Kanizsa - 2020. november 04., Szerda
#forgalmirend-változás #Nagykanizsa

A baleset-megelőzést szolgálják

A baleset-megelőzést szolgálják

Ne megszokásból vezessen, aki erre közlekedik. A fotó múlt héten készült, a képen látható autós már szabálytalanul kanyarodott balra (Fotó: Gergely Szilárd)

Több forgalomtechnikai változás is történt a közelmúltban Kanizsa útjain. A polgármesteri hivatal, a városüzemeltető cég, a közterület-felügyelet és a városi rendőrkapitányság munkatársai szeptember közepén Nagykanizsa több helyszínén is felülvizsgálták a forgalmi rendet. Ennek célja a balesetek megelőzése, illetve a közlekedés során kialakuló esetleges konfliktusok feloldása volt – mondta Lovkó Balázs rendőr százados, baleset-megelőzési főelőadó.

A szakember hangsúlyozta, indokoltsága miatt talán az egyik leglényegesebb beavatkozás a Teleki utca forgalmát érinti a Szerviz utcai kereszteződésnél. A Kórház utcai körforgalom irányából érkezők itt már nem kanyarodhatnak balra. Kiemelte, többször történt a kereszteződésben személyi sérüléses és anyagi káros baleset abból adódóan, hogy a Kórház utca irányából érkező és a Szerviz utcára balra kanyarodó jármű vezetője nem biztosított elsőbbséget a szemből a Rózsa utca irányából érkező járműveknek. Ráadásul a kettő szemközti forgalmi sáv keresztezése mellett a balra kanyarodó jármű vezetőjének az út mellett kiépített gyalog- és kerékpárúton közlekedőkre is figyelni kell, kellett. Hozzátette, a szemközti forgalmi sávok áttekinthetősége és a beláthatóság különösen csökkent, ha a belső forgalmi sávban egy nagyobb felépítményű jármű érkezett, takarva a külső forgalmi sávban közlekedő járművet.

Lovkó Balázs

Lovkó Balázs elmondta, forgalomlassítási céllal történt beavatkozás a Városkapu körúton is. Itt 30 km/h sebességkorlátozás lépett érvénybe az 1-es és a 9-es házszám közötti útszakaszon. Ezt az átkelőhely nélküli gyalogos forgalom, a kereszteződésekben történő közlekedés segítése, illetve a parkolókból történő kiállás segítése is indokolta.

Az Árpád utcában „fekvőrendőrökkel” lassították a forgalmat. (Fotó: Gergely Szilárd)

Sokan lefele is a bal oldalon kialakított kerékpárutat használják, pedig az Erzsébet tér irányába az úttest jobb oldalán kell biciklizni. Ezt jelöli a felfestett nyom. A kerékpársávon csak felfelé, azaz a Sugár út irányába lehet és kell a kerékpárosoknak haladni (Fotó: Gergely Szilárd)

A rendőr százados elmondta, a kerékpáros balesetek megelőzése, illetve a kerékpárosok és gépjárművezetők közötti esetleges konfliktus feloldása is cél volt, amikor a Rozgonyi utca egyirányú, a Sugár út és az Erzsébet tér közötti szakaszán kerékpáros nyom útburkolati jeleket festettek fel. A kerékpáros nyom az úttesten a kerékpárosok közlekedésére ajánlott útfelületet jelöli. A baleset-megelőzési főelőadó hangsúlyozta, az útszakasz speciális, hiszen az Erzsébet tér irányából érkező kerékpárosnak jelzőtábla biztosít lehetőséget arra, hogy az egyirányú forgalmú úton iránnyal szemben közlekedjen. Ezt az Erzsébet tér irányából az úttest jobb szélén kijelölt, útburkolati jellel elválasztott sávon teheti meg, míg a Sugár utca irányából érkező kerékpárosnak a kerékpáros nyom jelöli azt az útfelületet, melyet használhat. Felhívta a figyelmet arra, hogy a szűk keresztmetszet miatt kiemelten fontos, hogy a gépjárművezetők és kerékpárosok kölcsönösen odafigyeljenek egymásra, például a parkoló járművek vezetői, utasai egy ajtónyitáskor is figyeljenek arra, hogy kerékpáros közlekedhet mellettük; a kerékpárosok pedig figyeljenek arra, hogy megfelelő oldaltávolságot tartsanak a parkoló járművek mellett. Mint mondta, lényeges, hogy egy irányváltás, nyomvonalváltás mindig fokozott körültekintéssel történjen, felmérve a mögöttük érkező forgalmat is.

