Hazai - 2022. augusztus 10., Szerda
#Barátság II. Kőolajvezeték #kőolaj #Mol

Felfüggesztett Barátság: több hétre elegendőek a Mol olajtartalékai

Felfüggesztett Barátság: több hétre elegendőek a Mol olajtartalékai

(Fotó: MTI/Komka Péter)

Napok óta nem jön orosz kőolaj a Barátság vezeték déli ágán Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába. A Mol közölte: több hétre elegendő tartaléka van, és folyamatosan dolgozik a megoldáson. Az Origo azt írta, Ukrajna miatt állt le a szállítás, ugyanis az oroszoknak tranzitdíjat kellene fizetni, de az uniós szankciók miatt nem tudják átutalni. Az ukránok pedig megakadályozták, hogy más módon eljuttassák nekik a pénzt, vagyis ezzel blokkolták az olajvezeték működését. A Mol felajánlotta, hogy rendezi díjfizetést, de az ajánlatra még nem kaptak választ az ukránoktól – számolt be róla az M1 Híradó.

Ukrajna felől naponta 250 ezer hordó orosz olaj érkezett a Barátság II. Kőolajvezetéken át. Egészen a múlt csütörtökig, amikor is leállt szállítás a csőrendszeren. Így jelenleg sem hazánkba, sem Csehországba, és Szlovákiába se, érkezik orosz kőolaj. A Mol által vásárolt olaj csaknem 70 százalékát teszi ki az Oroszországból érkező energiahordozó.

Az ukránok miatt leállt a Barátság kőolajvezeték” című cikkében az Origo azt írta, hogy egy szakaszon az oroszoknak kellene tranzitdíjat fizetni, de ezt az uniós szankciók miatt nem tudták átutalni. Az ukránok pedig megakadályozták, hogy más módon eljuttassák a nekik járó összeget, – ahogy fogalmaztak – nem fogadják el a véres pénzt. Az ukránok célja nyilvánvalóan a Barátság Kőolajvezeték leállítása – olvasható a hírportálon.

A Transznyefty orosz szállítócég tájékoztatása szerint az ukránok, mivel nem kapták meg a tranzitdíjat, leállították az olaj szivattyúzását Magyarország felé.

Az oroszok Brüsszelhez fordultak segítségért, hogy kifizethessék az ukránoknak járó pénzt.

Bár a Mol-nak több hétre elegendő tartaléka van, folyamatosan dolgozik a megoldáson, és egyeztetést kezdeményezett a díjkötelezettség átvállalásáról is – idézi az Origo a magyar olajipari vállalat közleményét.

Májusban az orosz olajembargó elfogadása előtt már megfenyegette Magyarországot az ukrán energiaügyi miniszter egyik tanácsadója.

Olena Zerkal akkor azt mondta, hogy Ukrajnának van egy erős ütőkártyája: a Barátság kőolajvezeték. „Akár valami történhet is ezzel a vezetékkel, de végső soron az ukrán kormány, és az elnök dönt politikai kérdésekben, és abban, hogy olyan nyelvezetet használjunk, amit Orbán Viktor is megért” – fogalmazott Olena Zerkal.

Politikai okai vannak, annak, hogy nem érkezik olaj a Barátság Kőolajvezetéken – erről beszélt Hortay Olivér, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. energia- és klímapolitikai üzletágvezető vezetője az M1-en.

„Az ilyen típusú nemzetközi konfliktusokat az energiacharta egyezmény szabályozza, ami egyértelműen kimondja, hogy függetlenül az elszámolási, fizetési konfliktusoktól az ellátást mindig biztosítani kell. Az, hogy mégis leálltak a szállítások az azt mutatja, hogy itt egy geopolitikai természetű problémáról, motivációkról van szó, amik túlmutatnak a jogi ügyeken, problémákon” – fogalmazott.

Nem először fordul elő, hogy Ukrajna miatt nem érkezik energiahordozó Magyarországra.

2009 január elsején negyedére csökkent, később pedig teljesen le is állt Ukrajna felől a gázszállítás, mert Kijev és Moszkva elszámolási vitába keveredett. Az akkori mintegy kéthetes krízis következménye lett, hogy az európai országok elkezdték az Ukrajnát elkerülő  gázszállítási útvonalak kiépítését. Magyarország ezért is kapcsolódott rá a Török Áramlat nevű vezetékre, amin azóta is megbízhatóan érkezik Magyarországra az orosz gáz.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2022. szeptember 28., Szerda

Fűteni nem alkalmas a termálvíz, de a Zalakarosi Fürdő nem zár be

A rezsiárak emelkedését nem terheli a vendégekre a Zalakarosi Fürdő, ahol változatlan jegyárak mellett a megszokott őszi-téli szolgáltatásokkal várják a fürdőzőket.


