Kanizsa - 2021. március 03., Szerda
#Zala Megyei Klímaplatform #Zala Megyei Önkormányzat #környezetvédelem #klímapolitika #körforgásos gazdaság #energiaszegénység #PEN #IMRO DDKK

Klímaplatform ülést tartott a Zala Megyei Önkormányzat

Klímaplatform ülést tartott a Zala Megyei Önkormányzat

Illusztráció (A kép forrása: Pixabay)

Éves ülését tartotta a Zala Megyei Klímaplatform. Az eseményre az online térben került sor, amely lehetővé tette, hogy a résztvevők érdekes előadásokat hallhassanak a körforgásos gazdaság, az egyablakos energetikai felújítás és az energiaszegénység elleni küzdelem témáiban.

Az ülést Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke nyitotta meg köszöntőjével. Bevezetőjében néhány egyszerű példával szemléltette, milyen apróságokon múlik a klímatudatosság és milyen remek és egyszerű lehetőségek állnak rendelkezésünkre ahhoz, hogy mi magunk is hozzájáruljunk a klímavédelemhez. Kiemelte ennek a materiális vonatkozáson túli közösségépítő, közösségformáló jellegét is.

Első előadóként Dr. Németh Kornél, egyetemi docens, a Pannon Egyetem Nagykanizsa – Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ intézetigazgatója szólt a világgazdaságban végbemenő anyagáramlások volumenéről és irányairól, a technológiai fejlődés eredményezte anyagmennyiség és anyag-sokféleség növekedéséről; a műanyag, a beton és a fém, mint újrahasznosítható anyagok világban jelenlévő nagyságáról. Szemléltette a lineáris gazdaság és a körforgásos gazdaság közti különbséget mind a nyersanyag kitermelés, mind a keletkezett hulladék mennyiségére történő kitekintéssel, valamint összegyűjtötte azt, hogy a különböző elvű megközelítések mit értenek a körforgásos gazdaság definíciója alatt. Bemutatta a körforgásos gazdaság működési modelljét és szót ejtett az Európai Unió által megfogalmazott zöld megállapodásról, a Green Deal-ről is. Végül a területi és települési szinten meghozható döntések és lépések mellett kiemelte az egyéni – fogyasztói szintű – felelősséget is: „tudd és csináld is meg”.

Ezt követően Kárpáti Veronika, a Zala Megyei Önkormányzati Hivatal térségfejlesztési és pályázati munkatársa mutatta be azt a Zala Megyei Önkormányzat részvételével, és a Muraköz Megyei Energia Ügynökség Kft vezetésével megvalósuló CO-EMEP címet viselő határon átnyúló projektet, amely a horvát-magyar határmenti régióban a helyi és regionális szervezetek, a regionális energetikai és fejlesztési ügynökségek, a szociális intézmények, valamint a lakosság bevonásával kíván együttműködést kialakítani az energetika területén tevékenykedő érdekelt felek között. A projekt célja az érintettek tudásának és készségeinek növelése az energiahatékonyság területén: figyelemfelhívás az energiaszegénység problémájára,  továbbá a már meglévő helyi, regionális és nemzeti jogszabályok elemzése, valamint az energetikával, energiaszegénységgel és társadalmi jóléttel kapcsolatos stratégiai dokumentumok elemzésének eredményeként iránymutatások kerülnek kidolgozásra az energiaszegénység csökkentésére vonatkozó célkitűzés hatékony megfogalmazása és alkalmazhatósága érdekében. A pályázat keretében pilot tevékenységként háztartások energetikai felmérésére, auditjára kerül sor, amelynek tapasztalatai alapján valamennyi háztartás számára alkalmazható – intézkedéseket és támogatási lehetőségeket magába foglaló - dokumentum kerül kidolgozásra. Az együttműködés célja az üvegházhatású gázok kibocsátásának hosszú távú csökkenése, és ennek hatására a levegőminőség javulásával az érintett régiók vonzóbbá és élhetőbbé válása.

