Hazai - 2022. szeptember 26., Hétfő
#Parlament #őszi ülésszak #Orbán Viktor

Orbán Viktor: Ha megszüntetnék a szankciókat, az árak rögtön a felére esnének vissza, és az infláció is legalább megfeleződne

Orbán Viktor: Ha megszüntetnék a szankciókat, az árak rögtön a felére esnének vissza, és az infláció is legalább megfeleződne

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt szólalt fel az Országgyűlés őszi ülésszakának nyitónapján (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Az orosz–ukrán háború elhúzódására számít Orbán Viktor miniszterelnök, aki hétfőn a Parlamentben úgy értékelt: a világgazdaságot összeesés, az európai gazdaságot pedig megroppanás fenyegeti. A miniszterelnök hozzátette, hogy Európa országai ma az olajért, a földgázért és a villamos energiáért szankciós felárat fizetnek, miközben Amerikában a gázár és a villamos energia ára töredéke az európai áraknak. Orbán Viktor ismertette: a magyar kormány Európában elsőként megkérdezi az embereket a szankciókról.

Orbán Viktor beszámolt azokról a döntésekről, amelyek a tavaszi és őszi ülésszak között születtek. Európát az elmúlt hónapokban súlyos, sokkszerű változások érték az energiaárak drasztikus növekedése miatt. 

„A világgazdaságot visszaesés, az európai gazdaságot pedig megroppanás fenyegeti”

– mondta a kormányfő.

Ami a közelünkben zajlik, mindannyiunkra hatással van. A szomszédunkban zajló háborúnak lassan az egész világ elszenvedőjévé válik. Az orosz–ukrán háború egy lokális háború lenne, de a nyugati gazdasági szankciók globális gazdasági háborúvá változtatták.

Az első kérdés, hogy meddig tart ez a háború. Tavasszal sokan hitték, hogy egy néhány hetes háborúról lesz szó, ma azonban mindenki számára világos, hogy elhúzódó háborúra kell számítanunk.

Az Egyesült Államok és Európa fegyverrel és pénzzel segíti Ukrajnát, Oroszország tartalékai pedig végtelenek mind emberben, mind fegyverben. Arra kell tehát számítanunk, hogy ez a háború nemcsak az idei évben fog tartani, de még jövőre is.

202209261817_Download.jfif (1500×1000)(Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Magyarország álláspontja eltér a többségi nyugati állásponttól.

„A Nyugat ma a háború pártján áll, Magyarország pedig a béke oldalán áll”

– jelentette ki, hozzátéve, hogy Magyarország azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat követel.

Ebben a globális gazdasági háborúban minden országnak megvannak a saját érdekei. Nekünk a biztonság, a gazdasági és a nemzeti szuverenitás védelme a legfontosabb, ezért hoztunk létre honvédelmi alapot. Költenünk kell a biztonságunkra, a határaink védelmére, a honvédelemre és a nemzetbiztonságra.

Dezinformációs háború is zajlik, ettől meg kell védeni az országot. A háború aggasztja az embereket, de elsősorban a gazdasági helyzet az, ami érinti a családokat. Negyven éve nem látott infláció száguld a fejlett országokban. Az eurózóna országainak egy részében már a 20 százalékot is meghaladta.

Közép-Európa országait mindez az átlagot meghaladó mértékben érinti. Mindenhol nő a költségvetési hiány és az államadósság mértéke. Az áremelkedés nálunk is évtizedek óta nem látott mértéket ért el. Nem ez az első eset.

Az Antall-kormány idején 35 százalékos inflációval, a Horn-kormány idején 28 százalék fölötti inflációval jött a gazdasági válság.

2008-ban világszerte és hazánkban is pénzügyi válság okozott fejfájás. Azt a bankrendszer, a devizahitelezés és az eladósodás idézte elő. Akkor nálunk egy „cselekvőképességét vesztett, széteső kormány volt hatalmon”. Két évvel ezelőtt is átéltünk egy gazdasági visszaesést a járvány miatt.

Most a gazdasági bajok oka az orosz-ukrán háborúra adott válasz, vagyis a háborús szankciók és az azok miatt sokszorosára emelkedő energiaárak. Ezek növekedése mindenhol növeli az inflációt.

Az energiaárak drasztikus növekedését a szankciók okozták, amiért a politika, a brüsszeli szankciós politika okozta.

Április előtt az volt az európai álláspont, hogy a szankcióknak észszerűnek kell lenniük, azaz nem szabad olyan szektorokat érinteni, mint az energia. Szankciót mindig olyan gazdasági ágazatokra érdemes kivetni, amiben erősebbek vagyunk, mint akit szankcionálni akarunk. Energiaügyekben Európa törpe, míg Oroszország óriás.

202209261819_Download_-2-.jfif (1500×844)(Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

„Most látok először olyat, hogy a törpe vet ki szankciót egy óriásra”

– fogalmazott.

Áprilisban még joggal gondoltuk azt, hogy tervezhetően alakul a gazdasági helyzet a háború ellenére is, azonban a nyáron Brüsszelben elfogadták az olajat érintő szankciókat, ráadásul napirendre vették a földgáz szankcionálását is. A földgáz ára emiatt megsokszorozódott. Mivel Európában a gáz és áram árát összekötötték, ezért a villamos energia drágult.

Európa országai ma az olajért, a földgázért és a villanyért szankciós felárat fizetnek.

„Ha megszüntetnék a szankciókat, az árak rögtön a felére esnének vissza és az infláció is legalább megfeleződne”

– jelentette ki Orbán Viktor. A szankciók megszüntetése esetén az európai gazdaság újra erőre kaphatna és elkerülhetné a fenyegető recessziót.

