Kanizsa - 2020. október 01., Csütörtök
#DigiUp 4.0 #Nagykanizsai Szakképzési Centrum

A szakképzésben is fontosak a nemzetközi kapcsolatok

A szakképzésben is fontosak a nemzetközi kapcsolatok

Anda Zoltán a magyar szakképzés változásait ismertette a videókonferencián. (Fotó: Gergely Szilárd)

Kedden tartották a DigiUp 4.0 elnevezésű projekt online nyitókonferenciáját. A programnak a Nagykanizsai Szakképzési Centrum is partnere. A határon átnyúló projektben osztrák és magyar szervezetek működnek együtt. A videókonferencián osztrák és magyar előadások voltak, a vitaindítók után moderált kiscsoportokban folyt az eszmecsere.

A Magyarországon megtelepedett multinacionális cégeknél magától értetődő a csúcstechnológiák alkalmazása, az elektronikában, a digitális technikában, a robotikában rejlő lehetőségek maximális kihasználása. A kis- és közepes vállalatok sem tudják kikerülni a digitalizáció diktálta követelményeket. Ehhez megfelelő szakképzésre van szükség. A DigiUp 4.0 projekt átfogó célja a 12–24 éves fiatalok fogékonnyá tétele a szakképzésre, felkészítésük megfelelő tanfolyamokkal a munkaerőpiacra, az érdeklődésük felkeltése a jövőbeni hiányszakmákra. Ezenkívül a határon átnyúló tapasztalatcsere és együttműködés elősegítése, a szakképzés imázsának javítása. A projekt pályaorientációs tanácsadással és tréningekkel kívánja közelebb hozni a fiatalokhoz az ipari szektort, fejleszteni digitális kompetenciáikat, ezáltal csökkentve az Ipar 4.0 területén jelentkező szakemberhiányt.

A projekt vezető partneri szerepét betöltő Bildungsdirektion für Wien képviseletében Arnold Gutmayer a nemzetközi kapcsolatok, a vállalkozásfejlesztési, a matematikai és természettudományos ismeretek oktatásának fontosságáról és a digitális kompetenciák fejlesztésének jelentőségéről beszélt. Farsang Zoltán a nemzetközi hálózati kapcsolatok és a tudásbázis jelentőségét hangsúlyozta. Bemutatta a projekt kommunikációs munkacsomagját, melynek fontos szerepe lesz pályaorientációs tevékenységben. Christian Pelzmann a BFI Burgenland Vocational Training Institute képviseletében a pályaorientációs tananyagokról beszélt. Anda Zoltán, a Nagykanizsai Szakképzési Centrum főigazgatója a magyar szakképzés folyamatban lévő nagy változásait ismertette. Németh Adrienn, a Vas Megyei Önkormányzati Hivatal munkatársa kiemelte az ELTE SEK-kel való együttműködés és a vonzó szakképzési programok fontosságát. Markus Idlhammer és Horst Tschalkner a Bécsi Ifjúsági Oktatási és Foglalkoztatási Koordinációs Iroda képviseletében az iskolák és a gazdaság közötti átjáráshoz szükséges menedzselési munka jelentőségéről ejtettek szót az online konferencián.

Forrás: a program sajtóközleménye / vaol.hu

Még érdekes lehet ...


2023. január 27., Péntek

Annyit, de annyit dolgoztak...

Jogosan merül fel a kérdés, mit nyer Nagykanizsa lakossága az ÉVE által kinevezett tanácsnokokkal?


2023. január 26., Csütörtök

Népharag kényszeríti ki a fiókposták újranyitását?

A szerdai közgyűlésen ismét napirendre került a kanizsai kisposták bezárásának ügye.


Részleges látogatási tilalom lépett életbe a nagykanizsai kórházban

Az influenzaszerű megbetegedések miatt részleges látogatási tilalom lépett életbe a Kanizsai Dorottya Kórház krónikus belgyógyászati osztályán.


2023. január 24., Kedd

Az OMV országszerte 40 töltőállomáson gyűjti a használt sütőolajat

Nagykanizsán a Virág Benedek utca 4. szám alatt lehet biztonságosan lerakni a használatra már alkalmatlan zsiradékot.


2023. január 19., Csütörtök

Lemondott a vízmű elnök-vezérigazgatója

A hivatalos döntést a részvénytársaság februári közgyűlése hozza meg.


2023. január 17., Kedd

Újabb kormányzati támogatást kap a város az uszoda működtetésére

Több mint 31 millió forint vissza nem fizetendő újabb támogatásban részesíti a kanizsai uszodát a Kormány.


2023. január 14., Szombat

Az alpolgármester hangsúlyozza, nem a helyi balliberális frakciónak köszönhető az újabb, több mint fél milliárdos kormányzati támogatás

Bizzer András szerint a kanizsai baloldal ténykedése látszatintézkedésekben és bizonyos nagy szavak hangoztatásában merül ki.


2023. január 13., Péntek

A Kanizsa Aréna bebizonyította, hogy érdemes volt megálmodni és megépíteni– mondja a polgármester

Balogh László szerint van létjogosultsága a létesítménynek, a balliberális többség mégis alig biztosítja a működéshez szükséges költségeket.


2023. január 11., Szerda

Cseresnyés Péter: a vidék Magyarországa a nehézségek ellenére is fejlődött, mert fontos a Kormánynak

Nagykanizsa és Dél-Zala további 81 kistelepülése is fejlődött a Kormány kiszámítható gazdaságpolitikájának, valamint a vidék Magyarországának  fontossága miatt - hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.


2023. január 07., Szombat

Lesben a csalók

Az utóbbi időszakban ismeretlen személyek a Zalaerdő nevében hamis tűzifavásárlási ajánlatokkal keresték meg a lakosságot.


Isten hozott, Judit!

Nagy Judit az idei első kanizsai baba – ő és anyukája is jól van.


2023. január 05., Csütörtök

Virágzik a téli jázmin Nagykanizsa belvárosában

A Berzsenyi utcában kapta lencsevégre a virágzó növényt Varga György, az MTI fotósa.

+