2022. szeptember 27., Kedd

Szusszanásnyi szünet

Szerdán lélegzetvételnyi szünet szakítja félbe a frontok átvonulását, majd szerda estétől, már érkezik is a következő front.


Kiterjedhet a fiatalok szja-mentessége a gyermeket vállaló 25–30 éves nőkre is

A 2023-as költségvetés decemberi véglegesítésekor kibővülhet a fiatalok személyijövedelemadó-mentessége a gyermeket vállaló 25–30 év közötti nőkkel – jelentette be a miniszterelnök az Országgyűlésben, az azonnali kérdések órájában.


2022. szeptember 26., Hétfő

Az esernyőt ne felejtsük

Alig hagyja el térségünket a hullámzó frontrendszer, holnap újabb hidegfront érkezik, és újra több helyen valószínű csapadék.


Orbán Viktor: Ha megszüntetnék a szankciókat, az árak rögtön a felére esnének vissza, és az infláció is legalább megfeleződne

A miniszterelnök szerint Európa országai ma az olajért, a földgázért és a villamos energiáért szankciós felárat fizetnek.


2022. szeptember 25., Vasárnap

Hullámzó

Hullámzó front alakítja időjárásunkat és csapadékra is több hullámban számíthatunk.


2022. szeptember 24., Szombat

Változékonyra fordul

Holnap, illetve a jövő hét első napjaiban is a felhők lesznek túlsúlyban, emellett pedig több helyen, több hullámban várható csapadék is.


Magyar boltba magyar fügét!

Egyre nagyobb biztonsággal termeszthető a füge Magyarországon is.


2022. szeptember 23., Péntek

Viszlát napsugarak!

Felhős, csapadékos időre számíthatunk.


Folytatódik a Magyar falu program

Jelentős forrásokkal tovább folytatódik a Magyar falu program a korábban kijelölt irányelvek szerint – adta közre a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. 


MVM: már igényelhetik a kedvezményes többlet-földgázmennyiséget a többgenerációs családi házban élők

Nem jár visszamenőlegesen a kedvezményes többletmennyiség, azt az MVM Next a hatósági bizonyítvány benyújtását követő hónap elsejétől alkalmazza, időarányosan.


2022. szeptember 22., Csütörtök

Csendesebbre fordul az idő

Szombatig anticiklon alakítja időjárásunkat, majd vasárnaptól nedvesebb léghullámok érik el a Kárpát-medencét.


Kocsis Máté: nemzeti konzultáció indulhat a szankciókról

Európában a magyarok lesznek az elsők, akik elmondhatják a véleményüket a szankciókról.


Listeriával szennyezett lehet egy kockázott bacon

A Nébih közlése szerint a forgalmazó már visszahívta a terméket.


2022. szeptember 21., Szerda

Gomolyos, záporos

Péntekig érdemi változás még nem várható, majd szombattól néhány fokkal melegebb, vasárnaptól pedig nedvesebb léghullámok érkeznek fölénk.


Alapjogokért Központ: A baloldali sajtó hazudik az Európai Bizottság vasárnapi döntéséről

Az ellenzéki média azzal riogat, hogy a Magyarországnak járó források közel kétharmada veszélyben van.


2022. szeptember 20., Kedd

Hol süt, hol elbújik

Szerdán is alapvetően felhőátvonulásokra számíthatunk, záporok, zivatarok nagyobb eséllyel és nagyobb számban a Dunától keletre alakulhatnak ki.


Elindult a hatósági áras tűzifaprogram

Volt olyan erdészet, ahol már nyitáskor hosszú sorokban álltak a vásárlók.


2022. szeptember 19., Hétfő

Rohangáló gomolyok

Az éjszakák egyre hidegebb lesznek, péntek hajnalban felcsillan az első őszi fagy esélye.


Navracsics: Az Európai Bizottság döntésével megnyílik az út a forrásokról szóló tárgyalások gyors lezárása előtt

A miniszter közölte, a testület üdvözli a Magyar Kormány vállalásait, és innentől kezdve hazánk ezek végrehajtására fog koncentrálni.

+