Hazai - 2022. augusztus 30., Kedd
#pedagógus #béremelés

Kiderült, mennyit kereshetnek a pedagógusok a béremelés után

Kiderült, mennyit kereshetnek a pedagógusok a béremelés után

(Illusztráció: Monkey Business Images)

A hét végén tartották a Tranzit fesztivált, ahol Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a pedagógusok béremeléséről, amiből kiderült, hogy mekkora fizetésre számíthatnak a tanárok az ütemezett bérfejlesztés végén.

Lassan hagyományosnak mondható politikai szezonnyitó zajlott a hét végén a tihanyi Tranzit fesztiválon, ahol kormánypárti és ellenzéki politikusok vitatkoztak az ország előtt álló kihívásokról. Az eseményen jelen volt Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is, aki egyebek mellett beszélt a pedagógusok régóta várt béremeléséről, amelyet korábban ő is a jelenlegi kormányzati ciklus egyik legfontosabb feladatának nevezett. Most pedig kiderült, hogyan képzeli el a kormány nagyságrendileg a tanárok fizetésének rendezését: a tervek szerint az ütemezett bérfejlesztés végére, 2027-re a diplomások átlagbérének 80 százalékára emelkedne a pedagógusok átlagkeresete,

ami egészen pontosan 800 ezer forintos bruttó bért jelentene a diplomások egymillió forintos fizetése mellett.

Mivel átlagról van szó, és a részleteket továbbra sem tudjuk pontosan, jó eséllyel egy kezdő pedagógus fizetése ennél biztosan alacsonyabb lesz, míg egy mesterpedagógus vagy egy kutatótanár nagyobb összegre számíthat. Ettől azért ma még igen messze vagyunk, mind arányaiban, mind összegszerűen. A Központi Statisztikai Hivatal legutolsó adata szerint szerint az első fél évben a teljes oktatási ágazatban 451 ezer forint volt a bruttó átlagbér, tehát a 800 ezer forintos átlaghoz kvázi meg kellene duplázni a fizetéseket néhány év leforgása alatt. Ugyanakkor mindez egyáltalán nem tűnik kivitelezhetetlennek, ha azt vesszük, hogy az egészségügyben ezt már sikerült teljesíteni: az ágazatban 2018-ban még mindössze bruttó 332 ezer forint volt az átlagkereset, ami az orvosbérek 2021-ben indult rendezésének köszönhetően 2022-re 666 ezer forintra emelkedett. Ráadásul még koránt sincs vége a bérfejlesztésnek, jövőre jön az újabb, egyben utolsó lépcső.

Gulyás Gergely arra is emlékeztetett, hogy a nagy ágazatok közül elsőként a pedagógusok fizetését rendezte a kormány, ám azóta akkora bérrobbanás zajlott, hogy a többi szakmával szemben jókora hátrányba kerültek a tanárok. A mostani bérrendezés ezt annyiban korrigálná, hogy inflációkövetővé tennék 2029-ig, ami biztosítaná, hogy hasonló helyzet ne forduljon elő ismét.

Viszont mindez csak akkor fog összejönni, ha sikerül megállapodni az unióval.

A magyar kormány az Európai Bizottságnak benyújtott Emberierőforrás-fejlesztési operatív program Pluszból (EFOP Plusz) fedezné a teljes béremelési programot, a pedagóguséletpálya-modellre, ezen belül keresetek fejlesztésére összesen 978,7 millió eurót, vagyis mintegy négyszázmilliárd forintot szánna. A kabinet többek között arra hivatkozott, hogy a pedagógusok átlagbére 2020-ban a diplomásátlagbér 63,6 százaléka volt, míg az európai uniós tagállamokban ez az arány 80-90 százalék.

(Forrás: VG)

Még érdekes lehet ...


2022. szeptember 28., Szerda

Fűteni nem alkalmas a termálvíz, de a Zalakarosi Fürdő nem zár be

A rezsiárak emelkedését nem terheli a vendégekre a Zalakarosi Fürdő, ahol változatlan jegyárak mellett a megszokott őszi-téli szolgáltatásokkal várják a fürdőzőket.


