Hazai - 2022. június 24., Péntek
#Pénzügyminisztérium #költségvetés #Varga Mihály #gazdaság

Válságálló lehet a jövő évi büdzsé

Válságálló lehet a jövő évi büdzsé

A Pénzügyminisztérium épülete (Fotó: Facebook/Pénzügyminisztérium)

Egyáltalán nem rosszak a 2023-as költségvetés keretfeltételei, ám a világgazdaság fölött tornyosuló sötét felhők miatt ez gyorsan változhat. Vélhetően ezért is lett meglehetősen óvatos a jövő évi büdzsé.

Óvatosság és tartalékképzés jellemzi leginkább a jövő évi költségvetést, amelynek vitája javában zajlik a parlamentben. Annak ellenére, hogy a büdzsé alapját képező makrogazdasági feltételek kifejezetten kedvezők – 4,1 százalékos gazdasági növekedés, 3,5 százalékos GDP-arányos hiánycél, 5,2 százalékos infláció és 73,8 százalékra mérséklődő adósságráta –, meglehetősen visszafogottan terveztek ezúttal a Pénzügyminisztérium szakemberei. Az elmúlt évekkel ellentétben nagyobb jóléti, béremelési programot ezúttal nem indít a kabinet, ehelyett a kormányzati szakpolitikai prioritások,

különösen a családtámogatási formák és adócsökkentések megtartására, valamint a folyó fizetési mérleg helyreállítására helyezi a hangsúlyt. 

Ahogy az lenni szokott, a parlamenti frakciók oldalaktól függően eltérően értékelték a büdzsét, az ellenzéki pártok az elszegényedés és a megszorítások, míg a kormánypártok a rezsi- és honvédelem költségvetésének nevezték, reflektálva arra, hogy a kormány 670 milliárd forint értékben rezsivédelmi, 842 milliárd forint összegben pedig honvédelmi alapot is felállított.

A fokozott óvatosság ugyanakkor egyáltalán nem véletlen, bár a hazai kilátásokban még nem érződik, a külső környezet az orosz–ukrán háború elhúzódásával párhuzamosan érezhetően romlott az elmúlt időszakban, miután egyre több jel utal arra, hogy a fejlett gazdaságokban 2020 után ismét recesszió köszönthet be, ami Magyarországot sem fogja érintetlenül hagyni. Varga Mihály pénzügyminiszter a soproni kihelyezett kormányülést követően – ahol információink szerint a kabinet áttekintette a gazdasági helyzetet is – beszélt először kifejezetten vészjóslóan. 

A tárcavezető mondatai több mint jelzésértékűek, úgy fogalmazott, hogy ha a növekedés leáll, és a bevételek elmaradnak, akkor jóval nehezebb esztendő vár ránk 2023-ban. A törvényjavaslat parlamenti expozéjában pedig már azt mondta, hogy a tervezési kilátások talán 2008, a legutóbbi gazdasági válság óta nem voltak olyan nehezek és bizonytalanok, mint most. A Költségvetési Tanács is a lefelé mutató kockázatokat emelte ki állásfoglalásában. A miniszter szavainál talán csak Orbán Viktor miniszterelnök volt borúlátóbb, a kormánymegbízottak eskütételén tette egyértelművé, hogy nagyon nehéz idők jönnek. Mindenesetre a VG-nek nyilatkozó 

elemzők egyelőre nem számítanak arra, hogy Magyarország recesszióba csúszik, arra viszont igen, hogy adott esetben egy-két negyedévben stagnálásba válthat a gazdaság kibocsátása. 

