Kanizsa - 2020. július 14., Kedd
#Balogh László #polgármester #közgyűlés #ÉVE #Fodor Csaba

Polgármester: csak átszabni akarnak...

Polgármester: csak átszabni akarnak...

Balogh László: Úgy tűnik, rendszeres lesz, hogy a koalíció erőből átrendezi a közgyűlések napirendjét (Fotó: Gergely Szilárd)

Ezt mondta Balogh László a tegnapi közgyűlés után. Szerinte a pozitív, előremutató párbeszéd lenne kívánatos, hiszen nagyszerű dolgok is történnek és történhetnek városunkban.

30 napirendi pontot tárgyalt volna a tegnapi, soron kívüli ülésén Nagykanizsa képviselő-testülete, de az ÉVE-koalíció ezúttal is levett néhány fontos témát a napirendről – mondta a zalakocka.hu-nak a polgármester. Balogh László hozzátette, úgy tűnik, rendszeres lesz, hogy a koalíció erőből átrendezi a közgyűlések napirendjét, és olyan témákat nem tárgyal, amelyek a fideszes képviselők önálló előterjesztései.

A város első embere szerint ezek valóban fontos ügyek, mint például az úgynevezett okos és biztonságos zebrák kérdése, vagy éppen a közadakozásból, tehát a város számára közpénz ráfordítása nélkül is megvalósítható Trianon-emléktábla ügye, amelyben kizárólag a területhasználatot kellene engedélyeznie a közgyűlési többségnek, de még csak napirendre sem kerülhetett ez a téma.

– Vagy említhetném az elkülönített költségvetési előirányzat felhasználására, lakásvásárlásra, lakásfelújításra, közművesítésre előterjesztett javaslatot, amelyet most el lehetne költeni olyan hasznos célokra, amelyek a gazdasági válság idején pörgetnék a kanizsai gazdaságot. Egyrészt lakásokat tudnánk venni, másrészt a saját lakásokat felújítanánk, és telkeket tudnánk kialakítani. Ezzel a vagyongazdálkodási cég is jól járna. Sajnálatos módon erre is nemet mondott a többségi ÉVE-koalíció. Ugyanakkor már-már gyűlölködésig fajuló hangnemben most is be kívánták csempészni egy teljesen irreleváns előterjesztésnél a polgármesteri hivatal működését szabályzó szmsz-t, amely a törvény szerint a polgármester joga – fejtette ki Balogh László.


Ha Fodor Csaba ott van a közgyűlésen, biztos balhé van... (Fotó: Gergely Szilárd)

A polgármester elmondta, úgy érzékeli, a város működtetése és építése helyett az ÉVE-koalíció legfontosabb feladatának a hivatal szétszedését és átalakítását tartja, és ehhez immáron a sokadik rafinált és megkérdőjelezhető módot találja ki. Mint fogalmazott, lenne feladata az önkormányzatnak, különösen a pandémiát követő nehéz gazdasági helyzetet teremtő időszakban, amikor sorra jönnek elő a megoldandó kérdések, mint a városi fejlesztések, felújítások kérdése.

– Ezek közül azonban szerencsére néhány esetben sikerült döntésekre jutni, így az Erzsébet téri szökőkút javításával kapcsolatban, a Principális-híd felújítását követő vitában, a Deák téri burkolat tekintetében, vagy éppen Nagykanizsa katonavárosi múltját felidéző emlékművek témájában. És abban is sikerült megállapodni, hogy a sikeres vízilabda csapatunk kapjon támogatást a működésére. Emellett azt a javaslatunkat is elfogadta a közgyűlés, hogy épüljön kis körforgalom a Rózsa utca-Hevesi út kereszteződésében. Sőt, 9 egészségügyi dolgozó 500.000 forint plusz juttatásáról szóló előterjesztést is elfogadtuk. Itt azokról az alapellátásban dolgozókról van szó, akik az egészségügyi plusz juttatást biztosító kormánydöntésből sajnos kimaradtak. Ezt a hiátust pótolta most a város – részletezte Balogh László.

