Hazai - 2022. augusztus 16., Kedd
#kata #adózás #cégalapítás

A cégalapítás is megoldás lehet a katásoknak

A cégalapítás is megoldás lehet a katásoknak

(Illusztráció: Pixabay)

A VG által megkérdezett adószakértő megerősítette: az eddig a katát választóknak a legkevesebb fájdalommal az átalányadózás járna, de nagyobb ügyfélkör esetén a cégalapítást is megfontolhatják.

Azoknak is pluszadminisztrációt okoz a törvénymódosítás, akik megfelelnek a radikálisan átalakított kata új, szigorú szabályainak, hiszen augusztus 1-jétől kezdődően szeptember 25-ig nekik is nyilatkozniuk kell, tehát az adónemben maradás nem automatikus – hívta fel a figyelmet a VG megkeresésére Gyányi Tamás, a WTS Klient adótanácsadási üzletágának vezetője. A szakember megerősítette, a katából kiszorulóknak a legközelebbi és legegyszerűbb választás az átalányadózás lehet, ám el tudja képzelni, hogy sokan 40 órás munkaviszonyban helyezkednek el, vagy nagyobb ügyfélkörrel, több vállalkozás felé számlázva akár a cégalapítást is megfontolják. Szerinte fontos, hogy ebben a szituációban minden érintett alaposan fontolja meg, melyik adónem és út lehet a legkedvezőbb számára, és figyeljen a határidőkre, jogszabályokra.

Az eddig katázóknak a legkevesebb fájdalommal a választható átalányadózás járna: ugyan magasabb az adótétele, de még mindig alacsonyabb, mint a hagyományos munkaviszonyé

– mutatott rá Gyányi Tamás. Hozzátette, egy fordítónál vagy angoltanárnál aligha vetődik fel nagyobb költség, tehát az átalányadózás kézenfekvő lehet, ám azokban a szakmákban, ahol igen, az egyéni vállalkozóra vonatkozó személyi jövedelemadózás a megfelelő megoldás.

Az adószakértő kiemelte, különbség a két típus között, hogy az átalányadózásnál nincs szükség feltétlenül könyvelőre, a jövedelemadózás viszont komplexebb, mint a kata.

Bár a folyamat tanulható, van annyira összetett, hogy indokolt lehet a közös munka a könyvelővel, mert szigorú szabályok vonatkoznak arra, hogy például mely költségszámlák számolhatók el, különböző adóbevallásokat szükséges beadni időről időre, és az adóelőleg-fizetési határidőkre oda kell figyelni.

Arra a felvetésünkre, hogy anno a katát részben amolyan adóedukációs céllal alkották meg, hogy azokat is bevonják a közteherviselésbe, akik addig nem vettek részt benne, Gyányi Tamás azt felelte, összességében már másképp gondolkoznak a gazdaság szereplői, mint 2013-ban, és számos intézkedés történt annak érdekében, hogy megnehezítsék a feketegazdaság felé sodródást. Példaként említette az online pénztárgépet, és szintén befolyásoló tényezőnek gondolja, hogy egyre nagyobb a bankkártyás fizetések aránya. 

A kata átalakítása után a kiesettek átkerülnek valamelyik másik adónem alá, ami magasabb összadóztatást, azaz nagyobb költségvetési bevételt eredményezhet, ám bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a korábbi katás bevételt nem vallják be, a pluszadminisztráció és az adóteher miatt átcsatornázódnak a feketegazdaságba

– mondta a szakember. Megjegyezte, az átalányadózás lehetősége mellett is felvetődhet a vállalati oldalról az az elvárás, hogy nem kívánnak magánszeméllyel üzleti kapcsolatban állni, akár a munkaviszonnyá történő átminősítés kockázata miatt is, ez pedig többeket a cégalapítás felé terelhet, ami adminisztrációban és adóteherben is egészen más kávéház.