2022. szeptember 27., Kedd

Szusszanásnyi szünet

Szerdán lélegzetvételnyi szünet szakítja félbe a frontok átvonulását, majd szerda estétől, már érkezik is a következő front.


Kiterjedhet a fiatalok szja-mentessége a gyermeket vállaló 25–30 éves nőkre is

A 2023-as költségvetés decemberi véglegesítésekor kibővülhet a fiatalok személyijövedelemadó-mentessége a gyermeket vállaló 25–30 év közötti nőkkel – jelentette be a miniszterelnök az Országgyűlésben, az azonnali kérdések órájában.


2022. szeptember 26., Hétfő

Az esernyőt ne felejtsük

Alig hagyja el térségünket a hullámzó frontrendszer, holnap újabb hidegfront érkezik, és újra több helyen valószínű csapadék.


Orbán Viktor: Ha megszüntetnék a szankciókat, az árak rögtön a felére esnének vissza, és az infláció is legalább megfeleződne

A miniszterelnök szerint Európa országai ma az olajért, a földgázért és a villamos energiáért szankciós felárat fizetnek.


2022. szeptember 25., Vasárnap

Hullámzó

Hullámzó front alakítja időjárásunkat és csapadékra is több hullámban számíthatunk.


2022. szeptember 24., Szombat

Változékonyra fordul

Holnap, illetve a jövő hét első napjaiban is a felhők lesznek túlsúlyban, emellett pedig több helyen, több hullámban várható csapadék is.


Magyar boltba magyar fügét!

Egyre nagyobb biztonsággal termeszthető a füge Magyarországon is.


2022. szeptember 23., Péntek

Viszlát napsugarak!

Felhős, csapadékos időre számíthatunk.


Folytatódik a Magyar falu program

Jelentős forrásokkal tovább folytatódik a Magyar falu program a korábban kijelölt irányelvek szerint – adta közre a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. 


MVM: már igényelhetik a kedvezményes többlet-földgázmennyiséget a többgenerációs családi házban élők

Nem jár visszamenőlegesen a kedvezményes többletmennyiség, azt az MVM Next a hatósági bizonyítvány benyújtását követő hónap elsejétől alkalmazza, időarányosan.


2022. szeptember 22., Csütörtök

Csendesebbre fordul az idő

Szombatig anticiklon alakítja időjárásunkat, majd vasárnaptól nedvesebb léghullámok érik el a Kárpát-medencét.


Kocsis Máté: nemzeti konzultáció indulhat a szankciókról

Európában a magyarok lesznek az elsők, akik elmondhatják a véleményüket a szankciókról.


Listeriával szennyezett lehet egy kockázott bacon

A Nébih közlése szerint a forgalmazó már visszahívta a terméket.


2022. szeptember 21., Szerda

Gomolyos, záporos

Péntekig érdemi változás még nem várható, majd szombattól néhány fokkal melegebb, vasárnaptól pedig nedvesebb léghullámok érkeznek fölénk.


Alapjogokért Központ: A baloldali sajtó hazudik az Európai Bizottság vasárnapi döntéséről

Az ellenzéki média azzal riogat, hogy a Magyarországnak járó források közel kétharmada veszélyben van.


2022. szeptember 20., Kedd

Hol süt, hol elbújik

Szerdán is alapvetően felhőátvonulásokra számíthatunk, záporok, zivatarok nagyobb eséllyel és nagyobb számban a Dunától keletre alakulhatnak ki.


Elindult a hatósági áras tűzifaprogram

Volt olyan erdészet, ahol már nyitáskor hosszú sorokban álltak a vásárlók.


2022. szeptember 19., Hétfő

Rohangáló gomolyok

Az éjszakák egyre hidegebb lesznek, péntek hajnalban felcsillan az első őszi fagy esélye.


Navracsics: Az Európai Bizottság döntésével megnyílik az út a forrásokról szóló tárgyalások gyors lezárása előtt

A miniszter közölte, a testület üdvözli a Magyar Kormány vállalásait, és innentől kezdve hazánk ezek végrehajtására fog koncentrálni.

+