Hazai - 2022. május 18., Szerda
#őszibarack #kajszibarack #gyümölcstermesztés

Idén végre lesz hazai kajszi- és őszibarack

Idén végre lesz hazai kajszi- és őszibarack

(Fotó: Agrárminisztérium)

A terméskilátások jobbak a gyümölcspiacon, mint az elmúlt két évben, de a már piacra került termékek esetében a termelési költségek – zöldségtermékekre is jellemző – 25-50 százalékos emelkedését az átvételi árak nem tükrözik.

A legtöbb nyári gyümölcsből valamivel jobb termés várható, mint az elmúlt két évben, és jó hír, hogy a tavalyi és a tavalyelőtti hiány után idén lesz hazai kajszi- és őszibarack, és a meggy, cseresznye és szilva is elegendő lesz 

– mondta a VG érdeklődésére Kelemen Péter, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. Ennek oka, hogy a fagyok az idén kevésbé sújtották az ültetvényeket, bár a terméskötődés nem volt tökéletes – tette hozzá. 

A felsorolt gyümölcsök várható piaci helyzete és ára ügyében szerinte most még korai lenne jóslásokba bocsátkozni. Egyelőre csak a szamócapiacot lehet látni, ahol az figyelhető meg, hogy a nagybani piaci ár a legjobb esetben a tavalyi szintet éri el, de sokszor alatta marad. A konkrét fogyasztói árak pedig nagyban függenek attól, hogy hol vásárolunk: ha például Lajosmizsén egy termelőtől, akkor jó eséllyel kilónként 2000–2500 forintért juthatunk hozzá a gyümölcshöz, extrém esetben még akár ez alatti áron is, de javarészt ennél magasabb árak vannak.

Probléma ugyanakkor az olyan primőr, illetve friss termékek esetében, mint a szamóca, hogy az értékesítési csatornák beszűkültek. 

A Covid-járvány miatt ugyanis sok zöldséges bezárt, egy Kiskunfélegyháza méretű városban, ahol tavalyelőttig kilenc zöldséges volt, most csak három működik – érzékeltette az arányokat Kelemen Péter. A járvány alatt a fogyasztás a multikba csatornázódott, mert az emberek úgy voltak vele, hogy ha már el kell menni a boltba, akkor egy helyen próbálnak beszerezni mindent. Az alelnök szerint itthon is igaz ami a nemzetközi piacon is megfigyelhető, vagyis hogy a termelői árak a legtöbb terméknél inkább romlottak a tavalyi évhez képest. 

Ami azért is tragikus hír, mert a termelés költségei – fajtól függően – 25-50 százalékkal emelkedtek – mondta az alelnök. A kertészeti ágazatban dolgozók többsége – különösen a gyümölcstermesztők – az elmúlt években nem tudott tartalékokat felhalmozni. „A szamóca az elmúlt két évben nem teljesített rosszul, de rendkívül munkaerőigényes kultúra, a munkaerő pedig egyre kevésbé elérhető, és a költsége növekszik” – árnyalta a képet. Miközben a termelés drágul, a termelői árak ezt nem követik, a nagy láncok a tavalyi árakon akarnak vásárolni. Az pedig minden kertészeti kultúrára igaz, hogy ha tartósan ez marad a helyzet – vagyis hogy az átvételi árakban nem ismerik el a költségnövekedéseket –, akkor csökkenni fog a termelés.

A zöldségpiacon azonban voltak időszakos kivételek is:, hiszen húsvét környékén a hajtatott, vagyis az üvegházban, illetve fólia alatt termelt paprika, paradicsom és uborka árai a termelő számára kedvező szinten voltak, de az ünnep utáni egy-két héten egész gyorsan a tavalyi árig vagy az alá csökkentek Magyarországon éppúgy, mint Európában, most pedig az elmúlt évi árszintre álltak be. 

Érdekes az is, hogy a burgonya és a gyökérzöldségek termelői és különösen a fogyasztói árai mérsékelten emelkedtek a tavalyiakhoz képest. A 2019-es és 2020-as aszályos évek után tavaly már jobb volt a termés, nőtt a kínálat, ebben a termékkörben pedig a keresleti és kínálati változások nagyon hamar megjelennek a fogyasztói árakban – magyarázta Kelemen Péter.  

