Hazai - 2022. szeptember 08., Csütörtök
#Kormányinfó #válság

Kormányinfó: Ezek a legfrissebb kormánydöntések

Kormányinfó: Ezek a legfrissebb kormánydöntések

(Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: A kormány szerdai ülésén a jelenlegi gazdasági és energetikai helyzetet értékelte.

Az egész kontinensen nagy kérdéseket okoz az energiaellátás, az árak az egekbe szöktek és jól láthatóan a szankciók nem működnek. Az energiaválság legfőbb oka a földgáz hiánya és ára. Magyarországot ez kevésbé érinti, de több európai országban is hatalmas problémákat okoz.

A kormány tegnapi ülésén arról döntött, hogy a kórházak és a bentlakásos intézmények kivételével 25 százalékos gázcsökkentést írnak elő az állami szerveknek és állami tulajdonú cégeknek.

A minisztériumokra vár a feladat, hogy ennek megoldásait kidolgozzák.

A lakosság tekintetében a legnagyobb támogatási rendszer Magyarországon van. Ez azt jelenti, ha ma piaci áron kellene gázt vásárolni, az az átlagfogyasztásig 180 ezer forintba kerülne, ezzel szemben mintegy 25 ezer forintba kerül, tehát körülbelül 150 ezres támogatást ad a kormány havi szinten a családok megsegítésére.

Ennek ellenére is arra kérnek mindenkit, hogy a gázzal ésszerűen bánjanak, emiatt tűzifa- és barnaszénprogramot hirdet a kormány. A jövő héttől már nem csak a tüzépen lehet majd fát venni, hanem az erdőgazdaságoknál közvetlenül is. Erre hatósági árat vezet be a kormány.

Az átvételi helyek kijelölésére is hamarosan sor kerül, és mindenki számára minimum 10 köbméter fát fognak biztosítani a fűtési szezon kezdetéig.

A barnaszén esetében állami elővásárlási jog van. 50 ezer tonnáról akár 280 ezer tonnára emelhető a kitermelés, az ehhez szükséges lépéseket a kormány meg fogja tenni.

Az energiaintenzív kis- és középvállakozások megsegítésére külön programot dolgoz ki a kormány a munkahelyek megvédése érdekében.

A távhő kapcsán a miniszter leszögezte: az árak a lakossági fogyasztók számára nem fognak változni, a kormány pedig arra indít programot, hogy minden lakásnak saját mérőórája legyen. Az ehhez szükséges összeget az ipari szereplők fizetik, maga a program pedig legalább 4-5 évig fog tartani.

A brüsszeli tárgyalások kapcsán Gulyás Gergely elmondta: Először a kondicionalitási eljárást szeretnék lezárni, ez közös érdek, Magyarország pedig minden kérdésben megállapodott a bizottsággal.

A miniszter arra kérte a magyar baloldali EP-képviselőket, hogy fejezzék be azt a munkájukat, amivel késleltetik a pénzek folyósítását.

A kormány döntött egy új állampapír-stratégiáról is, ami azt jelenti, hogy egyes állampapírok hozamát megemelik és újakat is bocsátanak ki.

Az új állampapír induló kamata mintegy 11 százalék, ami a legnagyobb hozamot jelenti a piacon és már szeptemberben meg fog jelenni.

Újságírói kérdésére, miszerint mindenki részére legalább 10 köbméter tűzifát biztosít a kormány, Gulyás Gergely részletezte az erdőgazdaságoknál történő tűzifabeszerzés feltételeit.

A miniszter elmondta: az erdőgazdaságoknak a tűzifa-akció jövő csütörtöktől indul, és a fűtési szezon végéig biztosan kitart. Az Agrárminisztériummal és az erdőgazdaságokkal történt egyeztetés után a kormány arra jutott, hogy van bőven felhalmozott fa az erdőgazdaságoknál, ezért tűzifahiány nem lesz. A rönkfa pedig lényegesen olcsóbb, mint ha valaki egy tűzéptelepen vásárolna tűzifát.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: azért vezet be hatósági árat a kormány, hogy a várhatóan megnövekvő igények miatt „ne fusson fel túlságosan” a tűzifa ára.