Az viszont szinte biztos, hogy a jövőben az állami beruházásokat alaposan át fogja tekinteni az újonnan létrehozott építésügyi és beruházási minisztérium, az élén Lázár Jánossal, amire jó oka van: a koronavírus-járvány kitörése után rengeteg új beruházásról döntött a kormány, ezek egy számottevő része azonban a mai napig nem indult el, és amellett, hogy megterhelik a büdzsét, a horribilis áremelkedések miatt kétszer meg kell gondolnia az államnak, hogy milyen projekteket finanszíroz. Ezzel együtt azt sem lehet állítani, hogy olyan nagyon megvágnák a fejlesztéseket, így is be lett tervezve közúti és vasúti fejlesztésekre 440 milliárd, egyedi magasépítési beruházásokra 215 milliárd forint, az idén egyszer már lenullázott beruházási alapban pedig el lett különítve 200 milliárd forint. Persze, ha nagyon nagy a baj, végső soron akár ezekhez is hozzányúlhat a Pénzügyminisztérium.

(Forrás: VG)

Még érdekes lehet ...


2023. szeptember 20., Szerda

Konferencia a kerékpározás számszerűsíthető, pozitív hatásairól

A kerékpáros közlekedés fejlesztése világszerte és hazánkban is egyre nagyobb figyelmet kap, hiszen korunk számos kihívására kínál élhető és fenntartható alternatívát.


2023. szeptember 07., Csütörtök

Haditorna verseny

Indul az Országos Haditorna Verseny - szeptembertől startolnak a vármegyei fordulók.


2023. szeptember 04., Hétfő

Legalább egy hét

Nyugodt, napos idő: ezzel lehetne jellemezni az időjárást a következő egy hétben, közben a szél is egyre kevésbé fog fújni.


A tavalyihoz hasonló forgalom várható a Balatonnál szeptemberben

A foglalások több mint felét a legnépszerűbb négy településen, Hévízen, Siófokon, Balatonfüreden és Zalakaroson regisztrálták, döntően belföldi vendégektől.


2023. augusztus 28., Hétfő

Hullámzó hidegfront

Hullámzó hidegfront éri el hétfő délután, este hazánkat, amely lassan mozog kelet felé, és csak a hét közepén hagyja el térségünket.


2023. augusztus 25., Péntek

A legmagasabb, harmadfokú hőségriasztás lépett érvénybe

A kánikulában a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szüksége a szervezetnek, ezért a hatóságok azt kéri a lakosságtól, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, lehetőség szerint vizet.


2023. augusztus 24., Csütörtök

Gulyás Gergely: Már október-novemberben egyszámjegyű lehet az infláció

A Miniszterelnökséget vezető kitért arra is, hogy továbbra is az inflációt meghaladó béremelést akarnak biztosítani, és még az idei évben is jó esély van a reálbér-emelkedésre.


2023. augusztus 23., Szerda

Még mindig nyár

Még mindig tombol a nyár, a kánikulát enyhítő hidegfront jelen kilátások alapján csak jövő hét elején érkezik.


2023. augusztus 21., Hétfő

Nyárvégi kánikula

Kedden is napos idő várható általában kevés gomollyal.


2023. augusztus 18., Péntek

Örvény és mocsár

Lényeges változás nem lesz időjárásunkban, az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett továbbra is elszórtan kell záporokra, zivatarokra számítani.


2023. július 27., Csütörtök

Emelkedő vendégszám, növekvő árbevétel

Rengetegen választották a Balatont és Zalakarost, derül ki a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató statisztikájából.

#Nagykanizsa

72 milliót költöttek el a semmire

72 milliót költöttek el a semmire

2023. szeptember 20. - Kanizsa

Óvodai rekonstrukciók

Óvodai rekonstrukciók

2023. szeptember 18. - Kanizsa

Százezrekért kaptak diszkrét kezelést

Százezrekért kaptak diszkrét kezelést

2023. szeptember 15. - Kék hírek

Kisfakoson is kezdődhet az aszfaltozás

Kisfakoson is kezdődhet az aszfaltozás

2023. szeptember 15. - Kanizsa

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

2023. szeptember 15. - Érdekes

Ettél dödöllét?!

Ettél dödöllét?!

2023. szeptember 14. - Kanizsa

+