Végezetül az IMRO DDKK Nonprofit Kft. ügyvezetője, a klímavédelemmel hosszú ideje aktívan foglalkozó Musits Róbert tájékoztatta a résztvevőket a társaság részvételével megvalósuló renoHUb projektről. Ezen ötlet arra épít, hogy a lakosságnak jelentős szerepe van a végső energia felhasználásban, és ugyanilyen jelentőségű az épületállomány energia megtakarítási potenciálja is, ugyanakkor a felújítást tervezők gyakran szembesülnek nehezítő vagy akadályozó tényezőkkel (komplex ismeretek szükségessége, megtérülés kalkulálása, külső szereplőktől való függés). Ebben képes segítséget nyújtani a renoHUb rendszer, amely mind családi-, mind társasházak egyablakos energetikai felújításának teljeskörű szakmai támogatását kívánja megvalósítani.

Az ülés kötetlen beszélgetéssel zárult, amely során a hallgatóságban megfogalmazódott kérdések feltételére és megválaszolására nyílt lehetőség, valamint a résztvevők saját „jó gyakorlat” tapasztalataikat is megosztották egymással.

Ahogyan a szakemberek is megfogalmazták: mindenkinek számos lehetősége van arra, hogy a magánéletében vagy a saját szakterületén olyan döntéseket hozzon és úgy cselekedjen, hogy azzal mérsékli a klímaváltozást eredményező káros hatásokat.

(Forrás: Zala Megyei Önkormányzati Hivatal)

 

Még érdekes lehet ...


2021. július 23., Péntek

Térségben gondolkodnak

Gyorsforgalmiút-építésről egyeztettek Zalaegerszeg és Nagykanizsa vezetői.


2021. július 21., Szerda

Augusztus elejétől újra működhet a szökőkút

A szakemberek ma veszik át a területet és kezdik el a javítást.


2021. július 15., Csütörtök

Cseresnyés Péter: az év eleji adócsökkentés után fejlesztésre pályázhat a vízmű

Az országgyűlési képviselő kiemelte, a társaság az adómérték módosítása után biztosítani tudja a pályázathoz szükséges önrészt.


2021. július 14., Szerda

Az ÉVE ne veszélyeztesse, hanem segítse a városi fejlesztéseket

Közös sajtótájékoztatót tartott Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő és Szabó Szilárd, a helyi Fidesz-frakció vezetője.


Az esővel szaharai homok is hullott Kanizsán

Egyik-másik autó annyira poros lett, mintha egy sivatagi versenyen vett volna részt.


2021. július 07., Szerda

Újabb támogatást nyert a város

A Belügyminisztérium 48 milliót biztosít a Balaton utca egy szakaszának felújításra.


2021. július 05., Hétfő

Kövér László volt a Polgári Piknik vendége

Az országgyűlés elnöke szerint most maga a találkozás az öröm, az emberek leginkább egymásra kíváncsiak, és értékelik a maszk nélküli ölelés lehetőségét.


2021. július 03., Szombat

A köztisztviselőket köszöntötték

Az ünnepségen díjakat is átadtak, a közszolgálatban végzett munkája elismeréseként címzetes főtanácsosi címet érdemelt ki Petrényi Anett és dr. Vass Veronika.


2021. július 02., Péntek

Hatékonyabban lehet előremozdítani az új Mura-híd ügyét is

Együttműködési megállapodást kötött a nagykanizsai Városfejlesztő Kft. és horvátországi PORA Kapronca-Kőrös megyei Regionális Fejlesztési Ügynökség.


2021. június 29., Kedd

Három érmet szereztek a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpián

A magyar csapat tagja volt a batthyánys Németh Márton is.


2021. június 28., Hétfő

Időjárás a Balatonon

Kanizsai diákot is díjaztak az Országos Meteorológiai Szolgálat kreatív pályázatán.

#Nagykanizsa

Orvvadászat a megalapozott gyanú

Orvvadászat a megalapozott gyanú

2021. július 21. - Kék hírek

Strandok éjszakája - Zalában is

Strandok éjszakája - Zalában is

2021. július 20. - Érdekes

Felcsaptak a lángok a Citromszigeten

Felcsaptak a lángok a Citromszigeten

2021. július 20. - Kék hírek

Ítélkezési szünet a bíróságokon

Ítélkezési szünet a bíróságokon

2021. július 08. - Kék hírek

A köztisztviselőket köszöntötték

A köztisztviselőket köszöntötték

2021. július 03. - Kanizsa

Időjárás a Balatonon

Időjárás a Balatonon

2021. június 28. - Kanizsa

Szúnyoggyérítés lesz Kanizsán

Szúnyoggyérítés lesz Kanizsán

2021. június 18. - Kanizsa

+