Hazai - 2022. november 25., Péntek
#V4-ek #Orbán Viktor

Orbán Viktor: A visegrádi együttműködés egy harmincéves sikertörténet

Orbán Viktor: A visegrádi együttműködés egy harmincéves sikertörténet

Orbán Viktor magyar, Petr Fiala cseh, Eduard Heger szlovák és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő (b-j) a visegrádi országok miniszterelnökeinek kassai csúcstalálkozóján tartott közös sajtótájékoztatón (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Csúcstalálkozót tartottak a visegrádi országok vezetői Kassán. Orbán Viktor miniszterelnök szlovák, cseh és lengyel kollégájával áttekintette a háború, az energiaválság és az illegális migráció kérdéseit. A magyar kormányfő a csúcstalálkozó után azt mondta: nehéz témák kötik össze a V4 országait, és a felmerülő kérdésekre együtt könnyebben adható választ, mint külön, ezért a visegrádi négyeknek továbbra is van jövője. Orbán Viktor kitért arra is, nem szabad engedni, hogy Oroszország fenyegetést jelentsen Európa biztonságára, és fontos, hogy Ukrajna megőrizhesse területi integritását.

Több, mint fél éves szünet után találkoztak ismét a Visegrádi országok miniszterelnökei Kassán. A V4-es csúcstalálkozókat az ukrajnai háború teljesen felülírta. A mostani egyeztetés fő témáját is a szomszédos országban dúló harcok adták, a kormányfők emellett tárgyaltak az illegális migrációról, és az energiaválságról.

A házigazda Eduard Heger szlovák miniszterelnök az illegális migráció kapcsán a külső határok védelmét hangsúlyozta a találkozót követő sajtótájékoztatón.

„Valamennyi V4-es ország a legnagyobb segítséget akarja megadni Magyarországnak, mert tudjuk, hogy a magyar-szerb határon nagyon erős a migrációs nyomás. Ez újabb rendőri erők küldésével, vagy pénzügyi hozzájárulásban valósulhat meg” – mondta a szlovák miniszterelnök.

Az unió soros elnöki tisztét betöltő Csehország kormányfője arról beszélt, céljuk az Európát sújtó energiaválság felszámolása.
„Közös célunk, hogy ellenállóvá tegyük az energiarendszerünket, és ne függjünk többé az orosz fosszilis energiahordozóktól. Közösen azt akarjuk elérni, hogy az egyes tagállamok saját maguk határozzák meg az energiamixüket, vagyis, hogy milyen forrásból állítják elő az energiát” – mondta Petr Fiala cseh miniszterelnök.

A lengyel miniszterelnök arra figyelmeztet, hogy az ukrajnai háború miatt újabb menekülthullám várható.

„Felszólítjuk az Európai Bizottságot, hogy gyors, megelőző intézkedéseket hozzon a menekülthullám kezelésére, és segítsen a V4-ek országainak ezen a területen, hiszen az Ukrajanából érkező menekültek ellátása jelentős összegeket emésztett fel” – emelte ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

„A visegrádi együttműködés egy harmincéves sikertörténet” – jelentette ki Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnök közös kihívásnak nevezte az illegális migrációt, az energiaválságot, a gazdasági recesszió megakadályozását és a külső schengeni határok védelmét.

Orbán Viktor kiemelte: Magyarország speciális helyzetben van, mert ez az egyetlen ország Európában, amelynek egyszerre két migránsválsággal kell megküzdenie. Ebben az évben több mint egymillió ukrán menekült érkezett Magyarországra, és idén több mint 250 ezer illegális határátlépési kísérletet állítottak meg az ország déli határainál.

„Miután Ukrajnában egy elhúzódó háborúra kell számítani, ezért az Ukrajna felől érkező migrációs nyomás a következő időszakban nőni fog, és fair igény a V4-ek részéről, hogy az unió is vállaljon ebből a teherből valamennyit. Arra is számítanunk kell, hogy részben a háborúnak köszönhetően, részben más események miatt a déli irányból jövő migrációs nyomás is nőni fog a következő időszakban” – fejtette a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor Finnország és Svédország NATO csatlakozásáról azt mondta: Magyarország támogatja a két ország csatlakozását a védelmi szövetséghez, a következő év első ülésén ezt a kérdést a parlament is napirendre fogja tűzni.

Az Európai Parlament állásfoglalásáról szólva kifejtette: Magyarország arra nem számíthat, hogy – ahogy a miniszterelnök fogalmazott – onnan egyetlen jó szót is kap, hiszen megkérdőjelezte az ott ülő képviselők állását azzal, hogy egy csökkentett hatáskörű, nemzeti delegációk alapján működő Európai Parlamentet képzel el a jövőben.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2022. november 25., Péntek

Ősz vége felé járva

Nyugodt idővel ér véget az ősz.


