Kanizsa - 2021. március 03., Szerda
#Zala Megyei Klímaplatform #Zala Megyei Önkormányzat #környezetvédelem #klímapolitika #körforgásos gazdaság #energiaszegénység #PEN #IMRO DDKK

Klímaplatform ülést tartott a Zala Megyei Önkormányzat

Klímaplatform ülést tartott a Zala Megyei Önkormányzat

Illusztráció (A kép forrása: Pixabay)

Éves ülését tartotta a Zala Megyei Klímaplatform. Az eseményre az online térben került sor, amely lehetővé tette, hogy a résztvevők érdekes előadásokat hallhassanak a körforgásos gazdaság, az egyablakos energetikai felújítás és az energiaszegénység elleni küzdelem témáiban.

Az ülést Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke nyitotta meg köszöntőjével. Bevezetőjében néhány egyszerű példával szemléltette, milyen apróságokon múlik a klímatudatosság és milyen remek és egyszerű lehetőségek állnak rendelkezésünkre ahhoz, hogy mi magunk is hozzájáruljunk a klímavédelemhez. Kiemelte ennek a materiális vonatkozáson túli közösségépítő, közösségformáló jellegét is.

Első előadóként Dr. Németh Kornél, egyetemi docens, a Pannon Egyetem Nagykanizsa – Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ intézetigazgatója szólt a világgazdaságban végbemenő anyagáramlások volumenéről és irányairól, a technológiai fejlődés eredményezte anyagmennyiség és anyag-sokféleség növekedéséről; a műanyag, a beton és a fém, mint újrahasznosítható anyagok világban jelenlévő nagyságáról. Szemléltette a lineáris gazdaság és a körforgásos gazdaság közti különbséget mind a nyersanyag kitermelés, mind a keletkezett hulladék mennyiségére történő kitekintéssel, valamint összegyűjtötte azt, hogy a különböző elvű megközelítések mit értenek a körforgásos gazdaság definíciója alatt. Bemutatta a körforgásos gazdaság működési modelljét és szót ejtett az Európai Unió által megfogalmazott zöld megállapodásról, a Green Deal-ről is. Végül a területi és települési szinten meghozható döntések és lépések mellett kiemelte az egyéni – fogyasztói szintű – felelősséget is: „tudd és csináld is meg”.

Ezt követően Kárpáti Veronika, a Zala Megyei Önkormányzati Hivatal térségfejlesztési és pályázati munkatársa mutatta be azt a Zala Megyei Önkormányzat részvételével, és a Muraköz Megyei Energia Ügynökség Kft vezetésével megvalósuló CO-EMEP címet viselő határon átnyúló projektet, amely a horvát-magyar határmenti régióban a helyi és regionális szervezetek, a regionális energetikai és fejlesztési ügynökségek, a szociális intézmények, valamint a lakosság bevonásával kíván együttműködést kialakítani az energetika területén tevékenykedő érdekelt felek között. A projekt célja az érintettek tudásának és készségeinek növelése az energiahatékonyság területén: figyelemfelhívás az energiaszegénység problémájára,  továbbá a már meglévő helyi, regionális és nemzeti jogszabályok elemzése, valamint az energetikával, energiaszegénységgel és társadalmi jóléttel kapcsolatos stratégiai dokumentumok elemzésének eredményeként iránymutatások kerülnek kidolgozásra az energiaszegénység csökkentésére vonatkozó célkitűzés hatékony megfogalmazása és alkalmazhatósága érdekében. A pályázat keretében pilot tevékenységként háztartások energetikai felmérésére, auditjára kerül sor, amelynek tapasztalatai alapján valamennyi háztartás számára alkalmazható – intézkedéseket és támogatási lehetőségeket magába foglaló - dokumentum kerül kidolgozásra. Az együttműködés célja az üvegházhatású gázok kibocsátásának hosszú távú csökkenése, és ennek hatására a levegőminőség javulásával az érintett régiók vonzóbbá és élhetőbbé válása.

