Hazai - 2022. szeptember 28., Szerda
#Zalakaros #Zalakarosi Fürdő #rezsiárak

Fűteni nem alkalmas a termálvíz, de a Zalakarosi Fürdő nem zár be

Fűteni nem alkalmas a termálvíz, de a Zalakarosi Fürdő nem zár be

(A kép forrása: LikeBalaton)

A rezsiárak emelkedését nem terheli a vendégekre a Zalakarosi Fürdő, ahol változatlan jegyárak mellett a megszokott őszi-téli szolgáltatásokkal várják a fürdőzőket.

Egész évben vár a Zalakarosi Fürdő
A Zalakarosi Fürdő hűvösebb őszi és téli napokon kihagyhatatlan program a Balaton közelében, ahol szaunaoázis, beltéri csúszdapark, gyógyvizes medencék és fűtött tengervíz is vár rátok.

Vízi attrakciók sokasága, sodrófolyosó, víz alatti masszázs, nyakzuhanyok, pezsgőfürdők, vadvízi sodrás mellett egy gyermekek részére kialakított szaunaoázis és sószoba tölt fel élményekkel. A különleges karosi meleg víz több ezer méter mélyről tör fel, telis-tele van ásványi anyagokkal.

A Zalakarosi Fürdő mindenek az alapja
– A Zalakarosi Fürdő jövőbeni tervei között a zárás egyáltalán nem szerepel. A szolgáltatási palettában a költségemelkedés ellenére korlátozások nem várhatóak, sőt a meglévő minőség fenntartása kiemelkedő célkitűzés a fürdő üzemeltetésében – hangsúlyozta Végh Andor, a fürdő igazgatója. – Mi nemcsak a zalakarosi gazdasági társaságoknak vagyunk az éltetői, hanem az egész településnek, és bátran mondhatom, a tágabb környezetnek is. A zalakarosi szállodák, éttermek, cukrászdák, rendezvényhelyszínek, pihenőhelyek mind arra épülnek, hogy a zalakarosi fürdő létezik, nyitva van. Ezért óriási felelősség az, hogy ezt a válságot is túléljük, és jövőre egy olyan megújulással fogadjuk az ideérkező vendégeket, hogy piaci pozíciónkat megőrizzük.

Ez egy óriási feladat most ebben a kisvárosban. Azok az aktív turisztikai résztvevők, akik Zalakarost életben tartják, most is úgy fognak össze, hogy a cél mindenki számára egyértelmű, ez pedig a zalakarosi milliő fenntartása és a fürdő üzemeltetése. A fürdő esetében én úgy gondolom és tudom, hogy közösen a kollégákkal meg tudjuk oldani ezt az energiaválságot is, anélkül, hogy a vendégeink ezt megéreznék. Június 3-tól egy új árszabással dolgozunk, főszezoni és szezonon kívüli árakkal, a hétvégi (péntek-szombat-vasárnap) napokat főszezonként számolva.

Az árlista év végéig biztosan így marad, és az elérhető szolgáltatásokat sem csökkentjük a fürdőben.

A Zalakarosi Fürdő fűthető gyógyvízzel?
Magyarország területének 97 %-a alatt különböző összetételű és hőmérsékletű víz található. Mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az alattunk levő víz 13 ezer mg/l ásványi anyag tartalmú, ami a 2,7 km mélyen 96 Celsius fokos. Mivel eddig az energiaköltség tétel nem volt olyan mértékű, hogy érdemben kellett volna foglalkozni a geotermikus energia felhasználásával, eddig ezt a vizet medencékbe töltöttük, csak külső felhasználásra, vagyis fürdésre, gyógyászati célra használtuk.

A gáz és villamosenergia költségnövekményünk óriási, ezért vizsgáljuk a lehetőségeket, folytatjuk az eddigi tanulmányok és próbálkozások továbbfejlesztésével megoldani, hogy ez a víz fűtésre is alkalmas legyen. Több problémába ütközünk, az egyik, hogy

a 96 fokos víz megfelelő eljárások nélkül a földfelszínre hozva gőzzé válna.

A másik probléma az ásványianyag tartalom, ami a

gyógyhatás miatt kiemelkedő jelentőségű, de a fűtés szempontjából hátrány, a meglévő fűtési rendszerekre nem lehet ráengedni ezt a vizet.

Zalakaroson kész az energiaterv
Az elszabadult energiaárak miatt nem terveznek bezárni egyetlen közintézményt és közösségi teret sem a fürdővárosban. A közintézmények 90 százaléka napelemekkel ellátott és korszerű, modern rendszerekkel van felszerelve.

– Egy átgondolt és jól szervezett energiatervvel nagy biztonsággal működtetni lehet Zalakarost a jelenlegi nehéz időszakban is – nyilatkozta Novák Ferenc polgármester a zaol.hu-nak. – A város legnagyobb intézménye a Karos korzó látogatóközpont, melynek elektromos áram fogyasztása nagy, viszont a kialakításánál a tervezők figyeltek arra, hogy a későbbiekben az épület tetejére napelemeket lehessen telepíteni. Ennek kivitelezése hamarosan elindulhat, 17 millió forintos költséggel, melynek hála azonban a közel 7 millió forintos áramdíj nullára lesz szorítható.

Ódor László, a Zalakarosi Turisztika Nonprofit Kft. vezetője azt mondja, ők ebben az energiaválságban is a különböző turisztikai szereplők cselekedeteire reagálnak.

