Hazai - 2022. június 24., Péntek
#Pénzügyminisztérium #költségvetés #Varga Mihály #gazdaság

Válságálló lehet a jövő évi büdzsé

Válságálló lehet a jövő évi büdzsé

A Pénzügyminisztérium épülete (Fotó: Facebook/Pénzügyminisztérium)

Egyáltalán nem rosszak a 2023-as költségvetés keretfeltételei, ám a világgazdaság fölött tornyosuló sötét felhők miatt ez gyorsan változhat. Vélhetően ezért is lett meglehetősen óvatos a jövő évi büdzsé.

Óvatosság és tartalékképzés jellemzi leginkább a jövő évi költségvetést, amelynek vitája javában zajlik a parlamentben. Annak ellenére, hogy a büdzsé alapját képező makrogazdasági feltételek kifejezetten kedvezők – 4,1 százalékos gazdasági növekedés, 3,5 százalékos GDP-arányos hiánycél, 5,2 százalékos infláció és 73,8 százalékra mérséklődő adósságráta –, meglehetősen visszafogottan terveztek ezúttal a Pénzügyminisztérium szakemberei. Az elmúlt évekkel ellentétben nagyobb jóléti, béremelési programot ezúttal nem indít a kabinet, ehelyett a kormányzati szakpolitikai prioritások,

különösen a családtámogatási formák és adócsökkentések megtartására, valamint a folyó fizetési mérleg helyreállítására helyezi a hangsúlyt. 

Ahogy az lenni szokott, a parlamenti frakciók oldalaktól függően eltérően értékelték a büdzsét, az ellenzéki pártok az elszegényedés és a megszorítások, míg a kormánypártok a rezsi- és honvédelem költségvetésének nevezték, reflektálva arra, hogy a kormány 670 milliárd forint értékben rezsivédelmi, 842 milliárd forint összegben pedig honvédelmi alapot is felállított.

A fokozott óvatosság ugyanakkor egyáltalán nem véletlen, bár a hazai kilátásokban még nem érződik, a külső környezet az orosz–ukrán háború elhúzódásával párhuzamosan érezhetően romlott az elmúlt időszakban, miután egyre több jel utal arra, hogy a fejlett gazdaságokban 2020 után ismét recesszió köszönthet be, ami Magyarországot sem fogja érintetlenül hagyni. Varga Mihály pénzügyminiszter a soproni kihelyezett kormányülést követően – ahol információink szerint a kabinet áttekintette a gazdasági helyzetet is – beszélt először kifejezetten vészjóslóan. 

A tárcavezető mondatai több mint jelzésértékűek, úgy fogalmazott, hogy ha a növekedés leáll, és a bevételek elmaradnak, akkor jóval nehezebb esztendő vár ránk 2023-ban. A törvényjavaslat parlamenti expozéjában pedig már azt mondta, hogy a tervezési kilátások talán 2008, a legutóbbi gazdasági válság óta nem voltak olyan nehezek és bizonytalanok, mint most. A Költségvetési Tanács is a lefelé mutató kockázatokat emelte ki állásfoglalásában. A miniszter szavainál talán csak Orbán Viktor miniszterelnök volt borúlátóbb, a kormánymegbízottak eskütételén tette egyértelművé, hogy nagyon nehéz idők jönnek. Mindenesetre a VG-nek nyilatkozó 

elemzők egyelőre nem számítanak arra, hogy Magyarország recesszióba csúszik, arra viszont igen, hogy adott esetben egy-két negyedévben stagnálásba válthat a gazdaság kibocsátása. 

