Hazai - 2022. augusztus 25., Csütörtök
#hatósági ár #árstop #fogyasztóvédelem #Lidl

Döcög a hatósági árra vonatkozó szabályok betartása

Döcög a hatósági árra vonatkozó szabályok betartása

(Fotó: Pexels)

Bő fél éve vezetett be az alapvető élelmiszereknél hatósági árat a kormány. A fogyasztóvédelmi ellenőrzések azt mutatják, hogy a vonatkozó szabályok betartása nem mindig gördülékeny a boltok részéről. A Lidl esetében például rendszeresen visszatérő probléma, hogy visszafogja a hatósági áras termékekből a kínálatát.

Eddig legalább négy esetben követett el a Lidl Magyarország Bt. jogsértést a hatósági áras termékek értékesítése kapcsán – ez derül ki a jogerős fogyasztóvédelmi határozatok átvizsgálásából. Ezekért a hatóságok összesen kis híján 4 millió forintra bírságolták a kiskereskedelmi láncot.

A Lidl nem azon bukott meg, hogy drágábban adta volna a jelen állás szerint október 1-jéig hatósági áras termékeit – ahogy arra az Aldi esetében volt példa –, hanem mert az egyes hatósági áras termékekből kisebb készletet tartott az adott boltjában, mint amennyit kötelező lett volna. 

Barcson nem árult lisztet a Lidl

A Somogy Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Osztálya március 16-án tartott helyszíni ellenőrzést Barcson az egyes alapvető élelmiszerek hatósági árának témavizsgálatában. Ennek során bukott ki, hogy 

a Lidl itteni áruháza bizonyítottan nem rendelkezett a BL 55 búzafinomliszt hatósági áras termékkel.

A hatóság emiatt egymillió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki. A törvény egyértelműen fogalmaz: az árak megállapítását rögzítő 1990. évi LXXXVII. törvény veszélyhelyzet ideje alatt történő eltérő alkalmazásáról szóló kormányrendelet szerint a kereskedő köteles a 2021. október 15. napján forgalmazott, az idén februártól hatósági áras termékek további forgalmazására és ezekből naponta legalább a hét adott napjára vonatkozó, 2021. évi átlagos napi mennyiséggel rendelkeznie.

A fogyasztóvédelem nem volt elnéző, a jogszabály alapján 50 ezer forintos büntetéssel is beérhette volna. Helyette egymilliót állapított meg, igaz, lehetőségében állt 3 milliót is kiszabni.

Siófokon is megfeledkezett a lisztről a Lidl

Ugyancsak a Somogy Megyei Kormányhivatal szúrta ki hatósági ellenőrzés során április 12-én (kedden), hogy a Lidl Magyarország siófoki üzlete nem rendelkezett a kínálatában hatósági áras BL 55 búzafinomliszttel. Nem egyszeri alkalomról volt szó, ugyanez a bolt egy nappal korábban se árult ilyet, április 10-én (vasárnap) pedig mindössze négy darab búzafinomliszt-termék volt a polcain. Mindez azért is volt szembeötlő, mert a vállalkozás által megküldött adatok szerint

az érintett termék 2021. évi átlagos napi mennyisége vasárnap 291, hétfőn 385, az ellenőrzés napján, kedden pedig 300 kilogramm volt.

A jogszabály alapján ugyanennyi mennyiséget kellett volna tartania a Lidlnek az idén is. A mulasztásra a fogyasztóvédelmi főosztály válasza ugyancsak egy egymillió forintos bírság volt.

Székesfehérváron semmi sem stimmelt a Lidl polcain

A legnagyobb fogás a Fejér Megyei Kormányhivatalé, amely február 3-án folytatott le a székesfehérvári Lidl boltjában hatósági ellenőrzést, és gyakorlatilag semmit nem talált rendben a hatósági áras termékek körében. 

A vállalkozás az eljárás során nem igazolta, hogy az ellenőrzés napján a hét adott napjára vonatkozó, 2021. évi átlagos napi mennyiséget árusította a hatósági áras termékekből. A jogsértés hatféle termékkört érintett, tehát 

- a kristálycukrot, 
- a búzafinomlisztet, 
- a finomított napraforgó-étolajat, 
- a házi sertéscombot, 
- a csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvéget, 
- valamint a 2,8 százalékos zsírtartalmú tehéntejet is.

A hatóság 1,8 millió forintra büntette a céget.

A Lidl azzal érvelt, hogy a mennyiség számításánál az országos átlagértéket úgy kalkulálták ki, hogy egyedileg minden boltjukra lebontva számolták ki a 2021. évi adatok alapján. Így szerintük összességében teljesül a jogszabály által a kiskereskedőre előírt átlag szerinti mennyiség biztosítása, és minden boltban garantáltan rendelkezésre fog állni a szükséges mennyiség, amihez az adott bolt vásárlóközönsége hozzászokott.

Mi értelme lenne Siófokon annyi húst kitenni a pultba most, mint egy forgalmas budapesti boltban

– tették fel a kérdést a hatóságnak. Csakhogy a hatóság rámutatott: a vállalkozás a hatósági áras termékek közül naponta legalább a hét adott napjára vonatkozó 2021. évi átlagos napi mennyiség árusítására köteles azért, hogy a hatósági ár bevezetését követően is a megszokott kínálatban álljanak a fogyasztók rendelkezésére az érintett termékek. Vagyis az adott napra vonatkozó átlagot szükséges a polcokra kihelyezni, nem pedig egyedileg kalkulálva.