Korábban adószakmai körökből származó sajtóhírek szerint felvetődött az ételkiszállító cégeknél egy megoldás, amellyel tovább katázhattak volna a futárok. Az állítólagos kiskapuval a futárok kizárólag az ennivalót megrendelő magánszemélyekkel álltak volna szerződéses kapcsolatban, a kiszállító céggel magával nem. Ez az ötlet végül nem valósult meg, a nagy vállalatok egymás után jelentették be, hogy nem folytathatják a futárok katásként. Ezzel kapcsolatban Gyányi Tamás azt mondta, a konkrét döntések metódusát nem ismeri, ám rámutatott,

elképesztő adminisztrációval járna, ha a futárnak minden helyszínen külön-külön kellene nyugtát adnia, ráadásul az előre utalás és a számlakiállítás sem lett volna reálisan megvalósítható.

(Forrás: VG)

Még érdekes lehet ...


2023. szeptember 20., Szerda

Konferencia a kerékpározás számszerűsíthető, pozitív hatásairól

A kerékpáros közlekedés fejlesztése világszerte és hazánkban is egyre nagyobb figyelmet kap, hiszen korunk számos kihívására kínál élhető és fenntartható alternatívát.


2023. szeptember 07., Csütörtök

Haditorna verseny

Indul az Országos Haditorna Verseny - szeptembertől startolnak a vármegyei fordulók.


2023. szeptember 04., Hétfő

Legalább egy hét

Nyugodt, napos idő: ezzel lehetne jellemezni az időjárást a következő egy hétben, közben a szél is egyre kevésbé fog fújni.


A tavalyihoz hasonló forgalom várható a Balatonnál szeptemberben

A foglalások több mint felét a legnépszerűbb négy településen, Hévízen, Siófokon, Balatonfüreden és Zalakaroson regisztrálták, döntően belföldi vendégektől.


2023. augusztus 28., Hétfő

Hullámzó hidegfront

Hullámzó hidegfront éri el hétfő délután, este hazánkat, amely lassan mozog kelet felé, és csak a hét közepén hagyja el térségünket.


2023. augusztus 25., Péntek

A legmagasabb, harmadfokú hőségriasztás lépett érvénybe

A kánikulában a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szüksége a szervezetnek, ezért a hatóságok azt kéri a lakosságtól, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, lehetőség szerint vizet.


2023. augusztus 24., Csütörtök

Gulyás Gergely: Már október-novemberben egyszámjegyű lehet az infláció

A Miniszterelnökséget vezető kitért arra is, hogy továbbra is az inflációt meghaladó béremelést akarnak biztosítani, és még az idei évben is jó esély van a reálbér-emelkedésre.


2023. augusztus 23., Szerda

Még mindig nyár

Még mindig tombol a nyár, a kánikulát enyhítő hidegfront jelen kilátások alapján csak jövő hét elején érkezik.


2023. augusztus 21., Hétfő

Nyárvégi kánikula

Kedden is napos idő várható általában kevés gomollyal.


2023. augusztus 18., Péntek

Örvény és mocsár

Lényeges változás nem lesz időjárásunkban, az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett továbbra is elszórtan kell záporokra, zivatarokra számítani.


2023. július 27., Csütörtök

Emelkedő vendégszám, növekvő árbevétel

Rengetegen választották a Balatont és Zalakarost, derül ki a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató statisztikájából.

#Nagykanizsa

72 milliót költöttek el a semmire

72 milliót költöttek el a semmire

2023. szeptember 20. - Kanizsa

Óvodai rekonstrukciók

Óvodai rekonstrukciók

2023. szeptember 18. - Kanizsa

Százezrekért kaptak diszkrét kezelést

Százezrekért kaptak diszkrét kezelést

2023. szeptember 15. - Kék hírek

Kisfakoson is kezdődhet az aszfaltozás

Kisfakoson is kezdődhet az aszfaltozás

2023. szeptember 15. - Kanizsa

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

2023. szeptember 15. - Érdekes

Ettél dödöllét?!

Ettél dödöllét?!

2023. szeptember 14. - Kanizsa

+