– Jelen helyzetben az a szervezet és település lehet nyertes, amely képes alkalmazkodni. Ha a fürdő, a szállodák, egyéb turisztikai szolgáltatók döntéseket hoznak, arra mi azonnal reagálunk. Az energiaárak emelkedés minket is erősen érint. Egy olyan szolgáltatási egységet üzemeltetünk, mely nonprofit jelleggel működik, miközben egész évben magas szintű szolgáltatást biztosít. A Karos Korzó koncertek, előadások, bemutatók helyszíne. Azon dolgozunk, hogy az őszi-téli időszakra hogyan tudunk megfelelő módon, a fenntarthatóság jegyében nonprofit rendezvényeket megvalósítani Zalakaroson. Az őszi- téli programjainkat úgy szervezzük, hogy alternatívákat tartunk fenn. Készülünk az őszi szünetre, az adventra és a két nagy ünnep közötti időszakra, a Márton-napi piknikre is.

(Forrás: LikeBalaton)

Még érdekes lehet ...


2022. november 25., Péntek

Ősz vége felé járva

Nyugodt idővel ér véget az ősz.


Orbán Viktor: A visegrádi együttműködés egy harmincéves sikertörténet

Csúcstalálkozót tartottak a visegrádi országok vezetői Kassán.


2022. november 24., Csütörtök

Naposabb

Az elvonuló ciklon mögött szárazabb levegő érkezik fölénk, pénteken már több lesz a napsütés.


Tempóváltás történt az Aktív Magyarországért programban

Felmérések szerint a magyar lakosság drámaian keveset mozog, a megkérdezettek 59 százaléka mondta azt, hogy soha nem sportol.


2022. november 23., Szerda

Kevesebb eső

A hétvégén csendesebb lesz időjárásunk.


Kiterjesztik a rezsicsökkentést

A kormány kiterjeszti a rezsicsökkentést azokra az állami és önkormányzati tulajdonú bérlakásokra is, amelyekben nincsenek külön mérőórák, és nem minősülnek társasháznak.


2022. november 22., Kedd

Egy ideig mediciklon nélkül

Éjszaka és holnap napközben még a Denise névre keresztelt mediterrán ciklon határozza meg időjárásunk, ennek megfelelően borongós, csapadékos időre készülhetnünk.


Kőolajat talált a Mol Vecsés határában

A szükséges tesztek elvégzése után bebizonyosodott, hogy eddig ismeretlen kőolajmezőt sikerült felfedezni


2022. november 21., Hétfő

Még egy

Rövid időn belül megérkezik a Kárpát-medence térségébe a negyedik mediterrán ciklon is.


Akadálymentesen tölthető ki a nemzeti konzultáció

Magyarország kormányának fontos, hogy mindenki elmondhassa véleményét.


2022. november 20., Vasárnap

Mediterrán ciklon nélküli nap

Hétfőn elkerülnek minket a mediterrán ciklonok, de kedden már érkezik is a következő, amely várhatóan zárja a sort.


Az OTP Bank nevével visszaélő kérdőíves csalás terjed a közösségi médiában

A pénzjutalmat ígérő hirdetések olyan honlapra visznek tovább, ahol az elkövetők internetbanki belépőadatokat, levélfiók-címeket és telefonszámokat próbálnak megszerezni.


2022. november 19., Szombat

Újabb ciklon

Tőlünk délre halad el a következő mediterrán ciklon. Délen többfelé, északon elvétve okoz majd csapadékot.


Kiosztották a Virágos Magyarország elismeréseket

Zalakaros az 1000 főnél népesebb kisvárosok első helyezettje.


Magas a részvétel a brüsszeli szankciókról szóló nemzeti konzultáción

A szankciókról szóló nemzeti konzultáció kérdőíveit névre szóló borítékokban november 25-ig mind a nyolcmillió címzetthez eljuttatja a posta.


2022. november 18., Péntek

Kérem a következőt!?

Mediterrán ciklon vonul át felettünk, amely mögött hideg levegő szivárog fölénk.


Országos élelmiszergyűjtő akció indul a rászorulók segítésére

A rászorulóknak a konzervek, a risz, a keksz, a csokoládé, a bébiétel, a tészta, a tartós tej, az édességek jelentik a legnagyobb segítséget, valamint bármilyen hűtést nem igénylő élelmiszer.


Orbán Viktor: A cél az, hogy kimaradjunk a recessziós tendenciából

A legfontosabb nemzetstratégiai céljainkat se adjuk fel: nemzetegyesítés, családok támogatása – fogalmazott a kormányfő.


2022. november 17., Csütörtök

Ciklonparádé kezdődik

Holnap újabb mediterrán ciklon érkezik, hatására többfelé várható eső.


Felkészült a karácsonyi küldemények áradatára a Magyar Posta

Egyebek mellett a csomagautomaták számát is folyamatosan növeli a vállalat.


Lisztériával szennyezett lehet egy brie sajt

A francia gyártó már visszahívta a forgalomból a terméket.


2022. november 16., Szerda

Beindul a ciklongyár

Bár holnap nyugodtabb időre számíthatunk, ez csak átmeneti lesz, ugyanis pénteken már jön is az újabb mediterrán ciklon.


Gulyás Gergely: Ukrán légvédelmi rakéta csapódhatott lengyel területre

A miniszter kijelentette, a NATO egységesen szolidaritásáról biztosította Lengyelországot.


Januártól nem kell magunknál tartanunk a jogosítványt és a forgalmi engedélyt

Azonban továbbra sem lehet megúszni az okmányok helyszínen történő bevonását.

+