Hazai - 2022. június 24., Péntek
#Pénzügyminisztérium #költségvetés #Varga Mihály #gazdaság

Válságálló lehet a jövő évi büdzsé

Válságálló lehet a jövő évi büdzsé

A Pénzügyminisztérium épülete (Fotó: Facebook/Pénzügyminisztérium)

Egyáltalán nem rosszak a 2023-as költségvetés keretfeltételei, ám a világgazdaság fölött tornyosuló sötét felhők miatt ez gyorsan változhat. Vélhetően ezért is lett meglehetősen óvatos a jövő évi büdzsé.

Óvatosság és tartalékképzés jellemzi leginkább a jövő évi költségvetést, amelynek vitája javában zajlik a parlamentben. Annak ellenére, hogy a büdzsé alapját képező makrogazdasági feltételek kifejezetten kedvezők – 4,1 százalékos gazdasági növekedés, 3,5 százalékos GDP-arányos hiánycél, 5,2 százalékos infláció és 73,8 százalékra mérséklődő adósságráta –, meglehetősen visszafogottan terveztek ezúttal a Pénzügyminisztérium szakemberei. Az elmúlt évekkel ellentétben nagyobb jóléti, béremelési programot ezúttal nem indít a kabinet, ehelyett a kormányzati szakpolitikai prioritások,

különösen a családtámogatási formák és adócsökkentések megtartására, valamint a folyó fizetési mérleg helyreállítására helyezi a hangsúlyt. 

Ahogy az lenni szokott, a parlamenti frakciók oldalaktól függően eltérően értékelték a büdzsét, az ellenzéki pártok az elszegényedés és a megszorítások, míg a kormánypártok a rezsi- és honvédelem költségvetésének nevezték, reflektálva arra, hogy a kormány 670 milliárd forint értékben rezsivédelmi, 842 milliárd forint összegben pedig honvédelmi alapot is felállított.

A fokozott óvatosság ugyanakkor egyáltalán nem véletlen, bár a hazai kilátásokban még nem érződik, a külső környezet az orosz–ukrán háború elhúzódásával párhuzamosan érezhetően romlott az elmúlt időszakban, miután egyre több jel utal arra, hogy a fejlett gazdaságokban 2020 után ismét recesszió köszönthet be, ami Magyarországot sem fogja érintetlenül hagyni. Varga Mihály pénzügyminiszter a soproni kihelyezett kormányülést követően – ahol információink szerint a kabinet áttekintette a gazdasági helyzetet is – beszélt először kifejezetten vészjóslóan. 

A tárcavezető mondatai több mint jelzésértékűek, úgy fogalmazott, hogy ha a növekedés leáll, és a bevételek elmaradnak, akkor jóval nehezebb esztendő vár ránk 2023-ban. A törvényjavaslat parlamenti expozéjában pedig már azt mondta, hogy a tervezési kilátások talán 2008, a legutóbbi gazdasági válság óta nem voltak olyan nehezek és bizonytalanok, mint most. A Költségvetési Tanács is a lefelé mutató kockázatokat emelte ki állásfoglalásában. A miniszter szavainál talán csak Orbán Viktor miniszterelnök volt borúlátóbb, a kormánymegbízottak eskütételén tette egyértelművé, hogy nagyon nehéz idők jönnek. Mindenesetre a VG-nek nyilatkozó 

elemzők egyelőre nem számítanak arra, hogy Magyarország recesszióba csúszik, arra viszont igen, hogy adott esetben egy-két negyedévben stagnálásba válthat a gazdaság kibocsátása. 

Az viszont szinte biztos, hogy a jövőben az állami beruházásokat alaposan át fogja tekinteni az újonnan létrehozott építésügyi és beruházási minisztérium, az élén Lázár Jánossal, amire jó oka van: a koronavírus-járvány kitörése után rengeteg új beruházásról döntött a kormány, ezek egy számottevő része azonban a mai napig nem indult el, és amellett, hogy megterhelik a büdzsét, a horribilis áremelkedések miatt kétszer meg kell gondolnia az államnak, hogy milyen projekteket finanszíroz. Ezzel együtt azt sem lehet állítani, hogy olyan nagyon megvágnák a fejlesztéseket, így is be lett tervezve közúti és vasúti fejlesztésekre 440 milliárd, egyedi magasépítési beruházásokra 215 milliárd forint, az idén egyszer már lenullázott beruházási alapban pedig el lett különítve 200 milliárd forint. Persze, ha nagyon nagy a baj, végső soron akár ezekhez is hozzányúlhat a Pénzügyminisztérium.

