogy az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,2 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,9 százalékkal emelkedett.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 14,6 százalékkal nagyobb volt. Az eladások volumene a használtcikk-üzletekben 50, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 40, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 16, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 15, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 12, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 9,1 százalékkal növekedett.

Mindeközben az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 9,1 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 9,2 százalékkal bővült, folytatva az évek óta tartó tendenciát.

Emellett a kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 7,6 százalékkal nőttek.

Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1149 milliárd forintot ért el. Ennek a 45 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 18 százaléka pedig az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Februárban kapták kézhez először az ötödével magasabb minimálbérnek és az ágazati béremeléseknek köszönhetően nagyobb fizetéseiket a magyar munkavállalók. Ezen felül számos kormányzati intézkedés – a 13. havi nyugdíj fokozatos visszaépítésétől a családi adóvisszatérítésen át a fiatalok szja-mentességéig – hagyott több pénzt az embereknél 2022 első hónapjaiban

– reagált az adatokra Cseresnyés Péter, az ITM kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára. 


Cseresnyés Péter (Fotó: MIT)

Hozzátette: főként a háztartások gazdasági mozgásterének bővülése érhető tetten a nagyarányú kiskereskedelmi forgalomnövekedésben. Az ukrán háború, annak gazdasági következményei és az infláció alakulása nagyban befolyásolhatja a háztartások költekezési hajlandóságát. A rekordmagas foglalkoztatottság és a keresetek emelkedése azonban akár a fogyasztás további élénkülését is megalapozhatja.”

A kiskereskedelmi forgalom kiugró mértékű növekedését egyértelműen támogatta az szja visszatérítés, a 13. havi nyugdíj, a hathavi fegyverpénz mellett a kiemelkedő, bőven 13 százalék feletti bérdinamika, valamint a foglalkoztatás gyors bővülése

– vont mérleget a KSH friss számait látva Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Kifejtette, hogy az üzemanyagokra és egyes élelmiszertermékekre bevezetett árkorlátozások pedig a határ menti forgalmat lendíthették fel, ami a következő hónapokban támogatja a hazai kiskereskedelmet. Az Ukrajnából érkező menekültek közvetlen vásárlásai, valamint a számukra vásárolt segélyek, támogatások szintén hozzájárulhatnak a bővüléshez.

Nagy János, az Erste makrogazdasági elemzője is arra jutott, hogy a fiskális élénkítés repítette a kiskereskedelmet februárban.

A jelek szerint az élelmiszer-árstop fogyasztásra gyakorolt hatása elhanyagolhatónak tűnik. Ugyanakkor az év eleji, a GDP 3-4 százalékát kitevő fiskális expanzió hatása már februárban jelentkezett: a nem-élelmiszer termékek esetében masszív bővülést láthattunk

– állapította meg a szakember. Rávilágított, hogy emellett az üzemanyag-kereskedelem is számottevően emelkedett. Ebben egyrészt az alacsony bázis is közrejátszik, másrészt az üzemanyag-árstop a szomszédos országokból is járművezetők tömegét vonzotta hazánkba februárban. Végül, de nem utolsó sorban a háború miatt Magyarországra érkező ukrajnai menekültek – március elejéig nagyjából 200 ezer fő – költései mindhárom termékfőcsoportban komoly hatással bírhattak.     

(Forrás: VG)

Még érdekes lehet ...


2023. március 20., Hétfő

Felhőátvonulások

Sok lesz a napsütés, és inkább a gomoly, mintsem a fátyolfelhők fogják zavarni a napsütést.


Elérhetők az adóbevallási tervezetek

Aki egyetért a dokumentum adataival, annak nincs további teendője, május 22-ei hatállyal a tervezet a kiajánlott adatokkal érvényes szja-bevallássá válik.


2023. március 19., Vasárnap

Hétfőn startol a vízivást népszerűsítő Happy-hét a közoktatásban

A Happy-hét rendezvénnyel eddig évente átlagosan 76 ezer fiatalhoz jutottak el a vízfogyasztást népszerűsítő üzenetek.


2023. március 18., Szombat

Süss fel nap!

Nemcsak vasárnap, hanem a folytatásban is marad az igazi tavaszi, napos idő.


A magyar fogyasztók döntő többsége továbbra is csak a rezsicsökkentett árat fizeti

Az adatok alapján egyébként az Európai Unióban már hosszabb ideje Magyarországon a legalacsonyabb a háztartási áram és a gáz ára.


2023. március 17., Péntek

Nem romlik el hétvégére

Napos, száraz hétvégére számíthatunk, így semmi akadálya egy jó kirándulásnak.


A Fidesz-frakció támogatja Finnország NATO-csatlakozását

Svédország ügyében a képviselőcsoport később dönt.


Március végéig igényelhető a 40 ezer forintos bölcsődei támogatás

A támogatás az óvodai nevelés megkezdéséig nyújtható, akár több gyermekre is.


2023. március 16., Csütörtök

Zsákban hozzák

A hét további részében összességében jelentős melegedés várható, és a gyenge hétfői hidegfront sem okoz hőmérséklet-visszaesést.


2023. március 14., Kedd

Szeles nemzeti ünnep

Hidegfront éri el hazánkat, így szélerősödés, csapadék és jelentős hőmérséklet-csökkenés várható.


2023. március 13., Hétfő

Légköri szeszélyek

Meleg levegő árasztja el térségünket, holnap a maximum-hőmérséklet akár a 22 fokot is elérheti/átlépheti.


2023. március 12., Vasárnap

Átmeneti melegedés

Mozgalmas három napra számíthatunk az időjárásban, amiből nemzeti ünnepünk sem marad ki. Sőt.


A márciusi csapadéktól függhet a Balaton és a Velencei-tó vízszintje

A magyar tenger napi átlagos vízállása március 3-án 101 cm volt, jelenleg stagnál.


Újabb családokat véd a rezsicsökkentés

A könnyítés több tízezer fogyasztót érint.


2023. március 11., Szombat

Már nem (úgy) fúúúj

Egyre inkább veszít erejéből a légmozgás, a hideg légtömeg pedig nyugalomba jut, csaknem országszerte fagypont alá süllyed a hőmérséklet.


Másodfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat a viharos szél miatt kilenc vármegyére

Zalában esőfokú (citromsárga) riasztás van érvényben, a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 kilométer/órát.


2023. március 10., Péntek

Fúúúj!

Markáns hidegfront érkezik ma éjszaka, amely nemcsak jelentős lehűlést, de viharos északnyugati szelet is hoz magával.

+