Kanizsa - 2021. április 19., Hétfő

Ki mit alakít? Avagy a szövegkörnyezetéből kiragadott félmondat

Ki mit alakít? Avagy a szövegkörnyezetéből kiragadott félmondat

Illusztráció (A kép forrása: pexels.com)

Mint ismeretes, Tar Mihálynak, a Kanizsa Médiaház Nonprofit Kft. ügyvezetőjének tavaly ősszel egy sajtóper nyomán helyreigazítást kellett közzétennie, mert olyan kijelentést tulajdonított Cseresnyés Péter államtitkárnak, amit az ügyvezető által felvázolt esetben és szövegkörnyezetben nem mondott.

A napokban sikerült újabb hullámokat vetnie a Nagykanizsa város által működtetett médiacég vezetőjének azzal, hogy a Cseresnyés Péter államtitkár által elmondottakból ismételten kiragadott egy mondatrészt környezetéből, aztán sajátságos értelmezési keretek közé helyezte azt.

Cseresnyés Péter államtitkár a Nagykanizsára tervezett science parkról a követkőzőket mondta egy rádióinterjúban: „Ez azt jelenti, hogy egy olyan munkahelyteremtő beruházás valósul meg ezzel a beruházással, amely munkahelyeket teremt kutatók számára.”  

Április 9-én Tar Mihály saját közösségi oldalán az államtitkári kijelentést már megfosztva érdemi tartalmától, az alábbi mondatrészt tette közzé: Ez egy olyan munkahelyteremtő beruházás, amely beruházás munkahelyeket teremt. Tar Mihály bejegyzését a „No comments!” megjegyzéssel zárja.

Természetesen le lehet folytatni egy mondatszerkezeti vitát egy egyébként szabad szóval, vagyis nem írásban megfogalmazott mondatról, de valószínűleg itt nem egy szemantikai eszmecsere kiprovokálása volt Tar Mihály célja. A médiacég vezetője gyaníthatóan azzal a szándékkal idézte csak a mondatrészt, hogy az önmagában nevetségessé tegye az államtitkári állítást, hiszen egy munkahelyteremtő beruházás mégis milyen tud lenni, ha nem  munkahelyteremtő.

Nehéz az ilyen akciót nem politikai szándékból elkövetett provokációnak, lejáratásnak tekinteni, amivel önmagában még talán nem lenne probléma, ha azt nem a város tulajdonában lévő médiacég vezetője tenné.

Ha kicsit visszatekintünk a múltba, akkor minden jogos, vagy alaptalan kritika ellenére sem találunk rá példát, hogy a Nagykanizsa város által fenntartott médiacég korábbi vezetői a pozíciójukból adódóan, vagy akár magánemberként nyíltan részt vettek volna a politika csinálásában. Egy újságírónak szabad, és kell is legyen véleménye a köz számára releváns dolgokról. A szomorú az, hogy a fentebb jelzett ügyben, Tar Mihály esetében szó sincs véleményalkotásról. Mert aki tudatosan, politikai okokból (hiszen egy államtitkár esetében milyen más opció lehet még?) megváltoztatja, „átszabja” valakinek a mondandóját, az nem véleményt fogalmaz meg, hanem könyékig van a politika alakításában. Mégpedig a rosszabb fajtában, mert szándékosan félrevezeti olvasóit.

Még érdekes lehet ...


2021. július 25., Vasárnap

A Volánbusz folytatja a jármű-fiatalítást Zala megyében

Ezúttal 32 darab Credo Econell 12, szóló típusú autóbusz kezdi meg szolgálatát.


2021. július 23., Péntek

Térségben gondolkodnak

Gyorsforgalmiút-építésről egyeztettek Zalaegerszeg és Nagykanizsa vezetői.


2021. július 21., Szerda

Augusztus elejétől újra működhet a szökőkút

A szakemberek ma veszik át a területet és kezdik el a javítást.


2021. július 15., Csütörtök

Cseresnyés Péter: az év eleji adócsökkentés után fejlesztésre pályázhat a vízmű

Az országgyűlési képviselő kiemelte, a társaság az adómérték módosítása után biztosítani tudja a pályázathoz szükséges önrészt.


2021. július 14., Szerda

Az ÉVE ne veszélyeztesse, hanem segítse a városi fejlesztéseket

Közös sajtótájékoztatót tartott Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő és Szabó Szilárd, a helyi Fidesz-frakció vezetője.


Az esővel szaharai homok is hullott Kanizsán

Egyik-másik autó annyira poros lett, mintha egy sivatagi versenyen vett volna részt.


2021. július 07., Szerda

Újabb támogatást nyert a város

A Belügyminisztérium 48 milliót biztosít a Balaton utca egy szakaszának felújításra.


2021. július 05., Hétfő

Kövér László volt a Polgári Piknik vendége

Az országgyűlés elnöke szerint most maga a találkozás az öröm, az emberek leginkább egymásra kíváncsiak, és értékelik a maszk nélküli ölelés lehetőségét.


2021. július 03., Szombat

A köztisztviselőket köszöntötték

Az ünnepségen díjakat is átadtak, a közszolgálatban végzett munkája elismeréseként címzetes főtanácsosi címet érdemelt ki Petrényi Anett és dr. Vass Veronika.


2021. július 02., Péntek

Hatékonyabban lehet előremozdítani az új Mura-híd ügyét is

Együttműködési megállapodást kötött a nagykanizsai Városfejlesztő Kft. és horvátországi PORA Kapronca-Kőrös megyei Regionális Fejlesztési Ügynökség.


2021. június 29., Kedd

Három érmet szereztek a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpián

A magyar csapat tagja volt a batthyánys Németh Márton is.

+