Az viszont szinte biztos, hogy a jövőben az állami beruházásokat alaposan át fogja tekinteni az újonnan létrehozott építésügyi és beruházási minisztérium, az élén Lázár Jánossal, amire jó oka van: a koronavírus-járvány kitörése után rengeteg új beruházásról döntött a kormány, ezek egy számottevő része azonban a mai napig nem indult el, és amellett, hogy megterhelik a büdzsét, a horribilis áremelkedések miatt kétszer meg kell gondolnia az államnak, hogy milyen projekteket finanszíroz. Ezzel együtt azt sem lehet állítani, hogy olyan nagyon megvágnák a fejlesztéseket, így is be lett tervezve közúti és vasúti fejlesztésekre 440 milliárd, egyedi magasépítési beruházásokra 215 milliárd forint, az idén egyszer már lenullázott beruházási alapban pedig el lett különítve 200 milliárd forint. Persze, ha nagyon nagy a baj, végső soron akár ezekhez is hozzányúlhat a Pénzügyminisztérium.

(Forrás: VG)

Még érdekes lehet ...


2022. december 02., Péntek

Nemcsak finom, egészséges is!

Hazánkban túlnyomórészt a Dunántúlon termesztenek szelídgesztenyét.


2022. december 01., Csütörtök

Ha-hó

A nyugati megyékben télies idővel indul a tél, a következő egy hétben viszont inkább a késő ősz lesz a jellemző több alkalommal esővel.


Még mindig magas arányban fogyasztanak energiaitalt a fiatalok

Van, aki alkohollal együtt, van, aki nélküle, üdítőitalként fogyasztja, akár naponta több dobozzal.


2022. november 30., Szerda

Búcsúzik az ősz

Elköszön november, holnap már elkezdődik a meteorológiai tél.


Navracsics Tibor: Brüsszel elismeri, hogy a magyar helyreállítási terv a legjobbak között van

A kormány bízik abban, hogy a bizottsági döntés megnyitja az utat a kohéziós pénzekről szóló megállapodás előtt is.


KSH: Véget ért a népszámlálás

A határidőig 4,6 millió lakás- és 9,2 millió személyi kérdőív érkezett be, a becsült népesség 96 százaléka nyilatkozott az adatgyűjtésnél


Orbán Viktor: Jövőre 290 milliárddal támogatjuk Széchenyi Kártya Programot

2002 óta 600 ezer vállalkozás élt a Széchenyi Kártya kínálta kedvezményes kamatozású kölcsönök lehetőségével.


2022. november 29., Kedd

Közeleg...

..az újabb mediterrán ciklon, bár ez ezúttal nem sok vizet zavar.


2022. november 28., Hétfő

Az anticiklon lesz az erősebb

Lényeges változás egyelőre nem várható.


Országos célellenőrzés indul a tej- és takarmányágazatban

Határérték feletti aflatoxin-szennyezést mutatott ki egyes tejtermékekben a Nébih.


2022. november 27., Vasárnap

Idén is lesz elég karácsonyfa!

Megkezdődött a „karácsonyfák” kitermelése a hazai fenyőültetvényeken.


Novák Katalin: Magyarország egyénileg segíti Ukrajnát

Novák Katalin köztársasági elnök Kijevbe látogatott szombaton, Volomidir Zelenszkij ukrán elnök meghívásának eleget téve.


2022. november 26., Szombat

Késő november

Anticiklon alakítja időjárásunkat, sokfelé marad a borult, párás idő, felszakadozásra és napsütésre inkább nyugaton van esély.


2022. november 25., Péntek

Ősz vége felé járva

Nyugodt idővel ér véget az ősz.


Orbán Viktor: A visegrádi együttműködés egy harmincéves sikertörténet

Csúcstalálkozót tartottak a visegrádi országok vezetői Kassán.


2022. november 24., Csütörtök

Naposabb

Az elvonuló ciklon mögött szárazabb levegő érkezik fölénk, pénteken már több lesz a napsütés.


Tempóváltás történt az Aktív Magyarországért programban

Felmérések szerint a magyar lakosság drámaian keveset mozog, a megkérdezettek 59 százaléka mondta azt, hogy soha nem sportol.


2022. november 23., Szerda

Kevesebb eső

A hétvégén csendesebb lesz időjárásunk.


Kiterjesztik a rezsicsökkentést

A kormány kiterjeszti a rezsicsökkentést azokra az állami és önkormányzati tulajdonú bérlakásokra is, amelyekben nincsenek külön mérőórák, és nem minősülnek társasháznak.

+