Szintén a kerékpárosok részvételével bekövetkező balesetek megelőzésére törekedtek a Magyar utcán és az Alkotmány úton. A kerékpárosok részére kiépített útfelületen, kiemelten a nagyobb forgalmú csatlakozásoknál – kereszteződésekben, vállalatoknál – a kerékpárosoknak ajánlott nyomvonalát jelölő piktogrammok felfestése történt meg. A cél a kerékpáros felületet keresztező gépjárművezetők és a kerékpárosok forgalmának biztonságosabbá tétele, tulajdonképpen egy esetlegesen kialakuló forgalmi szituációban a reakcióidő növelése – mondta a szakember.

Lovkó Balázs hangsúlyozta, a forgalmi felülvizsgálaton résztvevők közötti együttműködés rendkívül jó, ennek pedig az az eredménye, hogy egy indokolt forgalomtechnikai beavatkozás rugalmasan, rövid időn belül megvalósulhat. Erre még egy példát említett a közelmúltból. A Principális-csatorna hídja előtt, a kiskanizsai városrész irányából érkező járművek sebességének csökkentése azért történt meg, hogy segítsék a Camping utcáról érkező nagyobb járművek Vár utcára történő balra kikanyarodását.

A szakember hozzátette, a rendőrség ellenőrzi az új szabályok betartását.  

Még érdekes lehet ...


2024. április 18., Csütörtök

Összefügg az uniós és az önkormányzati választások tétje

Dömötör Csaba államtitkár volt a NagyON Kanizsa Polgári Est sorozatának legutóbbi vendége.


2024. április 17., Szerda

Tavasz van

Megérkezett az eső és a lehűlés Nagykanizsára.


2024. április 16., Kedd

Óriási szabadtéri bulival készül a NagyON Kanizsa Egyesület

A Csónakázó-tónál lévő kisszínpad környékén május 1-jén már 15 órától várják a kanizsaiakat.


Dőlnek ki a csontvázak a Kanizsa Rehabnál

Hamis számlák, fiktív szerződések, kamu minőségbizonyítvány.


2024. április 15., Hétfő

Van már hol parkolni

Régi problémát orvosoltak a palini általános iskolánál.


2024. április 12., Péntek

Polgári est Dömötör Csabával Kanizsán

Április 16-án, kedden 17.30-kor az Egylet Pincében folytatódik a NagyON Kanizsa Egyesület Polgári Est sorozata.


Fölényeskedtek, most pedig mélyen hallgatnak

Több kérdés is felvetődik a víztorony-ügy kapcsán.


2024. április 11., Csütörtök

Kevesebb nagypolitika, több Nagykanizsa!

Bemutatta jelöltjeit a Fidesz-KDNP Nagykanizsán.


2024. április 10., Szerda

Jogsértő volt a közbeszerzés érvénytelenítése

A jogsértés miatt 1 millió forintos bírságot szabtak ki a Vízműre.


2024. április 09., Kedd

Mi a célja az ÉVE aláírásgyűjtésének?

Bene Csaba: a lakosság félrevezetése helyett a város valós problémáival foglalkozzon az ÉVE.


A felelős állattartásra hívták fel a figyelmet

Balogh László polgármester példát mutat.


2024. április 08., Hétfő

Jól szerepeltek a Batthyány-gimnázium tanulói

Az iskola diákjai a tavasszal több versenyen is kiemelkedően szerepeltek, most ezeket gyűjtöttük egy csokorba.


Régi házat vásároltak, amit felújítanának

Segítséget remél a koncerttől az Alapítvány az Autista Gyermekekért.


Mindkét választás komoly téttel bír

Beszélgetés Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével.


2024. április 07., Vasárnap

Miklósfa a répa hazája

22. alkalommal rendezték meg a városrész gasztrofesztiválját.

#Nagykanizsa

Manótorna az óvodásoknak

Manótorna az óvodásoknak

2024. április 17. - Sport

Tavasz van

Tavasz van

2024. április 17. - Kanizsa

Dőlnek ki a csontvázak a Kanizsa Rehabnál

Dőlnek ki a csontvázak a Kanizsa Rehabnál

2024. április 16. - Kanizsa

Van már hol parkolni

Van már hol parkolni

2024. április 15. - Kanizsa

Kigyulladt a hulladék a bagolai szeméttelepen

Kigyulladt a hulladék a bagolai szeméttelepen

2024. április 13. - Kék hírek

Polgári est Dömötör Csabával Kanizsán

Polgári est Dömötör Csabával Kanizsán

2024. április 12. - Kanizsa

+