Hazai - 2022. december 01., Csütörtök
#energiaital #egészség #életmód

Még mindig magas arányban fogyasztanak energiaitalt a fiatalok

Még mindig magas arányban fogyasztanak energiaitalt a fiatalok

(Illusztráció: Unsplash)

Még mindig magas arányban fogyasztanak energiaitalt a fiatalok, az iskoláskorú gyerekek, ezért fontos felhívni különböző szemléletformáló programokkal erre a figyelmet – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára egy sajtótájékoztatón, Budapesten.

Rétvári Bence úgy fogalmazott: „látható, hogy az energiaitalok fogyasztásának divatja van”, van, aki alkohollal együtt, van, aki nélküle, üdítőitalként fogyasztja, akár naponta több dobozzal.

Egy 2018-as felmérés eredményét ismertetve elmondta, az iskoláskorú gyerekek 10,5 százaléka fogyasztott már energiaitalt, 18,5 százalékuk heti rendszerességgel iszik ilyen terméket. E termékek fogyasztása a 9. évfolyamtól emelkedik, ami azért veszélyes – mondta –, mert a napi 400 milligramm koffeinbevitel már káros az egészségre.

Az államtitkár felidézte, hogy

a kormány különböző intézkedésekkel próbált fellépni az energiaitalok túlfogyasztása ellen;

ezeket a termékeket bevonta a népegészségügyi termékadó (csipszadó) hatálya alá, illetve megtiltotta az ilyen típusú termékek árusítását az iskolai büfékben.

Jelezte: több kampány is indult, amely az energiaitalok veszélyeire hívta fel a figyelmet, ezek ugyan hatékony lépések voltak, mégis magas, magasabb a diákok között az energiaital-fogyasztás az ideálisnál, ezért fontos felhívni különböző szemléletformáló programokkal erre a figyelmet.

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, hogy az Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) folyamatosan ellenőrzi a közétkeztetést és az iskolai büfék kínálatát. Továbbra is számítanak a szabályozási környezetre, az intézmények együttműködésére és a szülők felelősségérzetére – tette hozzá.

A szakember közölte: az elmúlt időszakban 368 közétkeztető céget ellenőriztek, elsősorban a kínálat tápanyag- és sótartalmát, az elkészítés helyének higiénés feltételeit vizsgálták, amit kiegészítettek laboratóriumi vizsgálatokkal is.

A közétkeztetőket a különböző paraméterek alapján 0-tól 100 pontig értékelték, a vizsgált cégek nagy része 80 pontot ért el, és „kevesebben vannak azok”, amelyek 50-60 pontot. Ezek az adatok nyilvánosak, és azt ajánlotta az intézményvezetőknek, hogy a közétkeztetővel történő szerződéskötés előtt tájékozódjanak az adott cégről.

Beszámolt arról is, hogy 2021-ben 130 iskolai büfét ellenőriztek, és mint fogalmazott: „sajnos itt még van mit javítani”.

A vizsgált büfék 18 százalékában találtak „kifogásolható” élelmiszereket.

Az országos tiszti főorvos az energiaitalok fogyasztásával kapcsolatban a mértékletességre és a körültekintésre hívta fel a figyelmet. Elmondta, 2011 óta 450 bejelentés érkezett energiaital fogyasztásával kapcsolatos rosszullétről a toxikológiai szolgálathoz. Ezek 23 százaléka iskolai, 40 százaléka otthoni bejelentés volt.

A bejelentett esetek 26 százalékában lányok, 74 százalékában fiúk voltak az érintettek, és a bejelentések kétharmadánál 18 évesnél fiatalabb volt az illető – ismertette a szakember.

Müller Cecília elmondta azt is, hogy ezen esetek 70 százalékában volt szükség orvosi ellátásra, az elfogyasztott energiaital-mennyiségek pedig egy decilitertől a 2,5 literig terjedtek.

Ezzel kapcsolatban kitért arra, hogy egyénileg eltérő, hogy az energiaitalokban is megtalálható koffein kire milyen mértékben hat, van, akinél már kis mennyiség is tüneteket okozhat, és különösen veszélyeztetettek azok, akiknél valamilyen szív- és érrendszeri probléma áll fenn.

Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának (FICSAK) alapítója arról beszélt, hogy

szülői visszajelzések alapján a szülők komoly problémának látják, hogy a gyerekek „korlátlanul hozzájuthatnak” az energiaitalokhoz.
Mint mondta, a különböző szülői fórumokon megfogalmazódott, hogy szükség lenne az energiaitalokkal szembeni drasztikus fellépésre.

