Hazai - 2022. október 04., Kedd
#nemzeti konzultáció #gázszankció #válság

Heteken belül megérkezhetnek a családokhoz a konzultációs kérdőívek

Heteken belül megérkezhetnek a családokhoz a konzultációs kérdőívek

(Fotó: Vadnai Szabolcs/kormany.hu)

Hét kérdést tartalmaz a hamarosan induló nemzeti konzultáció, az egyik rész a gázszankciókra vonatkozik. Az unióban Magyarország az első, ahol kikérik az emberek véleményét a brüsszeli szankciókról. A csütörtökön kezdődő uniós csúcson egyébként várhatóan újabb korlátozó intézkedések merülhetnek fel – legalábbis az Európai Tanács elnök, Charles Michel erről írt a tagállamok vezetőinek – hangzott el az M1 Híradójában hétfő este.  

Postai úton levélben és online az interneten is ki lehet majd tölteni az újabb nemzeti konzultációs kérdőívet. Több millióan mondhatják el véleményüket, ezúttal az uniós szankciókról. A nyomtatvány a korábbiakhoz hasonló lesz, összesen hét kérdésre lehet majd válaszolni. Ezek kidolgozása még folyamatban van, de biztosan lesz köztük egy, a gázszankciókra vonatkozó rész.

Brüsszel azt ígérte, hogy az energiaszektorra nem vet ki korlátozásokat, de ezt fokozatosan felülírta – közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Dömötör Csaba kiemelte: a szankcióknak súlyos következményei vannak az európai életre.

„Vállalkozások korlátozzák vagy leállítják a termelést, tovább emelkedik az infláció, és minden országban drágulnak a rezsiszámlák. Vannak, akik szerint a szankciók működnek, egyes brüsszeli vezetők azt is mondják, hogy szenvedni fogunk, de majd csak túléljük valahogy. Szerintünk viszont a szankciók tönkreteszik a gazdaságot, ezért mielőbbi irányváltásra van szükség. Ha sokan kiállunk ezen vélemény mellett, akkor el is tudjuk érni, ezért is biztatunk mindenkit arra, hogy vegyen részt a nemzeti konzultációban” – fejtette ki Dömötör Csaba.

Az Európai Unió a háború kitörése óta hét szankciós csomagot fogadott el Oroszországgal szemben. Eközben a gáz ára például a nyolcszorosára, az áramé pedig háromszorosára nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

De úgy tűnik, Brüsszel továbbra is kitart a szankciós politika mellett – legalábbis ez derül ki a csütörtökön kezdődő prágai uniós csúcs meghívóleveléből, amelyet az Európai Tanács elnöke küldött a tagállami vezetőknek. Charles Michel azt írta: az EU tovább fogja erősíteni a korlátozó intézkedéseit Oroszországgal szemben.

A szankciók miatt nehéz helyzetbe került vállalatoknak közös uniós segítségre van szükségük, mert különben megbomlik az európai egység – erről beszélt Orbán Viktor a magyar–osztrák–szerb csúcstalálkozó után. A miniszterelnök hangsúlyozta: hazánk gázellátása biztosított, köszönhetően Szerbiának. A két ország a legszorosabb energetikai együttműködésre törekszik.

„Az ország működtetéséhez elegendő mennyiségünk van. De azt nyugodtan mondhatom, hogy amíg Magyarországon van gáz, addig Szerbiában is lesz gáz, majd valamilyen módon megsegítjük egymást, mert nem felejtjük el, hogy ebben a nehéz helyzetben is föl tud jutni a gáz Szerbiából Magyarországra” – mondta a miniszterelnök.

A háború nem ért véget, Oroszország helyett pedig Európa került válságba – ezt a Századvég vezető elemzője mondta a Kossuth Rádióban. Palóc André szerint a brüsszeli szankciókat felül kell vizsgálni. Ezért fontos, hogy minél többen vegyenek részt az újabb nemzeti konzultációban.

„Erőfölmutatás ilyenkor a brüsszeli asztalnak. Nyilvánvalóan minden alkalommal, amikor a kormányzat vitában volt Brüsszellel, akkor jogosan és helyesen tudta azt mondani a korábbi konzultációknak is köszönhetően, hogy nem önmagában gondolja így, hanem a magyar emberek véleménye, döntése, állsápontja köti, ő a magyar emberek állspontját képviseli” – vélekedett Palóc André, a Századvég Közéleti Tudásközpont vezető elemzője.

Az uniós szankciókról szóló nemzeti konzultáció hamarosan indul, a kérdőívek várhatóan heteken belül megérkeznek a magyar családokhoz.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2023. február 02., Csütörtök

Kettő is

Fájhat a frontérzékenyek feje, előbb egy meleg-, majd egy hidegfront teszi tiszteletét nálunk.


Felülvizsgálják a sokat támadott napelem-szabályozást

Az érintett hatóság és a hálózati engedélyesek bevonásával már folyamatban van annak a szabályozásnak a felülvizsgálata, amely ideiglenesen megtiltotta a helyben fel nem használt villamos energia közcélú hálózatba való betáplálását.