A kormányzati- és közintézményeknél bevezetendő 25 százalékos gázfelhasználás-csökkentés gyakorlati megvalósítására vonatkozó kérdésre a miniszter kifejtette: a Miniszterelnökségnél nem támogatják a home office munkavégzést, hiszen minden munkatársra szükség van. A közintézményekben, állami intézményekben – a kórházak és gondozási intézmények kivételével – mindenhol a 18 Celsius-fokos állandó hőmérséklet fenntartását javasolják.

Mindenhol megpróbálnak úgy visszavenni a felhasznált gáz mennyiségéből, hogy ezt a 18 Celsius-fokos hőmérsékletet tudják biztosítani – emelte ki ki miniszter.

Gulyás Gergely az önkormányzatok megemelkedett gázszámláival kapcsolatban kifejtette, hogy, tárgyalnak az önkormányzatokkal. Az első feladat, hogy a telpülések saját maguk is próbáljanak gazdálkodni, a cél, hogy az óvodák, iskolák működjenek. Szüksége esetén a kormány segíti a településeket.

Nem nagyon lesz olyan uniós tagállam sem, aki segíteni tudna majd Ukrajnának 

Gulyás Gergelyt újságírói kérdésre válaszolva Ukrajna gazdasági helyzetről is beszélt a Kormányinfón. Ezzel kapcsolatban a miniszter elmondta, hogy nem látszik, hogy Ukrajna hogy fog lábra állni. Azonban a baj, hogy a szankciók által okozott iszonyatos károk miatt nem nagyon lesz olyan uniós tagállam sem, aki segíteni tudna majd.

Ukrajna támogatásához havi 9 milliárd eurora lenne szükség – jegyezte meg a miniszter.

A miniszter a magyar baloldali Európai Parlamenti képviselőkről elmondta, hogy miközben egy iszonyatos infláció van Európában, a magyar baloldali európai parlamenti képviselők minden megtesznek, hogy Magyarország ne jusson uniós forrásokhoz – hívta fel a figyelmet a miniszter. Baloldali kampánypénzek – ha valaki külföldről kap pénzt, akkor az elkerülhetetlen, hogy külföldi érdekeket is képviseljen

Gulyás Gergely a baloldali kampánypénzekre vonatkozó kérdésre elmondta, hogy súlyos törvénysértést jelent, ha valóban külföldről kapott kampánypénzeket a baloldal, ezt ki kell vizsgálni, hiszen ha valaki külföldről kap pénzt, akkor az elkerülhetetlen, hogy külföldi érdekeket is képviseljen.

A miniszter úgy vélekedett, nyilvánvaló provokáció, hogy a Mi Hazánk Horthy-szobrot avatott a parlamentben, de felhívta a figyelmet az egykori kormányzó személyének ellentmondásos megítélésére. Gulyás Gergely azt mondta, ezzel kapcsolatban Antall József, a rendszerváltás utáni első miniszterelnök megszólalásait érdemes elolvasni.

A V4-ről azt mondta, bár annak mindegyik részt vevő ország haszonélvezője, az együttműködés motorja a lengyel-magyar-tengely.

Ha az ukrán helyzetben való egyet nem értést el tudják fogadni a felek, akkor előrelépést tudnak elérni – fejtette ki.

A műtrágya hiánnyal kapcsolatban elmondta: teljes európai műtrágya ipar válságban van.

A műtrágya előállításának költségeiből körülbelül 70 százalékot tesz ki a földgáz ára. Ezért mindaddig, amíg az unió hozzáállása nem változik a szankciókat illetően, addig olcsóbb műtrágya nem lesz. Hozzátette: érdemes alternatív megoldásokhoz fordulni a műtrágya kiváltására, ilyen például a szerves trágya.

Cél az, hogy a családtámogatás minden programját fenntartsák

December 31-én lejár az otthonfelújítási támogatás, ennek meghosszabbításáról még nem döntött a kormány. A cél az, hogy a családtámogatás minden programját fenntartsák, hogy ezt milyen formában teszik, az egyelőre még nem látható, hiszen a jövőévi gazdasági helyzet nem megjósolható.

Gulyás Gergely ismertette: hazánk jól áll a földgáztározók tekintetében. A tárolók töltöttségi szintje 65,4 százalék. Ha a lakossági felhasználást tekintjük, akkor 175 téli napra elegendő. Az ipari és a lakossági fogyasztással számolva pedig 81 téli napot jelent.