Szerinte azonban ezeken a pozitív döntéseken túl a gyűlölködő vita és a gyalázatos hangnem uralta a közgyűlést, ami – mint fogalmazott – nem méltó Nagykanizsa város polgáraihoz és képviselőihez.

– Immáron sorozatban tapasztalhattuk meg, hogy az ÉVE-koalíció tagjai a jogszerűtlenségek, a veszélyes politikai blöffök mellett az érzelem vezérelte hangnemet választják a vitákban, ami sokszor a döntéseket is negatívan befolyásolja. Pedig a pozitív, előremutató párbeszéd lenne kívánatos, hiszen nagyszerű dolgok is történnek és történhetnek városunkban. Itt elég, ha csak az intézményeink közgyűlési beszámolóira utalok, melyek esetében a kiválóan elvégzett munkájukat köszöntük meg a pandémia idején nyújtott teljesítményük mellett. Azt gondolom, inkább ez utóbbi hozzáállás lenne a helyes és iránymutató a közgyűlés tevékenységében – fejtette ki a város első embere.

Még érdekes lehet ...


2022. május 21., Szombat

Programok az összefogás jegyében

Jelentős összeget nyert a miklósfai közösség összefogására a Közművelődési és Városszépítő Egyesület.


2022. május 19., Csütörtök

Támogatott képzések is új állásokhoz segíthetik a Tungsram dolgozóit

A kormány fokozott figyelmet fordít a Tungsram csoportos létszámleépítésben érintett munkavállalóinak mielőbbi elhelyezkedésére.


2022. május 17., Kedd

Hátborzongató! Így cikáztak a villámok éjszaka Kanizsa felett

A látványos fotókat az MTI fotóriportere, Varga György készítette.


2022. május 16., Hétfő

Már a belvárosban is üzemeltet közösségi mosodát a DRVE

A szervezet Zrínyi utcai épületében várják azokat a rászorulókat, akik másképpen nem tudnák kimosni a ruháikat.


2022. május 14., Szombat

Bringás reggeli

Az ország 50 helyszínén várják reggelivel a bringásokat.


2022. május 13., Péntek

Mostantól biztonságosabb

A 7-es és a Petőfi utca csomópontban nagy a forgalom, bizonyos időszakokban a mellékutakról nehéz volt kihajtani, és balesetveszélyes is volt.


2022. május 12., Csütörtök

Már májusban megtarthatják az első állásbörzét

Gyors segítség azoknak, akiknek megszűnik a munkahelye a Tungsramnál.


Építkezni, jó lelkiismerettel

A Nagykanizsai Tankerületi Központ és annak Iskolapszichológus Munkaközössége harmadik alkalommal szervezett neveléstudományi konferenciát.


Felavatták Kanizsa új körforgalmát

A körforgalom nemcsak biztonságosabbá teszi az átkelést, hanem megkönnyíti a közlekedést a régi és az újonnan épülő ipari parkok irányába is.


Csődvédelmet kért a Tungsram

A Tungsram Operations Kft. hitelező partnere, az Eximbank Zrt. „törvény biztosította jogával élve” inkasszót nyújtott be szerdán a vállalat bankszámláira.


2022. május 04., Szerda

Minden, amit a hétvégi Giróról tudni érdemes

Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat.


„Szállj, szállj, szállj fel magasra...”

Nagykanizsán járt a Szent Korona Hőlégballon.


2022. május 03., Kedd

Gál Kinga: A brüsszeli bürokraták nem tudják elfogadni a valóságot

Gál Kinga európai parlamenti képviselő, a Fidesz elnökségének tagja volt a vendég azon a találkozón, amelyen a dél-zalai segítőinek mondott köszönetet a Fidesz-KDNP pártszövetség a választáson elért eredményért.


2022. április 30., Szombat

Ilyen volt a bolondballagás Kanizsán

Kattintson a fotókért.


Komplex munkaerőpiaci programmal segítene Cseresnyés Péter

Már felvette a kapcsolatot a Nagykanizsán működő, munkaerőhiánnyal küzdő cégekkel Cseresnyés Péter, aki egy komplex munkaerőpiaci programot dolgozott ki a Tungsramból elbocsátandó dolgozók megsegítésére.

+