Kanizsa - 2021. május 31., Hétfő
#Hősök Napja

Tisztelet a bátraknak

Tisztelet a bátraknak

(Fotó: Gergely Szilárd)

Koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak tegnap a magyar hősök tiszteletére a kiskanizsai Sarlós Boldogasszony templom melletti Millenniumi Emlékkertben.

A hős által látjuk, értjük és tudjuk, hogy az emberi erények nem puszta szavak, nem cinikus illúziók, hanem az apáról fiúra, az anyáról leányra szálló életláncolat összekötő kapcsai. Melyben minden láncszem egymást erősíti és egymásba fűződik, ám bármelyik meggyengülése vagy kihullása a szétszakított idő, a szétszakított nemzet rémével fenyeget – mondta ünnepi köszöntőjében Balogh László polgármester.

Hangsúlyozta, amíg virágot viszünk a hősöknek, addig élnek – ezért is tartja szép hagyománynak a hősökre való emlékezést az országban és a városban is.

Balogh László polgármester (Fotó: Gergely Szilárd)

– Hősök pedig nemcsak a múltban voltak, hanem a mában is lehetnek. Gondoljunk csak a pandémia hőseire; azt hiszem, mindenki tudná sorolni, hogy kik ők. Közeledünk a vége felé, és azt érzékeltem, hogy a városi emlékezésünk is a nyitottság örömében telt, mert sokan és méltóan voltak jelen. Azt gondolom, hogy önazonosságunk legfontosabb építője a hősök emlékezete. És ahogyan mondtam, biztosan lesznek még eztán is, de eddig is oly sokan voltak, akik nemzetközösségünkért cselekedtek – köztük sokan akár áldozatot hozva meg is haltak. Talán ezért is él nemzetünk még – köszönet a hősöknek, a bátraknak – fogalmazott a polgármester.

„Ha a föld isten kalapja, hazánk a bokréta rajta”  - Emlékezzünk a hazaszeretet legszebb költői sorával, Petőfi szavaival a hőseinkre. Legyünk méltók ezen örökségre, hajtsuk meg fejünket a hazát adó és őrző hőseink nagysága előtt, és áldozatuk emlékét ápoljuk – fogalmazott ünnepi beszédében Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő.

Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő (Fotó: Gergely Szilárd)

Mint mondta, az első világháború idején, 1917-ben született hivatalos döntés arról, hogy legyen emléknapja mindazoknak, akik a háborúban elestek a hazáért, de 1945 után ezt az ünnepet nem tartották meg. Emlékeztetett, 2001-ben az Orbán-kormány kezdeményezte a Hősök Napjának újbóli megtartását, Nagykanizsán pedig azóta kurzusoktól függetlenül megemlékeznek a hősökről.

– Nemcsak a háborús hősök jutnak ilyenkor eszünkbe, hanem azok is, akik azért harcoltak, azért küzdöttek és dolgoztak, hogy a magyarság itt, a Kárpát-medencében hont leljen, és ezt a hont meg is tudja védeni. A Hősök Napjának az a mának szóló üzenete, hogy csak folyamatos küzdelemmel, a közösségért való cselekedetekkel, munkával lehet őrizni és tisztelni mindazt, amit őseink hagytak ránk – fogalmazott a politikus.

A magyar hősök emlékünnepét május utolsó vasárnapján tartják azokra a magyar katonákra és civilekre emlékezve, akik az életüket áldozták Magyarországért.

 

 

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2022. november 29., Kedd

Társadalmi és gazdasági összefogással a fenntarthatóbb turizmusért

A Pannon Egyetem jövő év szeptemberében indítja a Fenntartható és körforgásos turizmus alapképzési szakot.


2022. november 24., Csütörtök

A csőtörésről: a polgármester köszöni a szakemberek munkáját, ám a Vízmű vezetőségétől gyorsabb és hatékonyabb tájékoztatást vár

Több ezer, főleg a Keleti-városrészben élő kanizsai maradt víz nélkül kedd délutántól szerda délelőttig.


Felszentelték a kiskanizsai plébánia közösségi házát

Az épületet a HACSuNK projekt részeként újították fel.


2022. november 21., Hétfő

Lezárult a népszámlálás számlálóbiztosi szakasza

Akik eddig még nem tettek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek, pótösszeírás keretében november 21. és 28. között, a települési jegyzőt felkeresve tölthetik ki a népszámlálási kérdőívet.


Új logisztikai csarnokot avattak a Vár utcai iparterületen

Logisztikai raktározással bővíti szolgáltatásainak körét a Hosszú Eurotrans Kft. és a Kanizsa Szerviz Kft.


2022. november 17., Csütörtök

Konzultációs fórumot tartottak Kanizsán - a vendég Hollik István volt

Az Európai Unió szankciós politikájáról, a magyar kormány álláspontjáról és a nemzeti konzultációról is beszélt a Fidesz kommunikációs igazgatója.


Visszakapta Nagykanizsa a Sberbankban ragadt pénzét

A most megérkezett pénz az idei önkormányzati feladatok és néhány már eldöntött jövő évi beruházás finanszírozását szolgálja.


2022. november 16., Szerda

Dalban mondták el

Dalos találkozót szervezett a Palini Nyugdíjas Egyesület a HSMK-ban.


2022. november 11., Péntek

100 ember munkába állását segíti a Kanizsai Foglakoztatási Paktum százmillió forintos új forrása

Az előző években már eredményesen megvalósította a paktum első ütemét Nagykanizsa.


2022. november 09., Szerda

Felszámolás indul a Tungsramnál, de folytatódik a gyártás

A hétfőn elutasított csődegyezségi ajánlat miatt felszámolási eljárás indul a Tungsramnál, a társaság azonban folytatja a gyártást, de bejelentette 750 ember csoportos létszámleépítését - tájékoztatta a cég kedden az MTI-t.


2022. november 07., Hétfő

Életmentő tűzoltónak gratulált Nagykanizsa polgármestere

Németh Attila Gábor szolgálaton kívül, saját testi épségét kockáztatva segített egy embertársán.


2022. november 04., Péntek

Pénzt kap a Kormánytól Nagykanizsa az uszoda működtetésére

A Kormány mintegy 23 millió forinttal támogatja a sportlétesítmény üzemeltetését.


2022. november 01., Kedd

Szólj bele!

Workshopot rendeztek a napokban a fiatalok közösségi szerepvállalásáért.

+