Kanizsa - 2020. július 02., Csütörtök
#Trianon #emléktábla #Fodor Csaba #Nagykanizsa

Ennyit jelent nekik Trianon?!

Ennyit jelent nekik Trianon?!

Elmeszelték a trianoni diktátum századik évfordulójára állítandó mementó ügyét a kanizsai balliberális nyolcak. Az egyfős közgyűlési többség semmilyen kompromisszumra nem volt hajlandó, döntésüket pedig valótlanságokkal próbálták (előre is) igazolni.

A botrányos múlt csütörtöki közgyűlés előtt Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője a polgármesternek címzett Fb-posztjában azt írta: „Abban biztosak vagyunk, hogy ennek az emléktáblának az elhelyezése nem olyan kérdés, mely a veszélyhelyzet alatt meghozandó döntések körébe tartozik. Ha a város fontosnak tartja a jövő nemzedékeit tájékoztatni arról, hogy miként gondolkodtak Trianonról a 2020. évben élt kanizsai polgárok, akkor készíttesse el a város az emléktáblát, melynek költségeihez kérjen közadakozást, melyben szívesen fogadjuk bárki (legyen az Alapítvány, Egyesület, gazdálkodó szervezet és/vagy magánszemély) adományát. Ne kerítsünk egy ilyen, az emlékezést hirdető emléktábla felállításához politikai hátteret. Trianon minden magyar embernek fájó döntés volt, legyen az akármilyen, vagy éppen semmilyen politikai oldalhoz tartozó. Ez a szomorú döntés az egész magyar nemzetet sértette, és bántja ma is”.


A Nagy-Magyarország emlékmű mellé helyeznék el az emléktáblát. Egyelőre a nyolcak ezt nem engedik (Fotó: Gergely Szilárd)

De nemcsak ebből lehetett sejteni a szivárványkoalíció hozzáállását, hiszen nem sokkal korábban azt kezdték terjeszteni, felháborító, hogy a város ad kölcsön a Polgári Kanizsáért Alapítványnak, sőt, Cseresnyés Péternek és Kövér Lászlónak, illetve úgy próbálták beállítani, mintha a városnak kellene támogatni a civil szervezet emléktábla-állítását – holott ez pont fordítva van.

A VALÓSÁG ENNÉL EGYSZERŰBB

Nos, az MSZP-DK-Momentum-LMP-Jobbik alkotta politikai alakulat hazugságaival szemben a helyzet úgy áll, hogy az önkormányzat még az előző ciklusban eltervezte, méltó emléket szeretne állítani a diktátum 100. évfordulójára, s az emléktáblát a Nagy-Magyarország emlékmű közelében helyeznék el. Ezt a szándékot karolta fel Kövér László házelnök és Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő, akik a Polgári Kanizsáért Alapítványon keresztül összesen 2,4 millió forintos adományt biztosítottak az összesen 4,4 milliós költségvetésből. Tehát a városnak csupán kétmillió forintjába került volna a saját trianoni mementója.

De egyelőre úgy fest, a nemes ügyet megfúrták a nyolcak.

SZIVÁRVÁNYOS DÖNTÉSEK

A valótlanságok terjesztésén túl a nyolcak a múlt csütörtöki közgyűlésen – egy fős többségüket kihasználva – nem járultak hozzá ahhoz, hogy a város elkészíttesse az emléktáblát, vagyis nem biztosították a fennmaradó kétmillió forintot. Tették ezt aközben, hogy megemelték saját tiszteletdíjukat és visszaállították a tanácsnoki rendszert, maguk közül jutalmazva három frakciótagot, vagyis a saját térfelükön osztogattak bőkezűen, sőt sokkal később az egyik veszteséget termelő cégvezetőjük fizetését emelték meg majdnem a duplájára, 800 ezer forintra.

S hogy nem a kétmilliót akarták megspórolni, hanem más, talán ideológiai és viszonyulási problémájuk van Trianonnal kapcsolatban, azt ékesen bizonyítja, hogy még arra sem voltak hajlandók, hogy a tulajdonosi hozzájárulást megadják az emléktábla felállításához. Ez a változat pedig pont arról szólt, amit Fodor Csaba posztjában szorgalmazott, vagyis hogy közadakozásból készüljön el a mementó, az önkormányzati többségnek ehhez csak meg kellett volna szavazni, hogy közterületre, a Nagy-Magyarország emlékmű közelébe kerülhessen. De ennek is ellenálltak.

Másnap pedig a közbeszerzési bizottságban véreztették el végérvényesen a kezdeményezést, miután érvénytelenítették a beszerzési eljárást, vagyis a gránitlap megvásárlását, a munka elkezdését.

