Kanizsa - 2021. március 14., Vasárnap
#hazugságok újrahasznosítása #hazug betűhalmaz #gyanútlan olvasó #szakmai hiba

Madárlátta hírhulladékok

Madárlátta hírhulladékok

(Illusztráció, a kép forrása: Pixabay)

Hazugságok újrahasznosítása (recycling fake news): egy bevált lenini módszer, amely a hulladékgazdálkodás körforgásához hasonlóan a baloldal újságíróit segíti. Lényege, hogy hírként tudjanak tálalni a gyanútlan olvasónak olyan helyben készült értelmetlen és hazug betűhalmazokat, melyek semmilyen módon nem kötődnek az itteni valósághoz. De országos szintre emelve, majd újra közölve, nagyot mennek. Olykor még helyesírási hibákkal is fűszerezve, de ez már nem kötelező.

Ha e módszert valaki ipari léptékben tudja teljesíteni, akár egy város közmédiájának ügyvezetői posztját is elnyerheti. Hogy ténylegesen miképp történt mindez Nagykanizsán, nem tudhatjuk, de az tisztán látható, hogy az eredménye mégis az lett: egy ügyvezető úgy nyerhette el és tarthatja még mindig a székét, hogy vele szemben sorra nyerik meg a helyreigazítási pereket.

Mindez azonban elsikkad azon szakmai hiba mellett, amelyet a minap ejtett Nagykanizsán a helyi közmédia, az ezen ügyvezető által irányított Kanizsa Médiaház, amivel a hírhulladék újrahasznosítás tanítani való iskolapéldáját mutatták be a nagyközönségnek.

Történt ugyanis, hogy e közpénzen fenntartott média online felületén Kanizsa az országos sajtóban címmel egy olyan névtelen és impresszum nélküli oldal botrányszagú cikkét jelentették meg, újra, amelyben nagykanizsai hivatali és politikai munkatársakról, ügyintéző háttéremberekről közölnek bizonyítatlan hátterű, hamis információkat, sértve ezzel akár a személyiségüket is.

A történet úgy kerek, ha előzményként tudjuk, hogy e cikk korábban egy helyi blognak mutatkozó álhír-oldal felületén jelent meg, névtelenül, nagy leleplezéseket ígérve. Ismerős helyesírási hibákkal tűzdelve, ami igazolhatja, hogy ugyanazzal a bizonyára hibás klaviatúrával írták, mint amivel az újság és számos, az ügyvezetőhöz köthető szöveg is készül.

Miután ez az álhír-blog sikeres kört futott a helyi baloldal közösségi oldalain, ÉVE-képviselők által is ünnepelve, a „tényfeltáró” cikk hirtelen felbukkant egy országosnak mondott, valójában néhány unatkozó lézengő követőt maga mögött tudó álhír-oldalon. Ám feltűnő a hasonlóság a helyi blog és az országos oldal megjelent cikke között, még a hibái is ugyanazok. Külön kiemelendő a: „fideszb-bábokat ület az önkormányzat nyakába” szófordulat.

Ez a lényeg: a kanizsai közmédia online felületén már országos hírként közölték, mintha ez a helyi ál-oknyomozó lázálom már ilyen léptékű és jelentőségű botránnyá növekedett volna.

Az eset azonnal kiütközött. Miután az ügy kapcsán jogos botrány kerekedett, a cikk eltűnt a közmédia felületéről. Tar Mihály ügyvezető ezt követően közleményt adott ki, melyben kijelentette, hogy nincs felelőssége a közzétételben, nem ő volt, hanem egy kollégája, akit azóta megrótt, felemelt mutatóujjal, és ezzel ő befejezettnek tekinti az ügyet.

