Hazai - 2022. május 09., Hétfő
#Áder János #köztársasági elnök #Magyarország

Ma búcsúzik hivatalától Áder János

Ma búcsúzik hivatalától Áder János

Áder János köztársasági elnök a Víz- és Klímaügyi Vezetői Testület tanácskozása után tartott sajtótájékoztatón az ENSZ genfi központjában 2022. március 8-án (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A kétszer kitöltött ötéves ciklusát követően Áder János köztársasági elnök hétfőn távozik hivatalából. A rendszerváltoztatás hetedik államfője megbízatása alatt mindvégig szilárdan küzdött a környezetvédelem ügyéért, de közben a társadalmi, szociális és egészségügyi feszültségek mellett sem ment el szó nélkül. Szociális érzékenységét jelzi, hogy a koronavírus-járvány következtében árván vagy félárván maradt gyermekek megsegítése érdekében feleségével együtt tavaly májusban létrehozta a Regőczi István Alapítványt.

Áder János a rendszerváltó politikusaink egyike. Már az 1987-es lakiteleki találkozón és az 1989-es Ellenzéki és Nemzeti Kerekasztal tárgyalásokon is részt vett.

Fontos szerepe volt az államszocializmust lebontó tárgyalássorozatban, nevéhez is köthető az 1990 utáni demokratikus választási rendszer kidolgozása.

A rendszerváltoztatást követő első szabad országgyűlési választáson, 1990-ben, a Fidesz képviselőjeként kapott országgyűlési mandátumot. Később szülővárosa, Csorna háromszor is megválasztott egyéni országgyűlési képviselőként küldte az ország házába.

1998-ban a parlament elnökévé választották, mely tisztséget 2002-ig látta el.

Házelnöki tevékenységével nemzetközi színtéren is erősítette hazánk megbecsülését.

Ebben az időszakban csatlakoztunk a NATO védelmi szövetségéhez.

2009-ben az Európai Parlament tagjává választották. Uniós képviselőként és az Európai Parlament környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági bizottságának alelnökeként dolgozott.

2012. április végén a Fidesz–KDNP-frakciószövetség 262 ajánlásával lett az államfőjelölt. Az Országgyűlés május 2-án az első fordulóban kétharmados támogatással, 262 szavazattal választotta meg köztársasági elnökké.

2012. szeptember 26-án Út a Békéhez Díjjal tüntette ki a Szentszéknek az ENSZ-hez delegált megfigyelő missziója.

Áder János államfőként mind a két megválasztott ciklusában hangsúlyosan küzdött a környezetvédelem ügyéért.

Ennek érdekében 2015-ben a köztársasági Elnöki Hivatalban felállította a Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóságot, 2016-ban pedig létrehozta a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványt.

2017. május 8-án tette le második ciklusának elnöki esküjét az Országházban. Beszédében kiegyezést sürgetett, és a közbeszéd színvonalának drámai mértékű csökkenését nehezményezte.

2021. májusában a koronavírus-járvány következtében árván vagy félárván maradt gyermekek megsegítése érdekében feleségével együtt létrehozta a Regőczi István Alapítványt.

Áder János államfőként utoljára az új Országgyűlés május 2-i alakuló ülésén mondott beszédet a parlamentben.

A leköszönő köztársasági elnök a Magyar Nemzetben megjelent interjújában – visszatekintvén az elmúlt tíz éves munkásságára – azt mondta: nyugodt szívvel hagyja el a Sándor-palotát, hiszen főbb vállalásait teljesítette.

A 2012-ben megválasztott Köztársasági elnök a magyar érdekek és értékek képviseletére vállalkozott.

Kifejtette: egy politikusnak arra kell figyelnie, hogy az a döntés, amit meghozott, emberileg, erkölcsileg és jogilag helyes-e – tette a hozzá Áder János.

Elmondta: az elmúlt tíz évben minden olyan missziót meglátogatott, amelyikben jelentős számú magyar katona teljesített szolgálatot. Ezek közül a legnagyobb és legemlékezetesebb  az afganisztáni volt. Felidézte, hogy karácsony előtt történt a látogatás, amikor csaknem 120 liter halászlevet főzött a külföldön teljesítő katonáknak.

A köztársasági elnök öt alkalommal találkozott Ferenc pápával. Azt mondta: az első látogatásra egy palack vizet vitt a szentatyának az egyik legismertebb magyar forrásból.

Áder János jövőbeni terveiről is beszélt. Azt mondta, két alapítványával kíván foglalkozni. A Regőczi István alapítvány nem egyszerűen segítséget nyújt a koronavírus-járvány következtében árván maradt gyerekeknek, fiataloknak, hanem a diploma, illetve a szakma megszerzéséig támogatja őket.

Hasonlóan fontos számára a Kék Bolygó Alapítvány, amely induló startapokat támogat. A fejlesztési ötletek  között szerepel például a műanyaghulladékok feldolgozása, a gumi újrahasznosítása, az öntözési technológiák korszerűsítése, a föld termőképességének megóvása. Áder János folytatja a környezetvédelmi internetes podcastját, amelyben a vendégeivel beszélget a klíma- és környezetvédelemről.

