Kanizsa - 2020. július 02., Csütörtök
#Trianon #emléktábla #Fodor Csaba #Nagykanizsa

Ennyit jelent nekik Trianon?!

Ennyit jelent nekik Trianon?!

Elmeszelték a trianoni diktátum századik évfordulójára állítandó mementó ügyét a kanizsai balliberális nyolcak. Az egyfős közgyűlési többség semmilyen kompromisszumra nem volt hajlandó, döntésüket pedig valótlanságokkal próbálták (előre is) igazolni.

A botrányos múlt csütörtöki közgyűlés előtt Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője a polgármesternek címzett Fb-posztjában azt írta: „Abban biztosak vagyunk, hogy ennek az emléktáblának az elhelyezése nem olyan kérdés, mely a veszélyhelyzet alatt meghozandó döntések körébe tartozik. Ha a város fontosnak tartja a jövő nemzedékeit tájékoztatni arról, hogy miként gondolkodtak Trianonról a 2020. évben élt kanizsai polgárok, akkor készíttesse el a város az emléktáblát, melynek költségeihez kérjen közadakozást, melyben szívesen fogadjuk bárki (legyen az Alapítvány, Egyesület, gazdálkodó szervezet és/vagy magánszemély) adományát. Ne kerítsünk egy ilyen, az emlékezést hirdető emléktábla felállításához politikai hátteret. Trianon minden magyar embernek fájó döntés volt, legyen az akármilyen, vagy éppen semmilyen politikai oldalhoz tartozó. Ez a szomorú döntés az egész magyar nemzetet sértette, és bántja ma is”.


A Nagy-Magyarország emlékmű mellé helyeznék el az emléktáblát. Egyelőre a nyolcak ezt nem engedik (Fotó: Gergely Szilárd)

De nemcsak ebből lehetett sejteni a szivárványkoalíció hozzáállását, hiszen nem sokkal korábban azt kezdték terjeszteni, felháborító, hogy a város ad kölcsön a Polgári Kanizsáért Alapítványnak, sőt, Cseresnyés Péternek és Kövér Lászlónak, illetve úgy próbálták beállítani, mintha a városnak kellene támogatni a civil szervezet emléktábla-állítását – holott ez pont fordítva van.

A VALÓSÁG ENNÉL EGYSZERŰBB

Nos, az MSZP-DK-Momentum-LMP-Jobbik alkotta politikai alakulat hazugságaival szemben a helyzet úgy áll, hogy az önkormányzat még az előző ciklusban eltervezte, méltó emléket szeretne állítani a diktátum 100. évfordulójára, s az emléktáblát a Nagy-Magyarország emlékmű közelében helyeznék el. Ezt a szándékot karolta fel Kövér László házelnök és Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő, akik a Polgári Kanizsáért Alapítványon keresztül összesen 2,4 millió forintos adományt biztosítottak az összesen 4,4 milliós költségvetésből. Tehát a városnak csupán kétmillió forintjába került volna a saját trianoni mementója.

De egyelőre úgy fest, a nemes ügyet megfúrták a nyolcak.

SZIVÁRVÁNYOS DÖNTÉSEK

A valótlanságok terjesztésén túl a nyolcak a múlt csütörtöki közgyűlésen – egy fős többségüket kihasználva – nem járultak hozzá ahhoz, hogy a város elkészíttesse az emléktáblát, vagyis nem biztosították a fennmaradó kétmillió forintot. Tették ezt aközben, hogy megemelték saját tiszteletdíjukat és visszaállították a tanácsnoki rendszert, maguk közül jutalmazva három frakciótagot, vagyis a saját térfelükön osztogattak bőkezűen, sőt sokkal később az egyik veszteséget termelő cégvezetőjük fizetését emelték meg majdnem a duplájára, 800 ezer forintra.

S hogy nem a kétmilliót akarták megspórolni, hanem más, talán ideológiai és viszonyulási problémájuk van Trianonnal kapcsolatban, azt ékesen bizonyítja, hogy még arra sem voltak hajlandók, hogy a tulajdonosi hozzájárulást megadják az emléktábla felállításához. Ez a változat pedig pont arról szólt, amit Fodor Csaba posztjában szorgalmazott, vagyis hogy közadakozásból készüljön el a mementó, az önkormányzati többségnek ehhez csak meg kellett volna szavazni, hogy közterületre, a Nagy-Magyarország emlékmű közelébe kerülhessen. De ennek is ellenálltak.

