Hazai - 2022. augusztus 16., Kedd
#kata #adózás #cégalapítás

A cégalapítás is megoldás lehet a katásoknak

A cégalapítás is megoldás lehet a katásoknak

(Illusztráció: Pixabay)

A VG által megkérdezett adószakértő megerősítette: az eddig a katát választóknak a legkevesebb fájdalommal az átalányadózás járna, de nagyobb ügyfélkör esetén a cégalapítást is megfontolhatják.

Azoknak is pluszadminisztrációt okoz a törvénymódosítás, akik megfelelnek a radikálisan átalakított kata új, szigorú szabályainak, hiszen augusztus 1-jétől kezdődően szeptember 25-ig nekik is nyilatkozniuk kell, tehát az adónemben maradás nem automatikus – hívta fel a figyelmet a VG megkeresésére Gyányi Tamás, a WTS Klient adótanácsadási üzletágának vezetője. A szakember megerősítette, a katából kiszorulóknak a legközelebbi és legegyszerűbb választás az átalányadózás lehet, ám el tudja képzelni, hogy sokan 40 órás munkaviszonyban helyezkednek el, vagy nagyobb ügyfélkörrel, több vállalkozás felé számlázva akár a cégalapítást is megfontolják. Szerinte fontos, hogy ebben a szituációban minden érintett alaposan fontolja meg, melyik adónem és út lehet a legkedvezőbb számára, és figyeljen a határidőkre, jogszabályokra.

Az eddig katázóknak a legkevesebb fájdalommal a választható átalányadózás járna: ugyan magasabb az adótétele, de még mindig alacsonyabb, mint a hagyományos munkaviszonyé

– mutatott rá Gyányi Tamás. Hozzátette, egy fordítónál vagy angoltanárnál aligha vetődik fel nagyobb költség, tehát az átalányadózás kézenfekvő lehet, ám azokban a szakmákban, ahol igen, az egyéni vállalkozóra vonatkozó személyi jövedelemadózás a megfelelő megoldás.

Az adószakértő kiemelte, különbség a két típus között, hogy az átalányadózásnál nincs szükség feltétlenül könyvelőre, a jövedelemadózás viszont komplexebb, mint a kata.

Bár a folyamat tanulható, van annyira összetett, hogy indokolt lehet a közös munka a könyvelővel, mert szigorú szabályok vonatkoznak arra, hogy például mely költségszámlák számolhatók el, különböző adóbevallásokat szükséges beadni időről időre, és az adóelőleg-fizetési határidőkre oda kell figyelni.

Arra a felvetésünkre, hogy anno a katát részben amolyan adóedukációs céllal alkották meg, hogy azokat is bevonják a közteherviselésbe, akik addig nem vettek részt benne, Gyányi Tamás azt felelte, összességében már másképp gondolkoznak a gazdaság szereplői, mint 2013-ban, és számos intézkedés történt annak érdekében, hogy megnehezítsék a feketegazdaság felé sodródást. Példaként említette az online pénztárgépet, és szintén befolyásoló tényezőnek gondolja, hogy egyre nagyobb a bankkártyás fizetések aránya. 

A kata átalakítása után a kiesettek átkerülnek valamelyik másik adónem alá, ami magasabb összadóztatást, azaz nagyobb költségvetési bevételt eredményezhet, ám bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a korábbi katás bevételt nem vallják be, a pluszadminisztráció és az adóteher miatt átcsatornázódnak a feketegazdaságba

– mondta a szakember. Megjegyezte, az átalányadózás lehetősége mellett is felvetődhet a vállalati oldalról az az elvárás, hogy nem kívánnak magánszeméllyel üzleti kapcsolatban állni, akár a munkaviszonnyá történő átminősítés kockázata miatt is, ez pedig többeket a cégalapítás felé terelhet, ami adminisztrációban és adóteherben is egészen más kávéház.

Korábban adószakmai körökből származó sajtóhírek szerint felvetődött az ételkiszállító cégeknél egy megoldás, amellyel tovább katázhattak volna a futárok. Az állítólagos kiskapuval a futárok kizárólag az ennivalót megrendelő magánszemélyekkel álltak volna szerződéses kapcsolatban, a kiszállító céggel magával nem. Ez az ötlet végül nem valósult meg, a nagy vállalatok egymás után jelentették be, hogy nem folytathatják a futárok katásként. Ezzel kapcsolatban Gyányi Tamás azt mondta, a konkrét döntések metódusát nem ismeri, ám rámutatott,

elképesztő adminisztrációval járna, ha a futárnak minden helyszínen külön-külön kellene nyugtát adnia, ráadásul az előre utalás és a számlakiállítás sem lett volna reálisan megvalósítható.