(Forrás: VG)

Még érdekes lehet ...


2023. március 31., Péntek

Szeszélyes április

Szeszélyes idővel indul az április, a jövő hét elejére visszatérnek az éjszakai fagyok is.


Orbán Viktor: ahogy csökken az infláció, kivezetik az ársapkákat

A kormányfő elmondta: a rezsivédelmi rendszert meg tudták védeni, az átlagfogyasztásig továbbra is védett áron tudnak az emberek energiához jutni.


2023. március 30., Csütörtök

Változatlanul változékony

Átmenetileg emelkedik a hőmérséklet, és egy időre a hajnali fagyok is búcsút intenek, de hétfőn már...


Magyar Turisztikai Ügynökség: a tavalyinál 11 százalékkal több a foglalás húsvétra a belföldi szálláshelyeken

A turisztikai térségek közül a Balaton, a Mátra és a Bükk térségét, valamint Bük-Sárvár szálláshelyeit választották a legtöbben.


2023. március 29., Szerda

Túl a mélyponton

Egyre jobban enyhül az idő, az éjszakai fagyok is egyre kisebb területen lesznek jellemzőek.


2023. március 28., Kedd

Arcunkra fagyó mosoly

Ma éjszaka még jelentősen lehűl a levegő, de a folytatásban már enyhülésre számíthatunk az időjárás változékonyságával együttesen.


2023. március 27., Hétfő

Visszanyal a fagy

Éjjel veszít erejéből a szél (átmenetileg), de teljesen nem áll le, ennek ellenére már most is több helyen számíthatunk fagyra.


Megemeli, illetve eltörli a Tesco az árstopos termékekre vonatkozó vásárlási limitet húsvét előtt

A tojás esetében az áruházlánc az ünnepi időszakban minden vásárlási korlátozást megszüntet.


2023. március 26., Vasárnap

Hidegbetörés

Ciklon mélyül ki a Kárpát-medence felett, amelynek nyomán sokfelé lesz csapadék, és viharossá fokozódik a szél.


Aláírásra vár az új KRESZ-módosítás tervezete, a kerékpárokhoz sorolhatják az elektromos rollereket

Az új szabályozás illeszkedni fog az Európai Unió nagyvárosai bevezetett mintához.


Gáz- és dízelüzemű buszokat állítanak forgalomba Zalában

A járműfiatalítási program és a MÁV-Volán-csoport szolgáltatásainak összehangolása és fejlesztése azt a célt szolgálja, hogy egyre többen válasszák a közösségi közlekedési eszközöket az utazáshoz.


2023. március 25., Szombat

Növekszik...

...a fátyolfelhőzet és a csapadékhajlam – igaz az utóbbi csak holnap késő délutántól, estétől. Hétfőn aztán nagyon szelesre fordul az idő.


2023. március 23., Csütörtök

Lejtőre kerülünk

Még egy nyári nap várható ránk pénteken, majd keddre közel 20 fokot visszaesik a hőmérséklet.


Gulyás Gergely: Magyarország nem támogat semmilyen olyan lépést, amely a háború eszkalációjához vezet

A magyar kormány továbbra is a béke mellette áll, és fegyverszállításokban hazánk továbbra sem vesz részt.


A gatyája is rámehet annak, aki bliccel

Április 1-jétől emelkednek a pótdíjak a Volánbusz járatain.


2023. március 22., Szerda

A fátyol alatt

Továbbra is meleg levegő áramlik a Kárpát-medence fölé, így már nagy területen alakulhat 20 fok felett a csúcshőmérséklet.


2023. március 21., Kedd

Folytatódik a melegedés

Melegebb és szárazabb levegő áramlik a Kárpát-medence fölét, így tovább emelkedik a hőmérséklet.


Itt az erdők napja, kezdődik a tavaszi nagytakarítás

A kampány legfontosabb üzenete, hogy semmilyen hulladéknak nincsen helye az erdőkben.

+