Kanizsa - 2021. március 03., Szerda
#Thúry 450 emlékév #Thúry György Múzeum #Thúry Vitézlő Oskola

Thúry „a mi hősünk”

Thúry „a mi hősünk”

A városházán elhelyezett rákfarkas sisak is Thúry emléke előtt tiszteleg. A képen Klaszán Sándor, Száraz Csilla, Balogh László és Vörös András (Fotó: Gergely Szilárd)

Vetélkedővel, rajzversennyel, tudományos konferenciával, portyával és zenével is megemlékeznek Thúry György várkapitány halálának 450-ik évfordulójáról. A járványhelyzet miatt a rendezvények egy része egészen biztosan az online térben lesz.

Hála istennek, nekünk van egy Thúrynk, az ő példájára mindig hivatkozhatunk, ő a mi hősünk – fogalmazott Balogh László polgármester az eseményeket ismertető sajtótájékoztatón. Emlékeztetett, a Dunántúl oroszlánjának nevezett végvári kapitány vitézsége nyugaton is ismertté vált, Várpalotát például 16-szoros túlerővel szemben védte meg. Mire Kanizsa főkapitánya lett, addigra „a török rettegte”, 1571. április másodikán hunyt el, miután kelepcébe csalták. Hangsúlyozta, fontosnak tartja, hogy Thúry 450 címmel emlékév induljon. Kiemelte, az sem véletlen, hogy Kanizsán tér, iskola és a múzeum is viseli a nevét, s a múlt héttől már a városházán is látható egy olyan rákfarkas sisak, amilyent Thúry György viselt.

A Thúry 450 programsorozatot a Thúry György Múzeum szervezi. Az intézmény vezetője elmondta, tavasszal és ősszel is terveznek megemlékezéseket, ezek mikéntje azonban a járványhelyzettől függ. Száraz Csilla kifejtette, a tavaszi sorozat most péntektől, március 5-től április másodikáig tart. Diákoknak vetélkedőt, óvodásoknak rajzversenyt hirdetnek, a felnőtteknek pedig feladatlapokat készítenek. Ezeket a múzeum közösségi oldalán lehet majd megtalálni. A múzeum ebben az időszakban a hónap műtárgyaként is a kanizsai várhoz kötődő emlékeket mutat be. Az értékelés és az eredményhirdetés is online lesz. Az igazgató az őszi rendezvényekről szólva elmondta, tudományos konferenciát, családi napot is terveznek, illetve szeretnék bővíteni a várral és Thúry Györggyel kapcsolatos kiadványok sorát.

Vörös András, a Thúry Vitézlő Oskola vezetője arról beszélt, hogy hagyományaiknak megfelelően idén is megszervezik április 2-án a Thúry-portyát Nagykanizsáról Orosztonyba. A csaknem 30 kilométeres utat lovasok és – mint fogalmazott - talpasok is megteszik, résztvevők pedig nemcsak helyből, hanem Várpalotáról is érkeznek.  

Klaszán Sándor, az egy éve alakult Canischa Cronica régizene együttes vezetője elmondta, április 1-jén bemutatkozó koncertet tartanak, amelyen reneszánsz dalok és az énekes által írt rockszvit részletei is megszólalnak. A koncertet a járványhelyzettől függően rendezik majd meg, ha a szabályozás nem teszi lehetővé a szabadtéri előadást, akkor online mutatkoznak be. Mint mondta, az együttes Thúry személyén keresztül szeretné bemutatni a középkori lovagi eszményképet, és az tagok azt remélik, hogy az évfordulón évében többször is előadhatják az emlékműsort.

Még érdekes lehet ...


2021. július 23., Péntek

Térségben gondolkodnak

Gyorsforgalmiút-építésről egyeztettek Zalaegerszeg és Nagykanizsa vezetői.


2021. július 21., Szerda

Augusztus elejétől újra működhet a szökőkút

A szakemberek ma veszik át a területet és kezdik el a javítást.


2021. július 15., Csütörtök

Cseresnyés Péter: az év eleji adócsökkentés után fejlesztésre pályázhat a vízmű

Az országgyűlési képviselő kiemelte, a társaság az adómérték módosítása után biztosítani tudja a pályázathoz szükséges önrészt.


2021. július 14., Szerda

Az ÉVE ne veszélyeztesse, hanem segítse a városi fejlesztéseket

Közös sajtótájékoztatót tartott Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő és Szabó Szilárd, a helyi Fidesz-frakció vezetője.


Az esővel szaharai homok is hullott Kanizsán

Egyik-másik autó annyira poros lett, mintha egy sivatagi versenyen vett volna részt.


2021. július 07., Szerda

Újabb támogatást nyert a város

A Belügyminisztérium 48 milliót biztosít a Balaton utca egy szakaszának felújításra.


2021. július 05., Hétfő

Kövér László volt a Polgári Piknik vendége

Az országgyűlés elnöke szerint most maga a találkozás az öröm, az emberek leginkább egymásra kíváncsiak, és értékelik a maszk nélküli ölelés lehetőségét.


2021. július 03., Szombat

A köztisztviselőket köszöntötték

Az ünnepségen díjakat is átadtak, a közszolgálatban végzett munkája elismeréseként címzetes főtanácsosi címet érdemelt ki Petrényi Anett és dr. Vass Veronika.


2021. július 02., Péntek

Hatékonyabban lehet előremozdítani az új Mura-híd ügyét is

Együttműködési megállapodást kötött a nagykanizsai Városfejlesztő Kft. és horvátországi PORA Kapronca-Kőrös megyei Regionális Fejlesztési Ügynökség.


2021. június 29., Kedd

Három érmet szereztek a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpián

A magyar csapat tagja volt a batthyánys Németh Márton is.


2021. június 28., Hétfő

Időjárás a Balatonon

Kanizsai diákot is díjaztak az Országos Meteorológiai Szolgálat kreatív pályázatán.

#Nagykanizsa

Orvvadászat a megalapozott gyanú

Orvvadászat a megalapozott gyanú

2021. július 21. - Kék hírek

Strandok éjszakája - Zalában is

Strandok éjszakája - Zalában is

2021. július 20. - Érdekes

Felcsaptak a lángok a Citromszigeten

Felcsaptak a lángok a Citromszigeten

2021. július 20. - Kék hírek

Ítélkezési szünet a bíróságokon

Ítélkezési szünet a bíróságokon

2021. július 08. - Kék hírek

A köztisztviselőket köszöntötték

A köztisztviselőket köszöntötték

2021. július 03. - Kanizsa

Időjárás a Balatonon

Időjárás a Balatonon

2021. június 28. - Kanizsa

Szúnyoggyérítés lesz Kanizsán

Szúnyoggyérítés lesz Kanizsán

2021. június 18. - Kanizsa

+