Másnap pedig a közbeszerzési bizottságban véreztették el végérvényesen a kezdeményezést, miután érvénytelenítették a beszerzési eljárást, vagyis a gránitlap megvásárlását, a munka elkezdését.

FUX(I) MAXI HAZUGSÁGAI

Nehéz lenne ezek után a konstruktivitás halvány szándékát is felfedezni a szivárványkoalíció ténykedésében, mint ahogyan az üggyel kapcsolatos hazugságaikat is megcáfolták a valóság tényei. Vélhetően kicsinyes politikai-hatalmi bosszúról van szó – egy olyan ügyben, amelynek jó esetben politikai vitákon, csatákon felül kellene állni.

A két kanizsai jobbikos is a trianoni emlékmű ellen szavazott. Hová tűnt a régi hit? (Fotó: Gergely Szilárd)

A közgyűlés Fux(i) Maxija  hiába írta, hogy „Trianon minden magyar embernek fájó döntés volt, legyen az akármilyen, vagy éppen semmilyen politikai oldalhoz tartozó. Ez a szomorú döntés az egész magyar nemzetet sértette, és bántja ma is”, szemmel láthatóan maga és az általa irányított többségi frakció sem gondolja így, hiszen akkor nem gátolták volna meg minden eszközzel a tábla felállítását. A történelmi hűség kedvéért jegyezzük meg, a balliberális oldal két jobbikos szavazattal söpörte le a kezdeményezést, pedig ez a párt hajdan nemzeti értékeket vallott, amelynek része Trianon máig tartó gyásza is. A jelek szerint viszont ma már egyáltalán nem így van, két kanizsai képviselőjüket például bizottsági elnöki és tanácsnoki stallummal fizették ki a balliberális alakulatban.

Még érdekes lehet ...


2021. május 11., Kedd

Thúry 450 - újabb relikvia került a polgármesteri hivatalba

Thúry György pallosának, akárcsak sisakjának másolatát a későbbiekben bárki megtekintheti a városi múzeumban.


2021. május 10., Hétfő

Nagykanizsa újra megméretteti magát

Idén is lehet pályázni a Virágos Magyarország versenyre.


2021. május 09., Vasárnap

Navracsics: előnnyé kell formálni Nagykanizsa többes határhelyzetét

Az ÉGZ kormánybiztosa a város vezetőivel tartott megbeszélése után sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy Nagykanizsa speciális helyzetben van a hat megye alkotta északnyugati régió és a dél-dunántúli zóna határán.


2021. május 08., Szombat

588 millió forint az újraindításhoz!

Újabb jelentős támogatást kap a kormánytól Nagykanizsa.


2021. május 07., Péntek

Szurkoljunk a TGYM-nek! Az Év Múzeuma lehet a kanizsai!

Az Év Múzeuma 2021 verseny második fordulójába jutott a Thúry György Múzeum.


Jövő héten érkezik az év kerékpáros versenye!

Május 13-án Nagykanizsán teker át a Tour de Hongrie mezőnye.2021. május 04., Kedd

Csütörtökön nyit a kanizsai mozi

1 új premierrel, 2 ingyenesen megtekinthető filmmel, további 2 film esetében pedig kedvezményes helyárral várják a látogatókat.


2021. május 01., Szombat

Elhunyt Jakab Balázs, a Kanizsa TV munkatársa

Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 44. évében érte a halál.2021. április 22., Csütörtök

Már az is baj, ha egy országgyűlési képviselő bemegy a városházára?

Úgy tűnik, hogy az Éljen VárosuNk! Egyesület mindent elkövet azért, hogy Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő városért végzett munkáját kisebbítse – mondta Radics Bálint, fideszes önkormányzati képviselő.

#Nagykanizsa

Tesztkonténer Kanizsán

Tesztkonténer Kanizsán

2020. november 20. - Kanizsa

Felismeri ezt a fiút?

Felismeri ezt a fiút?

2020. szeptember 23. - Kék hírek

Pozitív fejleményeket ígérnek

Pozitív fejleményeket ígérnek

2020. szeptember 08. - Kanizsa

Felismerik ezt a férfit?

Felismerik ezt a férfit?

2020. szeptember 02. - Kék hírek

Próbanépszámlálás kezdődik

Próbanépszámlálás kezdődik

2020. augusztus 31. - Murafölde

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

2020. augusztus 28. - Kanizsa

Vérünkben a segítség

Vérünkben a segítség

2020. július 06. - Kanizsa

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

2020. július 04. - Kanizsa

+