Végezetül az IMRO DDKK Nonprofit Kft. ügyvezetője, a klímavédelemmel hosszú ideje aktívan foglalkozó Musits Róbert tájékoztatta a résztvevőket a társaság részvételével megvalósuló renoHUb projektről. Ezen ötlet arra épít, hogy a lakosságnak jelentős szerepe van a végső energia felhasználásban, és ugyanilyen jelentőségű az épületállomány energia megtakarítási potenciálja is, ugyanakkor a felújítást tervezők gyakran szembesülnek nehezítő vagy akadályozó tényezőkkel (komplex ismeretek szükségessége, megtérülés kalkulálása, külső szereplőktől való függés). Ebben képes segítséget nyújtani a renoHUb rendszer, amely mind családi-, mind társasházak egyablakos energetikai felújításának teljeskörű szakmai támogatását kívánja megvalósítani.

Az ülés kötetlen beszélgetéssel zárult, amely során a hallgatóságban megfogalmazódott kérdések feltételére és megválaszolására nyílt lehetőség, valamint a résztvevők saját „jó gyakorlat” tapasztalataikat is megosztották egymással.

Ahogyan a szakemberek is megfogalmazták: mindenkinek számos lehetősége van arra, hogy a magánéletében vagy a saját szakterületén olyan döntéseket hozzon és úgy cselekedjen, hogy azzal mérsékli a klímaváltozást eredményező káros hatásokat.

(Forrás: Zala Megyei Önkormányzati Hivatal)

 

Még érdekes lehet ...


2022. január 20., Csütörtök

Szabó Szilárd: mennyi időbe és mennyi pénzbe kerül a rámpa?

A rámpaügyről a napokban beszélt sajtótájékoztatóján a Fidesz kanizsai önkormányzati képviselőcsoportjának frakcióvezetője.


2022. január 18., Kedd

270 milliós kormányzati támogatás Nagykanizsának

A kormánytól összességében eddig több mint 2,1 milliárd forintos segítségnyújtás érkezett a városba a járványveszély kezdete óta.  


Adomány a Kanizsai Dorottya Kórháznak

400 doboz Hammerite festéket ajánlott fel a Kanizsai Dorottya Kórháznak az idén 6 éves KonTuRplusz Egyesület.


2022. január 15., Szombat

Idén is folytatódnak a homokkomáromi zarándoklatok

Minden hónap 13. napján útra kel a Szent Ferenc és a Szent Rita Zarándokközösség.


2022. január 14., Péntek

Baloldali vezetők által irányitott önkormányzati cégek veszélyeztetik a város költségvetését

Az önkormányzati cégek jelentős többletforrást igényelnek az idei évre, ami plusz források biztosítását jelenti.


2022. január 13., Csütörtök

A doni évfordulóra emlékeztek

Idén is megkoszorúzta a temetőben található emlékművet a HONSZ nagykanizsai csoportja.


2022. január 12., Szerda

Lezárult az első közbeszerzés

A Dunántúlon 50 kilométernyi főút négysávosodik. A Nagykanizsa és Zalaegerszeg között létrejövő gyorsforgalmi út a jelenleg túlterhelt 74-es főutat tehermentesíti.


2022. január 10., Hétfő

Közösségi mosoda a Ligetkuckóban

Két mosógép és szárítógép áll az ott lakók rendelkezésére.


Téli (virtuális) séta a Csó-tó körül

Kattintson galériánkért!


Nem fakutya, mégis jégen van - mi az?

Egy bátor blöki. Utánozni azonban egyelőre még nem szabad és veszélyes!


2022. január 07., Péntek

Szirmot bontott a hóvirág

A tavasz hirnöke idén is korán előbújt Zalában. 


Megérkezett az új CT a kórházba

Az ország egyik legkorszerűbb CT-berendezését állítják üzembe a nagykanizsai kórházban.


2022. január 06., Csütörtök

Felesleges és elhalasztható beruházásokhoz ragaszkodik az ÉVE-frakció

Sajtótájékoztatót tartott Nagykanizsa polgármestere a város költségvetéséről.


Nagykanizsa a jövő kapujában

Balogh László polgármester bízik abban, hogy a fejlődés akarása győz a hatalom akarásával szemben.


2022. január 05., Szerda

Isten hozott Eperke!

Január 1-jén 17 óra 11 perckor született meg Nagykanizsa újévi babája.


Erdőjárók, figyelem!

Vadászat lesz a Csónakázó-tó melletti városi erdőben szombaton.


Ki ül a másik volán mögött?

Az ismerkedést is szolgálta a Kanizsa Aréna parkolójában minap rendezett autós találkozó.


Közösségi mosodaszolgáltatást indít a DRVE

Új szolgáltatással várja a ligetvárosiakat a Ligetkuckó közösségi tér.

+