Ha az ideiglenes köztársasági elnököket is beleszámítjuk, akkor Áder János a rendszerváltást követő hetedik államfőnk. Ha azonban a képet kibővítjük és a megkoronázott királyaink nélkül számba vett összes államfőnket listába szedjük, akkor azt kapjuk, hogy Áder János a huszonhetedikként töltötte be hivatalát. A névsort Kossuth Lajos nyitja, aki 1849. április 14-étől augusztus 11-ig volt hazánk kormányzó-elnöke, majd rögtön utána következik a legfőbb közjogi méltóságot legrövidebb ideig viselő Görgey Artúr, ki e tisztétől két nappal később, augusztus 13-án vált meg.

Az időrendben őt követő harmadik államfőnk sem viselte sokkal hosszabb ideig e tisztséget, lévén hogy Habsburg József főherceg homo regiusként, vagyis a király teljhatalmú helytartójaként 1918. november 13-tól 16-ig, az őszi rózsás forradalom kirobbanásáig és Károlyi Mihály köztársasági elnökké válásáig állt hazánk élén. A sor másik végén Horthy Miklós található, aki 1920. március 1-én lépett hivatalába, amit 1944. október 16-ig viselt. Ehhez mérhető időtartalmat mondhat magáénak Losonczi Pál is, aki már a Magyar Népköztársaság élén állt, 1967 április 14-étől 1987 június 25-ig.

A dobogó harmadik helyén pedig Dobi István található, aki 1952. augusztus 14-étől 1967. április 14-ig viselte hivatalát. Áder Jánost 2012. május 2-án választotta az Országgyűlés köztársasági elnökké. Második alkalommal 2017. március 13-án választották köztársasági elnöknek, így e két ciklusban összesen tíz évig volt Magyarország legfőbb közjogi méltósága.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2024. január 18., Csütörtök

Tavaly 17 százalékkal nőtt az átlagos foglalási ár

Fürdői miatt sokan keresték fel tavaly is Zalakarost, Gyulát, Harkányt, Hévízt és Hajdúszoboszlót.


2024. január 17., Szerda

Postai szolgáltatás indul Zalaszentmihályon

Számítások szerint a zalaszentmihályi postát várhatóan naponta több mint 50 ügyfél veszi igénybe.


2024. január 10., Szerda

Folytatódik a Magyar Falu Program

További támogatásokra számíthatnak a települések.


2024. január 09., Kedd

Márciustól változik a tarifarendszer az állami közlekedésben

Ingyen utazhatnak a Máv-Volán járatain a 14 év alatti gyermekek.


2023. december 28., Csütörtök

Megkezdték a Balaton vizének leeresztését

A sok csapadék hatására december eleje óta nagyjából 19 centiméternyit emelkedett a Balaton vízszintje.


A szilveszteri előfoglalások száma nőtt, többségük legalább 2 éjszakára szól

A vidéki desztinációk közül legtöbben a Balatont vagy a Mátra-Bükköt választják.


2023. november 20., Hétfő

Életet mentett a gondosóra Tolnában

Egy Tolna megyei idős asszony tévedt el az erdőben, a tűzoltók a készülék segítségével találták meg a megrémült asszonyt.


2023. november 01., Szerda

Mindenszentek és halottak napja

Mindenszentek a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestánsok az elhunytakról emlékeznek meg ilyenkor.


2023. október 31., Kedd

A közfoglalkoztatás értékei egy csokorban a Karos Korzón

20 kiállító mutatta be a közfoglalkoztatás keretében végzett példaértékű tevékenységét.


2023. október 12., Csütörtök

Több mint 3000 esetet láttak el idén a vízimentők

2023-ban 55 helyszínen szolgált 382 vízimentő kollégájuk, akik 7914 szolgálati napot dolgoztak és 2914 sérültet, bajbajutottat láttak el.


2023. október 03., Kedd

Újabb magyar Nobel-díjas

Krausz Ferenc, magyar származású kutató kapta az idei fizikai Nobel-díjat megosztva két tudós társával.

#Nagykanizsa

Nagykanizsa mellett pihent meg a halászsas

Nagykanizsa mellett pihent meg a halászsas

2024. március 19. - Érdekes

Parkolóbővítés, útfelújítás

Parkolóbővítés, útfelújítás

2024. március 19. - Kanizsa

Bohár Dániel lesz a vendég Kanizsán

Bohár Dániel lesz a vendég Kanizsán

2024. március 18. - Kanizsa

Akikre büszkék lehetünk

Akikre büszkék lehetünk

2024. március 17. - Kanizsa

Új gyalogátkelőhely létesül

Új gyalogátkelőhely létesül

2024. március 17. - Kanizsa

Évtizedes problémát orvosol

Évtizedes problémát orvosol

2024. március 16. - Kanizsa

Együtt, a nemzetért!

Együtt, a nemzetért!

2024. március 15. - Kanizsa

+