Kanizsa - 2020. november 24., Kedd
#Kanizsa Aréna #bokrétaünnep

Bokrétaünnep a sport- és rendezvénycsarnoknál

Bokrétaünnep a sport- és rendezvénycsarnoknál

Daru emelte a magasba a feldíszített fát (Fotó: Gergely Szilárd)

Megtartották az épülő multifunkciós csarnok bokrétaünnepét. A járvány miatt szűk körben rendezett esemény végén daru emelte az épület tetejére a feldíszített fenyőt.

Balogh László polgármester köszöntőjében elmondta, az épületek legmagasabb pontjának elkészültekor megtartott bokrétaünnep középkori teljesítési igazolásból lett hagyomány. Mint fogalmazott, a régi hagyományok szerint a munkában részt vevő egyik vezető ács vagy pallér helyezte fel a koszorút az épület legmagasabb pontjára, majd köszönetet mondott az építtetőnek és Isten áldását kérte a felépült házra. Hozzátette, amikor ezt az ünnepet megrendezi egy kivitelező, akkor a saját szakmája hagyományait ünnepli meg a projekt mellett. Balogh László rámutatott, ezzel a mai gyorsuló, a fizikai valóságot gyakran elhanyagoló világban nemcsak az adott építkezés sikerét jelzik, hanem a gyökerekhez is visszatérnek. A polgármester hangsúlyozta, ezen a ponton jelentős mérföldkövéhez érkezett a Modern Városok Program keretein belül megvalósuló multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok építése. A polgármester utalt a nemrég elindított közvélemény-kutatásra is, melyben a Kanizsa Aréna a legelfogadottabb, legtámogatottabb a lehetséges elnevezések közül.  

Dormán József, a kivitelező ZÁÉV ZRt. vezérigazgatója a 15 milliárd forintból megvalósuló csarnok építésének részleteiről szólva elmondta, hogy az épület legmagasabb pontja 18 méter, az új közművek 90%-a elkészült, 3900m3 földet mozgattak meg, eddig csaknem 6200m3 betont építettek be, melyhez 445 tonna betonacélt is felhasználtak. Hozzátette, jelenleg a tető lemezelésén, hő- és vízszigetelésén dolgoznak a szakemberek, de a gépész és a villanyszerelő csapatok is folyamatosan végzik a munkájukat. Elmondta az is, hogy az utak és parkolók is jó ütemben készülnek.

Dormán József, Cseresnyés Péter, Medvigy Mihály (vezérigazgató, BMSK) és Balogh László (Fotó: Gergely Szilárd)

Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő emlékeztetett, Dénes Sándor polgármestersége idején született a megállapodás a kormánnyal, hogy a Modern Városok Program részeként valóra válik a kanizsaiak évtizedes álma. Rámutatott, ezután kezdődött a konkrét előkészítő munka, amelynek időigényessége miatt többekben már megfogalmazódott, hogy talán el se készül a csarnok. Mint mondta, most azonban már mindenki láthatja, hogy a legmagasabb pontja is elkészült a 21. századi kívánalmaknak megfelelő, korszerű csarnoknak, melyben sportesemények, koncertek és rendezvények is lehetnek. Hozzátette, reméli, hogy nemsokára a kolostor és az uszoda kivitelezése is elkezdődhet, de ehhez a kanizsai döntéshozóknak is megfelelően kell hozzáállni.

Cseresnyés Péter felhívta a közgyűlési többség figyelmét arra, hogy a csarnokot nemcsak ajándékba kapja a város, hanem azt működtetni is kell. A politikus kiemelte, erre a korábbi városvezetés idején már kidolgoztak egy megoldást, ám azt az elmúlt egy évben a közgyűlési többség nem vette figyelembe. Mint mondta, az átadás azonban egy év múlva megtörténik, a városé a feladat és a felelősség, hogy a csarnok működjön, hogy ennek meglegyen a finanszírozása, hogy olyan események legyenek, amelyek megtöltik a nézőteret.

A tervek szerint jövő őszre elkészül a csarnok, melyben a fix és a mobil lelátókon összesen 3 ezer ülőhely lesz, további kétezer ember pedig a küzdőtéren fér el.

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2022. január 24., Hétfő

Mintegy 500 diák felvételizett gimnáziumba Nagykanizsán

Akik betegség miatt nem tudtak részt venni, nekik január 27-én és február 4-én van lehetőségük pótfelvételizni.


2022. január 22., Szombat

Balogh László az ÉVE-frakcióról

A napokban két bejegyzést is közzétett balogh László polgármester az Éve frakcióról.


Újabb mérföldkőhöz érkezett a kiskanizsai templom felújítása

Ezúttal a tetőt korszerűsítették kormányzati támogatásból és a kiskanizsaiak összefogásával.


2022. január 20., Csütörtök

Szabó Szilárd: mennyi időbe és mennyi pénzbe kerül a rámpa?

A rámpaügyről a napokban beszélt sajtótájékoztatóján a Fidesz kanizsai önkormányzati képviselőcsoportjának frakcióvezetője.


2022. január 18., Kedd

270 milliós kormányzati támogatás Nagykanizsának

A kormánytól összességében eddig több mint 2,1 milliárd forintos segítségnyújtás érkezett a városba a járványveszély kezdete óta.  


Adomány a Kanizsai Dorottya Kórháznak

400 doboz Hammerite festéket ajánlott fel a Kanizsai Dorottya Kórháznak az idén 6 éves KonTuRplusz Egyesület.


2022. január 15., Szombat

Idén is folytatódnak a homokkomáromi zarándoklatok

Minden hónap 13. napján útra kel a Szent Ferenc és a Szent Rita Zarándokközösség.


2022. január 14., Péntek

Baloldali vezetők által irányitott önkormányzati cégek veszélyeztetik a város költségvetését

Az önkormányzati cégek jelentős többletforrást igényelnek az idei évre, ami plusz források biztosítását jelenti.


2022. január 13., Csütörtök

A doni évfordulóra emlékeztek

Idén is megkoszorúzta a temetőben található emlékművet a HONSZ nagykanizsai csoportja.


2022. január 12., Szerda

Lezárult az első közbeszerzés

A Dunántúlon 50 kilométernyi főút négysávosodik. A Nagykanizsa és Zalaegerszeg között létrejövő gyorsforgalmi út a jelenleg túlterhelt 74-es főutat tehermentesíti.


2022. január 10., Hétfő

Közösségi mosoda a Ligetkuckóban

Két mosógép és szárítógép áll az ott lakók rendelkezésére.


Téli (virtuális) séta a Csó-tó körül

Kattintson galériánkért!


Nem fakutya, mégis jégen van - mi az?

Egy bátor blöki. Utánozni azonban egyelőre még nem szabad és veszélyes!


2022. január 07., Péntek

Szirmot bontott a hóvirág

A tavasz hirnöke idén is korán előbújt Zalában. 


Megérkezett az új CT a kórházba

Az ország egyik legkorszerűbb CT-berendezését állítják üzembe a nagykanizsai kórházban.

+