Hazai - 2022. november 24., Csütörtök
#Aktív Magyarországért #turizmus #szabadidősportok

Tempóváltás történt az Aktív Magyarországért programban

Tempóváltás történt az Aktív Magyarországért programban

(Illusztráció: Unsplash)

Valódi tempóváltást jelent, hogy a 2016-ban indult Aktív Magyarországért program kormánybiztosságból államtitkárság lett, a sport és az egészségügy mostani összefogásával futó új programjuk pedig sikerre számíthat – jelentette ki Révész Máriusz államtitkár Egerben.

Az Aktív Magyarországért 2022 Konferencián a programért felelős miniszterelnökségi államtitkár előadásában fontos fejleménynek nevezte, hogy útjára indítják azt az új programot, amelynek célja népszerűsíteni a szabadidősportot, az aktív életmód térnyerését.

Alapos indoka van annak, hogy változtatni kell: felmérések szerint a magyar lakosság drámaian keveset mozog, a megkérdezettek 59 százaléka mondta azt, hogy soha nem sportol – fejtette ki. „Lustuló nemzet lettünk, mert miközben 2017 óta majd minden országban javultak a mutatók, mi magyarok egyre kevesebbet mozgunk" – fogalmazott az államtitkár.

A magas vérnyomás, az elhízás a mozgáshiány következménye, a halálozások csaknem tizede a mozgáshiányra vezethető vissza – hangsúlyozta Révész Máriusz. Szomorú adat a várható élettartam is, amely a férfiaknál 6,1, a nőknél 4,8 évvel alatta marad az uniós átlagnak, és ennek oka nem az egészségügyi ellátásban, hanem az életmódban keresendő.

A szabadidősportnak az Aktív Magyarországért programba emelésével 15 százalékkal kellene csökkenteni azoknak a számát, akik soha nem sportolnak. Ehhez a célhoz egy kampány kevés, átfogó stratégiára van szükség – jelentette ki az államtitkár, aki azt is közölte, hogy Monspart Sarolta aktív életmód stratégia elnevezéssel fut a megvalósítás.

Révész Máriusz a továbbiakban a szabadidősport népszerűsítésének különféle területein – kezdve az általános iskolával – a már megvalósított, vagy megvalósítandó legfontosabb teendőket mutatta be. Megfogalmazása szerint az általános iskolában, dacára a mindennapos testnevelésnek, nagyon nagy a gond. A túlsúlyos gyerekek aránya évről évre növekszik, és lassan egyharmaduk túlsúlyos lesz.

Az államtitkár az eredmények között szólt a vándortáborokról, illetve a Sport 43 programról, amelyben ötvenezer gyereket vittek el egynapos aktív mozgásra, egynapos aktív osztálykirándulásokat szerveztek. Ez utóbbinak egy része rászoruló gyerekeknek szólt, ötezer rászoruló gyerek vett benne részt.

A jövőben a vándortáboros eszközök felhasználásával két-háromnapos aktív osztálykirándulás lehetőséget hirdetnek meg.

A futókör program a lakóhelyen való mozgást hivatott ösztönözni, s egyben szépen, lassan az ország legnagyobb sporteseménye lesz. A fiatalok megszólítása fontos az iskolán kívül is, ami a pumpa pályákkal és a bringaparkokkal nagyszerűen működik. A görkorcsolyás rendezvényeket is beemelik a programba. A célkitűzések sorában szerepel, hogy minden közepes városban legyen jégpálya, sítanpálya programot indítottak, de jól működött a Hej, hó, síelni jó! program is. Beindult a mászótermek építése és felújítása is – sorolta.

Kitért arra, hogy az idősek megmozgatása is nagyon fontos.Célkitűzésként fogalmazták meg, hogy a jelenleg működő 120 gyalogló klub számát ötszázra növeljék egy éven belül.

Az államtitkár a Millió lépés az életért programról azt mondta, hogy ez lesz az egyik zászlóshajó a következő évben. Ötven-százezer embert szeretnének elérni vele. Nagyon sok lehetőség látszik az ötpróba programban is.

Aktív turisztikai fejlesztésekre rengeteg pénz lesz, ugyanakkor meg kell küzdeni még néhány kihívással. Ezek sorában a legnagyobb problémát az aktív turizmus és a természetvédelem összehangolása jelenti – közölte Révész Máriusz.

(Forrás: turizmus.com)

Még érdekes lehet ...


2023. szeptember 20., Szerda

Konferencia a kerékpározás számszerűsíthető, pozitív hatásairól

A kerékpáros közlekedés fejlesztése világszerte és hazánkban is egyre nagyobb figyelmet kap, hiszen korunk számos kihívására kínál élhető és fenntartható alternatívát.


2023. szeptember 07., Csütörtök

Haditorna verseny

Indul az Országos Haditorna Verseny - szeptembertől startolnak a vármegyei fordulók.


2023. szeptember 04., Hétfő

Legalább egy hét

Nyugodt, napos idő: ezzel lehetne jellemezni az időjárást a következő egy hétben, közben a szél is egyre kevésbé fog fújni.


A tavalyihoz hasonló forgalom várható a Balatonnál szeptemberben

A foglalások több mint felét a legnépszerűbb négy településen, Hévízen, Siófokon, Balatonfüreden és Zalakaroson regisztrálták, döntően belföldi vendégektől.


2023. augusztus 28., Hétfő

Hullámzó hidegfront

Hullámzó hidegfront éri el hétfő délután, este hazánkat, amely lassan mozog kelet felé, és csak a hét közepén hagyja el térségünket.


2023. augusztus 25., Péntek

A legmagasabb, harmadfokú hőségriasztás lépett érvénybe

A kánikulában a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szüksége a szervezetnek, ezért a hatóságok azt kéri a lakosságtól, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, lehetőség szerint vizet.


2023. augusztus 24., Csütörtök

Gulyás Gergely: Már október-novemberben egyszámjegyű lehet az infláció

A Miniszterelnökséget vezető kitért arra is, hogy továbbra is az inflációt meghaladó béremelést akarnak biztosítani, és még az idei évben is jó esély van a reálbér-emelkedésre.


2023. augusztus 23., Szerda

Még mindig nyár

Még mindig tombol a nyár, a kánikulát enyhítő hidegfront jelen kilátások alapján csak jövő hét elején érkezik.


2023. augusztus 21., Hétfő

Nyárvégi kánikula

Kedden is napos idő várható általában kevés gomollyal.


2023. augusztus 18., Péntek

Örvény és mocsár

Lényeges változás nem lesz időjárásunkban, az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett továbbra is elszórtan kell záporokra, zivatarokra számítani.


2023. július 27., Csütörtök

Emelkedő vendégszám, növekvő árbevétel

Rengetegen választották a Balatont és Zalakarost, derül ki a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató statisztikájából.

#Nagykanizsa

72 milliót költöttek el a semmire

72 milliót költöttek el a semmire

2023. szeptember 20. - Kanizsa

Óvodai rekonstrukciók

Óvodai rekonstrukciók

2023. szeptember 18. - Kanizsa

Százezrekért kaptak diszkrét kezelést

Százezrekért kaptak diszkrét kezelést

2023. szeptember 15. - Kék hírek

Kisfakoson is kezdődhet az aszfaltozás

Kisfakoson is kezdődhet az aszfaltozás

2023. szeptember 15. - Kanizsa

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

2023. szeptember 15. - Érdekes

Ettél dödöllét?!

Ettél dödöllét?!

2023. szeptember 14. - Kanizsa

+