A globális minimumadóról Gulyás Gergely elmondta, hogy nélkülünk az Európai Unió nem tudja elfogadni, hiszen azt csak egyhangúlag lehet elfogadni.

A tanévkezdésről Gulyás Gergely elmondta, hogy a pedagógusoknak 10 százalékos fizetésemelés lesz. Ezzel kapcsolatban a kormány tárgyal az Európai Unióval, hogy ennél egy jóval magasabb fizetésemelést kapjanak a pedagógusok.

Körülbelül 200 000 köbméter gázt lehet megspórolni

Az Origo kérdésére, miszerint készült-e kalkuláció arra vonatkozóan, hogy mekkora mértékű lehet a gázfelhasználás-csökkentés az új intézkedések hatására, Gulyás Gergely elmondta, hogy körülbelül 200 000 köbméter gázt lehet így megspórolni. A kormány azon van, hogy ezekben az intézményekben minél hamarabb használjanak alternatív fűtési módokat is.

Két héten belül minden egyes minisztériumnak el kell készíteni a fogyasztáscsökkentési terveket.

Az alapelv, illetve a kormány elvárása az, hogy a 2021-es fogyasztás 75 százalékát lehet felhasználni a következő fűtési szezonban a kormányzati intézményeknél. A baloldali városvezetés által Budapesten végrehajtott drasztikus parkolási díjemelést a miniszter így kommentálta:

„A főváros előidézett egy közlekedési káoszt, amit most drasztikus áremeléssel próbál megoldani.”

A mátrai erőművet is újraindítja a kormány

Erről a tegnapi kormányülésen is tárgyaltak. Egy olyan zöldberuházás indult el, ami szükséges, Gulyás Gergely kifejtette: ha a helyreállítási alap pénzeit megkapjuk, akkor további fejlesztésekre is sor kerülhet az erőműben. Egyszerre kell az erőművet fenntartani és olyan beruházásokat végrehajtani, ami környezetbarátabbá teszi az erőművet.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely egyértelműsítette, hogy a hatósági árazást egyelőre az állami fakitermelőkre fogják kiterjeszteni. Erre azért van szükség, hogy ne szálljon el a tűzifa ára.

A kormány célja egy állami cementgyár építése

A közmédia kérdésére, miszerint cementhiány lépett fel az építőiparban, a miniszter elmondta: a kormány célja egy állami cementgyár építése. Jelenleg a helyszíneket vizsgálják. Megjegyezte, hogy a cementgyártás leállásával egy egész iparág kerülne nehéz helyzetbe.

A miniszter nehéz télre számít.

„Magyarország annyival van kedvezőbb helyzetben a többi európai országnál, hogy nem az a kérdés, hogy lesz-e elegendő áram és gáz, hanem az, hogy mennyibe fog kerülni. Németországban ez a kérdés úgy vetődik fel, hogy lesz-e egyáltalán áram és gáz”
– fogalmazott a miniszter. Az európai gazdasági helyzetet ugyanis a szankciók határozzák meg – tette hozzá.

Újságírói felvetésre reagálva miszerint egyes önkormányzatok nem jutnak energiahordozókhoz, mert az általuk kiírt beszerzési pályázatokra már ajánlatot sem kapnak, Gulyás Gergely elmondta: a kormány a Magyar Villamos Műveket (MVM) tudja utasítani ebben az ügyben.

Leszögezte, a kormány fel is fog lépni annak érdekében, hogy az MVM adjon ajánlatot, és az üzletileg indokolt garanciánál kevesebbet kérjen. A kormányülésen volt szó róla, hogy egy olyan üzleti modellt kell kialakítani, amiben akár állami garanciavállalással, akár a garancia mértékének csökkentésével meg tudják könnyíteni az önkormányzatok és a gazdasági szereplők dolgát.

Felére esne vissza az infláció, ha Brüsszel felfüggesztené a szankciókat 

Az inflációval kapcsolatban Gulyás Gergely hangsúlyozta, a kormány megoldási javaslata a problémára az, hogy a szankciókat felfüggessze az Európai Unió. Mint mondta, ha ez már holnap megtörténne, az infláció a felére esne vissza.

