Hazai - 2022. május 03., Kedd
#Országgyűlés #eskütétel

Esküt tettek a képviselők, megalakult az új Országgyűlés

Esküt tettek a képviselők, megalakult az új Országgyűlés

Kövér László, az Országgyűlés titkos szavazással megválasztott elnöke esküt tesz az Országgyűlés alakuló ülésén a Parlamentben 2022. május 2-án. Az egyedüli jelöltre érvényes szavazatot 183 képviselő adott le, közülük 170-en igennel, 13-an nemmel szavaztak. A patkó első sorában Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Orbán Viktor miniszterelnök (középen, b-j) (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A 199 képviselőből 198-an letették az esküt, így megalakult az új Országgyűlés. Áder János köztársasági elnök azt kérte a képviselőktől, hogy a következő években a nemzeti érdekeket szolgálják, ne idegen érdekeket. Az államfő emellett azt javasolta, hogy az Országgyűlés újra Orbán Viktort válassza meg miniszterelnöknek. A kormányfő személyéről szóló szavazás a szokott rend szerint majd néhány nap múlva lesz, a parlamenti tisztviselőket már ma megválasztották. Ismét Kövér László a házelnök – számolt be róla az M1 Híradó.

Tiszteletadással kezdte a Fidesz- és a KDNP-frakció az Országgyűlés megalakulásának napját. Orbán Viktor miniszterelnök Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és a képviselőcsoport valamennyi tagja egy-egy szál virágot helyezett el a Batthyány-örökmécsesnél. A képviselők a kormányfő vezetésével ezután közös istentiszteleten vettek részt, majd pedig átsétáltak a Parlamentbe.

Áder János köztársasági elnök nyitotta meg az új Országgyűlés alakuló ülését. Az államfő az ülés levezetésére a parlament korelnökét, a 86 éves Turi-Kovács Bélát kérte fel.

Az én reménységem, talán külön reménységem, hogy az elkövetkezendő időszakban megmaradunk, föltétlenül megmaradunk a háború ellen, a béke oldalán” – fogalmazott a korelnök. Hangsúlyozta: az országgyűlési választáson a polgárok egyértelműen állást foglaltak arról, hogy Magyarország a háborút elutasítja és a béke pártján áll.

A képviselők a történelmi zászlók előtt tettek esküt a mandátumigazolás után. Ezt követően Turi-Kovács Béla bejelentette a kormány megbízatásának megszűnését. Innentől – az alaptörvény értelmében – a 2018-ban megalakult kabinet ügyvezető kormányként gyakorolja hatáskörét, nemzetközi szerződés kötelező hatályát nem ismerheti el, rendeletet csak törvény felhatalmazása alapján, halaszthatatlan esetben alkothat.

Áder János köztársasági elnök beszédében arra biztatta az Országgyűlés hétfői alakuló ülésén a képviselőket, hogy a következő években mondjanak igent a nemzeti érdekek képviseletére, az ország gyarapodására, a magyarok biztonságára, a tényekre építő vitákra és a közös sikerekre.

Áder János bejelentette: azt javasolja, hogy az Országgyűlés Orbán Viktort válassza meg Magyarország miniszterelnökének. Emlékeztetett: múlt pénteki megbeszélésükön az új kormány megalakítására felkérte a jelenlegi miniszterelnököt, aki a felkérést elfogadta. Orbán Viktor jelezte, hogy egy későbbi ülésen kíván felszólalni.

Megalakultak a frakciók is. A Fidesznek 117, a KDNP-nek 18-fős a képviselőcsoportja. A kormánypártoknak ezzel sorozatban negyedszer van kétharmados többségük az Országgyűlésben. A Demokratikus Koalíciónak 15 képviselőből áll a frakciója. A Jobbik képviselőcsoportja tíz főre zsugorodott. AZ MSZP-nek is tíz képviselőből áll a frakciója. A Momentum tízfős frakciót tudhat magénak, a Párbeszéd pedig hatfőset, ahogy a Mi Hazánk Mozgalom is, az LMP-s képviselőcsoport pedig öttagú.

Közös jelölés híján az Országgyűlés elnökét a parlament legnagyobb frakciója, a Fidesz jelölte, amely Kövér Lászlót ajánlotta házelnöknek. Az Országgyűlés elnökét titkos szavazással választották meg, amelyen 170-en szavaztak a házelnök újraválasztására.

Tagadhatatlan, mert a tények igazolják, hogy nemzetünk, társadalmunk, családjaink állapota, helyzete, boldogulási esélyei ma jobbak, mint a rendszerváltozás kezdete óta bármikor” – jelentette ki megválasztását követően Kövér László. A házelnök köszöntőjében kiemelte: a választás eredményének alakulását legerőteljesebben éppen ez határozta meg. „Magyarország ma egy erős, emelkedő pályán mozgó, tekintéllyel bíró ország, amely minden polgárának élhető otthont biztosít, és amelyet az európai politikában senki nem hagyhat számításon kívül” – emelte ki.