A csirkemellel is meggyűlt a baja a Lidlnek

A Fejér Megyei Kormányhivatal egy másik Lidl üzletet is felkeresett Székesfehérváron. Március 21-én „az egyes alapvető élelmiszerek hatósági árának ellenőrzése” témavizsgálat keretében azt vette észre, a vállalkozás nem tett eleget a jogszabály előírásának, és az ellenőrzés napján 

csirkemellből nem árusított legalább akkora mennyiséget,

mint amekkora a hét adott napjára vonatkozó 2021. évi átlagos napi forgalmazott mennyiség volt. 

A Lidl szerint a hétfői napi átlagos mennyiség bőven rendelkezésre állt. A fogyasztóvédelmi osztály ezt nem fogadta el, és 150 ezer forintos büntetést számlázott ki a kiskereskedelmi láncnak.

(Forrás: VG)

Még érdekes lehet ...


2022. szeptember 24., Szombat

Változékonyra fordul

Holnap, illetve a jövő hét első napjaiban is a felhők lesznek túlsúlyban, emellett pedig több helyen, több hullámban várható csapadék is.


Magyar boltba magyar fügét!

Egyre nagyobb biztonsággal termeszthető a füge Magyarországon is.


2022. szeptember 23., Péntek

Viszlát napsugarak!

Felhős, csapadékos időre számíthatunk.


Folytatódik a Magyar falu program

Jelentős forrásokkal tovább folytatódik a Magyar falu program a korábban kijelölt irányelvek szerint – adta közre a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. 


MVM: már igényelhetik a kedvezményes többlet-földgázmennyiséget a többgenerációs családi házban élők

Nem jár visszamenőlegesen a kedvezményes többletmennyiség, azt az MVM Next a hatósági bizonyítvány benyújtását követő hónap elsejétől alkalmazza, időarányosan.


2022. szeptember 22., Csütörtök

Csendesebbre fordul az idő

Szombatig anticiklon alakítja időjárásunkat, majd vasárnaptól nedvesebb léghullámok érik el a Kárpát-medencét.


Kocsis Máté: nemzeti konzultáció indulhat a szankciókról

Európában a magyarok lesznek az elsők, akik elmondhatják a véleményüket a szankciókról.


Listeriával szennyezett lehet egy kockázott bacon

A Nébih közlése szerint a forgalmazó már visszahívta a terméket.


2022. szeptember 21., Szerda

Gomolyos, záporos

Péntekig érdemi változás még nem várható, majd szombattól néhány fokkal melegebb, vasárnaptól pedig nedvesebb léghullámok érkeznek fölénk.


Alapjogokért Központ: A baloldali sajtó hazudik az Európai Bizottság vasárnapi döntéséről

Az ellenzéki média azzal riogat, hogy a Magyarországnak járó források közel kétharmada veszélyben van.


2022. szeptember 20., Kedd

Hol süt, hol elbújik

Szerdán is alapvetően felhőátvonulásokra számíthatunk, záporok, zivatarok nagyobb eséllyel és nagyobb számban a Dunától keletre alakulhatnak ki.


Elindult a hatósági áras tűzifaprogram

Volt olyan erdészet, ahol már nyitáskor hosszú sorokban álltak a vásárlók.


2022. szeptember 19., Hétfő

Rohangáló gomolyok

Az éjszakák egyre hidegebb lesznek, péntek hajnalban felcsillan az első őszi fagy esélye.


Navracsics: Az Európai Bizottság döntésével megnyílik az út a forrásokról szóló tárgyalások gyors lezárása előtt

A miniszter közölte, a testület üdvözli a Magyar Kormány vállalásait, és innentől kezdve hazánk ezek végrehajtására fog koncentrálni.


2022. szeptember 18., Vasárnap

Szeles és csapadékos

Holnap a maihoz hasonló idő várható, annyi különbséggel, hogy holnap már több helyen lehet zápor, zivatar.


Szabolcs-Szatmár-Beregben terem a legtöbb sütőtök az országban

A sütőtökfogyasztás mennyisége évről évre lassan, de biztosan növekszik, és az őszi-téli hónapokra koncentrálódik.


2022. szeptember 17., Szombat

Eső, szél, zápor

Folytatódik a mozgalmas időjárás.


Marad a benzin- és élelmiszerárstop

Mutatjuk a legfrisebb kormánydöntéseket.


2022. szeptember 16., Péntek

Hűvös, szeles

A jövő héten a sokévi átlag alatt alakulnak a hőmérsékleti értékek.


Szijjártó Péter reagált Európai Parlament döntésére

„A magyar emberek demokratikus alkotmányos joga dönteni az ország jövőjéről, ezt a magyar emberek világosan megtették, ennek a minősítgetését pedig visszautasítjuk”– szögezte le a miniszter.


2022. szeptember 15., Csütörtök

Kopogtat a keményebb ősz

Az elkövetkező napokban már valódi őszi időjárásban lesz részünk, ugyanis egyre csökkennek a csúcsértékek, valamint a csapadék is egyre több helyen lesz majd jellemző.


A kormány nyitott a turizmus segítésére

Kormányzati segítséget kérnek a szakmai szövetségek a turisztikai szektor vállalkozásai számára, amelyeket sok esetben megoldhatatlan helyzet elé állított az egész Európát, így hazánkat is sújtó energiapiaci válság.


Vízügy: Súlyos volt az idei aszály, de nem rendkívüli

Az elmúlt évszázadokban viszonylag rendszeresen előfordultak aszályos időszakok, a 11. és a 19. század között eltelt nyolcszáz évben mintegy harminc rendkívül súlyos aszályt jegyeztek fel.

+