Majd miután befejezettnek tekintette az általa jól kivizsgált ügyet, folytatta azt. Újabb közleménnyel, melyben két helyi újságírót vádolt meg, feltehetőleg azért, mert ők nem értettek egyet az újságírói szakmaiatlanság és az emberi, vezetői felelőtlenség ezen vállalhatatlan szintjével. Főként, hogy egy önkormányzati tulajdonú cég ügyvezetőjéről van szó, aki áthárítja a felelősséget egy olyan cikkel kapcsolatban, amely ismerős stiláris kézjegyekkel itt helyben született, majd madárlátta hírhulladékként véletlenül épp az ő általa felügyelt felületen tért vissza.

Folytatás bizonyára várható. Az ügyvezető markolja a székét, és szeret írni önmagáról, a kinevezői pedig markoltatják vele. Ez a kölcsönös bizalom.

Még érdekes lehet ...


2021. július 23., Péntek

Térségben gondolkodnak

Gyorsforgalmiút-építésről egyeztettek Zalaegerszeg és Nagykanizsa vezetői.


2021. július 21., Szerda

Augusztus elejétől újra működhet a szökőkút

A szakemberek ma veszik át a területet és kezdik el a javítást.


2021. július 15., Csütörtök

Cseresnyés Péter: az év eleji adócsökkentés után fejlesztésre pályázhat a vízmű

Az országgyűlési képviselő kiemelte, a társaság az adómérték módosítása után biztosítani tudja a pályázathoz szükséges önrészt.


2021. július 14., Szerda

Az ÉVE ne veszélyeztesse, hanem segítse a városi fejlesztéseket

Közös sajtótájékoztatót tartott Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő és Szabó Szilárd, a helyi Fidesz-frakció vezetője.


Az esővel szaharai homok is hullott Kanizsán

Egyik-másik autó annyira poros lett, mintha egy sivatagi versenyen vett volna részt.


2021. július 07., Szerda

Újabb támogatást nyert a város

A Belügyminisztérium 48 milliót biztosít a Balaton utca egy szakaszának felújításra.


2021. július 05., Hétfő

Kövér László volt a Polgári Piknik vendége

Az országgyűlés elnöke szerint most maga a találkozás az öröm, az emberek leginkább egymásra kíváncsiak, és értékelik a maszk nélküli ölelés lehetőségét.


2021. július 03., Szombat

A köztisztviselőket köszöntötték

Az ünnepségen díjakat is átadtak, a közszolgálatban végzett munkája elismeréseként címzetes főtanácsosi címet érdemelt ki Petrényi Anett és dr. Vass Veronika.


2021. július 02., Péntek

Hatékonyabban lehet előremozdítani az új Mura-híd ügyét is

Együttműködési megállapodást kötött a nagykanizsai Városfejlesztő Kft. és horvátországi PORA Kapronca-Kőrös megyei Regionális Fejlesztési Ügynökség.


2021. június 29., Kedd

Három érmet szereztek a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpián

A magyar csapat tagja volt a batthyánys Németh Márton is.


2021. június 28., Hétfő

Időjárás a Balatonon

Kanizsai diákot is díjaztak az Országos Meteorológiai Szolgálat kreatív pályázatán.

#Nagykanizsa

Orvvadászat a megalapozott gyanú

Orvvadászat a megalapozott gyanú

2021. július 21. - Kék hírek

Strandok éjszakája - Zalában is

Strandok éjszakája - Zalában is

2021. július 20. - Érdekes

Felcsaptak a lángok a Citromszigeten

Felcsaptak a lángok a Citromszigeten

2021. július 20. - Kék hírek

Ítélkezési szünet a bíróságokon

Ítélkezési szünet a bíróságokon

2021. július 08. - Kék hírek

A köztisztviselőket köszöntötték

A köztisztviselőket köszöntötték

2021. július 03. - Kanizsa

Időjárás a Balatonon

Időjárás a Balatonon

2021. június 28. - Kanizsa

Szúnyoggyérítés lesz Kanizsán

Szúnyoggyérítés lesz Kanizsán

2021. június 18. - Kanizsa

+