Ugyanakkor a veszélyek korát éljük, és mindazt, amit az elmúlt harminckét év munkájával elértünk, ma újra veszély fenyegeti: pénzügyi-gazdasági válság, illegális migráció, világjárvány és a szomszédban dúló háború” – tette hozzá a házelnök.

A képviselők újraválasztották Mátrai Mártát az Országgyűlés háznagyává, a fideszes politikus 2013-óta tölti be ezt a pozíciót. Ő a házelnök általános politikai helyettese.

Az ülés végén a parlamenti bizottságokról és azok tisztségviselőiről és tagjairól szavaztak a képviselők. A voksolást követően Kövér László bezárta a parlament alakuló ülését. A teremben jelen lévő képviselők ezután elénekelték a Szózatot.

Még érdekes lehet ...


2022. május 18., Szerda

Magyarország segít

Továbbra is folyamatosan indítják a segélyszállítmányokat.


Idén végre lesz hazai kajszi- és őszibarack

A terméskilátások jobbak a gyümölcspiacon, mint az elmúlt két évben, de a már piacra került termékek esetében a termelési költségek – zöldségtermékekre is jellemző – 25-50 százalékos emelkedését az átvételi árak nem tükrözik.


Naposabb folytatás

Az átvonult hidegfront után szárazabb léghullámok érik el a Kárpát-medencét. Emiatt kevesebb felhőre, kissé hűvösebb időre számíthatunk.


2022. május 17., Kedd

Nyakunkon az szja-bevallás határideje

Mutatjuk, mi a teendő, mire kell figyelni.


Visszább terelés

Hidegfront hoz záporokat, zivatarokat, illetve lehűlést is, de utóbbi majd inkább szerdán lesz érzékelhető, valamint csütörtök reggel.


2022. május 16., Hétfő

Megválasztották Orbán Viktort Magyarország miniszterelnökének

A Fidesz elnökét – aki 2010 óta tölti be megszakítás nélkül a kormányfői tisztséget – 133 igen szavazattal, 27 nem ellenében választották meg a képviselők.


2022. május 15., Vasárnap

Novák Katalin: Az ártatlan áldozatok és az igazság oldalán állunk

Ünnepélyesen is beiktatták Magyarország új köztársasági elnökét.


2022. május 13., Péntek

Nyugodt hétvége

Hétvégén megnyugszik a légkör, így kellemes időre számíthatunk számottevő csapadék nélkül.


Orbán Viktor megnevezte új kormánya minisztereit

A parlament oldalán megjelent napirendi javaslat szerint Orbán Viktor május 16-án, hétfőn teheti le ötödször a kormányfői esküt.


Influenza: négyezren fordultak orvoshoz a múlt héten

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentése szerint május 2-8. között 4200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű megbetegedéssel, ez 27 százalékkal kevesebb beteget jelent, mint az azt megelőző héten - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK)


2022. május 11., Szerda

Az első harmincasok

Ízelítőt kapunk a nyárból, csütörtökön a mainál is jóval melegebb lesz: több helyen is meghaladhatja a 30 fokot a csúcsérték.


Koronavírus - megérkeztek a heti összesített adatok

Jelenleg 1015 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 29-en vannak lélegeztetőgépen.


Szijjártó: Magyarország nem szavazza meg az uniós szankciókat

A brüsszeli csomag elfogadása 700 forintos benzin- és 800 forintos gázolajárat hozna, több száz millió forintba kerülne a finomítóátállás, ami legalább 5 évig tartana, és az utána vásárolt olaj drágább lenne, mint most.


2022. május 10., Kedd

Nyári napok a Tour alatt

A Giro d'Italia magyarországi szakaszai után már itt is van a Tour de Hongrie.


Már a 2G-s telefonok cseréjére is jár támogatás

Május 9-től a 2G-s mobiltelefonok cseréjére is igényelhető támogatás, emellett folytatódik a 3G-s készülékek támogatott cseréje is - írta hétfői számában a Világgazdaság.


Kis előrelépés történt, de Magyarország még nem tudja támogatni az olajembargót

Az Európai Bizottság elnöke hétfő este Budapesten tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel. Szijjártó Péter külügyminiszter videón ismertette a részleteket.


2022. május 09., Hétfő

Egyre nyáriasabb

Egyre szárazabb, melegebb levegő érkezik a Kárpát-medence fölé, emiatt kevesebb záporra, zivatarra kell számítani.


Ma búcsúzik hivatalától Áder János

A kétszer kitöltött ötéves ciklusát követően Áder János köztársasági elnök hétfőn távozik hivatalából.


2022. május 08., Vasárnap

Polgármestert választanak ma Zalaszabarban

Két független jelöltre voksolhatnak a helyiek.


2022. május 07., Szombat

Kevésbé szűri

A vastag, poros felhőzet fokozatosan felszakad, így holnap már nem csak szűrt napsütésre számíthatunk.


Nem várható hiány tojásból hazánkban

Az Ukrajnában zajló háború ellenére várhatóan a jövőben sem lesz hiány hazánkban tojásból.

+