2023. február 01., Szerda

Látja?

A következő napokban is igencsak mozgalmas időre számíthatunk.


Mérséklődhet az élelmiszerdrágulás

A következő hónapokban valószínűleg mérséklődik az élelmiszerdrágulás Magyarországon, kisebb mértékben esetleg csökkenhet is néhány termék ára.


Navracsics Tibor: hangsúlyosabb szerepet kapnak a vármegyék a fejlesztéspolitikában

A vármegyékre jutó pályázatok három téma köré csoportosulnak: az aktív turizmus fejlesztésére, a köznevelési infrastruktúra fejlesztésére és a helyi humánfejlesztésekre.


2023. január 31., Kedd

Széllel-bélelt

Egész héten változékony, nagy területen szeles időre számíthatunk.


MTÜ: minden várakozást felülmúlt a magyar turizmus teljesítménye 2022-ben

A magyarok nyáron főként a Balatont keresték fel, itt csaknem 8,8 millió vendégéjszakát töltöttek el.


Lejárnak az éves autópálya-matricák január 31-én

Több mint 3 millió tavalyi éves országos és megyei autópálya-matrica érvényessége jár le kedden éjfélkor, a hónap utolsó napjáig kell megújítani a mentességeket, kedvezményeket is.


2023. január 30., Hétfő

Hogyan tovább?

Kedden általában több órára kisüt a nap.


2023. január 29., Vasárnap

Jön az újabb évad

A ciklonok sorozatának kezdetét veszi újabb évada, ugyanis a következő időszakban időjárási frontok érintik a Kárpát-medencét, és okoznak gyakran szeles időt.


Fontos határidő jár le kedden – minden autóst érint

2023. január 31. kedd éjfélig érvényesek a tavaly vásárolt éves megyei és országos autópálya-matricák.


2023. január 28., Szombat

Kisüt

Vasárnap átmenetileg anticiklon alakítja időjárásunkat, így többfelé kisüt rövidebb-hosszabb időre a nap.


2023. január 27., Péntek

Borúra ború

A tőlünk délre található ciklon borult, elszórtan csapadékos időt okoz.


Otthon Centrum: vidéken a panelek, a tégla és a kertes házak négyzetméterára is csökkent 2022 végén

A legalacsonyabb négyzetméterár (átlagosan 372 ezer forint) a használt házak piacán alakult ki tavaly a negyedik negyedévben.


Nyugdíjba vonul Czimondor Nándor

Czimondor Nándor – a vendéglátásban és a szállodaiparban töltött 51 év után – visszavonul a zalakarosi MenDan Hotel igazgatói pozíciójából, de a jövőben is aktívan kíván részt venni a hazai turizmus életében.


Orbán Viktor: Azonnali tűzszünet kell

A kormányfő beszélt a háború eszkalálódásának veszélyéről is.


2023. január 26., Csütörtök

Kisebb-nagyobb szakadozások

Ma és holnap is többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, időnként kisebb-nagyobb szakadozások lehetnek a felhőtakaróban.


Emelkedik a babakötvény kamata

A családok már 300 ezer gyermeknek gyűjtenek megtakarítást a Babakötvényben.


Navracsics: nem fenyegeti veszély az Erasmus program folytatását

Annak a 180 ezer magyar diáknak, aki ma alapítványi fenntartású egyetemre jár, nem kell attól tartania, hogy a programból bármilyen formában is kiesne – mondta Navracsics Tibor területfejelsztési miniszter, miután Brüsszelben fogadta a bizottság több tagj


2023. január 25., Szerda

A helyzet változatlan

Jelentős változásra csütörtökön sem számíthatunk, marad a borongós, párás, szürke idő.


Jót tett a bőséges csapadék az almaültetvényeknek

Bár az idei terméskilátásokat még lehetetlen megbecsülni, a bőséges őszi-téli csapadék biztosan jót tett az almaültetvényeknek.


2023. január 24., Kedd

Ciklon nélkül

Időjárásunkban változás várható, ugyanis mediterrán ciklon nélküli nap következik.


Dobogós a magyar csapat a Bocuse d'Or világdöntőjén

Bronzérmes lett a Dalnoki Bence séf és Nyikos Patrik commis alkotta magyar csapat a Bocuse d'Or szakácsverseny világdöntőjén.

#Nagykanizsa

Sakk-matt!

Sakk-matt!

2023. február 02. - Sport

Jubilál a fánkfesztivál

Jubilál a fánkfesztivál

2023. február 02. - Kanizsa

Zrínyisek az Arénában

Zrínyisek az Arénában

2023. február 01. - Kanizsa

Fontos információk hiányoznak

Fontos információk hiányoznak

2023. február 01. - Kanizsa

Ingyen lehet LED-izzókhoz jutni

Ingyen lehet LED-izzókhoz jutni

2023. január 31. - Kanizsa

Mohácsi busók az Erzsébet téren

Mohácsi busók az Erzsébet téren

2023. január 30. - Kanizsa

+