Minden szezonban érzékeny kérdés, hogy mi lesz a dinnyepiacon. Tavaly az európai görögdinnye-termelés válságos évet élt meg, ennek hatására idén egész Európában csökkennek a termőterületek. Így van ez Magyarországon is, ahol a tavalyi 3500 hektáros terület az idén – az Agrárközgazdasági Intézet tervezett tavaszi munkákat bemutató jelentése szerint – 3100 hektárra csökken. Ha a fogyasztás szempontjából jól alakul az időjárás, vagyis Észak- és Közép-Európában meleg lesz a nyár, akkor idén kedvezők lehetnek az árak – mondta Kelemen Péter, hozzátéve, hogy a dinnyetermesztésben sincs olyan költségelem, amely nem emelkedett jelentősen. 

Így többet kellett fizetniük a műtrágyáért, a műanyag takarófóliákért, a növényvédő szerekért és a betakarításkor különösen nagy számban alkalmazott munkaerőért is. 

Nagy kérdés az is, hogy a vásárlóerő hogyan alakul a következő hónapokban. Jelenleg a fogyasztók azt tapasztalhatják, hogy minden drágul, ami Magyarországon a háztartások energia- és üzemanyagköltségeire egyelőre nem igaz. Nyugat-Európában viszont igaz, és ott például a szamócapiacon érezhető a volumencsökkenés, hiszen a szamócafogyasztás nem létszükséglet – mondta Kelemen Péter.

(Forrás: VG)

Még érdekes lehet ...


2024. január 18., Csütörtök

Tavaly 17 százalékkal nőtt az átlagos foglalási ár

Fürdői miatt sokan keresték fel tavaly is Zalakarost, Gyulát, Harkányt, Hévízt és Hajdúszoboszlót.


2024. január 17., Szerda

Postai szolgáltatás indul Zalaszentmihályon

Számítások szerint a zalaszentmihályi postát várhatóan naponta több mint 50 ügyfél veszi igénybe.


2024. január 10., Szerda

Folytatódik a Magyar Falu Program

További támogatásokra számíthatnak a települések.


2024. január 09., Kedd

Márciustól változik a tarifarendszer az állami közlekedésben

Ingyen utazhatnak a Máv-Volán járatain a 14 év alatti gyermekek.


2023. december 28., Csütörtök

Megkezdték a Balaton vizének leeresztését

A sok csapadék hatására december eleje óta nagyjából 19 centiméternyit emelkedett a Balaton vízszintje.


A szilveszteri előfoglalások száma nőtt, többségük legalább 2 éjszakára szól

A vidéki desztinációk közül legtöbben a Balatont vagy a Mátra-Bükköt választják.


2023. november 20., Hétfő

Életet mentett a gondosóra Tolnában

Egy Tolna megyei idős asszony tévedt el az erdőben, a tűzoltók a készülék segítségével találták meg a megrémült asszonyt.


2023. november 01., Szerda

Mindenszentek és halottak napja

Mindenszentek a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestánsok az elhunytakról emlékeznek meg ilyenkor.


2023. október 31., Kedd

A közfoglalkoztatás értékei egy csokorban a Karos Korzón

20 kiállító mutatta be a közfoglalkoztatás keretében végzett példaértékű tevékenységét.


2023. október 12., Csütörtök

Több mint 3000 esetet láttak el idén a vízimentők

2023-ban 55 helyszínen szolgált 382 vízimentő kollégájuk, akik 7914 szolgálati napot dolgoztak és 2914 sérültet, bajbajutottat láttak el.


2023. október 03., Kedd

Újabb magyar Nobel-díjas

Krausz Ferenc, magyar származású kutató kapta az idei fizikai Nobel-díjat megosztva két tudós társával.

#Nagykanizsa

Bohár Dániel lesz a vendég Kanizsán

Bohár Dániel lesz a vendég Kanizsán

2024. március 18. - Kanizsa

Akikre büszkék lehetünk

Akikre büszkék lehetünk

2024. március 17. - Kanizsa

Új gyalogátkelőhely létesül

Új gyalogátkelőhely létesül

2024. március 17. - Kanizsa

Évtizedes problémát orvosol

Évtizedes problémát orvosol

2024. március 16. - Kanizsa

Együtt, a nemzetért!

Együtt, a nemzetért!

2024. március 15. - Kanizsa

Új aszfaltburkolatot kap a Napsugár utca

Új aszfaltburkolatot kap a Napsugár utca

2024. március 13. - Kanizsa

Az ÉVE az önkormányzati cégeknek kedvezett

Az ÉVE az önkormányzati cégeknek kedvezett

2024. március 12. - Kanizsa

+