A brüsszeli bürokraták nem ezt ígérték, hanem azt, hogy Oroszországnak jobban fognak fájni a szankciók. Erre azt kell látnunk, hogy az oroszok profitja nagyobb, míg az európaiak szenvednek.

„A szankciók következtében az európai emberek szegényebbek lettek, Oroszország pedig nem esett térdre. Ez a fegyver visszafelé sült el, a szankciókkal Európa lábon lőtte saját magát”

– fogalmazott.

A brüsszeli bürokraták azt is ígérték, hogy a szankciók elhozzák a háború végét, ez azonban látszik, hogy nem sikerült. Egész Európa választ vár Brüsszeltől, hogy meddig akarjuk ezt csinálni. Európa ebbe a helyzetbe belegebed, egyre több a dühös ember és a brüsszeli bürokratáknak meg kell érteni, hogy nem lehetek nemzetgazdaságokkal és emberek millióinak megélhetésével hazardírozni.

Nem csoda tehát, ha a feldühödött és magukat becsapva érző emberek sorra váltják le a szankciókat váltó kormányokat.

„Dicsőség Olaszországnak! Avanati ragazzi!” – utalt az olaszországi választási eredményekre, ahol a jobboldal győzött.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2022. november 25., Péntek

Ősz vége felé járva

Nyugodt idővel ér véget az ősz.


Orbán Viktor: A visegrádi együttműködés egy harmincéves sikertörténet

Csúcstalálkozót tartottak a visegrádi országok vezetői Kassán.


2022. november 24., Csütörtök

Naposabb

Az elvonuló ciklon mögött szárazabb levegő érkezik fölénk, pénteken már több lesz a napsütés.


Tempóváltás történt az Aktív Magyarországért programban

Felmérések szerint a magyar lakosság drámaian keveset mozog, a megkérdezettek 59 százaléka mondta azt, hogy soha nem sportol.


2022. november 23., Szerda

Kevesebb eső

A hétvégén csendesebb lesz időjárásunk.


Kiterjesztik a rezsicsökkentést

A kormány kiterjeszti a rezsicsökkentést azokra az állami és önkormányzati tulajdonú bérlakásokra is, amelyekben nincsenek külön mérőórák, és nem minősülnek társasháznak.


2022. november 22., Kedd

Egy ideig mediciklon nélkül

Éjszaka és holnap napközben még a Denise névre keresztelt mediterrán ciklon határozza meg időjárásunk, ennek megfelelően borongós, csapadékos időre készülhetnünk.


Kőolajat talált a Mol Vecsés határában

A szükséges tesztek elvégzése után bebizonyosodott, hogy eddig ismeretlen kőolajmezőt sikerült felfedezni


2022. november 21., Hétfő

Még egy

Rövid időn belül megérkezik a Kárpát-medence térségébe a negyedik mediterrán ciklon is.


Akadálymentesen tölthető ki a nemzeti konzultáció

Magyarország kormányának fontos, hogy mindenki elmondhassa véleményét.


2022. november 20., Vasárnap

Mediterrán ciklon nélküli nap

Hétfőn elkerülnek minket a mediterrán ciklonok, de kedden már érkezik is a következő, amely várhatóan zárja a sort.


Az OTP Bank nevével visszaélő kérdőíves csalás terjed a közösségi médiában

A pénzjutalmat ígérő hirdetések olyan honlapra visznek tovább, ahol az elkövetők internetbanki belépőadatokat, levélfiók-címeket és telefonszámokat próbálnak megszerezni.


2022. november 19., Szombat

Újabb ciklon

Tőlünk délre halad el a következő mediterrán ciklon. Délen többfelé, északon elvétve okoz majd csapadékot.


Kiosztották a Virágos Magyarország elismeréseket

Zalakaros az 1000 főnél népesebb kisvárosok első helyezettje.


Magas a részvétel a brüsszeli szankciókról szóló nemzeti konzultáción

A szankciókról szóló nemzeti konzultáció kérdőíveit névre szóló borítékokban november 25-ig mind a nyolcmillió címzetthez eljuttatja a posta.


2022. november 18., Péntek

Kérem a következőt!?

Mediterrán ciklon vonul át felettünk, amely mögött hideg levegő szivárog fölénk.


Országos élelmiszergyűjtő akció indul a rászorulók segítésére

A rászorulóknak a konzervek, a risz, a keksz, a csokoládé, a bébiétel, a tészta, a tartós tej, az édességek jelentik a legnagyobb segítséget, valamint bármilyen hűtést nem igénylő élelmiszer.


Orbán Viktor: A cél az, hogy kimaradjunk a recessziós tendenciából

A legfontosabb nemzetstratégiai céljainkat se adjuk fel: nemzetegyesítés, családok támogatása – fogalmazott a kormányfő.


2022. november 17., Csütörtök

Ciklonparádé kezdődik

Holnap újabb mediterrán ciklon érkezik, hatására többfelé várható eső.


Felkészült a karácsonyi küldemények áradatára a Magyar Posta

Egyebek mellett a csomagautomaták számát is folyamatosan növeli a vállalat.


Lisztériával szennyezett lehet egy brie sajt

A francia gyártó már visszahívta a forgalomból a terméket.


2022. november 16., Szerda

Beindul a ciklongyár

Bár holnap nyugodtabb időre számíthatunk, ez csak átmeneti lesz, ugyanis pénteken már jön is az újabb mediterrán ciklon.


Gulyás Gergely: Ukrán légvédelmi rakéta csapódhatott lengyel területre

A miniszter kijelentette, a NATO egységesen szolidaritásáról biztosította Lengyelországot.


Januártól nem kell magunknál tartanunk a jogosítványt és a forgalmi engedélyt

Azonban továbbra sem lehet megúszni az okmányok helyszínen történő bevonását.

+