Gulyás Gergely álhírnek nevezte, hogy 250 ezer magyar útlevél fog készülni Törökországban. A tárcavezető a külügyminisztérium közleményét megismételve elmondta, Süli János lemondása után a paksi bővítés ügyét a cég vezetője fogja irányítani. Reálisnak tűnik, hogy az érdemi munkák jövő ősszel fognak megkezdődni – tette hozzá.

A miniszter újságírói kérdésre elmondta, hogy a végrehajtásokat általános rend szerint fogják felfüggeszteni a téli hónapokra.

Gulyás Gergely ismertette, hogy a többgenerációs családi házak esetében lassítja a tárasházzá átalakulást, hogy a műszaki felmérést el kell végezni, de a kormány dolgozik a folyamat gyorsításán. Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely ismertette, hogy futnak jelenleg is háztartási gépcserére, és energetikai programok. A lakossági gázfelhasználás csökkentése érdekében a split klímák beszerzése az ajánlott, amelynek támogatásával a kormány is foglalkozni fog.

Ha valaki nem idegen érdeket akar szolgálni Magyarországon, akkor az nem külföldi pénzekből kampányol

Gulyás Gergelyt Márki-Zay Péterről is kérdezték. A miniszter szerint, ha bebizonyosodik, hogy Márki-Zay Péter külföldi pénzekből kampányolt, akkor annak elsősorban súlyos jogi következményei lesznek. Ha valaki nem idegen érdeket akar szolgálni Magyarországon, akkor az nem külföldi pénzekből kampányol – fogalmazott a miniszter.

A miniszter kifejtette, hogy egyelőre nincs partnerünk az Unióban, aki kiállna a szankciók eltörlése mellett. Tehát a probléma nemcsak az, hogy Európa megszenvedi az elhibázott szankciós politikát, hanem hogy eközben akit szankcionálni akartunk gazdaggá is tettünk – mondta Gulyás.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2024. április 17., Szerda

Hamarosan indul a strandszezon Zalakaroson

Alig több mint két hét múlva, május 3-án, pénteken részlegesen megnyitja kültéri strandját a Zalakarosi Fürdő.


2024. április 16., Kedd

Hetedik védekezési szezonját kezdte meg a jégkármérséklő rendszer

Számítások szerint a rendszerre fordított 1 forint mintegy 33 forint éves termelési értéket óv meg.


2024. április 15., Hétfő

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Visszaesik a hőmérséklet a héten.


2024. április 10., Szerda

Álláskeresők vállalkozóvá válását elősegítő munkaerőpiaci program indul Zalában

A vállalkozóvá válást elősegítő programra 2024. május 3-ig lehet jelentkezni.


2024. április 09., Kedd

Már lehet jelentkezni a nyári balatoni Erzsébet-táborokba

A vakációs turnusokba iskolák pályázhatnak 1-7. évfolyamos tanulókkal április 24-én 14.00 óráig, az etaborplusz.hu weboldalon.


2024. április 04., Csütörtök

Választási tudnivalók

A névjegyzéki adatok alapján mintegy 228 ezer ember voksolhat a vármegyében 2024. június 9-én.


2024. április 02., Kedd

Hétfőn indult a tavi viharjelzési szezon

A Balatonon összesen 55 viharjelzőlámpa van, ennek köszönhetően egy adott pontról legalább hármat is lehet látni.


Már elérhető az egynapos autópálya-matrica

Motorra kedvezményes áron lehet majd megvenni az új típusú jogosultságot.


2024. március 30., Szombat

Óraátállítás március 31-én

A nyári időszámítás hivatalos kezdete a gyakorlatban azt is jelenti, hogy egy órával kevesebbet alhatunk, mivel előrefelé állítjuk az órát. 


Elindult a hajózási szezon a Balatonon

Történelmi léptékű fejlesztést végeztek a szezon nyitására a BAHART-nál.


2024. március 24., Vasárnap

Fenntartható környezetszépítés és a közösségépítés

Május 1-ig nevezhetnek a helyi közösségek a Virágos Magyarország versenyre.


2024. március 20., Szerda

Budapest és a fürdővárosok vonzották a legtöbb vendéget az ünnepi hosszú hétvégén

Az NTAK adatai alapján több mint 300 ezer éjszakát töltöttek magyarországi szálláshelyeken a vendégek.


Zalában is elindultak a gyermekotthonok hatósági vizsgálatai

Az intézmények felében március 19-ig már megtörtént a helyszíni ellenőrzés.

+