Jelezte, örülnek annak, hogy a kormány foglalkozik ezzel a témával, és az is előremutató lenne, ha valamilyen szinten keretek közé lehetne szorítani az energiaitalok vásárlásának lehetőségét a gyerekek egészségét szem előtt tartva.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2023. január 27., Péntek

Borúra ború

A tőlünk délre található ciklon borult, elszórtan csapadékos időt okoz.


Otthon Centrum: vidéken a panelek, a tégla és a kertes házak négyzetméterára is csökkent 2022 végén

A legalacsonyabb négyzetméterár (átlagosan 372 ezer forint) a használt házak piacán alakult ki tavaly a negyedik negyedévben.


Nyugdíjba vonul Czimondor Nándor

Czimondor Nándor – a vendéglátásban és a szállodaiparban töltött 51 év után – visszavonul a zalakarosi MenDan Hotel igazgatói pozíciójából, de a jövőben is aktívan kíván részt venni a hazai turizmus életében.


Orbán Viktor: Azonnali tűzszünet kell

A kormányfő beszélt a háború eszkalálódásának veszélyéről is.


2023. január 26., Csütörtök

Kisebb-nagyobb szakadozások

Ma és holnap is többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, időnként kisebb-nagyobb szakadozások lehetnek a felhőtakaróban.


Emelkedik a babakötvény kamata

A családok már 300 ezer gyermeknek gyűjtenek megtakarítást a Babakötvényben.


Navracsics: nem fenyegeti veszély az Erasmus program folytatását

Annak a 180 ezer magyar diáknak, aki ma alapítványi fenntartású egyetemre jár, nem kell attól tartania, hogy a programból bármilyen formában is kiesne – mondta Navracsics Tibor területfejelsztési miniszter, miután Brüsszelben fogadta a bizottság több tagj


2023. január 25., Szerda

A helyzet változatlan

Jelentős változásra csütörtökön sem számíthatunk, marad a borongós, párás, szürke idő.


Jót tett a bőséges csapadék az almaültetvényeknek

Bár az idei terméskilátásokat még lehetetlen megbecsülni, a bőséges őszi-téli csapadék biztosan jót tett az almaültetvényeknek.


2023. január 24., Kedd

Ciklon nélkül

Időjárásunkban változás várható, ugyanis mediterrán ciklon nélküli nap következik.


Dobogós a magyar csapat a Bocuse d'Or világdöntőjén

Bronzérmes lett a Dalnoki Bence séf és Nyikos Patrik commis alkotta magyar csapat a Bocuse d'Or szakácsverseny világdöntőjén.


2023. január 23., Hétfő

Csak délnyugat kap

Esőre csak a délnyugati harmadban számíthatunk, majd holnap napközben már ott is csökken a csapadékhajlam.


Magyarország élelmiszerellátása biztosított

Magyarország élelmiszerellátása biztosított - mondta az agrárminiszter hétfőn az M1 aktuális csatornán.


2023. január 22., Vasárnap

Gyanús áremelkedés?

Vizsgálatot indított a tejpiacon a GVH. Magyarázatot keresnek a fogyasztói árak nagymértékű emelkedésére.


Rendkívüli nyilatkozatot kell tenni a NAV-nál

A NAV felméri az adózók véleményét az online ügyintézésről, a visszajelzések segítik a hivatalt ügyintézői felületeinek fejlesztésében.


2023. január 21., Szombat

Karosi élményvilla is versenyez az év legjobb hotele címért

Átadták az Év Hotele verseny régiós győzteseinek járó díjakat.


Csaknem 550 kilométer hosszú szakaszon van árvízvédelmi készültség

Tovább áradnak a folyók az ország északi részén.


2023. január 20., Péntek

Nincs megállás

Mediterrán ciklonok jönnek-mennek, így továbbra is változékony időre van kilátás. Hogy meddig tart még a mediterrán ciklonok uralma?


Adótraffi: ők következnek

2023. január 23. és február 10. között a pékségeket és pékáruüzleteket ellenőrzik.


2023. január 19., Csütörtök

Ezúttal kelet felől

A következő éjszakán ezúttal nem érkezik csapadék, de pénteken napközben egy újabb csapadékzóna kanyarodik fölénk, amiből főként a Dunától keletre számíthatunk esőre, majd délutántól egyre nagyobb területen havas esőre, havazásra.


2023. január 18., Szerda

Bőrig ázva, majd elhavazva?

Újabb mediterrán ciklon érkezik, amelyből éjszaka ismét kiadós mennyiségű eső valószínű, hajnaltól pedig északnyugat felől egyre nagyobb területen havas esőbe, havazásba vált a halmazállapot.

+