2022. november 24., Csütörtök

Naposabb

Az elvonuló ciklon mögött szárazabb levegő érkezik fölénk, pénteken már több lesz a napsütés.


Tempóváltás történt az Aktív Magyarországért programban

Felmérések szerint a magyar lakosság drámaian keveset mozog, a megkérdezettek 59 százaléka mondta azt, hogy soha nem sportol.


2022. november 23., Szerda

Kevesebb eső

A hétvégén csendesebb lesz időjárásunk.


Kiterjesztik a rezsicsökkentést

A kormány kiterjeszti a rezsicsökkentést azokra az állami és önkormányzati tulajdonú bérlakásokra is, amelyekben nincsenek külön mérőórák, és nem minősülnek társasháznak.


2022. november 22., Kedd

Egy ideig mediciklon nélkül

Éjszaka és holnap napközben még a Denise névre keresztelt mediterrán ciklon határozza meg időjárásunk, ennek megfelelően borongós, csapadékos időre készülhetnünk.


Kőolajat talált a Mol Vecsés határában

A szükséges tesztek elvégzése után bebizonyosodott, hogy eddig ismeretlen kőolajmezőt sikerült felfedezni


2022. november 21., Hétfő

Még egy

Rövid időn belül megérkezik a Kárpát-medence térségébe a negyedik mediterrán ciklon is.


Akadálymentesen tölthető ki a nemzeti konzultáció

Magyarország kormányának fontos, hogy mindenki elmondhassa véleményét.


2022. november 20., Vasárnap

Mediterrán ciklon nélküli nap

Hétfőn elkerülnek minket a mediterrán ciklonok, de kedden már érkezik is a következő, amely várhatóan zárja a sort.


Az OTP Bank nevével visszaélő kérdőíves csalás terjed a közösségi médiában

A pénzjutalmat ígérő hirdetések olyan honlapra visznek tovább, ahol az elkövetők internetbanki belépőadatokat, levélfiók-címeket és telefonszámokat próbálnak megszerezni.


2022. november 19., Szombat

Újabb ciklon

Tőlünk délre halad el a következő mediterrán ciklon. Délen többfelé, északon elvétve okoz majd csapadékot.


Kiosztották a Virágos Magyarország elismeréseket

Zalakaros az 1000 főnél népesebb kisvárosok első helyezettje.


Magas a részvétel a brüsszeli szankciókról szóló nemzeti konzultáción

A szankciókról szóló nemzeti konzultáció kérdőíveit névre szóló borítékokban november 25-ig mind a nyolcmillió címzetthez eljuttatja a posta.


2022. november 18., Péntek

Kérem a következőt!?

Mediterrán ciklon vonul át felettünk, amely mögött hideg levegő szivárog fölénk.


Országos élelmiszergyűjtő akció indul a rászorulók segítésére

A rászorulóknak a konzervek, a risz, a keksz, a csokoládé, a bébiétel, a tészta, a tartós tej, az édességek jelentik a legnagyobb segítséget, valamint bármilyen hűtést nem igénylő élelmiszer.


Orbán Viktor: A cél az, hogy kimaradjunk a recessziós tendenciából

A legfontosabb nemzetstratégiai céljainkat se adjuk fel: nemzetegyesítés, családok támogatása – fogalmazott a kormányfő.


2022. november 17., Csütörtök

Ciklonparádé kezdődik

Holnap újabb mediterrán ciklon érkezik, hatására többfelé várható eső.


Felkészült a karácsonyi küldemények áradatára a Magyar Posta

Egyebek mellett a csomagautomaták számát is folyamatosan növeli a vállalat.


Lisztériával szennyezett lehet egy brie sajt

A francia gyártó már visszahívta a forgalomból a terméket.


2022. november 16., Szerda

Beindul a ciklongyár

Bár holnap nyugodtabb időre számíthatunk, ez csak átmeneti lesz, ugyanis pénteken már jön is az újabb mediterrán ciklon.


Gulyás Gergely: Ukrán légvédelmi rakéta csapódhatott lengyel területre

A miniszter kijelentette, a NATO egységesen szolidaritásáról biztosította Lengyelországot.


Januártól nem kell magunknál tartanunk a jogosítványt és a forgalmi engedélyt

Azonban továbbra sem lehet megúszni az okmányok helyszínen történő bevonását.

+