FUX(I) MAXI HAZUGSÁGAI

Nehéz lenne ezek után a konstruktivitás halvány szándékát is felfedezni a szivárványkoalíció ténykedésében, mint ahogyan az üggyel kapcsolatos hazugságaikat is megcáfolták a valóság tényei. Vélhetően kicsinyes politikai-hatalmi bosszúról van szó – egy olyan ügyben, amelynek jó esetben politikai vitákon, csatákon felül kellene állni.

A két kanizsai jobbikos is a trianoni emlékmű ellen szavazott. Hová tűnt a régi hit? (Fotó: Gergely Szilárd)

A közgyűlés Fux(i) Maxija  hiába írta, hogy „Trianon minden magyar embernek fájó döntés volt, legyen az akármilyen, vagy éppen semmilyen politikai oldalhoz tartozó. Ez a szomorú döntés az egész magyar nemzetet sértette, és bántja ma is”, szemmel láthatóan maga és az általa irányított többségi frakció sem gondolja így, hiszen akkor nem gátolták volna meg minden eszközzel a tábla felállítását. A történelmi hűség kedvéért jegyezzük meg, a balliberális oldal két jobbikos szavazattal söpörte le a kezdeményezést, pedig ez a párt hajdan nemzeti értékeket vallott, amelynek része Trianon máig tartó gyásza is. A jelek szerint viszont ma már egyáltalán nem így van, két kanizsai képviselőjüket például bizottsági elnöki és tanácsnoki stallummal fizették ki a balliberális alakulatban.

Még érdekes lehet ...


2021. december 01., Szerda

Koronavírus - Elhalasztják a kanizsai WellHello-koncertet

A járványhelyzet miatt módosul a Kanizsa Aréna nyitóprogramja.


2021. november 30., Kedd

Nagykanizsán is lesz honvédelmi sportközpont

Megnézte a leendő honvédelmi sportközpont lehetséges helyszíneit a múlt héten Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke.


2021. november 29., Hétfő

Stabil lábakon újabb rekord felé száguldanak a kiskereskedők

Az idén a 12 hónapos teljesítményük alapján stabil évet zárhatnak a kiskereskedők.


2021. november 28., Vasárnap

Felállították a város karácsonyfáját

A coloradoi jegenyefenyőt Böjti Balázs ajánlotta fel, s a Keleti-városrészből érkezett a belvárosba.


2021. november 27., Szombat

December 4-én nyit a Kanizsa Aréna

Bemutatkoznak a kanizsai kulturális és sportélet szereplői, lesznek interaktív gyermekprogramok, este nyolctól pedig a WellHello koncertezik.


2021. november 26., Péntek

Kanizsai adventi forgatag

Advent időszakában, november 28-ától karácsonyig, újra ünnepi programok és vásár lesz Nagykanizsán az Erzsébet téren.


2021. november 22., Hétfő

Egy doboznyi szeretet

Idén is elindul a karácsonyi jótékonysági akció.


2021. november 21., Vasárnap

Kezdődik a HSMK és a Felsőtemplom közötti tér felújítása!

A munkálatokra mintegy négyszáz millió forintot biztosít a kormány.


2021. november 20., Szombat

Nemzetközi szervezet elnöke lett a kanizsai Dr. Radics Kornélia

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke 2025-ig tölti be a tisztséget.


2021. november 18., Csütörtök

Elvileg melegfront

Az álcázott hidegfront mögött egy melegfront érkezik, ám az sem lesz átlagos melegfront, ugyanis az enyhe levegő most északnyugat felől árasztja el a Kárpát-medencét.


Szüksége van e városnak a jövő építőire...!

Köszöntötték a nyugdíjba vonuló és a pályakezdő pedagógusokat, köztük az óvodapedagógusokat is tegnap, a Medgyaszay Házban.

#Nagykanizsa

Felállították a város karácsonyfáját

Felállították a város karácsonyfáját

2021. november 28. - Kanizsa

December 4-én nyit a Kanizsa Aréna

December 4-én nyit a Kanizsa Aréna

2021. november 27. - Kanizsa

Kanizsai adventi forgatag

Kanizsai adventi forgatag

2021. november 26. - Kanizsa

Két órán belül két ittas vezető

Két órán belül két ittas vezető

2021. november 24. - Kék hírek

Hétfő délig 51 ezer vakcinát adtak be

Hétfő délig 51 ezer vakcinát adtak be

2021. november 23. - Hazai

Egy doboznyi szeretet

Egy doboznyi szeretet

2021. november 22. - Kanizsa

+