(Forrás: VG)

Még érdekes lehet ...


2022. szeptember 28., Szerda

Fűteni nem alkalmas a termálvíz, de a Zalakarosi Fürdő nem zár be

A rezsiárak emelkedését nem terheli a vendégekre a Zalakarosi Fürdő, ahol változatlan jegyárak mellett a megszokott őszi-téli szolgáltatásokkal várják a fürdőzőket.


2022. szeptember 27., Kedd

Szusszanásnyi szünet

Szerdán lélegzetvételnyi szünet szakítja félbe a frontok átvonulását, majd szerda estétől, már érkezik is a következő front.


Kiterjedhet a fiatalok szja-mentessége a gyermeket vállaló 25–30 éves nőkre is

A 2023-as költségvetés decemberi véglegesítésekor kibővülhet a fiatalok személyijövedelemadó-mentessége a gyermeket vállaló 25–30 év közötti nőkkel – jelentette be a miniszterelnök az Országgyűlésben, az azonnali kérdések órájában.


2022. szeptember 26., Hétfő

Az esernyőt ne felejtsük

Alig hagyja el térségünket a hullámzó frontrendszer, holnap újabb hidegfront érkezik, és újra több helyen valószínű csapadék.


Orbán Viktor: Ha megszüntetnék a szankciókat, az árak rögtön a felére esnének vissza, és az infláció is legalább megfeleződne

A miniszterelnök szerint Európa országai ma az olajért, a földgázért és a villamos energiáért szankciós felárat fizetnek.


2022. szeptember 25., Vasárnap

Hullámzó

Hullámzó front alakítja időjárásunkat és csapadékra is több hullámban számíthatunk.


2022. szeptember 24., Szombat

Változékonyra fordul

Holnap, illetve a jövő hét első napjaiban is a felhők lesznek túlsúlyban, emellett pedig több helyen, több hullámban várható csapadék is.


Magyar boltba magyar fügét!

Egyre nagyobb biztonsággal termeszthető a füge Magyarországon is.


2022. szeptember 23., Péntek

Viszlát napsugarak!

Felhős, csapadékos időre számíthatunk.


Folytatódik a Magyar falu program

Jelentős forrásokkal tovább folytatódik a Magyar falu program a korábban kijelölt irányelvek szerint – adta közre a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. 


MVM: már igényelhetik a kedvezményes többlet-földgázmennyiséget a többgenerációs családi házban élők

Nem jár visszamenőlegesen a kedvezményes többletmennyiség, azt az MVM Next a hatósági bizonyítvány benyújtását követő hónap elsejétől alkalmazza, időarányosan.


2022. szeptember 22., Csütörtök

Csendesebbre fordul az idő

Szombatig anticiklon alakítja időjárásunkat, majd vasárnaptól nedvesebb léghullámok érik el a Kárpát-medencét.


Kocsis Máté: nemzeti konzultáció indulhat a szankciókról

Európában a magyarok lesznek az elsők, akik elmondhatják a véleményüket a szankciókról.


Listeriával szennyezett lehet egy kockázott bacon

A Nébih közlése szerint a forgalmazó már visszahívta a terméket.


2022. szeptember 21., Szerda

Gomolyos, záporos

Péntekig érdemi változás még nem várható, majd szombattól néhány fokkal melegebb, vasárnaptól pedig nedvesebb léghullámok érkeznek fölénk.


Alapjogokért Központ: A baloldali sajtó hazudik az Európai Bizottság vasárnapi döntéséről

Az ellenzéki média azzal riogat, hogy a Magyarországnak járó források közel kétharmada veszélyben van.


2022. szeptember 20., Kedd

Hol süt, hol elbújik

Szerdán is alapvetően felhőátvonulásokra számíthatunk, záporok, zivatarok nagyobb eséllyel és nagyobb számban a Dunától keletre alakulhatnak ki.


Elindult a hatósági áras tűzifaprogram

Volt olyan erdészet, ahol már nyitáskor hosszú sorokban álltak a vásárlók.


2022. szeptember 19., Hétfő

Rohangáló gomolyok

Az éjszakák egyre hidegebb lesznek, péntek hajnalban felcsillan az első őszi fagy esélye.


Navracsics: Az Európai Bizottság döntésével megnyílik az út a forrásokról szóló tárgyalások gyors lezárása előtt

A miniszter közölte, a testület üdvözli a Magyar Kormány vállalásait, és innentől kezdve hazánk ezek végrehajtására fog koncentrálni.

+